Vierailija

hei!

missä vaiheessa vauvalle kannattaa ruveta totuttamaan jonkinlaista rytmiä?

minulla parin viikon ikäinen poitsu, joka nyt toistaseks ei muuta ku nukkuu ja syö, mietin vaan et kannattaako ruveta herättelemään päivällä ja yrittää pitää hereillä enemän jotta sitten yöllä nukuttais paremmin ja pitempiä pätkiä vai miten? kolme kertaa yössä herätään siis nyt syömään, et ei sen enempää.

Kommentit (7)

Päivällä touhutaan ja jutellaan, yöllä tehdään vain pakolliset. Kyllä se vauva siitä hoksaa jutun juonen. Meillä ei ikinä ollut lasten kanssa mitään "rytmiä" tai sanotaan niin että rytmi muuttui melkein viikoittain koko vauvavuoden. Kannattaakin ennemmin opetella lukemaan vauvaa niin että tietää, milloin pieni on väsy, milloin nälkäinen jne. Sitten tietysti, kun alat kiinteitä syöttämään, niin siihen tulee aika luontevasti jonkinlainen ateriarytmi ja päiväunetkin siinä samassa vakiintuu enemmän.

Rytmi tulee sitten itsekseenkin kun unen tarve vähenee.Ainoa mitä pienen kanssa voi tehdä on alkaa selkiyttää yön ja päivän eroa.

Yöllä ei vaihdeta kuin kakkavaippa, yöllä on hämärää, yöllä ei keskustella/ leikitä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

että noin pientä ei kannata herätellä väkisin.

Mutta, jos/kun on hereillä päiväaikaan, niin voit hänelle jutella silloin enemmän ja viihdyttää sylissä. Sekä kertoa erilaisin viestein että on päivä: valoa ja ääntä!

Ja yöaikaan taas on pimeää ja hiljaista, ja vaikka silloin saakin ruokaa (ja vaipanvaihdon jos tarvis) niin silloin ei laiteta valoja päälle eikä lauleta ja leikitä sylissä vaan ollaan hiljaa hyssytellen ja nukutaan.

Aika pienikin alkaa pikkuhiljaa näin erottaa toisistaan yön ja päivän. Ja voit tosiaan omalla toiminnallasi niitä korostaa. Päivällä voi olla musiikkia ja muutakin ääntä (meillä isommat lapset huolehtii äänistä mutta jos kyseessä esikoinen niin käytä just vaikka musaa tms) ja yöllä sit hyssynhyssyn, hoidat vaan syötön ihan hissuksiin ja silloin ei saa viihdytystä sen enempää.

Meillä kaikki lapset on parikuisina jo selvästi tajunneet vuorokausirytmin ja yöunille on alettu mennä 21 aikaan (pitkä pätkä unta jonnekin aamuneljään) ja rytmi on siitä sit jo pysynytkin samana aina.

Mutta yötä voi rauhoitella niin, että kun vauva herää yöllä, normaalit jutut tehdään niin pimeässä kuin mahdollista, ei sytytellä valoja eikä jutella vauvalle, vaan putsataan kakat ja juodaan maitoa ja rauhoitellaan lasta vaikka sängyssä vanhempien välissä. Tällä tavalla meillä ovat yöt rauhoittuneet aika nopeasti, ja rytmi löytynyt.

Omaan tahtiinsa ainakin 3 kk. Vauva alkaa vähitellen tajuta että on yö ja päivä, kun pidätte päivällä valot päällä ja vähän meteliä radio päällä ja juttelua ja muuta. Yöllä sitten taas on pimeää ja hiljasta ja äiti ja isäkin nukkuvat. Meillä on olohuoneessa sisällä vanhat vaunut joissa vauva päivisin nukkuu, öisin nukkuu sitten makuuhuoneessa.Meidän vauva on nyt 4 kk. Aluksi vauvalla ei ollut mikäänlaista rytmiä. Vauva nukkui paljon ja oli usein virkeimmillään iltayöstä. Vauvan keskushermosto on niin kehittymätön että vauvan univalve rytmi on erilainen kuin aikuisilla, eikä vastasyntyneellä ole hermostollisia valmiuksia omaksua vuorokausirytmiä heti. Neuvolasta sanottiin että vauvaa pitää herättää 3-4 tunnin välein syömään. Itse herättelin vauvaa päivällä syömään mutta yöllä en. Rytmi kehittyi vähitellen itsestään. Nyt vauvalla 4 kk iässä on hyvä vuorokausi rytmi. Nukkuu joka yö n. klo 21-08 ja päivällä varmaan kolmet päiväunet. Annan edelleen vauvan nukkua päivällä niin paljon kuin sitä väsyttää. Imetän nykyään täysin vauvantahtisesti. Yösyöttöjä on muutamia, mutta vauva syö yöllä puolinukuksissa ja nukahtaaa uudelleen heti syötön jälkeen.Alkuun vauvan imettäminen ympäri vuorokauden oli raskasta, mutta olen nyt itse tottunut imettämiseen ja nukkumaan pätkissä, eikä tuo rasita enää ollenkaan. Kannattaa yrittää mahd. nopeasti itse antautua ja sopeutua vauvantahtiseen elämään, nukkua päivälläkin silloin kun vauva nukkuu. Kyllä se siitä!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat