Seuraa 

Vaikka tuossa kalapuikkouutisessa ei oikeasti kyse olekaan kalapuikkojen määrästä, niin siinä kuitenkin tulee esille sekin, että ainakin Vantaalla kouluruokailun tilanne on hälyttävä. Kolme kalapuikkoa on yläkouluikäisille (pojille) todella vähän. Siitä ei lähde nälkä edes runsaiden lisukkeiden kanssa ja tämä näkyy levottomuutena ja huonoina oppimistuloksina loppupäivästä. Lisäksi se näkyy epäterveellisten välipalojen ostamisena ja syömisenä välitunneilla tai koulun jälkeen. Tämä taas näkyy lasten lihomisena ja myöhemmin terveysongelmina. Tässä siis näkyy taas se, että kun väärästä paikasta säästetään, se tulee toisessa paikassa kalliimmaksi.Kouluruokailu on täysin kuntatasolla päätettävä asia. Siihen satsaamisesta päättää kunnan- tai kaupunginvaltuusto. Gazan kriisiä emme pysty ratkaisemaan, mutta kouluruokailut ovat asia, jolle jotain pystyy tekemään. Uutisesta päätellen ainakin vantaalaisten (ja varmasti monien muidenkin) vanhempien pitäisi aktivoitua ja samalla voisi opettaa niille lapsillekin oikeita tapoja vaikuttaa. Kun asia kerran on noussut julkisuuteen, niin äkkiä vain kirjoittelemaan yleisönosastokirjoituksia kouluruoan tasosta, ottamaan yhteyttä omaan kaupunginvaltuutettuun, koulun vanhempainyhdistyksissä organisoimaan yhdessä lasten kanssa mielenosoituksia aiheesta jne.Ja ehkä muidenkin kuin vantaalaisten pitäisi kysyä, kuinka monta kalapuikkoa, lihapullaa tai makkaranpalasta makkarakeitossa on per naama on lastenne koulussa (5/7/ei rajoitettu meillä) ja jos vastaus ei miellytä, niin asialle voisi oikeasti tehdäkin jotain. Tämän asian parantamiseen tarvittava rahamäärä ei kunnassa ole mikään aivan valtavan suuri, joten se on asia, johon kansalaisaktiivisuudella ihan oikeasti voi saada muutosta aikaan.

Sivut

Kommentit (22)

voivat joidenkin palstalaisten mukaan mennä töihin ja tienata itse ruokarahansa.Lainaus:

Voi sinua naiivia ressukkaa! AV-mammat haluavat vain soittaa suutaan netissä ja haukkua opettajia. Ei ketään täällä oikeasti kiinnosta lasten kouluruokailut.

Koululaiset saivat sitä halutessaan usein lisääkin. Minä pienen lapsen vanhempi taas söin lautasen tyhjäksi lapseni jäjiltä.Oli ihan maukasta ja sattumiakin oli sopivasti. Erityisesti pidin pataruoista. Lisukkeet ja mahd voileivät piti tuoda itse, mutta lapseni pärjäsi kyllä ihan tuolla ruoka-annoksellakin, vettä vain oli mukana. Ehkä koululaiset eivät saa niin hyvää ruokaa, kun lisukkeisiinkin on määrärahan riitettävä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

jos sitä tarjolla on - usein vaan ei ole.Ehkä meilläkin pitäisi olla joku Jamie Oliver joka kävisi näyttämässä suurtalouskeittiöemännille, miten sitä ruokaa oikein tehdään. En meinaan ede skäsitä, että jos kerran rahaa on vähän niin miksi tarjotaan kalapuikkoja (kilohinta kahdestaja puolesta eurosta neljään) eikä esim pakasteseistä tehtyä uunikalaa (kilohinta 3-4 euroa) joka taatusti täyttää ja ravitsee paremmin kun siinä ei ole sitä ällöttävää panerointia?

Voi sinua naiivia ressukkaa! AV-mammat haluavat vain soittaa suutaan netissä ja haukkua opettajia. Ei ketään täällä oikeasti kiinnosta lasten kouluruokailut.

Lapset saavat kouluruuan (maksullinen, summa on noin 3€/päivä), mutta ei kukaan oletakaan, että sillä pärjäisi koko 7-tuntisen koulupäivän. Lapsilla on aina välipalatauko iltapäivällä, ja silloin syövät pakkaamansa eväät. Tämä on toinen maa jossa lapsemme ovat koulussa, ja molemmissa on ollut sama käytäntö.Ihmettelen aina, miksei tällaista käytäntöä voisi juurruttaa Suomeen. On tosi hienoa, että Suomessa on ilmainen kouluruoka (siitä on ollut puhetta täällä ulkomaillakin), mutta miksei lapselle voisi pakata silti eväsleipää ja hedelmää aamulla mukaan, jotta jaksaisivat paremmin iltapäivään asti.

Olen kanssasi ihan samaa mieltä. Lisäksi toisin asiaan vielä yhden näkökulman.Olin poikani vanhempainillassa, jossa puhuttiin huolestuneena siitä, että miten tietyt luokan oppilaat (tytöt) eivät syö kunnolla ruokaa ja miten eivät jaksa päivää sitten. Olisi mielenkiintoista kartoittaa, että kuinkakohan moni yläasteelainen ylipäätään syö koulussa. Luultavasti alakoululaiset käyvät vähintään likaamassa lautasen, mutta yläkoulun puolella todella moni jättää syömättä. Sitten kun meillä oli ollut tämä vanhempainilta, niin toisaalta poikani valitti, että oli ollut monta kertaa, kun häneltä oli loppunut ruoka - hän ei ollut saanut keitossaan yhtään makkarapalasta tai kanakastikkeessa ei ollut ollut yhtään kanapalaa ja oli saanut syödä pelkkää riisiä ja kanakastiketta. On siis hyvä kysymys, että miten ruoka riittäisi, jos ne tytötkin vielä söisivät? Tai miten ne riittävät, jos tulee taantuma ja yläkoulun oppilaille ei annetakaan koulupäivän ajaksi rahaa, jolla voivat ostaa kaupasta syötävää? Tällöinhän kouluruuan kulut nousevat ihan hirveästi. Tämä on jotenkin ihan surkuhupaisaa, että toisaalta sanotaan, että pitää käydä syömässä ja sitten kun poikani on yrittänyt syödä, niin ruokaa ei ole riittävästi tai se on karsittu esim. lihoista. Kauhulla odotan sitä päivää, kun pojan tyttöpuolisille kavereille rupeaakin ruoka maistumaan (jos eivät kotona saakaan riitävästi ruokaa koko päivän tarpeisiin) ja edelleen on sama määrä ruokaa tarjolla, jos nytkin syö jo riisiä ja currykastiketta klo 10.30.Niin ja jokainen, joka yrittää saada lapselle terveellisen ruuan 85-95 sentin hintaan sisältäen maidon, leivän, levitteen, salaatin, niin tietää, että ne kouluruuat eivät voi olla mitenkään hurjan hyviä tällä hintojen nousulla. Jokainen 10% hinnankorotus vuositasolla tekee kouluruuasta kohta tosi kurjan näköistä. Liekö kohta kouluruoka samannäköistä kuin esim. Helsingin asukaspuistojen kesäruokailu eli tyyliin puuro, keitto, puuro, keitto, puuro. Meillä Espoossa on onneksi ollut kesäruokailuissakin vielä toistaiseksi hyvät ruuat pikkukoululaisia varten. Nytkin koulujen kesäloma on 11 viikkoa, niin on siinä vanhemmilla miettimistä, että miten pikkukoululaiset syövät. Toki mielestäni Helsingissäkin saadaan olla tyytyväisiä, että moinen ruokailu järjestetään. Itse uskon, että moni vanhempi olisi valmis maksamaan vaikka pienen summan siitä (vaikka euron per päivä) että pikkukoululainen saisi välillä kesällä makaronilaatikkoakin.

ja mä olisin valmis vaikka vähän maksamaan kaupungille siitä että lapset saa riittävästi kunnon ruokaa. Eikö jo muutama euro/viikko/lapsi auttaisi kummasti ruoan määrään ja laatuun.

kouluruokailusta, että en ihan heti lähtisi maksamaan kaupungille enää siitä, etenkin kun sitten kuitenkin törmättäisiin siihen, että kaikki eivät haluaisi/kykenisi maksamaan ruoasta.Meidän suuriruokaiselle ja paljon liikkuvalle koululaiselle kouluruoka on riittänyt hyvin, mutta toisaalta, hän syö myös kunnon aamiaisen - mikä jo useilta alakoululaisilta jää väliin, puhumattakaan yläkoululaisista. Hänen luokallaan on mahdollisuus yhtenä "pitkänä" päivänä (koulua 8-14) ottaa mukaan eväät, mutta hän ei kokenut eväisiin olevan tarvetta. Syö kyllä sitten kotiin tultuaan tukevan välipalan.Puurosta kommentoisin, että vaikka me vanhemmat emme ehkä puuroa kovin maittavana ateriana pidä niin itse ainakin olen kuullut useissa yhteyksissä eri kouluilla työskentelevien kertovan puuropäivien olevan tosi suosittuja.

Tuo on totta, että kaikki eivät osaa syödä salaatteja. Meillä kyllä poika osaa syödä salaatteja ja oikein rakastaa niitä ja saattaa vallan mainiosti syödä sen lautasmallin mukaan, vaikka salaatti on porkkanaraastetta, kun tykkää siitäkin. Mutta sitten se mutta. Mitä sitten jos on vaikka raa'alle porkkanalle allerginen - varsinkin keväisin siitepölyaikaan todella monet eivät voi syödä porkkanaa, mutta kouluissa on tämän tästä salaatteja, jotka ovat joko yksistään porkkanaa tai sitten salaatin seassa on raakaa porkkanaa, joten salaatit jää syömättä. Mielestäni on myös edesvastuutonta opettaa lapsia lautasmallille niinä päivinä kun ainut salaatin virkaa toimittava on suolakurkku tai punajuuriviipaleet. Käsittääkseni lasten allergioita esim. hedelmiä ja vihanneksia kohtaan ei oteta mitenkään huomioon kouluruokailussa, joten jos on vaikka omenalle ja porkkanalle allerginen (ja ei minusta mitenkään harvinainen yhdistelmä) voi oppilaalla olla aika pitkä pelkän "ei salaattia ollenkaan tai jonain päivänä viikossa suolakurkkuja" kuuri salaattien osalta.Näkkileipä on toki terveellistä ja sillä moni mahaansa täyttää, jos ruoka ei ole mieleistä. Leipäähän lapset söisivät melkein kaikki mielellään, mutta sitä ei taas ole vaan useimmiten vain jonkun keiton kanssa. Taitaa olla poikkeus, jos jonain muuna päivänä kuin keittopäivänä olisi pehmyttä leipää?

Ja kyllähän maitoon keitetty puuro ravitseekin ihan ok.Meillä suuriruokainen poika valittelee välillä, että kouluruokaa ei saa riittävästi, mutta on enimmäkseen tyytyväinen. On mm. sitä mieltä, että kouluruoka maistuu pääsääntöisesti hyvältä. Mutta kuten avauksessa jo mainitsinkin, rajat ainakin kalapuikoissa ovat meillä selvästi isommat kuin esim. Vantaalla. Ja hänkin syö runsaan aamupalan, mitä monetkaan yläkouluikäiset eivät syö. Sen sijaan todella monet ostelevat välitunneilla lihapiirakoita ja energiajuomia läheisestä kaupasta. Meidän oma on onneksi sen verran pihi rahoistaan, että ei raaski kovin usein sellaisia ostella. Kotoa ottaa välillä evääksi omenan tai esim. pussillisen pähkinöitä. Kotiin tultuaan on kuitenkin aina hyvin nälkäinen ja välipalaa menee paljon.Ne, joilla kotona ei ole teinipoikaa eivät voi tajuta, minkä määrän ruokaa sellainen voi kuluttaa. Meidän oma on vielä murrosikänsä alussa, eikä läheskään aikuisen kokoinen (pituutta 14-vuotiaalla tällä hetkellä jotain 170 tienoilla ja paino lähentelee 50 kiloa), mutta niinkin pieneen poikaan menee ihan järkyttävät määrät ruokaa. Vaikka syö aamupalaksi sekä puuroa että leipää runsaine lisukkeineen ja vielä pari hedelmää, syö koulussa niin paljon kuin saa, syö välipalaksi esim. useita leipiä ja runsaasti marjarahkaa (jos jääkaappiin tekee aamulla valmiiksi marjarahkan 500 g rahkapurkista, puolesta litrasta mansikoita ja muutamasta desistä mustaherukoita, niin yli puolet siitä on kadonnut, kun tulemme kotiin, vaikka poika olisi tullut yksin kotiin, kaikki jos kaveri mukana), niin silti iltaruoan kanssakin saattaa upota pari lautasellista ruokaa ilman mitään vaikeuksia. Eilen esimerkiksi söi muistaakseni viisi vai kuusi perunaa, runsaasti kananmunakastiketta ja ison palan lohta, sekä yhteensä lähes lautasellisen porkkanaraastetta ja kaksi voileipää iltaruoalla. Ja silti oli iltapalla taas kova nälkä.

Kouluissa on ihanaa ohrapuuroa ja mehukeittoa sen kanssa. Näinä päivinä on yleensä myös joko pehmeää leipää tai ainakin juustoa/kurkkua tms. leivän päälle.Helsingin puistoruokailut viime kesänä olivat mielestäni moitteettomia. Toki ruoka oli aika usein keittoa, mitä sitten? Ilmaista ruokaa ja mukava ele kaupungilta!

Taisin kirjoittaa huonosti, mutta ideanahan olisi, että varsinainen kouluruoka säilyisi ilmaisena, mutta iltapäivisin lapset voisivat syödä pienet eväät, jotka olisi pakattu kotoa mukaan.Suomessa kun syödään lounas niin älyttömän aikaisin, että jokin välipala pitäisi lapsilla ehdottomasti olla. Ja mielestäni sen välipalan ei tarvitsisi olla ilmainen, vaan sen voisi jokainen ottaa kotoaan mukaan.Lainaus:

Ei hirveästi naurattaisi tuo juuri tullut verokortti ennakonpidätysprosentteineen, jos sillä ei edes saisi mitään palveluita.Ilmaisen kouluruokailun hyvä puoli on juuri sen tasapuolisuus. Sen saavat nekin, joiden vanhemmat eivät syystä tai toisesta tarjoaisi niitä terveellisiä ja täyttäviä eväitä.Lainaus:


Ihmettelen aina, miksei tällaista käytäntöä voisi juurruttaa Suomeen. On tosi hienoa, että Suomessa on ilmainen kouluruoka (siitä on ollut puhetta täällä ulkomaillakin), mutta miksei lapselle voisi pakata silti eväsleipää ja hedelmää aamulla mukaan, jotta jaksaisivat paremmin iltapäivään asti.

koko kouluajan käytössä. Ja siis muillakin meidän lasten koulun oppilailla. Vanhin on nyt viidennellä. En tiedä sitten muuttuuko malli kun mennään yläasteelle, sosiaalisen "painostuksen" vuoksi.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat