Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

G: Lasten kotityöt

Vierailija

Pinotaan tähän mitä kotitöitä lapsenne tekee ja laittakaa sekin, saavatko lapset viikkorahaa, maksetaanko tehtävien perusteella jotain vai tehdäänkö hommat ilman "palkkaa".Esim.9v:

- kukkien kastelu

- vessan pesu jne.

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Sitten jossain vaiheessa sanoi, ettei tarvitse sitä rahaa antaa. Sen sijaan saavat melkein joka viikko valita karkkipäivänsä karkit eurolla ja on siihen enemmän kuin tyytväinen. Kotitöissä auttaa paljon: ruuanlaitossa, astienpesukoneen tyhj., siivouksessa, pyykin taittelussa, pyykin kuivumaan ripust. Tyttö 9 v.

Toinen tyttö 8 v ja on aivan toista maata avuliaisuudessa. Astianpesukoneen tyhjennys ja sekin vaadittaessa.

Vierailija

Meillä oli lapsuudenkodissani tällänen systeemi:Meitä oli kolme (14v,13v ja 11v) jotka joutu tekemään lapsista eniten kotitöitä. 1.Homma oli roskien vieminen ja eteisen siistinä pitäminen. 2.Homma oli Keittiön siivous ja astianpesukoneen täyttö/tyhjennys. 3.Homma oli Pyykien kuivumaan laitto ja kuivien laittaminen kaappiin.Kotitöitä piti tehdä aina arkipäivänä ja siinä oli joku systeemi miten ne kiersi aina vuorotellen. Torstaisin oli siivouspäivä ja silloin täytyi jokaisen siivota oma huoneensa, myös imurointi, lattioiden pesu ja lakanoiden vaihto.Palkaksi saimme jokainen 30 mk viikossa. Välillä me siivosimme siivouspäivänä koko talon ja saimme siitä sitten jokainen 50mk.Kaksi muuta (8v ja 7v) tekivät sitten pienempiä askareita joita sattui tulemaan.

Vierailija

Meillä 16-vuotias ja 14-vuotiaat nuoret tekevät kunnon viikkosiivoukse, josta saavat korvauksen noin. 50 € kuukudessa (välillä enemmänkin jos tehty todella hyvin tai töitä ollut enemmänkin). Molemmat siivoavat todella hyvin. Onhan se niinkin, että nyt tekevät reippaasti ja innokkaasti. Tuon summan joutusimme, joka tapauksessa maksamaan erilaisina menoerinä, nyt he maksavat ne itse. Siivotessaan he siivoavat koko huushollin noin 150 m2, vie matot ulos pyyhkii pölyt, pesee wc:t ja pyyhkii parketit kostealla.Lisäksi päivittäisiin normaali töihin heille kuuluu pitää omat huoneet siisteinä tyhjentää astianpesuk. ja viedä roskia ulos.

Vierailija

Meillä näin:11v ja 9v saavat 1,50 e viikkorahaa, joka maksetaan pidemmiltä jaksoilta kerrallaan. Sen edellytyksenä on osallistuminen kotitöihin, mutta joskus jostakin isommasta hommasta maksetaan lisäksi ekstraa.

Säännöillisesti molempien oletetaan tekevän seuraavia:

- oman huoneen siistinä pitäminen sängyn petauksineen ja tavaroiden paikoilleen laittamisineen, usein käy niin, että huone on muutaman päivän kaaoksessa ja sitten komennetaan siivoamaan

- pienten sisarusten vahtiminen tarpeen mukaan

- ruokapöydän kattaminen/tyhjentäminen

- tiskikoneen tyhjentäminen

- omien tavaroiden vieminen omille paikoilleen, omien likapyykkien vieminen pyykkikaappiin, omien puhtaiden (äidin viikkaamien) pyykkien vieminen kaappiin

- koiran ulkoilutus pyydettäessäLisäksi 11v:n tytön hommiin kuuluu erikseen pyydettäessä, satunnaisesti:

- vessojen pesu, ehkä kerran kolmessa viikossa

- imurointia, joskus

- pölyjen pyyhkimistä

- lasten yhteisen "askarteluhuoneen" siivoaminen

- pienten sisarusten auttaminen lelujen keräämisessä9v:n pojan hommiin kuuluu myös:

- puiden kantaminen liiteristä saunaan ja takalle

- lumen kolaaminen, jos mies ei ole paikalla

- pölyjen pyyhkiminen, pyydettäessä

- imurointia, joskus

- pienten sisarusten auttaminen lelujen keräämisessä4v ja 5v lasten kotitöihin kuuluu periaatteessa:

- omien lelujen kerääminen

- omien tavaroiden vieminen omille paikoilleen, likapyykin vieminen pyykkikoriin

Lelujen kerääminen tuottaa välillä vaikeuksia, 4v uhmaa ja 2v ei oikein vielä jaksa keskittyä.

Em. lisäksi pienet auttavat mielellään esim. tiskikoneen tyhjentämisessä ja pöydän kattamisessa.

Vierailija

Kotitöinä joutuvat tekemään, 9 ja 11 v lapset, omat hommat joka päivä, tietysti, sängyn petaus ym, pienempien sisarusten auttaminen lastenhuoneiden siivoamisessa, järjestelyä ympäri asuntoa, pöydän kattaminen, tiskikoneen tyhjennys, roskien vienti, kaikenlaista mahdollista apuhommaa.

Vierailija

3 ja 4 vee keräävät leluja, vievät roskia roskikseen ja pyyhkivät pölyjä sekä kantavat pyykkejä.nuorena vitsa väännettävä jne.. :) (mistähän tuokin sanonta tulee, aika kummallinen)

Vierailija

mutta: 3- ja 6-vuotiaat tietysti laittavat ulkovaatteensa naulakoihin ja auttavat yksivuotista veljeään. Sama juttu lelujen keräämisessä, mutta tällöin lähinnä vahtivat ettei pikkuveli levitä leluja samantien uudestaan. Pyykin ripustamisesta lähes kilpaillaan vielä (kunnes lapset tajuavat suorituksen arvon...)Ruuan jälkeen vievät omat astiansa lavuaariin (ei tiskikonetta meillä).Jos sekajätepussi syntyy (ekopiste kaukana meiltä, mutta kierrätetään) niin esikoinen vie sen. Ja pyykki viedään itsenäisesti (joskin nuorimpien kanssa vielä käskyvoimalla)I pyykkikoreihin.Meillä termit "karkkipäivä" ja "viiikkoraha" ovat toistaiseksi vailla reaalikosketusta"

Vierailija

Meillä 4,5v. kaksoset siivoaa lelunsa ja auttaa pyykkien ripustamisessa ja pyyhkivät pölyjä. Jos eivät osallistu viikkosiivoukseen (edes ihan vähän) karkkipäivä perutaan (koskaann ei ole vielä peruttu). Eivät saa mitään viikkorahoja.

Vierailija

Isommat siivoavat aina jälkensä (joskus oma-aloitteisesti jsokus käskemällä), vievät asitat tiskikoneeseen, vievät puhtaat pyykkinsä omaan kaappin kun olen ne lajitellut.Vuoro viikkoina vastaavat tiskikoneen tyhjentämisestä tai roskien viennistä.Imuroivat silloin tällöin.Annetaan viikkorahaa 2e /vko

Vierailija

Lainaus:

Meillä 16-vuotias ja 14-vuotiaat nuoret tekevät kunnon viikkosiivoukse, josta saavat korvauksen noin. 50 e kuukudessa (välillä enemmänkin jos tehty todella hyvin tai töitä ollut enemmänkin). Molemmat siivoavat todella hyvin. Onhan se niinkin, että nyt tekevät reippaasti ja innokkaasti. Tuon summan joutusimme, joka tapauksessa maksamaan erilaisina menoerinä, nyt he maksavat ne itse. Siivotessaan he siivoavat koko huushollin noin 150 m2, vie matot ulos pyyhkii pölyt, pesee wc:t ja pyyhkii parketit kostealla.Lisäksi päivittäisiin normaali töihin heille kuuluu pitää omat huoneet siisteinä tyhjentää astianpesuk. ja viedä roskia ulos.
Milloin tämä systeemi on otettu käyttöön, siis minkä ikäisenä? Tekevätkö nuoret siivouksen joka viikko purnaamatta? Maksatteko tuon 50 e kerran kuussa vai pienemmän summan joka viikkoa? Riittääkö nuorille raha motivoinniksi vai ovatko muutenkin luonteeltaan sellaisia, että siivoavat mielellään?Toivottavasti omanikin tekisivät tuon viikkosiivouksen saman ikäisinä, mielelläni tuon verran siitä maksaisin (hyvin tehtynä). Nyt ovat vielä liian pieniä siihen, että saisivat kunnon siivouksen tehtyä, mutta osia siitä kyllä tekevät (11-v ja 9-v).

Vierailija

Meillä poika 8v:

* viikkoraha 1e/vko

* läksyjen teko kuukauden ajan kunnolla -> joku palkinto, yleensä esim. joku sudenpentujen käsikirja, legot, joku tutkimuskoeputki tms.

* siivoaa huoneensa kerran viikossa imurointikuntoon - kuuluu normaaleihin töihin

* roskien viennistä saa 0,05e per pussi, samoin vaatteiden sovittamisesta (on niin mieluisaa puuhaa että, mutta joskus täytyy siivota kaapista pienet vaatteet pois)

* jos sotkee omalla hölmöilyllään, niin siivoaa - esim. kun lampsii kuraisilla kengillä pidemmälle kuin eteiseen imuroi ja pesee lattiat tai jos on kierinyt märissä lehdissä syksyllä ulkona, niin pistää omat vaatteet pesukoneeseen ja ripustaa pyykkiä

* ruuanlaittoon osallistuu kovasti ja mielelläänPoika 1v. Osaa viedä yksittäisen roskan roskikseen, muuta ei vielä tartte tehdä itse.

Vierailija

niin ja meillä ei missään nimessä sukupuolittuneita tehtävänjakoja! kotityöt ovat niitä JOKAPÄIVÄISIÄ juttuja, johon kaikki osallistuvat. Sitten on nämä toisinaan tapahtuvat eli saunanlämmitys, pyöränrenkaanpaikkaus

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat