Vierailija

2,5-vuotias nipisti 6-vuotiasta lujaa. Niin että kunnon jälki jäi ja siis tahallaan tämän teki. Ei alkanu pyytämään anteeksi, joten laitoin jäähypenkille istumaan. Nyt tunnin istunu siinä eikä suostu pyytämään anteeksi. Annanko istua vaikka aamuun asti siinä jos ei anteeksipyyntöä tule. Ruokailu jäi jo väliin kun ei suostunu anteeksi pyytämään. Miten saan lapsen pyytämään anteeksi kun on niin hemmetin sinnikko. Kyseessä tukilapsi, jolla ei mitään rajoja kotona. Saa olla ja tehdä mitä haluaa.

Kommentit (15)

niin tuskin pyytää anteeksi. Kynnys pyytää nousee kokoajan ja tuntuu varmasti mahdottoman pahalta nyt, ei se enää ole helppoa tunnin päästä nöyrtyä.Itekin jos pidän kiukkuani miehelle monta tuntia niin anteeksi on kohta mahdottoman vaikea pyytää, alkaa hävettää liikaa eikä ylpeys anna myöten.

Sanoisin lapselle esim. kun et pyytänyt anteeksi niin jäät rangaistukseksi paitsi jostain muusta kivasta. Kyllä se lapsi sen ensi kerralla muistaa että ai niin, viimeksi en päässyt sinne kioskille karkin ostoon ja toinen pääsi. Pyytää helpommin heti sitten anteeksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkossa kannattaa unohtaa pakottaminen anteeksipyyntöön (sehän on vain sana, jos sitä ei oikeasti tarkoita) ja keksiä toisenlainen rangaistus (rangaistukseltahan tässä enemmän tuntuu nyt tuo anteeksipyytäminen, jäähypenkki on vain seuraus siitä, ettei lapsi suostu rangaistukseen...).Eli kun lapsi seuraavan kerran nipistää toista, torut ja sanot, että et saa lauantaikarkkeja tai et pääse uimaan tai pulkkamäkeen tms. Eli selkeä rangaistus, joka toteutuu. Ja samalla kehotat pyytämään anteeksi toiselta ja jätät vastuun anteeksipyynnöstä lapselle. Jos lapsi ei pyydä anteeksi, se on hänen asiansa, kyllä se omatunto kolkuttelee varmasti jollain tapaa hänelläkin. Ja jos toinen lapsi ihmettelee, miksi häneltä ei pyydä anteeksi, voit nipistäjän kuullen kertoa, että "maija" teki tyhmästi ja pitäisi pyytää anteeksi ja on tyhmästi tehty sekin, ettei pyydä. Tärkeää kuitenkin, että "maijan" teot on tyhmiä, ei maija itse. Näin olen itse toiminut omien lasten kanssa ja kyllä se anteeksipyyntö tulee tänä päivänä jo ihan automaattisesti ja itsestään; ei välttämättä ihan heti, mutta hetken päästä. Ja silloin on toisenkin helpompi oikeasti antaa anteeksi, kun toinen pyytää sitä aidosti, eikä sen takia, että pääsee ruokapöytään muiden kanssa tai pulkkamäkeen tai saa herkkuja.Istuttamalla lasta jäähypenkillä tunti... No, siinä vain ei ole mitään järkeä. Ja omituiselta tuntuu rangaista lasta siitä, ettei tämä pyydä anteeksi, rangaistus kuuluu saada tässä tapauksessa siitä nipistämisestä.

No älä ainakaan ihmeessä enään päästä pois, kun tunnin olet jo istuttanut. Varmasti tajuaa, että siitä pääsee pois suorittamatta velvollisuuttaan. Onhan jäähypenkki semmosessa paikassa, missä ei ole mitään seurattavaa tai mitään muutakaan tekemistä. Syökää vaikka karkkia hänen edessään ja sano että hän ei saa karkkia kun on ollut tuhma, saattaa saada jos viitsii nätisti pyytää anteeksi.

Nyt vähän yli 3-vuotiaana voi istua edelleen puoli tuntia, ennenkuin alkaa vähääkään taipumaan. Jotkut ovat sitä mieltä, että anteeksi pyyntöä ei saa pakottaa, koska silloin se ei ole tarkoituksellista, sydämestä tulevaa. Voi olla niinkin, omaani kuitenkin patistan pyytämään anteeksi, muuten ei koskaan pyytäisi, jääräpää kun on.Vie lapsi isomman luokse välillä, kysyt että "pyydätkö jo anteeksi?". Jos ei, niin takaisin penkkiin istumaan (vaikkakin joskus sitäkin sanottiin, että minuutti/vuosi...). Jostain niiden käytöstapojen on kuitenkin alettava tulemaan, itse en antaisi periksi...

mutta muistaakohan lapsi enää, miksi pitäisi anteeksi pyytää?Itselläni on nimittäin saman ikäinen tyttö ja juuri tänä aamuna meillä oli ihan sama tilanne. Tyttö repi isoveljeä tukasta ja kieltäytyi pyytämästä anteeksi, vaikka useaan kertaan kehoitin. No, siinä oli lastenohjelmat kesken, joten löin telkkarin kiinni ja sanoin, että aukeaa vasta, kun on pyydetty anteeksi. No, ei se tehonnut. Hetki siinä mökötettiin puolin ja toisin, kunnes sitten tajusin vääntää tytölle rautalangasta, että isoveljeen sattui ja hänelle tuli paha mieli kun teit rumasti. Meni pari sekuntia ja tyttö kapsahti veljensä kaulaan pyytämään anteeksi.Toki meillä ei ole kyse tukilapsesta, jolla voi ongelmia esim. tämänkaltaisten asioiden ymmärtämisessä. Mutta tulipahan vain mieleen, että tunnissa tuon ikäinen ehtii jo lahjakkaasti unohtaa, mistä häntä oikein rangaistiinkaan...

tuo ap:n toiminta. Tukiperheille on koulutusta ja työnohjausta, joten luulisi että lapsen tausta ja ohjeet hankaliin tilanteisiin olisi jo käyty läpi tukiperhetoimintaan liittyen.

mutta siirrä lapsen ajatukset johonkin positiiviseen...alatte puuhata vaikka jotain ihan älyttömän kivaa muiden kanssa ja ohimennen sanot, että tähän voi tulla mukaan heti kun on pyytänyt anteeksi =) tai tehkää lähtöä pulkkamäkeen yms yms myöhemmin kehut, kun oli hienoa, että hän pyysi anteeksi ja pääsi noin mukavaan juttuun mukaan

Miksi lapsi on tukilapsi, ja onko hänellä valmiuksia käsitellä noin hankalaa sosiaalista tilannetta?Ehkä tekisin itse niin, että lapsi saa tulla jäähyltä, mutta jää ilman jälkkäri, koska ei pyytänyt anteeksi? Tai en tiedä, 2.5-vuotias on kyllä vielä pieni... Jospa auttaisit häntä menemään isomman luokse?

Että vaikka ei pienen lapsen kanssa sanallisesti lähdetä pyytämään anteeksi niin voidaan tilanne kääntää niin että voisi miettiä että millä saadaan isommalle parempi mieli taas? Auttaisiko halaus tai joku pelin pelaaminen?

Siis se että kavereitahan tässä ollaan..Anteeksi pyytäminen voi olla rankkaa pienelle, itse voisin sitä isompaa lähinnä rankaista tunnin nurkassa seisottamiselta koska ymmärtää enempi sen sanan -anteeksi- kanssa toimia. Mutta ei noin pienen kanssa.8

Luulis että tunnissa olis jäähytetyllä lapselläkin jo paha olla? Musta kannattaa miettiä josko vaaditaan lapselta vähän liikaa? Voitko kysyä tällästä asiaa joltain asiantuntevammalta ihmiseltä? Siis mikä tämmönen tukilapsi on ja voiko vaatia samaa kun normaalisti lapselta vai meneekö joku "kurittaminen" tai säännön vaatiminen vähän yli lapselta ja teet vaan hallaa toiminnallasi.Itse en ole pitänyt lapsia tuntia jäähyllä. Ei ole tosin lapsi aina edes anteeksi pyytänyt, mielestäni noita tilanteita voidaan käydä läpi pienen lapsen kanssa ihan silläkin että todetaan että siihen toiseen nyt sattuu.Jos teillä tilannekin oli jo alunperin semmonen että isompi lapsi suututti tai sai pienelle harmin johon tämä vastaa puremalla koska ei osaa vielä ilmaista itseään niin silloin purasee kun sanat loppuu kesken -onko edes oikein laittaa lapsi nurkkaan jota on kohdeltu aluksi kaltoin? Koska sinähän rankaiset lapsen tunteesta epäoikeudenmukasuudesta jota tuntee. Isompi lapsi osaa kertoa että isompi aloitti tai kiusasi tms.

Eli ehkä aina se rangaistuskaan ei ole edes aiheellinen?

Olen 6 kertaa mennyt isomman lapsen kanssa viereen ja pyytäny pyytämään anteeksi. Puistelee vain päätä. Viimeksi kun samanlainen tilanne oli, niin pyysi 15min päästä anteeksi. Nyt sinnikkona istuu eikä suostu pyytämään anteeksi.

Huoh, pattitilanne tosiaan. Mietin vain, että jos nyt päästän jäähyltä pois niin ensi kerrala istuu vielä pidempään kun muistaa että viimeksikin pääsi pois vaikkei pyytäny anteeksi...

Minkä takia on tukilapsi ynm jutuista. Mutta jos olis siis ihan normaali lapsi ja tietäisin että todellakin ihan tahallaan teki niin antaisin istua vaikka aamuun asti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat