Onko tässä tilanteessa vaara ylivelkaantua?

Vierailija

Myimme viime keväänä asunnon, siitä jäi käteen n. 8000e ja toukokuusta tähän päivään on saatu säästettyä toiset 8000e eli säästössä on nyt 16000e. Noh, nyt olemme vuokralla, jossa vuokra nousi juuri 50e ja on 925e. Etsimme isompaa asuntoa ja pk-seudulla siis ollaan. Meillä tällä hetkellä jää käteen n. reilu 3000e kun olen kotihoidontuella ja opiskelen. Kun palaisin töihin, tulomme olisi nettona n. 4000e.Nyt kun korot on alhaalla ja jos lainaa ottaisimme esim. 200000 (sen hintaisia kun suuremmat rivarit täällä on...ja rivari tai pt-haluaisimme kun omakotitaloon ei varaa ole ja kaksi pientä lasta. Täältä kolmannesta kerroksesta ilman hissiä on tosi perseestä suoraan sanottuna kulkea portaita lasten kanssa) niin kuukausierä olisi n. 900e eli halvempi kuin tän hetkinen vuokra. (+sit vastike ym. eli reilu tonni asumiskuluja)Ja jos uskaltaisi ottaa esim. alkuun 10v. kiinteällä korolla niin lainakuluthan ei siitä nousisi vaikka korot nousisivat. Ja jos toinen joutuisi työttömäksi tms. niin jossainhan sitä olisi pakko asua kuitenkin ja esim. tässäkin on vuokra yli 900e. Lainan ottaminen tuntuu vähän hurjalle kun kyseessä on iso laina ja tulot ei mitkään järin suuret. Tosin olemme myös aika nuoria vielä.Mietiskelin tässä vaan, että jos ekat 10v. ottaa kiinteällä korolla niin silloinhan ei ole pelkoa, että kulut paljoa nousisi. ja asuminen olisi suunnilleen samaa kuin vuokralla. Muita autolainoja tms. meillä ei ole. Uskaltaako vai ei?

Ostaako nyt vai vuoden päästä? Jostain jonkun ennusteen luin, että vuoden päästä korot saattaisivat alkaa nousta taas... Mutta nää nyt on näitä..

Kommentit (13)

vielä mennä töihin kun nuorimmainen on vasta vuoden ikäinen ja aloitin juuri opiskelut, jotka olisi tarkoitus hoitaa tässä kotonaolon aikana, koska kun töihin palaan niin sitten ei enää olisi mahdollista.ap

joskus on vaan uskallettava. Ja Koti on aina Koti ei pelkkää spekulointia koroista ja niiden käyytäytymisestä. Siitä ilosta maksan mielelläni, että lapset saavat asua kotonaa ja näin ihanassa paikassa!

Ja kyllä me pärjätään, isoa okt makselemme eli hirmuisesti muita kuluja päälle, kuten vakuutukset, verot, lämmitys, jne. Yksistään laina 1100/kk.En usko että teillä on hätää.t: kolme lasta.

Eli odottele rauhassa ainakin ensi kesään. Luultavasti asuntojen hinnat putoavat siihen mennessä sellaiset 10%, joten siinä tulee tuollainen 20 t€:n säästö. Kannattaa ehdottomasti. Ja kun EKP juuri väläytteli seuraavaa koron laskua ensi keväälle, niin lainanhoitokulut menevät pienemmäksi senkin ansiosta.Ja tärkeintä on muistaa TINKIÄ hinnasta. Kun löydätte kivan asunnon, niin tehkää heti törkeän huono tarjous. Siten voi säästää todella ison summan muutamalla puhelinsoitolla/allekirjoituksen vaivalla. Tällä hetkellä on paljon avioeroperheitä tms, joiden on päästävä eroon asunnosta. Voivat siten hyväksyä tosi alhaisia tarjouksiakin.Mielestäni laskelmasi ovat ihan realistisia. Nyt vain rauhassa odottelette, ja kesällä sitten ostatte alennuksella.

Hienosti olette saaneet säästettyä. Jos tuota vauhtia säästätte ja varmaan samaa vauhtia tippuu asuntojen hinnat, niin pääsisitte aika siedettävällä lainasummalla omaan. Suosittelen, että odotatte nyt a) hintojen laskua, b) että saatte säästettyä vaikka sellaisen 10-20t lisää sekä c) palaat töihin. Tällä yhtälöllä saatte varmasti oikein kivan kämpän ilman yöunien menettämisiä, vaikka joskus joku lomautuspätkä tms. tulisikin.Mulla on sellainen fiilis, että pankit aika mielellään haluavat jatkossa sen 15% omaa rahaa, joten sekin puoltaisi sitä, että säästätte nyt sen 15% tulevan asunnon hinnasta ja sitten vasta teette siirtoja. Kun säästätte ja asuntojen hinnat tippuu, niin voi olla yllättävän piankin, että pääsette tuohon 15%iin.

on kaksi lasta. Mutta sitten mietin, että tuleekohan asuntojen hinnat alas jne. ääh.. tää vuokra-asuminenkaan ei ole järkevää. Ja varsinkaan nyt kun korot on alhaalla ja oman maksaminen olis halvempaa... ja kannattavampaa vaikka sitten lainaa oliskin 30v... Ja toisaalta perintöäkin on tulossa joskus, mutta sitä nyt en halua tuloksi laskea tai muutenkaan sen varaan mitään miettiä=) Miehellä oli juuri YT-neuvottelut mutta sai pitää työpaikkansa.ap

Lainaus:

on kaksi lasta. Mutta sitten mietin, että tuleekohan asuntojen hinnat alas jne. ääh.. tää vuokra-asuminenkaan ei ole järkevää. Ja varsinkaan nyt kun korot on alhaalla ja oman maksaminen olis halvempaa... ja kannattavampaa vaikka sitten lainaa oliskin 30v... Ja toisaalta perintöäkin on tulossa joskus, mutta sitä nyt en halua tuloksi laskea tai muutenkaan sen varaan mitään miettiä=) Miehellä oli juuri YT-neuvottelut mutta sai pitää työpaikkansa.ap

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat