Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

mitä voidaan tehdä, jotta lapsen oikeus kumpaankin vanhempaan toteutuu?Millainen prosessi on kyseessä? Kauanko prosessi kestää?Toinen kysymys on, että voiko lähivanhempi määrätä etävnhemman ja lapsen tapaamisten sisällöstä esim. mitä tehdään ja keitä lapsi tapaa?

Kommentit (3)

Lähivanhemmalla ei ole oikeutta estää etävanhemman tapaamisia. Jos tilanne ei suju, pitää ottaa yhteyttä kunnan sosiaaliviranomaisiin. Jos muu ei auta, sopimuksen tai tuomion mukainen tapaamisoikeus pannaan täytäntöön. Täytäntöönpanoviranomaisia ovat käräjäoikeudet ja ulosottomiehet. Ulosottomies voi pyytää virka-apua sosiaaliviranomaisilta. Tarkoituksena on saada se vanhempi, jonka luona lapsi on, vapaaehtoisesti noudattamaan päätöstä. Poliisiviranomainen antaa tarvittaessa virka-apua lapsen olinpaikan selvittämiseksi, jos tässä on ongelmaa.Jos sopimus tai tuomio tapaamisoikeudesta on tuore (alle 3 kk), ei tarvita käräjäoikeuden käsittelyä, vaan täytöntöönpanohakemuksen voi tehdän suoraan lapsen asuin- tai oleskelupaikan ulosottomiehelle.Jos asia menee käräjäoikeuteen, se määrää sovittelijan, joka tapaa osapuolia ja yrittää saada aikaan yhteisen neuvottelun. Sovittelijan on annettava neljässä viikossa kertomus toimistaan käräjäoikeudelle.Kyllä siis keinoja on, mutta sitä ei voi kiistää, etteikö näihin saa aikaa kulumaan, jos lähivanhempi kaikin keinoin hankaloittaa ja viivästyttää asiaa.Muistutan vielä, että 12-vuotias ja sitä vanhempi lapsi ratkaisee itse, mihin tapaamisiin suostuu.

Sen verran vielä, ettei lähivanhempi määrää tapaamisen tekemisiä. Tietysti varsinkin pienten lasten osalta on syytä käydä läpi päivärytmiä yms.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat