Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miksihän 4,5 vuotias ei tunnista kakkahätää ja tuhrii?

Vierailija

Kakkahädän tunne tulee kuulemma ihan viimetipassa ja sitten onkin jo kiire pytylle - ja usein housuihin tulee pieni kakkavana. Vaikka lapselta olisi viisi sekunttia aiemmin kysynyt hädästä, hän ei osaa sitä tunnistaa tai ei tunne hätää, en tiedä kumpaa.VOisikohan kyse olla fysiologisesta seikasta, jos lapsella on esim, aistialiherkkyyttä? Hänen kipukynnyksensäkin on mielestäni aika korkea.

Vai voiko kyse olla jostain psyykkisestä reaktiosta?

Mielestäni kyse ei ole ummetuksesta eikä siihen, että lapsi tahallaan pidättäisi kakkaa.

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Lapsella ei ole ainakaan laktoosi-intoleranssia, se on tutkittu muussa yhteydessä jokunen vuosi sitten. Ehkäpä sitten xylitolin käyttö lisää kakan löysyyttä - ehkä pitääkin kokeille sen poisjättämistä joksikin aikaa ja katsoa, tehoaako se. Ja tutkailla muitakin vaihtoehtoja.Minusta on kyllä järkevää suhtautua vahinkoihin suht neutraalisti. Lapsi on herkkä, ja hänelle ottaisi kyllä koville se, että vanhingosta vielä erikseen kovisteltaisiin. Kuivaksi oppimisessa ei ollut aikoinaan mitään ongelmia, silloin käytimme samaa metodia - kannustetaan, muttei pakoteta eikä suhtauduta negatiivisesti vahinkoihin. Sillä tapaa lapselle ei muodostu vessa-asioista pelkoa ja ahdistusta.ap

Vierailija

jos maha on hiukan löysällä niin hädäntunnetta ei tosiaan ole ennen kuin tulee vähän housuun. Omaa kokemustakin on koska sairastin juuri ripulin jonka alkaessa yhtäkkiä ihmettelin että mitä hittoa, tuliko mulla kakkaa pöksyihin vaikkei ole edes hätä :D

Vierailija

Miksi tuo on mielestäsi ongelma? Jos nyt tulee pieni kakkaviiru housuun niin so what? Pesukoneet on keksitty. Tuon ikäisellä voi olla juuri silloin jotain suunnattoman tärkeää tekemistä, kun alkaa kakattaa eikä vaan tule menneeksi ajoissa vessaan. Tarviiko jokaisesta asiasta tehdä ongelma?

Vierailija

tuhrimiseen, nykyään ei enää oikein uskota tuohon vanhaan psykologia-selitysmalliin. Lapsella voi olla syystä tai toisesta kakkaaminen kivuloista ja panttaa siksi kakkaa - syynä voi olla vaikkapa peräaukon haavauma tai ihotulehdus.Mutta en minä kamalasti ihmettelisi neljävuotiaalla sitäkään, että ei yksinkertaisesti malta mennä ajoissa pytylle. Tai että ei leikin tiimellyksessä huomaa kakkahätää. Ja tämä siis on tuonikäisille aika yleistäkin ilman, että kyse on mistään erityislapsesta.Joten en olisi sinuna kamalan huolissani, ap. Jos lapsen peppu ei punoita (mikä olisi merkki ihotulehduksesta) eikä lapsi itse sano kakkaamisen sattuvan, tuskin taustalla on mitään erityistä sairautta. Voit yrittää muistutella lasta ja tehdä pytyllä käymisestä tiettyyn päivän ajankohtaan liittyvän rutiinin (useimmilla lapsilla on kakkahätä päiväruuan jälkeen), se auttaa lasta muistamaan vessassa käymisen.

Vierailija

Sinun mielipiteesi ummetuksesta ei myöskään riitä. Se on ehdottomasti yleisin syy tuonikäisen lapsen tuhrimiseen, ja se kannattaa varmuudella poissulkea. Tuon ikäinen ei enää kehittymättömyyttään kakkaa housuun, asia pitää selvittää. Syitä on paljon muitakin kuin ummetus, ihan suolistosairauksista johonkin peräaukon sulkijalihaksen toimintahäiriöihin.

Vierailija

Meillä ihan samanikäinen poika, jolla alkoi samanlainen ongelma suunnilleen vuosi sitten. Kyse on ummetuksesta, joka todella yleistä tuon ikäisillä. Koska kakka on kovalla, lapsi panttaa sitä (tai kakkaaminen on sattunut ja siksei halua mennä vessaan tms.), sillä seurauksella että tukoksen ohi lorahtaa housuihin hieman tuhrua. Meillä auttoi Levolac, jota annan siis joka aamu. Lisäksi tietty kuitua ja liikuntaa (josta tuonikäisille kuitenkaan harvemmin puutetta =).

Vierailija

pitäisi suhtautua? Jos siis ei lasta nolaamatta, nujertamatta ja haukkumatta = neutraalisti. Ota huomioon, että lasten tuhriminen hyvin harvoin on tahdonalainen juttu, yleensä takana on sairaus, tai sitten kyse on tosiaan vahingosta.Lainaus:

"Suhtaudumme neutraalisti vahinkoihin?" Justiinsa. Ilmankos meillä sitten on viisi vajaa kaksivuotiaina täydellisesti kuivaksi oppinutta lasta ja teillä melkein aikamiehen ikäinen lapsi, joka ei edelleenkään osaa vessakäyttäytymistä...

Vierailija

Vessan juostaan viime tipassa. Tosin enää ei ole housussa sentään. Olen oppinut näkemään naamasta kun on syytä patistaa toinen vessareissulle. Yleensä vastustelee, mutta yleensä mennään käymään ja tulosta saadaan aikaan.Meillä ihan puhtaasti viitsimisestä kiinni. Lapsi ei malttaisi keskeyttää leikkejään.

Vierailija

En tiedä, onko se oire jostain, mihin pitäisi puuttua vai onko se asia, joka johtuu vain tuosta malttamattomuudesta mennä kakalle ja asia, mihin ei tarvitse kiinnittää enempää huomiota.Siksipä halusinkin lukea täältä eri ihmisten näkemyksiä asiasta ja sen avulla miettiä, miten suhtaudun asiaan.ap

Vierailija

minulla lapsi 8v. jo naamasta näkee että on vessahätä... jos kysyy mikä on sanoo ettei mikään tai jos sanoo että mene vessaan sanoo että ei ole hätä. mutta hetken kuluttua juoksee. Lapsella on myös jotain muita erityispiirteitä. Jään pohtitaan tuota mainitsemaasi aistialiherkkyyttä. Lapsellani on muuten myös korkea kipukynnys.

Vierailija

tuli noita viiruja housuihin. Yhtäkkiä n.5v alkoi ja kokeilivat sitten vaihtaa maidon vähälaktoosiseen. Heti tepsi. Mitään mahakipuja ei ollut mutta laktoosi oli laittanut vähän löysälle mahan niin että pääsi huomaamatta pikkusen housuun. Kokeile vähälaktoosista/laktoositonta ruokavaliota.

Tietysti vika voi olla myös peräaukon sulkijalihaksessa mutta luulisi että sellainen ongelma olisi ilmennyt jo aikaisemmin.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat