Osaako teidän 3-4-vuotiaat jo kirjoittaa?

Vierailija

Tarkoitan esim. perheenjäsenten nimiä? Onkohan lapseni kehitystään edellä, kun osaa 3v10kk iässä kirjoittaa kaikkien perheenjäsenten (5kpl) nime ulkoa? Käsiala on myös selkeää, tekee kirjaimia mallista taidokkaasti. Olisin kiinnostunut tietämään, minkä ikäisenä lapsi mahtaa oppia lukemaan kun nyt jo kirjoittelee niin paljon?

Sivut

Kommentit (22)

Kuten jo aiemmin on mainittu, lapsesi ei valitettavasti ole kehitystään edellä, emmekä osaa sanoa minkä ikäisenä hän oppii lukemaan. Valitan. Nyt täytyy keksiä jotain muuta...

Lainaus:

kirjaimet ovat kaikki ylösalaisin ja järjestys on oikealta vasemmalle :) Koomisen näköistä kun teksti tulee ihan oikein kunhan kääntää paperin. Liittyyköhän se siihen että on vahva vasuri ?
liittynee siihen että käden luontevin kulkusuunta on itsestä pois päin. No meidän oikeakätinenkin kirjoittaa välillä väärin päin mutta minä itse (vasuri) kirjoitin lapsena pääasiassa väärin päin, ja itse asiassa kirjoitan edelleen peilikuvana melko hyvin.

Tosin kirjaimia harjoiteltiin kovasti koulussa, ja itsekseen oppi kirjoittamaan suomea samoihin aikoihin (koska se on foneettinen kieli). Tosin tuossa vaiheessa oli vaikeuksia pitkien vokaalien ja kaksoiskonsonanttien kanssa, aivan kuten on vieläkin (4-vuotiaana). Paikallisen kielen oikeinkirjoitusta sitten tulee harjoittelemaan vuosia, isoveljensäkin (nyt 8-v.) tekee jatkuvasti kirjoitusvirheitä.Vaikka lapsi oppi vuosi sitten kirjoittamaan suomea, ei hän oikeastaan vieläkään osaa lukea sitä (4½-vuotias). Syynä on harjoituksen puute, en ole nähnyt tarvetta harjoituttaa suomen lukemista. Sen sijaan lukee paikallista kieltä aika hyvin, hallitsee kaikki 3-kirjaimiset sanat, myös suurimman osan 4- ja 5-kirjaimisista. Ja hoksaa monia pidempiäkin sanoja.

Se "kirjoittaa" sellaista kuin Tenavissa ne linnut puhuvat, siis pieniä viivoja peräkkäin.Tunnistaa oman nimensä alkukirjaimen mutta ei osaa edes sitä piirtää.

Lainaus:

minkä ikäisenä lapsi mahtaa oppia lukemaan kun nyt jo kirjoittelee niin paljon?
Meillä esikoinen kirjoitti 4-vuotiaana periaatteessa kaiken mitä halusi, nimiä, toivomuslistaa jne, mutta oppi lukemaan vasta 5,5-vuotiaana.Kuopus (4,5v) taas ei vielä kirjoita kuin perheen nimiä ja mummua tms, mutta osaa jo lukea.Eli kovin yksilöllistä tämäkin...

Ehkä tunnistaa millä kirjaimella hänen oma nimi alkaa, mutta ei osaa sitä kirjoittaa. En ole opettanut eikä hän ole edes pyytänyt saada oppia. Just oppi niitä pääjalkaisia piirtämään. Syksyllä kaikki oli vielä sotkua.

Osaa kirjoittaa oman nimensä (kolmikirjaiminen) ja "mummo, isi, äiti" mallista. Tunnistaa melkein kaikki kirjaimet, tosin esim. a on aadan kirjain ja i isin kirjain. :)

ja opin 5-vuotiaana lukemaan. Menin 7-vuotiaana kouluun, sain valkolakin 19-vuotiaana ja valmistuin yliopistosta 26-vuotiaana. Eli keskinkertainen tuli.

Kyselee mitä kirjaimia mihinkin sanaan tulee ja kirjottaa niitä sitten paperille. Enimmäkseen sukulaisten nimiä. Katsotaan lapsen kanssa yhdessä aapisesta ja näppiksestä kirjaimia. Ilman lunttia kirjoittaa kirjaimet a, e, p ja m. Samainen lapsi osasi jo 2,5-vuotiaana kakki automerkit.Muutoin ei kyllä mitenkään omatoiminen ole, pukeminen esim. takkuaa pahasti,

kirjaimet ovat kaikki ylösalaisin ja järjestys on oikealta vasemmalle :) Koomisen näköistä kun teksti tulee ihan oikein kunhan kääntää paperin. Liittyyköhän se siihen että on vahva vasuri ?

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat