Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Hei, olen ihmeissäni ja ajattelin josko joku osaa sanoa jotain täällä. Ystäväni sai siis viime yönä aamuyöstä vauvan, laskettuaika oli maanantaina. Meni siis ihan täysiaikaiseksi, mutta vauva painoi saamani viestin mukaan vaan 2005g. Pituutta oli 47cm.Musta tuo vauva on todella pieni. Viestissä luki myös, että " nyt sit vaan tutkitaan, onko joku hätä". Muuta en tiedä mutta huolestuin hurjasti. Varmaan saan ystävältäni lisää tietoa kun he jaksavat soitella/ottaa vieraita vastaan jne.Mutta mitä syitä voisi olla täysiaikaisen vauvan noin pieneen kokoon? En siis tiedä, onko taustalla jokin sairaus.

Kommentit (15)

Itsekin aloin toki istukkaongelmia miettiä. Kumma kun ei raskausaikana ole mitään havaittu, tai ei ainakaan ystäväni mitään ole sanonut. Ultrista kuitenkin aina puhuttiin joten olisi varmaan maininnut jos olisi ollut jotain hämärää istukassa. Vai eikö nuo ongelmat näy sitten välttämättä mitenkään ultrassa...?En tiiä vauvan kuntoa tällä hetkellä, mutta elän toivossa, että ystäväni jaksaa ottaa yhteyttä pian ja voidaan jutella asiasta. Peukkuja vaan täällä pitelen, että olisi kaikki kunnossa vauvalla ja pääsisi elämän alkuun vaikka sitten teholla jos ei muuten.ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

vaikka en asiasta sen tarkemmin tiedäkään, muuta kuin että siskoni lapset ovat olleet pienikokoisia (kuitenkin lähes 3 kiloisia) ja yhden kohdalla lääkäri mainitsi jotain istukan huonosta toiminnasta.

Toivottavasti ystäväsi lapsi voi hyvin, eikä mitään isompaa ole. Kunhan muistaa, että nyt on kaikenlaisia pöpöjä liikkeelle eli ei kuljettaisi kotiin pääsytään pienokaista ihmisjoukoissa ellei ole ihan pakko.

Meidän tyttö syntyi käynniistetyssä synnytyksessä viikkoa ennen laskettua aikaa ja oli 47 cm ja 2300 gr. N. viikkoa aikaisemmin neuvolassa huomattiin että kohtukäyrä ei ole kasvanut ja lähetettiin tutkimuksiin. Istukka ei ollut toiminut kunnolla ja oli pieni. Ultrissa ei näkynyt mitään ja siihen asti maha oli kasvanut ihan tasaisesti.Tyttö oli alusta asti hyvä syömään tissiä, valtava imemisen tarve. Ja nykyään on isokokoinen ja terve 3-vuotias.

Syynä pitkä napanuora, jossa heikot virtaukset. Olikin muuten sitten 1,15 cm pitkä se napanuora. Istukka oli kunnossa.Syntymän jälkeen lapsesta tutkittiin veriarvoja tarkkaan sekä huolehdittiin lämmöstä. Nämä pienet ei oikein pidä välttämättä ruumiinlämpöä yllä. Lisäksi tutkittiin sytomegalovirus lapsen virtsasta. Myös pienipainoisille voi tulla helpolla keltaisuutta. Syöminen myös pitää tarkkailla, lapsen painohan ei saa pudota ensimmäisinä päivinä 10%:a. Ja kun on alunalkaen pieni, niin tuo ei montaa grammaa ole. Jos lapsi ei syö säännöllisesti, niin veren sokeri voi myös tramaattisesti laskea. Siksi lapsi ruokitaan 3 tunnin välein. Yölläkin on sitten vanhemmilla herätyskello soimassa. Sairaalassa opetetaan tähän rytmiin. Pieni lapsi ei myöskään jaksa kovin paljoa imeä, joten äidin maidon nousu rintoihin voi viivästyä. Tämä on varmaan sitä tutkimista, että onko joku "hätä".Nämä on kaikki sen verran pitkällisiä asioita ottaa selville, että kaverisi on varmaan ainakin viikon sairaalassa vauvan kanssa.

Meillä oli vauva täysiaikainen ja suunnilleen samankokoinen, vielä lyhyempi vaan. Kaikki oli periaatteessa hyvin, istukka ok jne. Vauva oli vissiin sitten ns. sga-vauva (small gravity age). Muita ongelmia ei ollut kuin se, että oli niin pieni ettei jaksanut syödä, ei minkäänlaista imemisen tarvetta. Oli muutaman viikon vastasyntyneiden teholla, maito laitettiin nenä-mahaletkusta ja pikkuhiljaa opetettiin syömään pullosta. Tissille ei koskaan oppinutkaan sitten, lypsin hänelle maidon pulloon - ja siitäkös imetysfanaatikot riemastuivat, kumma kun vauva ei muka rintaa osaa syödä!

että nykyään on täysin normaali leikki-ikäinen, otti nopeasti kasvussa toiset kiinni. Toivotaan, ettei ystäväsikään lapsella ole suurta hätää!

Meidän tyttö syntyi täysiaikaisena 2100g ja syynä oli joku kasvuhäiriö, ilmeisesti istukassa. Tyttö on ihan normaali ja mitään muuta häikkää ei ole. Istukka ei vaan mahtunut jostain syystä kohdussa kasvamaan -- näin sanottiin. Tyttöä tutkittiin ja otettiin jos jonkinmoista kromosomitestiä ja aivoultraa. Erittäin todennäköistä, että tuosta pienestä tulee ihan normaali lapsi.Yleensä paino jää alhaiseksi, eli rasvaa ei kerry. Aivot ja hermosto kehittyvät sikiöaikaisissa kasvuhäiriöissä yleensä normaalisti. Pituuttakin näyttää olevan tuolla vauvalla ihan hyvin.

Eli 2600g/49cm. Syynä oli todennäköisesti kalvokiinnitteinen napanuora: napanuora ei siis ollut kiinni istukassa vaan jossain (?) kalvoissa ja vauva ei siksi ollut saanut niin paljon ravintoa kuin normaalisti. Asia selvisi, kun istukan syntymistä odoteltiin ja kätilö otti kiinni napanuorasta vetääkseen istukan ulos. Käteen jäi pelkkä "letku" ja istukka sisään :) No, istukka irtosi sitten onneksi muutenkin..Sydäntä kyllä kylmäsi, kun alkoi miettiä miten pienestä oli ollut kiinni vauvan henki koko odotusajan. Eihän siihen olisi tarvittu kuin yksi raisumpi liikahdus kohdussa niin napanuora olisi saattanut irrota ja se olisi sitten ollut menoa:OYliaikaisuuden vuoksi ultra tehtiin vielä pari päivää ennen synnytystä (ja sitä ennenkin oli ultrattu kahdesti), muistan että siellä lääkäri tutki nimenomaan jotain virtauksia napanuorassa. Eikä ultrakuvasta huomannut mitenkään että napanuora olikin aika huterasti kiinni.

Meidän vauva oli laskettuna aikana 2800g ja 48cm, paljon pienempi kuin kavereiden lapset. Ihan terve.. tulehdusarvot nousi alussa, mutta antibioottikuurin jälkeen ei ole ollut mitään.

oli syntyessään muistaakseni 2400 g ja 46 cm. Oli todella pieni ja siro, kunnes toissa kesänä (ennen ekaluokalle menoa) venähti ihan silmissä. :) Ihan terve ja muutenkin normaali tyttö on ollut. Vanhempansa ovat lyhyitä ja äitinsä siro.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat