Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Tulimme lomalta Italiasta ja täytyy sanoa että siellä on lapset aivan mielettömän söpöjä ja suloisia, nätisti ja tyylikkäästi puettu. Sama on tilanne Espanjassa. Meillä sääolot määräävät pitkälle sen mitä päälle voi laittaa mutta miksi sisävaatteetkin esim. tytöillä ovat lähes kaikki räikyvää pinkkiä ja muita mauttomia värejä, muumikuoseja, marimekkohirvityksiä ja niin poispäin..... no kylläpä se näkyy tietenkin aikuisväestössäkin että minkä nuorena oppii sen vanhana "taitaa" :/

Kommentit (15)

sarjaa Francon aika ja miten esim. 9-vuotias Carlos leikkii duffelitakissaan ym. hienoissa vaatteissa. Kyllä siitä on leikki kaukana kun istutaan autossa yms. ja kaikenlainen normaali meno puuttuu.

Mulla ei ole varaa ostaa tyylikkäitä vaatteita. On tyydyttävä siihen mitä Seppälä ja Henkkamaukka tarjoaa. Varsinkin yli 6-vuotiaille on tarjolla lähinnä pissiskuteita, inhoan niitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

mutta eivät he voineet niissä kuteissa leikkiä ulkona- niiden kanssa edustettiin.

Ja monesti näki, miten lapsi sai vanhemmalta korvatillikan, kun valkoinen brodyyrimekko likaantuikin estelyistä huolimatta.Syrjäkylillä lapset eivät olleet välttämättä mitenkään erityisen kauniisti puettuja...

ellei sitten pidä pastellisista pikkukukkaröyhelömekoista ihan tavattomasti.italialaisissa tuttavaperheissämme lapset eivät myöskään leiki tai ulkoile erityisemmin ulkosalla. Ulos mennään, kun mennään kauppaan, leikkikouluun (vai mikä siellä nyt onkaan) mutta ei kukaan tuntemani äiti lähde ulos varta vasten siksi, että lapsen kanssa lähdettäisiin leikkimään ja touhuamaan.Niin, eivät ne pinkit marketvaatteet tosiaan ole mitään silmäniloja - miksi niitä sitten on niin paljon myynnissä?

Suurella osalla väestöä esteettinen maku on räikeitä (ja mauttomia?) värejä suosiva. Ehkä Italiassa on huomattavasti pidempi korkeakulttuurinen perinne kuin täällä Suomessa, missä ei ymmärretä taidekasvatuksen merkitystä kunnolla edes opetussuunnitelmassa?

Toisekseen, pinkit yms. halvat marketvärit ovat peräisin halvoista synteettisistä väriaineista - vaatteiden värjäykset on halpa tuottaa.

Asiat eivät silti ole niin mustavalkoisia kuin jotkut vastaukset antavat ymmärtää. Joskus tiukankin kurin vastapainona on sellainen rakastava ja lämmin kohtelu, jota harvoin Suomessa näkee.Muutoksen huomaa jo lentokoneessa; viimeksi, kun lensimme Espanjaan meillä oli välilasku Saksassa. Välillä Suomi-Saksa lentoemännät suhtautuivat ystävällisesti, mutta viileästi lapsiimme, kun taas välillä Saksa-Espanja jokainen lapsista oli välillä lentoemäntien sylissä ja jututettavana. Lentoemännät suhtautuivat lapsiimme kutakuinkin samoin kuin lähisukulaiset Suomessa. Sama lapsiystävällisyys on Espanjassa läsnä kaikkialla.Leikeissä ja vapaudessa espanjalaislapsilla saattaa mennä huonommin kuin suomalaisilla, mutta rakkautta, välittämistä, huomioonottamista he saavat kyllä enemmän.

[/quote]

Miten lapset oikeasti voivat leikkiä niissä vaatteissa? Ei niitä ole leikkiin tarkoitettu, vaan "nätisti" olemiseen. Sisällä lapsetkin kulkevat kengät jalassa aamusta iltaan kesät ja talvet.Ihan kivoja vaatteita ovat, eivät kylläkään kovin käytännöllisiä. Olen ikionnellinen, etten koskaan jäänyt Italiaan asumaan, vaan että lapseni saa kasvaa täällä Suomessa suhteellisen vapaasti. Mennä kavereiden kanssa ulos ovesta miltei miloin tahansa, kiipeillä puissa, hiihtää, luistella ja tehdä mitä tahansa ulkona.Kuinka monen italialaisen lapsen näit leikkivän yksin ulkona? Kaikki he leikkivät sisällä, myös koulumatkat kuljetaan äidin saattamina.En oikeasti tiennyt olisinko itkenyt vai nauranut kun kerran näin eräässä kyläpahasessa ihan tavallisen puiston (15*30 metriä). Olihan siellä varmaankin yksi keinu lapsille. Sitä suurempi oli kieltotaulu, jossa kiellettiin jalkapallo, pyörällä ajo, skeittaus, ja ihan kaikki mahdollinen. Sääliksi kävi sen kylän lapsia.Meni hiukan aiheen vierestä... Tosiasia on kuitenkin se, että lapset siellä puetaan nätisti - vaikka se(kin) rajoittaa lapsen elämää.

että niissä hienoissa hepeneissä ei saa lapset leikkiä vapaasti esim. puistoissa. Muutaman kerran olen myös todistanut miten etelä-Euroopassa muksu saa meikäläisittäin varsin räväkän kurinpalautuksen kun on ulkona intoutunut leikkimään hienoissa tamineissaan ja on tullut pikkuisen sotkua.

Itkuhan siitä tuli ja lapselle varmasti paha mieli. "Kiva" että leikkimisestä rangaistaan.Eli mieluummin annan pojan mennä rymyvaatteissa pihalle touhuamaan kuin että se istuisi sammarit ja slipoveri päällä sohvalla kädet ristissä.. On poikakin varmasti onnellisempi.

Lainaus:

Lastentapahtumissa sitten nähdäänkin, että italialaiset ja espanjalaiset lapset osaavat käyttäytyä hyvin kun taas vastaavassa tilaisuudessa suomalaislapset juoksevat ja meluavat.
Istua hiljaa paikallaan vai?

Kyllä suurin osa suomalaislapsista osaa käyttäytyä silloin kun tarvitsee.

Lasten pitää kuitenkin saada olla lapsia, eikä mitään pikkuaikuisia.

Siis mitä, me kyllä on Espanjanlomilla täydennetty tytön (2 v) vaatekaappia vähintään puolikkaan matkalaukullisen verran, jätetään laukkuun tyhjää otta voidaan shoppailla. Siellähän on aivan ihania värejä ja materiaaleja. Kun käy oikeissa lastenvaatellikkeissä niin valikoimaa on ja hinnat todella edulliset verrattuna kotimaan hintoihin. Toissavuonna satuimme ale -myyntien aikaan, esim. 7 bodya 12 € ja todella hyvin värit kestivät pesua. Viime vuonna ostellimme erilaisia housuja ja paitoja. Minusta nimenomaan on ihanaa, että on erilaisia värejä, tytöillekin violettia, ruskeaa ja vihreää, eikä pelkkää punaisen eri sävyjä jollain Disney kuviolla.Ja kyllä etelä Espanjassa lapset leikkii leikkipuistoissa, varsinkin viikonloppuisin ne olivat täynnä, ilta yhdeksään/kymmeneen asti. Viikolla ne harvat lapset jotka leikkipuistoissa olivat, taisivat olla jonkun muun kuin vanhempiensa hoivissa (mummo/hoitjaja tms).

Katsos kun joka maassa tarvitaan lapsille ainakin se yksi vaatekerrasto. Varallisuudesta riippumatta. Alastikaan kun ei voi olla. Ja kun kerta ainakin se yksi vaatekerrasto taytyy ostaa, niin miksei sita samalla voisi sitten ostaa kivan nakosta ja tyylikasta? Ei siina sen enempaa jaa rahaa laitettavaksi siihen asumisen laatuun.

Suomessahan kaikki haetaan aina käytännöllisyyden ja mukavuudenhalun kautta, kauneudesta viis.Täällähän joskus paheksuttiin sitäkin, että joku ostaa lapsillensa takit kylä- ja kauppareissuja varten, koska käytännöllisissä haalareissa voi kulkea koko lapsuuden. Karseaa tuhlausta.

Lainaus:

Tulimme lomalta Italiasta ja täytyy sanoa että siellä on lapset aivan mielettömän söpöjä ja suloisia, nätisti ja tyylikkäästi puettu. Sama on tilanne Espanjassa. Meillä sääolot määräävät pitkälle sen mitä päälle voi laittaa mutta miksi sisävaatteetkin esim. tytöillä ovat lähes kaikki räikyvää pinkkiä ja muita mauttomia värejä, muumikuoseja, marimekkohirvityksiä ja niin poispäin..... no kylläpä se näkyy tietenkin aikuisväestössäkin että minkä nuorena oppii sen vanhana "taitaa" :/
Juuri Espanjasta tulleena ja siellä lastenvaatekaupoissa kierrelleenä voin kertoa että iiiiiiiiso osa pikkutyttöjen vaatteista on nimenomaan pinkkiä eri sävyissään. Ja sitä siellä näkyikin lasten päällä (ja kauniilta näytti...tummat hiukset ja pinkki vaate...kaunista).

Kyllähän ne kauniit vaatteet rajoittavat ja lasten kanssa leikitään ainakin Espanjassa ulkona vähemmän kuin Suomessa. Ylipäätään työpäivät on pitkiä ja lapsille on vähemmän aikaa kuin meillä. Korvatillikoitakin saattaa nähdä, nykyään selvästi vähemmän.Asiat eivät silti ole niin mustavalkoisia kuin jotkut vastaukset antavat ymmärtää. Joskus tiukankin kurin vastapainona on sellainen rakastava ja lämmin kohtelu, jota harvoin Suomessa näkee.Muutoksen huomaa jo lentokoneessa; viimeksi, kun lensimme Espanjaan meillä oli välilasku Saksassa. Välillä Suomi-Saksa lentoemännät suhtautuivat ystävällisesti, mutta viileästi lapsiimme, kun taas välillä Saksa-Espanja jokainen lapsista oli välillä lentoemäntien sylissä ja jututettavana. Lentoemännät suhtautuivat lapsiimme kutakuinkin samoin kuin lähisukulaiset Suomessa. Sama lapsiystävällisyys on Espanjassa läsnä kaikkialla.Leikeissä ja vapaudessa espanjalaislapsilla saattaa mennä huonommin kuin suomalaisilla, mutta rakkautta, välittämistä, huomioonottamista he saavat kyllä enemmän.

Vaan menevät muutaman vuoden ikäisenä kouluun. Koulussa käyttäydytään sitten asiaan kuuluvalla tavalla, joten sinne voi hyvin laittaa nätit ja siistit vaatteet.Lastentapahtumissa sitten nähdäänkin, että italialaiset ja espanjalaiset lapset osaavat käyttäytyä hyvin kun taas vastaavassa tilaisuudessa suomalaislapset juoksevat ja meluavat.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat