Pitääkä kuolemasta kertoa 4-vuotiaalle

Vierailija

jos ihminen on kuollut jo ennenkuin lapsi on syntynyt eikä ole koskaan kyseistä henkilöä nähnyt eikä se kuulu häneen elämään millään lailla.Anoppi oli näyttänyt oman äitinsä kuvaa neljä vuotiaalle ja sanonut että se on kuollut.Tämä tuli ilmi kun lapsi sanoi jostain suuttuneena että minä haluan kuolla ja sanoi sitten että mummun äiti on kuollut. "Se sanoi niin"En ymmärrä miksi se oli kertoa sanoa noin pienelle joka ei edes kuolemaa vielä ymmärrä.

Kommentit (14)

mutta ei mun mielestä sitä tarvi kertoa jos ei kysytä tai vain katsellaan jotain vanhoja valokuvia että tuo ja tuo on kuollut. Mitä merkitystä sillä on.Keskustelen lapsen kanssa kyseisestä aiheesta sitten kun hän siitä jotain kysyy tai se tulee kohdalle sillä tavalla että mennään esim jonkun hautajaisiin. En ala tuosta vain kertomaan että hei muuten me kaikki kuollaan joskus.t.ap

Sehän on yhtä luonnollinen asia kuin syntymä. Lapsia ei voi lopun elämäänsä suojella asiolta, jotka ahdistavat (myös vanhempia?). Meillä 4-vuotias yhdessä vaiheessa mietti paljon kuolemaa. Sanoi jopa isomummillensa, joka 90-vuotias, että sä kuolet pian. Eikä isomummi ottanut sitä pahalla. Tottahan se on. Toki piti vähän siinä vaiheessa puhua lapsen kanssa, että tuo ei ollut kovin kivasti sanottu. Lapset suhtautuvat niin avoimesti kaikkiin asioihin, heidän tiedonjanonsa täytyy tyydyttää, vaikka asiat ovat joskus vaikeita.

Meillä esim. vuosi sitten kuoli lasten isovaari, ja siinä yhteydessä luonnollisesti käytiin asiaa läpi tarpeen mukaan. Lapset olivat myös hautajaisissa (silloin 3- ja 4-vuotiaat). Mitään kammoja ei ole lapsille asiasta tullut.

lapsi kysellyt missä kyseinen ihminen on. Miksi kuoleman pitäisi olla tabu, kun se kuuluu kuitenkin jokaisen ihmisen elämään jossain vaiheessa.

Mielestäni tuon ikäiselle, saa ja pitääkin jo kertoa kuolemasta, aloitellaan varovasti ja tietysti ikään sopivasti, mutta kyllä lapsen on hyvä tietää ja alkaa ymmärtää, että kaikki kuolevat joskus.

Minä ainakin ajattelen asian niin, että jos lapsi yhtäkkiä joutuukin kokemaan läheisen kuoleman, asiaa on helpompi ymmärtää ja työstää, jos tietää edes jotain, tietää edes sen, että ihmiset ylipäätään kuolee joskus.

Ainahan lapselle pitää kertoa ikään sopivasti, mutta tuntemattoman kuolemasta puhumalla lapsi oppii hiljalleen ymmärtämään asiaa. Jos sitä salaillaan, tai hyssytellään, asiasta tulee herkästi lapselle hyvinkin pelottava ja kamala asia, jolloin asian kohdatessa ylipääseminen vaikeutuu entisestään.

Lapsia lohduttaa puhe taivaasta ja enkeleistä, niillä on hyvä asiaa "pehmentää".

Tätä avausta ei olisi jos kirjoittajan äiti olisi sukukuvia lapsen kanssa katsellessa todennut jonkun kuvassa olleen jo kuolleeksi.Tuo keskustelu on normaali siinä vaiheessa, niinhän sitä itsekin tulee todenneeksi jos vastaavaa tapahtuu kun itse katselen kuvia, ehkä joku muisto vainajasta nousee esiin ja tulee sen kertoneeksi yms.Mielestäni on normaalia että kuolemaan viitataan puheissa lasten kuullen koska sitä sattuu väistämättä lähipiirissä joka suvussa.

siis se, että jokainen kuolee joskus. Ei sitä kannata tehdä numeroa, voi vaan todeta, että ei tänne mahtuisi, jos kaikki eläisivät ikuisesti ;) Ja että ihmisen sydän vanhenee ja kamalan vanhoilla se ei enää jaksa pumpata ja silloin ihminen kuolee.Tärkeitä 4.-vuotiaalle selitettäviä juttuja on se, että yleensä kuolevat ovat vanhoja, joiden keho on liian huonossa kunnossa elämään. Ja että jos joku läheinen (vanhempi) kuolee, on aina ihmisiä, jotka huolehtivat lapsista.

vaikka ei ole kukaan läheistä kuollutkaan. Minustakin kuuluu kertoa, jos lapsi on asiasta itse kiinnostunut tai joku läheinen kuolee. Meillä ainakin puhutaan kuolemasta ihan luonnollisena asiana. Jouluna käytiin hautausmaallakin ja siellä keskustelua hautaamisesta ja kuolleen ihmisen muistamisesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat