Pitääkö alle 5-vuotiaalla olla harrastuksia?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Meillä on kohta 5 vuotta täyttävä tyttö, joka on kotihoidossa (kun pienempi on puolitoistavuotias). Tyttö siis käy kerhossa kaksi kertaa viikossa pari tuntia kerrallaan ja siinä on kaikki järjestetty kodin ulkopuolinen toiminta.

Itse kokisin, että joku harrastus olisi hyvä mutta tyttö ei ole itse innostunut kunnolla mistään, mitä on kokeillut eikä viimeksi temppukoulussa suostunut osallistumaan mihinkään. Istui vain salin reunalla koko tunnin. On muuten melko reipas tyttö muttei mikään yltiösosiaalinen kuitenkaan.Käykö teidän 4-5 vuotiaat harrastamassa ja miten innoissaan tai rohkeina siellä osallistuvat?Me ollaan keskitytty siis liikunnallisiin harrastuksiin, kun esim.musiikki tuntuu kiinnostavan vielä vähemmän. Tahtoisin kuitenkin itse että tyttö oppisi toimimaan ryhmässä ja olemaan ilman äitiä harrastuksissa ja ottamaan ohjeita vastaan "ulkopuolisilta" aikuisilta.Pitääkö olla huolestunut, jos tämän ikäinen ei uskalla osallistua toimintaan tai edes kokeilla uusia juttuja siinä pelossa että "en mä kuitenkaan osaa"? Ja miten saada kannustettua näin käyttäytyvää?Kiitos, jos jaksatte kertoa kokemuksianne tai mielipiteitänne :)

Kommentit (8)

Onhan se totta että pieniähän ne vielä on noi nelivuotiaat. Mä van jotenkin pelkään että jää päälle sellainen sivussa istuminen ja kynnys kasvaa. Että saa jotenkin sellaisen kuvan tai toimintamallin päähänsä, että aina voin vaan sanoa, että en halua osallistua. Ja entä sitten kun ei enää voi? Ikä kyllä varmaan tekee tehtävänsä.Meillä on sama tytöllä kerhossa ettei sielläkään kaikkiin hommiin tahtoisi lähteä mutta ohjaaja tuntee jo niin hyvin tapauksen että saa kuulemma tytön, ensivastusteluista huolimatta, mukaan. Nykyään kuulemma jo ihan kaikkiinkin juttuihin jollain tasolla (kiinniottoleikit on vaikeimpia).Seuraavaksi vien tytön rauhallisempaan harrastukseen eli kokeilemaan tanssia (jo tänään eka kerta) ja koitan jopa vähän lahjoa osallistumaan että huomaisi ettei ole niin vaikeaa. Saa nähdä.Lisääkin kokemuksia lukisin mielelläni :)

Eli eilen oli tanssimassa ja osallistumista helpotti varmaan sekin kun tunnille tuli yllättäen eräs tytölle ennestään tuttu tyttö. Innoissaan meni tunnille ja tuli ihan innostuneena poiskin ja ilmoitti tykkäävänsä. Katotaan muuttuuko ääni kellossa ensi viikolla.Muskaria on ehdotettu mutta kieltäytyi alkuunsa eikä ole kyllä ollut koskaan erityisen innostunut laulamisesta tai soittelusta yms. laululeikeistä. Kuvataidekerho kyllä kuulostaa siltä, että voisi tykätä. Nyt kuitenkin kokeillaan ensin toi tanssihomma kun vaikuttaa nyt hyvältä.

Meillä ei ennen eskari-ikää ole aloitettu omia harrastuksia. Eri asia vanhemman kanssa käytävät muskari-, sirkus- tms.ryhmät.Lapseni ovat olleet kotihoidossa (+avoimen päiväkodin perhekerho ja varhaiskasvatusryhmät yli kolmivuotiaille), mutta jos lapset olisivat olleet kokopäivähoidossa, olisin sanonut harrastuksille ehdottoman EI:n alle kouluikäisille. Esikoinen on nyt eskarina aloittanut taidekoulun ryhmän, jossa käydään kerran viikossa. Tykkää hirmu paljon ja odottaa tätä päivää todella innolla, mutta nauttii selvästi myös niistä muista vapaista päivistä, jolloin käydään koko perheen kanssa luistelemassa, pulkkamäessä, laitetaan rauhassa ruokaa yhdessä, aloitetaan leikki pienten kanssa ja sitä ei tarvitse lopettaa jonnekin lähtemisen vuoksi jne.Kyllä panisi miettimään, jos lapsi päiväkotipäivän jälkeen vielä kinuaisi harrastuksiin, eikä haluaisi olla vanhempiensa ja sisarustensa tai naapuruston kaverien kanssa!

mutta ehkä tekisi tytölle hyvää. Sanot että ei tarvitsekaan osata, kun nyt opettellaan. Ei siellä muutkaan ensimmäisellä kerralla osaa.Minusta olisi tärkeää että löytäisit tytöllesi jonkun harrastuksen, jossa alkaisi pärjätä ja saisi lisää itse luottamusta.

Kyllä se varmaan on totta, että tottumuksen myötä valmiudet kasvaa. Meillä ainakin poika on aina ollut muskarissa. Ja huomaa, että varsinkin esiintymiskokemus karttuu ja siinä harjaantuu. Sopisiko joku erilainen harrastus paremmin? Esim. juuri muskarista monet helposti tykkää, koska lapset tykkää yleensä musiikista, soittamisesta ja laulamisesta. Temppukoulussa voi olla liikaa suoriutumista aralle? Tanssissakin voi kenties verrata omaa likkumistaan toisiin? Muskarissa kaikki laulavat yhdessä eikä yhden suoritus sillä lailla erikseen näy. Meidän poika käy myös kuvataidekerhossa. Sekin kai sopisi? Siinä jokainen puuhaa sen oman työnsä kanssa. Meillä siis poika on 4v ja aina käynyt harrastuksissa. Minusta alle 5v ei tarvitse harrastuksia, mutta onhan niitä mukava olla. Kädentaidot kehittyy ja saa sosiaalisia kontakteja. Tietenkin lapsen ehdolla. Jos lapsi ei tykkäisi, lopettaisin kyllä harrastuksen, mutta mikään ei estä kokeilemasta. Vaihtoehtoja on tosin paljon. Kun kokeilee niin tyttökin löytää ne omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa. Uskon, että harrastus kuitenkin antaa lapselle paljon.

Meidän 4v ujo poika kävi temppukoulussa viime syksyn, mutta ei siitä oikein mitään tullut. Lähti sinne mielellään, mutta istui sivussa koko tunnin ja seurasi mitä toiset teki. Pari kertaa taisi lähteä mukaan johonkin kiipeilyyn tms.Joten lopetettiin se lysti. Käy kerhossa parina päivänä ja siellä tykkää olla, piirileikkeihin tms. ei sielläkään mielellään lähde.Ajattelimme, että jos ryhmäharrastuksiin osallistuminen tuntuu ylivoimaiselta, niin turha niihin on pakottaa. 4-vuotias on kuitenkin vielä tosi pieni. Käymme yhdessä perheenä ja kaveriperheiden kanssa uimassa, luistelemassa, pelaamassa ym. Uskon, että lapsi saa näistä perheen yhteisistä harrastuksista itseluottamusta tulevaisuutta (koulua ym.) varten.

Meillä on kaksi lasta, poikani on 4 v ja tyttö parin päivän päästä 2. Lapseni ovat ryhmiksessä hoidossa 6 h päivässä. Sen lisäksi poikani käy viikonloppuisin sellaisessa pallopelikerhossa, jossa he opettelevat pallopelien alkeita. Minusta päivähoidossa olevat alle kouluikäiset eivät tarvitse harrastuksia. Poikaani olen vienyt tuonne palloiluun poikaseuran vuoksi. Hoitopaikassa on 8 lasta, joista vain kaksi poikaa, siis vain yksi poika omani lisäksi. Tuo toinen poika on omaa poikaani reilusti nuorempi. Tuntuu, että poikani kaipaa kovasti omanikäistään poikaseuraa, on ainakin tosi innoissaan tuosta palloilusta.Poikani oli pitkään kotihoidossa ja kävi silloin kerran viikossa MLL:n kerhossa. Halusin järjestää hänelle vähän omanikäistä seuraa ja toimintaa. Poikani on ujo ja vetäytyvä, joten pelkäsin, että hän uppoaa ihan omiin maailmoihinsa, jos hän on kaiken aikaa minun ja vauvan kanssa kotona.Minusta teidän tytölle tuo kerho on varmaan ihan riittävä, mutta toki kiva harrastuskin toisi elämään väriä. Ehkä siinä ei vain auta muu, kuin vähän kokeilla kaikenlaista. Oma tyttöni on vasta pieni, mutta ehkä parin vuoden päästä voisin viedä hänet jollekin jumppa- tai tanssitunnille. Hän näyttää ainakin nyt sellaisesta kovasti pitävän.

... joista lapsi tykkää ja saa siitä itseluottamusta. Meillä kumpikaan lapsista ei ole vauvavaiheen jälkeen viihtynyt muskarissa vaikka kotona tykätään soittaa ja laulaa vaikka koko ajan. Tyttö (2v) innostui temppujumpasta, jossa vanhempi mukana, poika taas ei pitänyt siitäkään. Tykkäsi tosin käydä golfkerhossa kesällä! Sinnekin sai alkuun patistella, mutta tykkäsi sitten kovasti. Tiedän, että toiset neljä-viisivuotiaat käyvät jääkiekkoharjoituksissa, jumpissa, opettelevat soittamaan, mutta uskon, että mukavat harrastukset antavat hyvän itsetunnon. Vanhempien tehtävähän on työntää lasta ylittämään omia rajojaan ja olla turvana. Täytyy vain kuulostella mikä on järkevää ja mikä ei. Lapset ovat kovin erilaisia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat