Vierailija

Kuulin ohimennen että lääkäri epäilee äitini sairastan sepelvaltimotautia. Millaisesta sairaudesta on kyse? Rajoittaako se paljon elämää? Kuinka helposti tauti periytyy, äidin äidillä oli kuulemma sama tauti kun hän eli... Olen vähän huolissani äidistä, onko se turhaa, muuttaako tämä tauti mitään?

Kommentit (15)

Hyvä että tauti saatiin kiinni. Äitiis voi hyvinkin elää vaikka satavuotiaaksi. Sepelvaltimotaudin hoito on kehittynyt äärettömän paljon ihan kuluneen 10 vuodenkin aikana. Lääkitys vähentää merkittävästi kuoleman riskiä. Pallolaajennusten yleistyminen on auttanut huimaan harppaukseen taudin hoidossa. Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus varmistaa diagnoosin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samat elintavat oli kuin äidilläsi, eikä tiennyt taudistaan. Kaikissa työpaikan vuositarkastuksissa kehuttiin kolmikymppiseksi kunnoltaan ja voinniltaan. Kuoli täysin yllättäen sydänkohtaukseen 55-vuotiaana urheilusuorituksen jälkeen.Ylihysteeriseksi ei kannata ryhtyä, mutta ottaa ne pienetkin oireet tosissaan. Googlella löydät paljon tietoa. On perinnöllinen. Meistä lapsista osa sai välittömästi lääkityksen, kun isän kuoleman jälkeen tarkastuksessa käytiin.

Mutta jos sydäri tulee lääkityksestä ja matalasta kolesterolista huolimatta kuten äidilläni, niin eiväthän ne estä. Ja tarkoitan siis kolesterolilääkkeitä. - 7

Sepelvaltimot ovat sydämen pinnalla olevia suuria suonia, jotka tuovat veren sydänlihakselle, jotta se saisi happea ja ravinteita ja voisi toimia. Sepelvaltimotaudissa nämä suonet kalkkeutuvat ja hitaasti tukkeutuvat. Suonen kokonaan tukkeutuessa sydän ei saa verta ko. alueelle ja seurauksena on sydäninfarkti, joka ilmenee rintakipuna tai joskus pahassa tapauksessa äkkikuolemana (laaja infarkti).Yksi pahimpia riskitekijöitä on tuo sukurasite, mutta myös esim. tupakointi, rasvainen ja suolainen ruokavalio, ylipaino, diabetes ovat korkeita riskejä. Elämäntavoilla ja lääkityksellä tauti voidaan pitää kurissa, mutta ne eivät sitä paranna vaan ennemminkin hidastavat sen etenemistä. Kyllä jonkin verran neli-viiskymppisiäkin pallolaajennetaan ja ohitusleikataan, vaikka yleensä se onkin vanhemman väestön tauti (vuosia enemmän, joten kalkkeumaa ehtii kertyä).Yllättävän paljon on ihmisiä, jotka eivät tiedä sairastavansa ko. tautia, vaan saavat diagnoosin vasta sairastettuaan infarktin. Tosi hyvä, jos jo aikaisessa vaiheessa saadaan äitisi tutkittua ja lääkitys päälle!

ja kyllä voi periytyä, sun tarttee seurata kolesteroliarvojasi ja pitää paino kurissa ja yrittää muutenkin elää terveellisesti. Äiti tulee saamaan paljon neuvoja lääkäriltä elämäntapojen muutokseen, koeta tukea häntä siinä. Tärkeää on painonhallinta, kohtuullinen alkoholin käyttö, tupakoinnin lopettaminen, pehmeät rasvat, vähäinen suolan käyttö, sopiva liikunta. Määrätyt lääkkeet on myös otettava ja pidettävä huolta, että äiti tunnistaa sydänkohtauksen merkit ja osaa ottaa nitronsa ja soittaa itselleen apua.

Lääkitys VÄHENTÄÄ RISKIÄ, ja esim. lääkitystä käyttäessä riski saada sydänkohtaus voi olla jopa 80% pienempi kuin ilman lääkitystä. Rautalangasta väännettynä lääkityksen aikanakin VOI SAADA sydänkohtauksen, mutta RISKI on HUOMATTAVASTI pienempi kuin ILMAN lääkitystä.Voi äly ja väläys...

Tuntuu jotenkin oudulta että äidillä olisi sepelvaltimotauti... Hän on alle 45v., normaalipainoinen, ei käytä alkoholia, tupakoi vähän, syö terveellisesti ja liikkuu säännöllisesti... Lisää sydänkohtauksen ja äkkikuoleman vaaraa? Nyt alkoi hirvittää ihan tosissaan. Toivottavasti lääkäri oli väärässä, eikä äidillä olekaan tautia. -ap

Kumpikin on reilusti yli 70-vuotiaita. Isän tauti todettiin n. 25 vuotta sitten ja vaikka hän on sairaalloisen lihava, niin yhtään infarktia ei ole tullut. Veriarvot ovat kunnossa. Äiti puolestaan sai oikein massiivisen sydärin pari vuotta sitten ja kävi kuoleman porteilla, mutta selvisi. Hänenkin kolesterolinsa on ollut matala siitä asti, kun alkoi syödä kolesterolilääkkeitä 35 vuotta sitten. Kolesteroliarvot ovat ihan ihanteeelliset ja silti tuli sydäri. Äidillä on myös diabetes. Mulla itselläni on korkea kolesteroli enkä aio niihin lääkkeitä ruveta syömään, koska ne eivät sydäriä estä.

Viestisi selvensi tilannetta. Voisiko äidillä mahdollisesti olla lievempiä oireita tms. kun elintavat on kunnossa, eikä ikääkään ole paljoa?

Onko ketään kellä olisi sepelvaltimotauti itsellä?

-ap

En tiedä mitä tutkimuksia tai kokeita on äidille tehty. Kuulin siis ohimennen että lääkäri oli epäillyt sepelvaltimotautia... En kuullut mitä äiti sen jälkeen sanoi... Kiitos lohduttavista viesteistä, niiden lukeminen tuntuu hyvältä, vaikka muuten tämä asia huolettaa kovasti... -ap

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat