Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Pesänselvitys ja perukirja kun vähävarainen kuolee?

Vierailija

Kaverin äiti kuoli. Vuokra-asunto, ei omaisuutta, rahaa tililllä n. 2000 e. Yritän selvittää näitä käytännön lakikiemuroita hänen puolestaan.Eikös hautajaiskulut ja vainajan viimeiset laskut saa maksaa vainajan tililtä?

Ja eikö perukirjan kirjoitus ole aika helppo tehdä itsekin, kun varallisuutta ei kerran ole?Oikeusaputoimisto tekee tietenkin, mutta onko se nyt oikein että lapsi joutuu maksamaan äitinsä perukirjan teon, kun tilanne on noin "selvä"?

Kommentit (15)

Lainaus:

ostaa mitään valmiita pohjia netistä...kirjakaupoissa on ihan parilla eurolla noita pohjia,
Oman isän kuolemasta on vajaa vuosi. Tuolloin tehtiin perukirja ja perinnönjako ammattilaisella, huomasin kuitenkin että kun jaettavana on vain pieni summa rahaa ei perunkirjoitus olekaan niin hankala juttu kuin luulisi.Vaikeaa se silti on, kun läheinen kuolee... osaisinpa auttaa ystävääni, muutenkin kuin näissä käytännön lakikiemuroissa.ap

Lainaus:

vain yksi lapsi niin hänkö kirjoittaa itse itselleen valtakirjan? Vainajan sisarukset kuolleet.
tämä onkin toinen juttu...mutta kaitpa tuo hoituu sitten virkatodistuksella joka muuten kannattaa muistaa tilata mahd pian sillä sitä tarvitaan pankissa.

Siinä näkyy tiedot elossa olevista perillisistä jne.

Tein juuri oman setäni perunkirjoituksen ja minulla oli valtakirja käyttää ao henkilön tiliä. Eli kaikki hautauksesta aiheutuvat kulut kävin pankissa maksamassa henkilön tililtä.

Ja esim hautajaiskahvituksesta säästin kaikki kuitit jotka kirjasin menoiksi perunkirjaan.

Tee perunkirjoitus ja toimita se verovirastoon...saat sieltä aika nopeasti vastauksen onko perunkirjoitus ok.

Esim irtaimiston osalta kirjasin arvoksi 0e sillä tavaralla mitä setäni asunnossa oli niin ei ollut mitään jälleenmyynti arvoa.

Sen jälkeen kun olet saanut verovirastosta päätöksen niin voit käydä nostamassa kuolinpesän varat, mutta tili kannattaa jättää vielä auki sillä esim veronpalautukset tulevat todennäköisesti tälle tilille.

Jos vainajalla oli vuokra-asunto niin toimita myös isännöitsijän toimistoon kopio perunkirjoituksesta samoin pankki haluaa oman kopionsa.

Ja kunnalta eli sossusta kannattaa pyytää avustusta hautaukseen eli maksusitoumus arkkua ja pientä kimppua varten.

Siihen perunkirjoitukseen kannattaa merkata menoiksi jo ennalta selvitettynä hautauskulut...laskussa voi mennä yllättävän kauan ennen kuin seurakunta sen lähettää...sekä kiven kaiverruskulut.

Kaikki laskut vainajan nimellä kuten vuokra, sähköt jne. voi maksaa vainajan pankkitililtä, Perukirjaan lopuksi voi ilmoittaa kahvitilaisuudesta aiheutuneet kulut aivan pienenkin joukojn, 20€ hengeltä on ruoka ja kahvi.Googlesta voi etsiä: perukirja, jonka voi täyttää "pyyhkimällä" nuo mallinimet, päiväykset jne, pois. Kun oikeat tiedot on täytetty kohtiin, voi sen tulostaa. Pesänhoitajaksi joku ja kaikki kuolinpesän osakkaat olivat läsnä toimituksessa allekirjoittaen.Voi tulostaa valtakirjan, jos on tarvetta, pankkiasioita varten, josta voi valita mitä siitä luettelosta tarvitsee käytännösä. Kun osakkaat ovat allekirjoittaneet, pankista voi lopettaa laskujen jälkeen tilin jne.

kuoleman jälkeen, ennen kuin perunkirjoitus on pidetty.Vaikka tilanne olisi kuinka selvä, perunkirjoitusta ei voi itse pitää.Lapsi

joutuu maksamaan kulut.

Suomalaisesta kirjakaupasta ja Akateemisesta kirjakaupasta saa 1,50e kpl hintaan valmiita perunkirja-pohjia...ja ainakin sampo-pankki lähetti kuolinpesän edustajalle aika kattavan infon valtakirja-pohjan kera.

eli koska kyseessä oli setäni niin sain isältäni valtakirjan hoitaa pesän asioita.

Ja mikäli sisaruksia olisi ollut enemmän niin olisin tarvinnut heiltä muiltakin valtakirjan.Ja ei kannata missään nimessä tilata valtakirja-pohjaa...sen pystyy tekemään ihan helpolla itsekin...

mainitaan ketä asia koskee ja mitä valtakirja kattaa.

Sitten vain valtuuden antajien tiedot ja allekirjoitukset.

Voivatko esim lapset yhdessä antaa sellaisen? Jos sitä ei saa, niin sittenkö joku lapsista maksaa ensin kaikki kulut omalta tililtään ja nostaa sitten kuolinpesästä hautauskulut?www.lakineuvo.fi sisvulta voi tilata perukirjan kaavakkeen hintaan 25 e, kannattaako?ap.

Uusimmat

Suosituimmat