voisko joku kertoa mulle mustalaisten tavoista:miksi lapsi ei saa sanoa ÄITI tai ISÄ?Miksi

Vierailija

lähes kaikki on häpeää?Yleensäkin en ole koskaan ymmärtänyt heidän tapojaan....ihan outoja...

Sivut

Kommentit (20)

romaniäidiltä ei saa kysyä vauvan ikää ja syntymäajankohtaa, koska se viittaa myös seksuaalisuuteen.Kumma kyllä yksi romanimies tuli multa kyselemään, minkä ikäinen vauvani oli kun odottelin asemalla vauvan kanssa junaa.

Lainaus:

haarojen välin takia..mutta on ok kiroilla ja pölliä....hohhoijaa
Kiroilu ja pölliminen eivät ole heidän kulttuurissaan pahoja asioita vaikka sinun mielestäsi ovatkin. Kaikilla ei ole samanlaiset moraalikoodit.

Sanoi että iso osa nuorisosta heillä on hakoteillä huumeiden ym. kanssa.

Nuoremmat voivat olla näennäisesti kohteliaita vanhemmille mutta ihan hukassa kuulemma noin muuten sen suhteen, mitä haluavat elämältään.Tämä rouva haluaisi muuten itse käydä kuntosalilla muttei voi sillä jos salin ohi menee lähellä asuva romaniperheen jäsen, hän tulee saamaan kyytiä ;).

-Vanhemmat ihmiset syövät ensin, ja nuoret vasta heidän jälkeensä. Parhaat nukkumapaikat menevät myös iän mukaan. Vanhempia romaneita teititellään. Heidän kuullen ei puhuta mistään seksuaalisuuteen viittaavasta, eikä myöskään kiroilla tai puhuta muuten siveettömästi.-Nuoret eivät käytä samoja petivaatteita vanhempiensa kanssa eivätkä nuku heidän vuoteillaan. Nuorten ja vanhempien pyykit myös pestään erillään. Joissakin talouksissa myös pikkulasten vaatteet ja petivaatteet saatetaan pestä erikseen. Jos nuori nainen tai mies on ollut sopimattomissa vaatteissa, nainen ilman kansanpukua ja mies ilman takkia keittiössä, ei vanhempien ihmisten anneta ruokailla heidän luonaan. Astiat/keittiö on symbolisesti likainen. Koska kaksi pesukonetta taloudessa on harvinaisuus, käyvätkin nuoret yleensä pesemässä vaatteensa pyykkituvan koneella - tai käsin. Alusvaatteita ei saateta vanhojen ihmisten eikä omien vanhempien näkyviin. Ne laitetaan kuivumaan piiloon.-Nuoret romanit eivät saa olla vanhempien yläpuolella.-Myöskään naiset eivät saa olla miesten yläpuolella. Esimerkiksi liukuportaitakin mennessä miehet asettuvat niin, että naiset ovat heitä alempana. Nuori tyttö, lapsi, saa kyllä mennä vanhempien ihmisten yläpuolelle, mutta murrosikäinen taas ei. Puhumattakaan perinneasuun pukeutuneesta naisesta.-Naisen hameen helmat katsotaan saastuneiksi. Tämän takia naisten on oltava tarkkoja, etteivät saastuta kodin matalia pöytiä, tai kosketa helmoillaan vanhempia romaneja.-Pojille annetaan enemmän vapauksia kuin tytöille; he saavat olla vapaammin ulkona, kun taas tytöt opettelevat ruoanlaittoa, pitävät ehkä huolta pienemmistä sisaruksista ja auttavat siivoamisessa. Mies taas edustaa perhettä ulkoisesti.-Mitään, mikä on pöydällä ollut, ei lasketa lattialle. Lattialta ei taas nosteta mitään pöydälle.-Nuori mies ja vanhempi nainen eivät istu vierekkäin eivätkä kulje rinnakkain. Sama pätee nuoreen naiseen ja vanhempaan mieheen. Esimerkiksi jos perhe sattuu jostain syystä syömään samaan aikaan, eivät perheen isä ja tytär istu vierekkäin.-Synnytyksen jälkeen nainen on muutaman kuukauden symbolisesti likainen, ja näin ollen pysyy poissa keittiöstä.-Naimattomien romanityttöjen liikkumisvapautta rajoitetaan. Esimerkiksi tansseihin he pääsevät vain, jos mukana on joku johon perhe luottaa.-Rakastumisensa tytön tulee salata perheeltään tai muuten hänen vapauttaan vartioidaan entistä tarkemmin. Kun nainen haluaa muuttaa yhteen valittunsa kanssa, hänen täytyy karata tai miehen pitää hakea hänet. Työtön sukulaiset ainakin yrittävät hakea tytön takaisin. Useiden pakoyritysten jälkeen perhe uskoo, että tyttö on tosissaan.-Pyykinpesussa on omat sääntönsä. Esimerkiksi vuodevaatteiden jalkopää ei saa osua kasvoihin, joten pääpuoli merkitään reunapitsein ja peitteissä koristenapeilla tai lankatupsuilla.

Kulttuuri heillä on oikeasti rikas ja erilainen, siellä on myös monia hienoja asioita, kuten vanhusten ja lasten asema. Nämä jutut näillä palstoilla antavat monesti vääristellyn kuvan.

Tottakai, on myös paljon niitä, jotka" kultttuuriin" vedoten tekevät asioita tai jättävät tekemättä. Mutta, missäpä kulttuurissa niitä ei olisi, koska kyseessä vähemmistäkansa, se erottuu räikeämmin.

että raskaana oleva romaninainen ei saisi pahemmin liikkua "ihmisten ilmoilla", koska silloin nähdään, että hän on harrastanut seksiä, eli on siis likainen.

Mielenkiintoista! Aikamoisia sääntöjä heillä, ei ihme, että valtaväestöön sulautuminen on vaikeaa.Mustalaiset ovat muuten suomalaisia, tämä vastauksena sinulle 16.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat