Onko täällä käyty keskustelua kanelista?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Kommentit (6)

...että poika sanoi, että päiväkodissa on kyllä tarjolla kanelia puuron kanssa. (Ok, tietenkin tietty lähdekritiikki on hyvä muistaa, mutta en usko, että poika tässä asiassa valehtelisi.)

Mulla on mennyt vallan ohi moinen uutinen.Paha, koska olen saanut oman lapseni juuri oppimaan viilin syöntiin sillä, että päälle laitetaan kanelia. =( Nyt täytynee laittaa stoppi tai ainakin siirtyä joka toinen päivä nautitusta viilikanelista pitempään syöntiväliin.Höh, miks mikään hyvä ei ole terveellistä??? ;)

Olenkin vähän kummastellut, ettei tämä "kohu-uutinen" saanut Vauvan palstoilla enempäähuomiota osakseen, mutta omistautuneilla vanhemmilla lienee ollut joulukiireitä...Siis ihan KAIKKEA tässä elämässä pitää nauttia kohtuudella! Älkää nyt hyvät ihmiset alkako evätä lapsiltanne korvapuusteja ja kanelia viilin tai puuron päältä!! Maalaisjärki käteen...MITEN voisi olla mahdollista, että kaneli olisi sellainen kaamea myrkky, millaiselta se kuulosti HS:n jutussa?? Suomi on kanelinkulutuksessa varmasti häntäpäässä -- Intiassa (ja myös monissa Lähi-Idän maissa ym.) sitä "kylvetään" ihan ruokiinkin, joita paikalliset lapset syömällä syövät, enkä suostu uskomaan, että maksavauriot siitä syystä olisivat ko. maissa suuri sairastuneisuuden tahi kuolinsyy... Syötättekö lapsillenne fluoritabletteja? Ne ne vasta kaameaa myrkkyä ovat, mutta pienissä määrin toki terveysvaikutteisia. Ja ihan vedenjuontiinkin voi kuolla!! Litkikää sangollinen yhtä soittoa, niin elektrolyyttitasonne heittää niin häränpyllyä, että on henki pois... Kaikkea KOHTUUDELLA! Ja tähän lopuksi lainaan Matti Hannukselan (se proffa, oletan mitä suurimmalla todennäköisyydellä) em. "kohun" aikaan HS:n yleisönosastossa julkaistua pikkuvastinetta kanelin ja kumariinin haitallisuudesta:

"Pelottelu piparien vaarallisuudella on turhaa

Aivan joulun alla varoiteltiin syömästä liikaa pipareita, koska niiden mausteena käytetyssä kanelissa on kumariineja. Kumariinien sanottiin olevan maksamyrkkyjä.

Mausteissa on erilaisia kumariineja. Osa niistä häiritsee maksan toimintaa, osa edistää sitä. [!!] Lopputulos taitaa olla kutakuinkin neutraali.

Uutisoinnissa olisi yhtä hyvin voitu väittää, ettäsyöpä pysyy loitolla, kun syöt pipareita, sillä kumariinit estävät syöpäsolujen kasvua. Syöpälääkkeiksi niistä ei tosin ainakaan vielä ole.

Ylenmääräisen piparinsyönnin haitta on muualla kuin kumariineissa. Niissähän ei ole muuta kuin tyhjiä kaloreita. Juhlakautena nekin olkoot kohtuudella nautittu huvi."

Järki käteen, hyvät ihmiset.

Mutta jos meidän poika jossain vaiheessa päivittäin veti kanelipuuroa, parhaimmassa tapauksessa aamu- ja iltapalalla ja mahdollisesti päiväkodissa myös, plus että itse tykkään käyttää ruuanlaitossa garam masalaa ja muita mausteseoksia, joissa on kanelia, niin ihan hyvä meidän on sitä kanelin käyttöä rajoittaa.Jos luit tuon alkuperäisen linkin, niin Euroopassa käytettävä kaneli on jotain halpisversiota, jossa sitä kumariinia on, ja muualla ilmeisesti käytetään enemmän aitoa kanelia, jossa taas ei ole kumariinia.Eri ihmiset ovat eri lailla tarkkoja - esim. itse olen noudattanut raskauden aikana suosituksia kielletyistä ruuista, mikä jonkun mielestä saattaa olla turhaa varovaisuutta.

milloin nostetaan mikäkin aine esille ja hyvä tietysti niin, mutta ei tämä uutinen ainakaan meidän perheeseen vaikuta, koska artikkelissa moneen kertaan painotettiin, että päivittäisessä jatkuvassa käytössä voi tulla (luultavasti tulee) yliannoksia... meillä kun se on ne muutamat piparit jouluna (ja isossa taikinasatsissa on vain hiukkanen kanelia), korvapuusteja ehkä tehdään kerran vuodessa tai kahdessa ja riisipuuroa syödään kyllä useammin kuin jouluna, mutta harvemmin kukaan lapsista haluaa kanelia ja ei kuitenkaan ole kuin ehkä kerran pari kuukaudessa...Toki jos oikeasti kanelia käyttää joka päivä niin hyvähän se on tietää riskeistä.

Mutta miehen kanssa kävimme keskustelua aiheesta ja päätimme välttää kanelia pian 4-vuotiaamme päivittäisessä ruokavaliossa ja rajoittaa juhlatilanteissakin (esim. ei liian paljon piparkakkuja). Pojan makuun oli sellainen Eloveenan pikapuuro, jossa oli omenaa ja kanelia, niin se meni nyt valitettavasti vanhempien suuhun ja tilalle ostimme tavallisia kaurahiutaleita.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat