Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

ja ottakaa 12 kk euribori

Kommentit (7)

Sidoimme asuntolainasta (100000 euroa) puolet kiinteään korkoon 4,7% (4,2 + 0,5%) 2007 viideksi vuodeksi. Voi kuinka tyhmä teko. Vaihto kelluvaan korkoon tulisi maksamaan 1500 euroa. Mitähän pitäisi tehdä? Onneksi toinen puoli on sidottu 12 kk:n euriboriin, kohta tarkistuspäivä edessä.

kuinka on ollut fiksua sitoa laina kiinteään korkoon, koska korot ovat matkalla pilviin.No mutta:

Juuri oli Hesarin taloussivuilla kirjoitus, että pankit nostavat nyt marginaaleja kovasti ja jos on "vanha" laina, kannattaa siitä pitää kiinni kynsin hampain. Eli jos "avaatte" tuon koron, on pankilla oikeus tulkita se uudeksi lainaneuvotteluksi ja nostaa marginaalia, jonka myös todennäköisesti tekevät.Laina on aina riskinottoa. Lyhyessä korossa otat riskin koron noususta, mutta saatat myös hyötyä matalasta korosta. Korkokatolla ja kiinteällä korolla ostat turvallisuuden tunnetta. Laina-aika on pitkä ja kannattaa kyllä miettiä esim. tuon marginaalin merkitystä - sehän ei muutu, korot elävät.Itsellämme on tällä hetkellä 1 kk euribor, sitä ennen 3 kk ja sitä ennen vuosia 12 kk. Olemme hyötyneet lyhyeen korkoon siirtymisestä paljon, mutta meillä oli alun perin neuvoteltuna mahdollisuus liikkua näiden korkojen puitteissa aina koron tarkisuspäivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juuri näin spekuloimmekin (4:lle). Hyvä kuulla samat pohdinnat toiselta :) Taidetaan pitäytyä tässä korossa. Ja (5:lle) näkökulmamme on tosiaan hyvin suppea ja itsekäs, kas kun omista rahoista on kyse. Yleistä moraalia ei tässä olla tukemassa, pankkien kannattavuutta miettimässä.

Vastaavasti säästitte syksyn ja alkutalven aikana kun 12kk:n euribor oli korkealla. Kysäiskää pankissa kun korontarkistus pienemmästä, että paljonko ne korot silloin olisivat. Jos on pienempi 12kk:n euriborilla niin sanokaa että pitääpä käydä toisesta pankista kysäisemässä. Varmasti (ehkä!) antavat vaihtaa koron ilman maksuja jos on pelkona, että vaihdatte pankkia. Nyt ei pankeilla ole varaa menettää lainansa maksavia asiakkaita.

kun koko idea on siinä, että aluksi sovitaan joku korko ja siinä sekä pankki että asiakas ottavat riskin että tilanne muuttaa ja korot vaihtuu. Sitten me asiakkaat yksipuolisesti halutaan oikeus vaihtaa itsellemme edullisimpaan niin moneen kertaan kuin huvittaa. Mimmoinen poru nousisi, joa PANKIT ilmoittaisivat, että he kanssa yksipuolisesti vaihtelevat korkoperusteita jos näyttää, ettei laina tuota heille tarpeeksi ovittoa?

Pankit on kuule liikelaitoksia ja eivät ainakaan Suomessa toimi tappioksensa. Nyt ajattelet kyllä liian nöyrästi, tässä asiassa ei kannata!

Tosiaan otitte riskin silloin pitkään korkoon sitoutuessanne.Lainan voi aina irtisanoa ja makssa pois toisen pankin lainalla, mutta tapauksesta (sopimuksesta) riipuen noista kiinteään korkoon sidotuista lainoista voi joutua maksamaan hyvitystä pankille siitä korkomenetyksestä. 12 kk tai lyhtempään korkoon sidotus voi aina vaihtaa.Jos tuota liki 5% korolla olevaa on 50 000 e, maksatte n. 2 % ylimääräistä. Siis tonnin vuodessa (miinus korkovähenny 28%). Eli tuo 1500 tulee takaisin alle 2 vuodessa, JOS korkotaso pysyy siellä 2.5 % tuntumassa. Ja jos pysyy kauemkin, voittoa tulee enemmän. Aika riski sekin, pahimmassa tapauksessa maksatte ja vuoden päästä Eurobor on taas sen 5% ja maksatte enemmän kuin maksaisitte pysymällä nyt siinä vanhassa.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat