Vierailija

.

Sivut

Kommentit (37)

Lainaus:

pyytää meitä vanhempiakin välillä, mutta me ollaan niitä jotka eivät jaksa keskittyä 10 min kauempaa johonkin leikkimiseen
Olisko siksi ettei puuha kiinnosta? Miksi sen sitten pitäisi pakolla sitä muksua kiinnostaa? Ehkä ap:llä on turhat tiukat käsitykset siitä mistä lapsen "pitäisi" innostua. Jospa kaikki lapset ei innostu päryyttämään viittä minuuttia enempää pikkuautolla. Mulle tekee tiukkaa jo se viisi minuuttia.Ja ei, en ole minkään keskittymiskyvyttömän äiti, mutta tuli vaan mieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsihan nimenomaan leikkii jos juoksee ratti kädessä ympäri taloa. Leikkii ilmiselvästi ajavansa autoa ja kovaa. En näe mitään ihmeellistä tai leikkimättömyyttä tässä.Ongelma tuntuu olevan siinä ettei leikki miellytä sinua ja ilmeisesti ei ole sinulle "oikeanlaista" leikkimistä, ehkä siksi kun omat lapsesi eivät ole vastaavanlaisista leikeistä perustaneet?Lapsia on niin eriluontoisia, että toisia kiinnostaa rajut juoksuleikit paljon enemmän kuin paikallaan istuminen tornia kooten ja palapeliä tehden, ja toisia taas palikkatornien teko eikä missään nimessä juoksu.Ihan terveeltä lapselta kuulostaa, lapsihan leikkii ja vain mielikuvitus on hänen rajanaan. Älä rajoita lapsen leikkejä omalla "mielikuvituksettomuudellasi".

eli jotain kulkuneuvoa siinä kovasti ajetaan :-)

Ja vaika ei olis "normaalia" niin silti täytyy antaa lapsen leikkiä kuten haluaa, eikä pakottaa leikkimään legoilla - ei se lapsi sillä lailla normaaliksi muutu....

Me aikuiset emme aina osaa arvostaa leikkiä riittävästi. Arvostuksemme saisi aivan toisenlaisen merkityksen, jos pystyisimme näkemään kuinka leikkiminen kehittää lasta. Leikki valmistaa lasta koulutyöskentelyyn. Se on ennen kouluun menoa vähintään yhtä tärkeää kuin myöhemmin opiskelu koulussa. Leikin lopputulos, esim. palikkatorni, ei ole pelkkä itsetarkoitus. Tärkeintä on, että lapsi seuraa sisäistä kehittymishaluaan ja oppii toiminnallaan hallitsemaan sekä kehonsa että ympäristönsä. Leikin näkyvät tulokset osoittavat lapselle hänen oman kasvunsa etenemistä.Valitettavasti me aikuiset useimmiten koemme leikin onnistuneeksi silloin, kun sen lopputuloksena syntyy näyttävä rakennelma tai kaunis askartelu. Siten me ymmärtämättömyydessämme ja hyvää tarkoittaessamme korjaamme tulosta oman ajattelumme mukaiseksi. Kuitenkin lapsen kehittymisen ja oppimisen kannalta merkityksellisintä on itse leikin kulku, jossa lapsi ideoi, kokeilee, erehtyy, korjaa ja pääsee itseään tyydyttavään lopputulokseen.

Ei 4-vuotias vielä välttämättä jaksa yli kymmentä minuuttia rakentaa tai tehdä mitään, mikä vaatii paikallaan istumista. Meidän esikoinen on aina ollut hyvin vilkas ja suosikkileikki oli varmaan 4-vuotiaana asunnonympärijuoksu. Pystyi kyllä halutessaan istumaan paikallaankin jos esim. rakensi legoilla, mutta ehkä tätä lasta eivät legot kiinnosta tai teillä on vääränlaisia legoja. Osta joku sellainen paketti, jonka voi ohjeiden mukaan itse koota. Niistä meidän poika ensimmäisenä innostui.

Leikki on uhattunaNykyään leikki on uhattuna. Lapsuus lyhenee, leikit loppuvat liian varhain. Monilta lapsilta puuttuu mahdollisuus leikkimiseen ja heidän leikkimiskykyään rajoitetaan. Leikkimaailma on köyhtynyt, eivätkä lapset aina osaa leikkiä, vaan riehuvat, eivät keskity ja käyvät ylikierroksilla. Monet leikkivät yksipuolisia, varsinkin television tuomia leikkejä, jotka eivät jätä tilaa mielikuvitukselle ja sisältävät väkivaltaa.

Nyt puhutaan kuitenkin vasta 4-vuotiaasta, ei mistään eskari-ikäisestä jonka kuuluu jaksaa jo olla paikallaan..

Juoksuleikitkin riippuu myös lapsen vireystilasta ja syömisistä=väsystä. Tuskin poika ihan koko päivää juoksee, usein varmasti mutta leikkii varmaan pariin otteeseen kotonakin mutakin, vaikkei vielä hirmu pitkäkestoisesti. Ja jos tämä pieni 4-vuotias lapsi leikkii 10 minuuttia palikkaleikkiä (kuten ap sanoi), 10 minuuttia jotain muuta paikallaan, sitten leikkii olevansa ralliauton kuski juosten, niin missä on ongelma? Lapsihan on leikkinyt "pakolliset", "aikuisen hyväksymät" leikit ja sitten taas siirtynyt omien luovien leikkien pariin. Ei 4-vuotiaalta voi vielä vaatia tunnin istumista paikallaan.Lapset on erilaisia, toisia ei voisi vähempää kiinnostaa palapelit, kun toiset taas tekisi vain niitä.

"normaali", vaikka normaaliksi itsensä katsovat aikuiset ei jaksa osallistua lasten leikkiin 10 minuuttia pitempään. Kai lapset toistensa kanssa jaksaakin leikkiä mutta aikuinen voi olla eri juttu. Mitä jos ap tosiaan menisit mukaan lapsen leikkiin ja katsoisit mitä siitä seuraa sen sijaan että koetat itse määrätä miten kuuluisi leikkiä.

Meillä todellinen bodari (:D) taapero joka juoksee, hyppii, LIIKKUU koko ajan. Joskus hän jaksaa järjestellä vähän palikoita tai tutkia kirjoja, mutta 95% ajasta menee juuri siihen kirmaukseen ympäri huonetta. :)

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat