Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

ASO-asunnoissa asujia? Mikä hyvää, mikä huono?

Vierailija

.

Kommentit (18)

vuokra-asumiseen, että saa ikuisen asumisoikeuden. Eli sinua ei voida irtisanoa asunnostasi. Vastikkeet (=vuokra) halvempi kuin saman kokoisissa vuokra-asunnoissa (vapailla markkinoilla, kuntien vuokra-asunnoista en tiedä). Tosin asojenkin vastikkeet ´nousevat joka vuosi, mikä yksi miinuspuoli.

Vaihtuvuus riippuu asunnosta. Viihtyisässä aso-talossa vaihtuvuus on todella vähäistä, mutta jossain se on vuokratalon luokkaa. Olettaisin, että keskimäärin aso-asunnossa asutaan pidempään, kuin vuokra-asunnossa.Kk-vastike ei ole kovin paljoa alhaisempi kuin vuokrataso keskimäärin. Tosin asunnot ovat tyypillisesti uudempia ja paremmassa kunnossa kuin vuokra-asunnot.

-Halvempi vastike kuin vuokra-asunnoissa vuokra.

-Saa vähän edes maksettua jotain itselle ottamatta kuitenkaan suurta asuntolainaa. Siis jos ei ole aso maksua säästettynä

-Ihanat naapurit. Ollaan nuorimpia meidän taloyhtiössä, 25 ja 28 v.

-Saa remontoida ja se huomioidaan takasin maksettavasssa asomaksussa.Huomattavasti parempi ratkaisu kuin vuokralla asuminen. Elämäntilanne estää ostamasta omaa asuntoa. Siihen menisi paljon enemmän rahaa kuussa.

Asun TA-asumisoikeusasunnossa. Mitä haluaisit tietää?Niitä ei enää juuri rakenneta, joten niiden saaminen on vaikeaa - varsinkin pienten asoasuntojen.

Tai mitä haittoja verraten omistusasumiseen?Ylipäätään, miten eroaa vuokra- tai omistusasumisesta ja mitä hyvää ja huonoa on verraten niihin.Ja ihan omia mielipiteitä ja kokemuksia voi laittaa, ei tarvitse tieteellistä tutkimusta tai ehdotonta faktaa. :-)

Ei asu pelkästään alle 40 -vuotiaita. Me ollaan muuttamassa tämän vuoden puolella uuteen aso-asuntoon ja tiedän, että samaan taloon on tulossa esim. reilusti yli 80 -vuotias mummeli, joka odottaa innolla muuttoa ja toivoo "ettei kupsahda" ennen talon valmistumista. ASO asumisessa on sekin hyvä puoli näinä taantuman aikoina, että mikäli kämpästä tahtoo eroon jostain syystä niin ei tarvitse ryhtyä myymään vaan saa varmasti 3 kk sisällä aso-maksunsa takaisin.

Pk-seudulla vuokra-asuntojen ja aso-asuntojen hintaero on kyllä huomattava (tosin hyvällä paikalla olevat pienet kaksiot ovat todella haluttuja) muissa kaupungeissa ero on pienempi.

Vaihtuvuus ei nyt ihan kauhean suurta ole, mutta suurempaa kuin omistusasunnoissa. Tämä on siis vain oma näppituntuma. Aso-maksu ja kolmen kuukauden omavastuuaika irtisanoutuessa onneksi vähän jarruttevat hetken mielijohteesta muuttavia.

Monilla aso-asunto tuntuu olevan välivaihe asumisessa. Säästetään tuo aso-maksu ja sitten myöhemmin hankitaan omistusasunto. Kaipaisinkin enemmän pysyviä aso-asukkaita.

vastaavan asunnon maksut voivat olla tuplaten jossain muualla. Yleensä aso-asunnot on sijoitettu johonkin hamaan kuuseen 10 kilometrin päähän keskustasta. Ja oikeasti noi vuokrat eivät juurikaan ole vapaita markkinoita halvempia. Ja sille aso-maksullekkin olisi muuta käyttöä, kun seisottaa jossain tilillä. Ja yleensä aso-asunnot ovat heikkolaatuisia ja ahtaita, seinät lähes paperia ja kaikki naapurista kuuluu. Evätkä ne aso-vuokralaiset juurikaan ole tavallisia vuokralaisia parempia..

Plussaa:

Varma asumisoikeus, jos ei aiheuta häiriötä, asunnossa saa asua niin pitkään kuin haluaa.

Jos jääkaappi hajoaa tai patteri ei lämpiä, huoltomies tulee pian korjaamaan tilanteen.

Vastikkeet voivat olla pienempiä kuin vuokra-asunnoissa.Miinusta:

Vastikkeet eivät pienene ajan kuluessa (päinvastoin) toisin kuin omistusasunnossa, kun laina on hoidettu.

Omaan vastikkeeseen ei välttämättä pysty vaikuttamaan, esim. sopimalla pihan hoidosta asukkaiden omana työnä.

Vaikuttaminen muutenkin talon asioihin voi kangerrella.Hyvällä tuurilla naapureina tunnollisia yhteisen edun puolesta toimivia ns. pihatalkooaktiiveja, huonolla tuurilla vaihtuvuus asunnoissa voi olla melko suurta, jolloin talon asioista (ja asukkaista) ei välitetä.

ruotsissa ja tanskassa se on niin kuin pitää, eli vuokra ei koskaan nouse.suomessa rakennusliikkeet yritys-fasismin turvin kiristivät päättäjiä että eivät rakenna jos eivät saa kaikkea tuottoa.

Uusimmat

Suosituimmat