Pika-apuja!!!? Pullataikinan teko tänään - paisto vasta huomenna, onnistuuko?

Vierailija

Eli siis lyhyestä virsi kaunis: onnistuuko pullanteko niin, että teen tänään ns. kylmän taikinan (pyörittelen pullat pellille) ja laitan jääkaappiin sen ja sitten otan huomenna kohoamaan ja paistan vasta sitten?????

Huomenna illalla lapsen synttärit, enkä ehdi silloin päivällä pullaa leipomaan alusta asti kun on hoitolapsi tässä....

Kommentit (5)

Vierailija

Sitten leiponut ja laittanut valmiit pullat kylmiöön. En kohottanut pullia. Seuraavana päivänä nostanut pullat huoneen lämpöön ja kohottanut.Hyvin onnistuneet. Joskus laitan kelmun kylmiöön, aina en edes sitä.



Ja ei asiakkaat, enkä itsekään huomaa että näin toimittu, kuin vastaleivottua ;)

Vierailija

Voit googlailla sanoilla kylmäkohotus tai kylmänostatus. Moni tekee pullia noin mut mä en ole vielä kokeillut. PAljon parempai sämpylöitä tuli. Kuulemma tarvis vähemmän hiivaakin kuin normaalisti ja minusta sämpylät ehkä aavistuksen hiivalta maistuikin joten älä ainakaan enempää laita hiivaa kuin ohjeessa.



Ja mä en uskaltais sit kuivahiivalla kyl kokeilla.



Mä laiton suoraan jääkaappiin kulhossa nousemaan vaivaamisen jälkeen. Kelmu kulhon päällä tiiviisti.



Jossan blogissa oli ohje,e tttä voi leipoa suoraan pellille sämpylöiksi, mutat mulal ei ollu tarvetta nyt tämmöstä kokeilla. Se ei juuri kauaa kestäny kun leivoin pötkön josta leikkasin sämpylät ja laitoin semmosienaan pellille tekemättä niistä pyöreitä.



Jotain ohjeen tapaista:



1L kauramaitoa

50gr tuorehiivaa

1-1,5dl siirappia

2tl suolaa

3-5 isoa porkkanaa hienona raasteena

3-4dl ruisjauhoja

1dl vehnäleseitä

1dl kaurahiutaleita

3dl täysjyvähiivaleipäjauhoja

loput vehnäjauhoja

100gr pehmeää voita

1dl oliiviöljyä



7 litran muovikulho



Liuota hiiva kylmään kauramaitoon

Lisää suola, siirappi ja 4-5dl vehnäjauhoja

Vatkaa kunnolla vispilällä jotta sitko muodostuu kunnolla.

Lisää muut jauhot/hiutaleet/leseet/porkkanaraaste

Lisää tarpeeksi vehnäjauhoja, mutta jätä melko löysäksi

kun kaikki jauho on lisätty, vaivaa rasvat vielä kunnolla joukkoon.



Laita kelmu kulhon päälle ja jääkaaappiin.



Leivo aamulla normaalisti sämpylöiksi. Eka pellin laitoin uuniin 15 min sämpylöinä kohotuksen jälkeen.. Viimeinen pelti sit kerkes kohota kauemmin, mutta samanlaisia tuli kaikista pellillisistä.



Paista 200 asteessa 12-15min

Vierailija

tein nyt sitten näin: reilumman taikinan (en hoksannut ettei olisi vielä näin aikasin kannattanut tehdä!) ja siitä tarpeellisen määrän pullia isolle pellille ja vähän pienemmälle ... ekana laitoin ne jääkaappiin, mutta sitten siirsin kuitenkin hyvin peiteltyinä varastoon pakastimen päälle (kun pakkasta noin 8 astetta), jotta kohoaminen pysähtyy ja otan vasta illalla jääkaappiin huomista varten.

lopun taikinan leivoin pikkupulliksi ja vein pakastimeen tarjottimella... kunhan jäätyvät niin pussitan sitten ja käytän muulloin.



miltä kuulostaa? =)



töissä teimme aina seuraavan päivän täytettävät isot sämpylät näin (niinkun tein nyt huomisen pullat), mutta pullaa en ole minäkään kokeillut näin...

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat