G: Ensiasunnon ostajat... miten reagoitte nykyseen taloustilanteeseen?

Vierailija

Me odotellaan...

Sivut

Kommentit (26)

Olet halunnut sanoa tätä jo pitkään.Jotain järkeä siis jo täällä av:lläkin :)Hienoa, että täällä on muitakin , jotka eivät ole ostamaasa "unelmaa" vaan ihan oikeaa asuntoa, kotia, oikeaan hintaan.

En unohda. Jos sinulla on lainaa 200t, niin siitä korot on helposti noin 600 euroa kuussa (plus tietty lyhennykset). Samaan aikaan juoksee myös yhtiövastike, joka perheasunnossa on kevyesti 250 euroa kuussa. Ja jos asunnon hinta tippuu 15t vuodessa, niin se tekee kuukausitasolla 1250. Nämä kun laskee yhteen, niin siitä tulee 2100 euroa kuussa. Jos vuokralla asuu 1000 euroa kuussa, niin varsin kannattavaa on tuo odottelu.Niin ja mikäli jollain asunto on oma eikä velkarahalla ostettu, niin siinä laskussa taas kannattaa ottaa huomioon sijoitetun pääoman tuoton puuttuminen. Jos siis tyyppi asuu vuokralla 1000 euroa kuussa ja tileillä on 200t rahaa niin kyllä niistä nyt ainakin tuon 600 euroa kuussa voisi kuvitella saavansa tuottoa.Niin ja lisäksi omaan tulee aina remontteja, joten jos oikeastaan heittää vielä toisen yhtiövastikkeen verran eli 250 euroa kuussa remonttirahoihin. Mikään asunto ei ole uudenveroinen enää 30 vuoden päästä, jos mitään remontteja ei ole tehty,

joo ja ei se asuminen vuokrallakaan ilmaista ole. Yli 800e kuussa maksetaan tästä vihreä muovimatto/ rikkinäiset seinät hirvityksestä jossa ei taloon tule edes kylmää vettä ja huoneiston lämpötilaan ei voi itse mitenkään vaikuttaa joten paistutaan 28 asteessa talvet ja kesät tietysti vielä kovemmin.

Voi olla että perustankin ;)tapahtuu. Kannattaisko perustaa sijoitusfirma? Tuolla tietämyksellä olisi tuotot varmat...:) Vakavasti: kuka määrittelee, koska on halpaa ja koska kallista? Mikä on hyvä sijoituskohde ja mikä ei? Kannattaisiko ostaa kultaharkkoja, osakkeita, maata vai pitää rahat tilillä? Tuon kun joku tietäisi.Lainaus:

kun se on kallis, tekee voittoa, ihan kuin missä tahansa osakkeessa tahansa.Kuka tätä ei ole vielä tajunnut? Ne menee käsikädesä.

[/quote]

Vaan monet maksavat vuokraa saman verran tai jopa enemmän kuin lyhentäisivät lainaa. Hintaromahdusta ei tapahdu jos A. vuokra-asunnoista on pula ja niiden hinnat jatkuvasti nouseva ja B. korot laskevat ja pysyvät alhaalla. Koroilla on suuri psykologinen merkitys ja tietty se käytännöllinenkin seuraus, että lainan kanssa pärjätään paremmin kun korot ovat pienet.Lainaus:

Nyt kun ihmisiä irtisanotaan ja lomautetaan suurin määrin on selvää että ihmisille tulee maksuvaikeuksia isojen asuntolainojensa kanssa. Ihmiset ei uskalla ottaa riskiä ja ottaa suurta asuntolainaa jos talous näyttää kovin epävarmalta niinkuin nyt. Joten asuntojen kysyntä laskee ja hinnat tippuu, eikä tosiaan tarvitse olla mikään ekspertti nähdäkseen tämän.Joten missään nimessä asuntoa ei kannata ostaa nyt anakaan pääkaupunkiseudulta, jossa asunnot ovat nyt aivan järjettömissä hinnoissa, vaan katsoa esim. puoli vuotta lähteekö hinnat laskuun ja pohtia asiaa sitten uudelleen.

Juu, 2005 ennustin, että korot nousee 2-3 prosenttiyksikköä 2-3 vuodessa. Ja näinhän tapahtui. En ole mikään talousalan asiantuntija, mutta tykkään seurata taloutta. Jos ennustukset sattuu osumaan, niin hyvä niin, jos ei, niin asioihin on tullut muutosta. Esim. 2008 kesällä ei moni finanssinerokaan arvannut minkälainen syksy oli tulossa.Ja jos joku on oikeasti kiinnostunut korkojen käyttäytymisestä, niin mielestäni kannattaa kaivaa EKP:n ja Fed:in korkokäyrät esiin ja miettiä sen pohjalta, että mitenhän mahtaa korkojen käyvän jatkossa. Mielestäni Euroopan korot ovat menneet aina pikkuisen viiveellä ja pikkuisen pienemmällä heilunnalla, mutta se samainen heiluriliike on ollut siellä nähtävissä. Nyt tämän käppyräanalyysin mukaan veikkaisin, että korot laskee ainakin ja kunhan USAn korot nousee, niin sitten voi lähteä Euroopan korotkin nousemaan. Usassa ei ole vielä ainakaan näköpiirissä koronnostoja.Ja jos multa jotain IMHO mielipidettä kaipaa, niin mun fiilis on, että korot siis laskee edelleen, mutta lainan muut ehdot nousee eli esim. marginaalit nousee ja esim. viitekoron vaihtaminen yms. tulevat kalliimmiksi ja samoin ruvetaan vaatimaan suurempia vakuuksia jne. Vanhojen lainojen omistajat voivat siis varmasti ihan hyvillä mielin elellä, mutta uusien lainan ottajien tilanteisiin ei nuo korkojen laskut vaikutakaan ehkä ihan niin paljon.

Sehän on kuin heittäisi rahaa kankkulan kaivoon? Odottakaa nyt sitä hyvää, jollei parasta hetkeä ostaa se oma asunto seuraavat 15 vuotta ja laskekaa paljonko kuitenkin olisitte lainaanne lyhentäneet vaikka olisi kuinka korkeat korot? Tai vaikka asunnon hinta olisi laskenutkin jonkin 20 000.

Ei kannata missään nimessä ostaa nyt, alkukeväästä on jo -20% todellisuutta. Loppusyksystä vielä enemmän.Talouden uusjako on käynnissä. Maltti on valttia.

Kiva kuulla.Harva ajattelee omaa kotia sijoituksena ja se on minusta ihan mahdollinen lähtökohta ja ihan hyväkin asiaan. Toisaalta jotkut ovat taas viime vuosina melkein nähneet oman asunnon sijoituksena ja uskoneet niiden arvon jatkuvaan nousuun. Jos oma koti ostetaan mielettömällä velkarahalla ja asumiskustannukset ovat korkeat, niin se on aina jostain pois. Mielestäni jokainen saa kuitenkin päättää sen, että mihin sitä rahaansa käyttää, ainut mitä toivoisin olisi se, että ihmiset laskisivat vähän, että miten pärjäävät erilaisissa taloudellisissa tilanteissa ja esim. jos valitsee asunnon a eikä asuntoa b, niin miten paljon se vaikuttaa muuhun elämään - onko jokun asuntolainan kanssa kituuttaminen järkevää seuraavat 30 vuotta. Joillekin se oma koti tuo kovasti mielihyvää, itse taas kuulun niihin, jotka eivät tarvitse linnaa ollakseen onnellisia, toisaalta arvostan asunnossa pysyvyyttä eli siinä mielessä olen kyllä omistusasumisen kannattaja.Niin, mutta tavallisen omistusasujan kannattaa ostaa kyllä silloin kun on halpaa - niin ensiasunto kuin seuraavatkin asunnot. Ja kannattaa muistaa, että asunnon arvo on kirjanpidollista ja velat ovat todellisia.

Mitä luulet a) tuleeko meille hakemmaksi b)asua vuokralla 800 e/kk 1-2v vai b) ostaa asunto konta -20%-70% halvemmalla? Etsitään 4h+k ison kaupungin keskustasta.??

ihan yksi yhteen pörssikurssien kanssa. Melba ja muut jotka odottelette niitä alennusmyyntejä, kertokaa minullekin mistä niitä asuntoja saa -50-70% alennuksella. Mieluusti lähden minäkin ostoksille ja vaurastumaan. Tosiasia kuitenkin on, ettei asuntoja myydä kuten osakkeita silloin kun on taantuma, vaan tarjontaa on enemmän silloin kun saa hyvä hinnan. Jos ei ole pakko myydä, niin miksi kukaan myisi kotiaan -70% ihan vaan päästäkseen siitä eroon? Tinkivaraa on aina ollut hinnoissa vaihtelevasti, hyvinäkin vuosina on voinut saada asunnon -20% pyyntihinnasta. MInä en kyllä käskisi ketään odottelemaan vuositolkulla vuokralla jos maksukykyä on ja hyvä kohde hyvällä hinnalla ja tinkivaralla löytyy.Lainaus:

Mua ärsyttää, kun tässäkin keskustelussa on sijoitus-asunto -eksperttejä, jotka kirjoittavat asioista kuin ne olisivat faktoja. Ne ei ole. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Ihan oikeasti ei tiedä Jos me tietäisimme, että nyt hinnat laskee vähintään X% ja sitten nousee Y%, niin miksi me emme kaikki toimi noin? Sama pörssiosakkeiden kanssa. Ne on nyt joidenkin mielestä halpoja, joidenkin mielestä vielä kalliita. Ja mitään tietoa tulevasti ei ole. Jos talous toimisi joidenkin sääntöjen mukaan, niin miksi ihmeessä koulutetut, ammattilaisanalyytikot on jatkuvasti väärässä ja heidän analyysinsa ovat jälkikäteen lähinnä arvailua?Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat