Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kuulostaa ehkä uusavuttomalta, mutta mietin, mitä leikkejä tuonikäiselle voisi keksiä vai pitäisikö hänen keksiä jo omat leikkinsä. Meidän 1,2 v. tytöllä näyttää olevan niin kovin tylsää kotona. Hän on kyllästynyt kaikkiin leluihinsa (joita nyt ei joka paikka tursuile mutta kyllä niitä aika paljon on) ja haluaisi pääosin vain katsoa tv:tä, jota kuitenkin säännöstelen.Keskittymiskyky on lähes olematon; kirjoja vain selataan, lukemista hän ei jaksa seurata. Kullakin lelulla leikkii n. pari minuuttia ja heittää pois. Ainoa pitkäjänteisempi tekeminen on aikakauslehtien selaaminen.. Kotona varsinkin iltapäivät ovat kuin jään polttelua, ajan kuluttelua.Tähtäimessa ei ole, että hän touhuaisi VAIN itsekseen että saisin olla rauhassa :D, vaan saada olemisesta rennompaa ja lapsi viihtymään paremmin. Milloin alkaa itsenäisempi leikki? Mitä sitä odotellessa voisi kehitellä? Käymme kodin ulkopuolella päivittäin + ulkoilu, silti luppoaikaa jää hieman liikaa..

Kommentit (4)

Ihan samoilla linjoilla on edellisten kanssa meillä menty. Toki tässäkin asiassa lapset ovat hyvin yksilöllisiä. Tiedän niitä, jotka 1-vuotiaina ovat viihtyneet "vain" autojen kanssa tai kirjoja selaillen tms.Yksivuotias ei vielä jaksa kovikaan kauaa keskittyä yhteen leikkiin. Parivuotiaskin vielä säntäilee melko nopeasti leikistä toiseen. Pieni ihminen kaipaa vielä paljon seuraa. Leikin hän oppii matkimalla.Meillä on eri lapset leikkineet mm. autoilla, legoilla, palikoilla, junaradalla, kaikella, mistä lähtee ääni... laittaneet ja ottaneet erilaisia tavaroita erinäisistä astioista ja laatikoista. Ihan pahvilaatikko on ollut varsin mielenkiintoinen kapistus. Ja muutenkin kaikenlainen tavara, jonka varsinainen funkito ei ole olla lelu. Lapset ovat tutkimusmatkailijoita =) Ulkona hiekkalaatikkoleikit on aloitettu alta vuoden iästä eikä koskaan kyllästytä. Liukumäki ja keinu! Palapelit. Keittiöleikit. Piirtäminen. Tanssiminen ja jumppaaminen.Kaikkein suosituinta vuoden iässä on kuitenkin ollut olla minun mukanani KAIKESSA, mitä tein. Pyykkihuolto, astianpesukone, ruoanlaitto, siivoaminen... Lelut ja lapset kulkeutuivat sinne, missä minäkin olit. Joskus varsin rasittavaa lukea lehteä, kun pieni ihminen makaa sylissä ja lehden päällä ja miettii, mihin suuntaan sivuja käännetään, jos käännetään =)Kannattaa laittaa suurinosa leluista piiloon ja pitää esillä vain joitakin. Voihan olla myös niin, että virikkeitä on niin paljon, ettei lapsi oikein tiedä, mihin tarttuisi. Kuinka vain, mutta joka tapauksessa, kun lapsi "löytää" jonkin aikaa piilossa olleet lelut, ovat ne taas jonkin aikaa mielenkiintoisia. Yhdyn myös siihen, että taaperokaverit (tai isommat) ovat ehdottomia. Vaikka lapset eivät tuossa iässä keskenään leikikään, niin ovat toisistaan kiinnostuneita ja sitä kautta oppivat leikkejä.Ai niin! Aivan ykkönen on ollut Tupperwaren silikoninen "jääpalamuotti" (tai mikä lie nimeltään, ohut ja taipuisa). Sitä on jokainen lapsukaiseni vuorollaan istunut lähes loputtomasti "napsuttelemassa" ensin muotin kaikki kolot toisinpäin ja sitten taas toisinpäin... =D

tyttömme oli kesällä tuon ikäinen. Silloin oli toki helpompaa kun olimme melkein koko ajan ulkona, nyt talvella se ei tietenkään ole mahdollista. Sisäleikeistä tuon ikäisenä suosikkeja olivat duplot ja little people-sarjan lelut. Tyttö oppu tosi nopeasti duploilla rakentamaan kun ne hänelle 1-vuotissynttäreinä annettiin lahjaksi ja niistä sitten rakenneltiin kaikenlaista. Myös kirjat joista tulee ääniä kuten joku ehdottikin, olivat suosikkeja. Ei hän vielä tuolloin jaksanut keskittyä kirjaan kuin yhden lauseen kerrallaan (nyt jaksaa kuunnella monta kirjaa peräkkäin kokonaan) mutta tykkäsi kun selattiin kirjoja ja kysyttiin "mikä tuossa on?", tosin tyttömme puhui tuolloin jo tosi paljon sanoja joten sen takia varmaan jaksoikin kirjoja katsella. Myös kavereiden kanssa leikkiminen oli äidille helpotus, sai jutella aikuisen kanssa samalla kun lapset leikkivät keskenään, joten jos naapurustossa asuu samanikäisiä niin leikkitreffejä vaan paljon iltapäivisin!Keittiöleikit olivat mieluisia kuten joku mainitsikin, laitoin yhden vetolaatikon täyteen puuhaarukoita yms. vaarattomia astioita joita sai sitten kaivella kun tein ruokaa. Meillä on myös sellainen soiva auto jonka päällä voi istua, sen parissa vierähti usea tovi. Piirtäminen ei tuossa iässä yhtään vielä kiinnostanut.Yksi lempparipuuhista oli ja on vieläkin tanssiminen, laitettiin lastenlaulut soimaan ja tanssittiin tuntikin putkeen=) Vieläkin nyt 1v 8kk iässä rakastaa tanssimista ja nyt osaa jo laulaa tutut laulutkin kokonaan alusta loppuun, niin paljon niitä on kuunneltu=)Eli valitettavasti yksin leikkimisen aika on myöhemmin, mutta siihen ei mene enää kauaa. Parin kuukauden päästä jaksaa keskittyä ihan eri tavalla leikkimiseen itsekseen, ymmärrän kyllä että välillä kaipaisi lehdenluku tvs. taukoa mutta vielä noin pieni haluaa seuraa leikkeihin. Tämän takia taaperokaverit ovat hyvin tärkeitä.Tsemppiä leikkien keksimiseen! =)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihan hyviä pointteja jo Salaman vastauksessa. Oma tyttöni on jo parivuotias, mutta mitä hän leikki vuosi sitten? On totta että sen ikäisellä ei hirveästi ole varsinaisia 'leikkejä', mutta muistelen että tuonikäisenä alkoi kuitenkin jo vähän tulla jonkinlaista eläytymistä.Onko sinun lapsellasi nukkea tai nukkeja? Muistelen että pehmeä vauvanukke olisi jo vuoden vanhana alkanut kiehtoa meidän taaperoa aika paljon. Pallosta ja sen heittelystä ja potkimisesta sai myös iloa.Jos tavalliset kirjat eivät vielä innosta, niin onko teillä esim. pehmokirjoja? Meillä lasta kiehtoivat erityisesti sellaiset kirjat joista lähti painelemalla ääniä. Tietysti muutkin lelut joista irtoaa jokin ääni, saivat hänet ilahtumaan ja tutkimaan pitempäänkin. Mopo tai taaperokärry on myös hyvä lelu, jos vain tilaa kotona on sellaisten kuljetteluun, tai vaikka keinuhevonen tai jokin pehmoversio. Erilaiset perässävedettävät lelut olivat myös juuri kävelemään oppineelle kivoja.Vesileikit ovat ainakin meillä olleet aina tosi pop, mutta ei niitä tietysti jaksa joka päivä järjestää.Vaikka varsinaisia yhteisleikkejä ei vielä olekaan, niin myös kaverien kyläilyt ovat olleet aina innostavia. Toisia lapsia seurailtiin jo tuon ikäisenä kovasti. Isompien lasten kanssa oli mukava oleilla vaikkei osannutkaan leikkiä.Rattoisia leikkipäiviä teille!

t. Sirita

Tuon ikäinen kaipaa vielä sitä äidin leikkiseuraa ja mukanaoloa. Omatoimisen leikkimisen aika on vasta myöhemmin, eritoten jos kyseessä on perheen esikoinen.Meillä lempileikkejä tuon ikäisenä (ja edelleen) oli keittiöleikit, eikä siihen niin ihmeellistä tarvitse, muutama muovinen astia ym., legot tai muut palikat voivat toimia ruokana. Molemmat lapset ovat jaksaneet seurata lähes loputtomiin Duplojen kokoamista jo ennenkuin ovat alkaneet itse niitä kokoamaan. Legot on edelleen meidän suosikkeja; niistä saa kokoamisen lisäksi monenmoista leikkiä aikaiseksi. Kirjoja luettiin ja katseltiin tuossa iässä yhdessä, välillä lauleltiin/leikittiin muskarista tuttuja lauluja. Jos kynä pysyy kädessä, niin voitte piirtää ja värittää yhdessä.Ja ota lasta mukaan arjen touhuihin, esimerkiksi tiskaamaan ja laittamaan sitä oikeaakin ruokaa. Tuon ikäinen ei todellakaan tarvitse televisiota. Ja lelujakin voi laittaa välillä sivuun ja pitää esillä kerralla vain muutamia leluja. Kun lelut ovat olleet muutaman päivän/viikon/kuukaudenkin sivussa, niin johan tuntuvat taas uusilta ja mielenkiintoisilta :)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat