Seuraa 

Pikkulasten lautasille olisi lisättävä kasviksia, hedelmiä ja pehmeitä rasvoja, suosittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusi raportti.Tutkimuksen mukaan lasten ruokavalio heikkenee vauvavuoden jälkeen, jolloin lapsi siirtyy koko perheen ruokavalioon ja nauttii helposti liikaa suolaa, sokeria ja kovaa rasvaa. Tutkimuksessa selvitettiin myös kotona ja kodin ulkopuolella hoidettujen lasten ruokavalion eroja. Päivähoidossa lapset söivät monipuolisemmin.Katso koko uutinen:

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/Tiedote?802f658d-0275-4a7e-972c-7c85c3464754Miten teillä? Mässääkö taaperosi makeisia vai maistuuko porkkana?

Entä miten saat pienen syömään kasviksia?

Kommentit (21)

Meidän 2v syl rehellisesti sanottuna joka päivä jotain herkkuja, keksiä, karkkeja, pullaa, jäätelöä, vanukasta. Herkuttelun vastapainoksi syö myös joka päivä hedelmiä ja kasviksia, rakastaa porkkanaa, kurkkua ja paprikaa. Ruoka on mielestäni melko monipuolista: joka viikko syömme 1-3krt kalaa, kanaa syödään lihoista eniten. Eineksiä hyvin vähän. Kaikki maistuu lapselle, makaronilaatikosta pinaattikeittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

meillä kun on vasta 9kuukauden ikäinen, mutta tavoitteena olisi, että kerran viikossa olisi karkkipäivä tulevaisuudessa. Pieniä poikkeuksia tulee aivan varmasti, mutta jokapäiväistä makeisten syöntiä ei kyllä tule olemaan, emme mekään mieheni kanssa syö karkkia joka päivä.

samoin idut, herneet, salaatit, paprikat, kurkut, tomaatit, palsternakat ja ym. kasviksetLapset 2v ja 4v. Ovat aina syöneet kasviksia, 4kk.n iästä lähtien.

Isomman lapseni (joka ei enää ole taapero, mutta silloin taaperoiässä näin) herkkua olivat porkkanatikut. Siis raa'at porkkanat pienemmiksi leikattuna. Sekä kyssäkaali samalla tavalla laitettuna tai nauris ohuina lastuina (perunankuorimalaitteella tein lastuiksi). Keitetyistä tai höyrytetyistä kasviksista hän ei niinkään pitänyt, joskin söi niitä kyllä esim. keitossa, kastikkeissa... Kyllä hän karkkia tai muuta makeaakin joskus sai, mutta ei se kasvisten syöntiä haitannut. Nykyään tykkää eniten kaikenlaisista salaateista, mutta ei raa'asta sipulista.Pienempi (2v) ei tykkää syödä salaattia, koska ei saa paloja (paitsi kurkkua yms pehmeitä) keihästettyä haarukkaan eikä hän pidä tomaatista. Sen sijaan kaikki raasteet ovat ihan herkkua ja varsinkin porkkana-lantturaastetta menisi vaikka joka aterialla. Hän myös mielellään maistelee uusia juttuja, kuten tänään päivällä salaattisipulia suoraan leikkuulaudalta. Hän ei pidä makeisista (ainut tuntemani lapsi, joka ei karkeista välitä), mutta haluaa joskus syödä jotain, kun siskokin saa - jättää kuitenkin usein esim. pienen Muumi-tikkarin kesken, eikä syö jätskiannoksiaan loppuun. Kuopuksen herkkua ovat erilaiset mehut, joista lähinnä tarjotaan tuoremehuja.En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että kasvisten syönnin kanssa voisi olla ongelmia. Lapset syövät kala-kananmuna-maito-kasvisruokaa, joten kasvisten pois jättäminen ei tietysti olisi edes mikään vaihtoehto.

Herkkuja on välillä välipalan muodossa tai jälkiruokana, karkkipäivä on silloin kun lapsi tämmöistä keksii kysyä, pari kertaa kuussa siis. Ja välipalalla syömme siis joskus jäätelöä, lettuja, pannaria tms. marjojen, hedelmien tai hillon kanssa. Vanukkaat maistuu myös tässä tarkoituksessa.Ruualla on aina jotain kasviksia tarjolla, joko tuoresalaatin muodossa tai sitten keitettyjä vihanneksia. Joskus panostan ja teen paistamalla vihanneksista jonkin näköistä mössöä, joka maistuu erityisen hyvin. Salaatin ottaminen ei ole vaihtoehto, laitan sitä 2-vuotiaamme annokseen ja mukisematta hän lautasensa tyhjäksi syö.Mummolareissujen jälkeen (käy muutaman kuukauden välein pitkällä viikonlopulla jommassa kummassa mummolassa) joilla herkkuja on enemmän tarjolla eikä salaatin syömisen kanssa olla niin tarkkoja lapsi yleensä hihkuu innolla että ihanaa, salaattia ruualla :) Kerran oli alkanut isälleni narisemaan kun ei kasvispihvien kanssa ollut salaattia ja vaatinut äitiäni tekemään iltapalaksi tonnikalasalaattia.Eiköhän tämä viimeistään kouluikään mennessä ohi mene, en omista sen kummempia kuvitelmia tästä. Iloitsen kasvisten maistumisesta niin pitkään kun sitä kestää...

Perheessämme ei käytetä sokeria. Makeutamme mieluiten riisisiirapilla pullat ja muffinssit. Makeisina kerran viikossa luontaistuotekaupan myslipatukka, maissimakeutettu tikkari tai keksit. Hedelmiä ja kasviksia syövät päivittäin. Sokerijätskin saavat joskus ja kylässä syövät sokerista (onneksi harvoin on noita kyläilyjä) Päivähoitoon piti sanoa, että ei niitä sokerisia välipaloja ja saikin muuta. Siellä ne sokeriset välipalat jo opitaan, kun kouluja on moitittu sellaisten olevan tarjolla. Olen itse vegaanikasvissyöjä ja lapset syövät lisäksi kanaa, munia ja kalaa. Ei ongelmaa, miten saa mässäämään porkkanaa ja muita kasviksia, koska sokeri ei ole pilaamassa makuaistia. Lisäksi useat kasvikset maistuvat parhaalta tuoreina. Meillä menee marjat ihan ilman sokeria lapsille, koska eivät ole siihen tottunee. Eka vuodet olivat helpoimmat, nyt tulee karkkia kaverisynttäreiltä pussissa kotiin, mutta lapset ymmärtävät, että me emme niitä syö, paitsi jonkun yksittäisen. Älkää lähettäkö karkkeja kotiin synttäreiltä, sillä joka perheessä ei karkkeja syödä, pyyntö tältä äidiltä toisille vanhemmille. Kotona ei ainakaan ole liikaa suolaa, eikä kovaa rasvaakaan.

Meillä ei ylipäätään mässäillä herkuilla, mutta jos muutkin ottavat niin kyllä taaperokin saa esim. kahvipöydässä herkkuja. Isommilla lapsilla, kohta 6 ja 4 -vuotiailla, on jo karkkipäivä, mutta kuopus, joka on pian 2 v saa karkkia vain satunnaisesti. Omasta mielestäni meillä syödään terveellistä kotiruokaa ja lapsille maistuu kasviksetkin oikein hyvin. Kala ja katkaravut ovat isompien herkkuja ja kuopus matkii perässä. Eineksiä en juurikaan käytä. Teen vähäsuolaista ruokaa. Jos mies tai vaikkapa ruokavieraat haluavat, jokainen saa lisätä suolaa omalle lautaselleen.Paras tapa saada lapset syömään monipuolisesti on näyttää itse mallia; istua lasten kanssa ruokapöytään ja kannustaa maistamaan rohkeasti.

Meidän koko perhe syö kasviksia, liha ei kuulukaan meidän ruokavalioon. Meidän vuoden ikäinen lapsemme syö onneksi ihan kaikkkea mitä me vanhemmatkin, lapsi nimenomaan haluaa samaa ruokaa kuin mitä mekin syömme. Makeaa hän on saanut joskus kylässä, eikä ne mitenkään kiellettyjä ole. Mutta koska me vanhemmatkaan emme syö makeaa, niin ei lapsikaan sitä osaa kaivata tai pyytää. Välipaloina syödään jukurttia ja hedelmiä tai marjoja, ja pähkinöitä, manteleita ja rusinoita joskus.Meidän oma huomiomme kaveripiirissä keskusteltuamme on se, että lapset yleensä haluavat syödä samaa ruokaa kuin vanhemmatkin. Kannattaa siis syödä itsekin terveellisesti kasvispitoista ruokaa.

Kylässä tai joinain juhlapäivinä saatetaan syödä makeisia muutenkin. Kasviksia yritetään tarjota joka aterialla, marjoja ja hedelmiä meillä syödään runsaasti, käytämme vähärasvaisia tai rasvattomia tuotteita ja suolaa tosi vähän (maustamme yrteillä ja mausteilla, aikuiset lisäävät suolaa tarvittaessa omaan ruokaan). Olemme yrittäneet tosissaan kiinnittää huomiota lasten (ja samalla omaankin) ruokavalioon ja ruokailuajoista pidetään kiinni, niin ei tule naposteluja. Kasvikset kuuluvat meidän ruokavalioon, ja meidän lapset syövät niitä mielellään, kun niitä on aina tarjolla. Tietysti pidämme välillä herkutteluja esim. haemme pizzaa tai laitamme nakkeja ja ranskalaisia, mutta pääosin syömme ihan tavallista kotiruokaa.

Helppo homma, kun kotiin ei osteta makeisia (kylässä saa syödä, muttei tietenkään kohtuuttomasti). Isän vuodenvaihteessa tuomasta tulaiskeksipaketistakin on vielä puolet jäljellä. Syömme kasvispainotteisesti (lihaa 2-3 kertaa viikossa) eikä lapsi nirsoile kasviksista kuin kypsennettyä sipulia ja parsakaalia. Hedelmiä on aina esillä, niitä lapsi pyytää itse (yleensä menee pari, kolme päivässä).Itse uskon pitkälti vanhempien esimerkin voimaan, sillä jostain syystä en ole kuullut kasvissyöjäperheistä joissa lapset söisivät vain perunaa, kurkkua ja tomaattia :) Omassa tuttavapiirissä on ainakin näin mennyt, suurin osa tutuistamme on joko kasvissyöjiä tai kasvispainotteisesti syöjiä eikä heidän lapsillaan ole mitään "kasvisongelmaa", mutta pari perhettä joissa syödään joka aterialla paljon lihaa (ts. liharuokaa jossa vain hyvin vähän kasviksia ) ja heillä on enemmän hankaluuksia lasten kasvistensyönnin kanssa. Samoin perheissä joissa kasvisten määrää on lisätty ruokiin vasta lasten ollessa isompia. Aina ei tietenkään mene näin.

uppoavat yhtä hyvin! =o) En ole koskaan ymmärtänyt miksei muka lasta saa syömään kasviksia... Tuo tyttö ei muuta varmaan söisikään kuin kurkkua, tomaattia, porkkanaa, omenaa jne.!

Vaikka ei kai se mikään ylläri ollut :) Meiltä löytyy se joka ei syö mitään kasvista, kaivaa kaiken pois ruoasta vaikka olisi kuinka pieninä muruina. Ei syö myöskään mitään hedelmää eikä marjaa. Ja juu, kyllä on totutettu. Kaikki muut perheessä syövät, myös isommat sisarukset.

Lapsille ei kannata tarjota pakastevihanneksia, koska ne ovat aika mauttomia, paitsi jos nyt sattuvat niistä tykkäämään. Paremmin yleensä maistuvat tuoreet kasvikset. Jotkut tykkää eniten raaoista kasviksista siis niitä kuorimaan ja paloittelemaan tai raastamaan. Keitettäessä keitetään vain vähän aikaa, jolloin ovat hieman rapeita eivätkä ihan mössöä. Toiset tykkää sitten ihan sosekeitosta, toiset keitosta, jossa on kasvisten palat. Kokeilla siis erilaisia variaatioita.Sitten vielä yksi erikoisvinkki. Tehosekoittimeen vihreää: esim. herneeversoja ja vehnänorasta, joita saa kaupastakin tai voi itse kasvattaa, salaattia voi kokeilla, mutta se voi pitemmän päälle tuntua kitkerältä. Ulkoakin löytyy kesällä syötäviä kasveja, kun vaan tutustuu asiaan ja tietää mistä kerää. Sitten lisätään jonkin verran vettä ja banaani tai pari, päärynä tai omena. Kokeilla voi siis eri variaatioita tässäkin ja eri hedelmiä. Tehosekoitetaan. Mitä tehokkaampi kone sitä hienompaa tulee. Hedelmien ansiosta maistuu makealle ja kaikki ravintoaineet ja kuidut tulee käyttöön, kun tulee hienoa mössöä. Siitä sitten päivittäinen terveyspirtelö.

Meidän vuoden vanha ei ole koskaan vielä saanut karkkia tai muita herkkuja. Ruokapöydässä syö kaikista mieluiten kasviksia ja marjoja, ja hänen herkkujaan ovatkin juuri marjat ja hedelmät, ja maissinaksut tietysti, mutta niissähän ei olekaan suolaa, rasvaa eikä lisäaineita. Mehuja, jäätelöä tms. ei ole koskaan saanut myöskään.Meillä on myös 4-vuotias lapsi, eikä hänenkään ruokavalioonsa kuulu limsat, sipsit, karkit, pillimehut tms. Välipalana syö maustamatonta jugurttia tai joskus myös maustettuja, muttei esimerkiksi vanukkaita koskaan. Karkkipäivä voi olla kerran kuukaudessa, ei aina silloinkaan. Jäätelöä syömme, kun käy vieraita eli muutaman kerran vuodessa. Pullaa, keksiä tms. ei kotoamme edes löydy, synttäripäivänä leivomme kakun. Vaaleaa leipääkään hän ei ole koskaan edes maistanut, ainoastaan ruisleipää. 4-vuotiaan herkkuja ovat kasvissosekeitto, kinkkukiusaus, viinirypäleet ja rusinat.Lapsillemme ei varmaan ole edes tullut mieleen pyytää herkkuja, koska terveellinen ruoka on meille vanhemmille elämäntapa, emme esimerkiksi syö lisäaineita sisältäviä ruokia, kovia rasvoja, makeutettuja ruokia jne. muuta kuin äärimmäisen harvoin (kylässä tms.). Joskus olemme käyneet syömässä pikaruokaravintolassa, mutta lapsi saattaa maistaa ranskalaisia ja todeta, ettei tykkää ja jättää ne syömättä. Kotiruoka maistuu kotona. :)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat