Kasvissyojat: Soijasta kysymys

Vierailija

Siirryin jokunen aika sitten kasvissyojaksi ja totuttelin pikkuhiljaa uusiin makuihin kuten tofuun ja soijaan. Tofusta tykkaan kovasti ja olin iloinen etta siirtyminen kasvissyojaksi oli helppoa.



Nyt sitten sain kuulla, etta se soija ei oliskaan terveellista ihmiselle.

Miten paljon sina kaytat soijaa ruuissa ja miten soijan voisi korvata muilla ruoka-aineilla?



http://www.thyroid-info.com/articles/soydangers.htm



Ja tassa lisaa

http://www.soyonlineservice.co.nz/articles/spilling_the_beans.htm



Sivuilta kopioutua:



soy oil was the first and primary profit centre for soy, and soy was largely responsible for the spread of hydrogenated or trans fats



most soy is genetically modified



soy farming is wreaking greater devastation on forests, cottage industries, and family farms than the cattle industry. (If you mistakenly thought soy was a bunch of hippie farmers, like I did, Dr. Daniel tells it like it is: "Let's name names. Monsanto, Dupont, Archer Daniels Midland, Solae . . . Nearly all the old hippie companies have been bought up by the big boys. For example, White Wave is owned by Dean Foods. Some of America's largest food companies now manufacture soy foods or use soy ingredients heavily in their products. Think Kraft, Kellogg, ConAgra, General Mills, Heinz, Unilever Best Foods and Dean Foods.")



soy is a major allergen, and because it is used as filler in hundreds of products including meats and 'vegetable oil,' people with allergies may be at risk



soy contains goitrogens, which damage the thyroid



soy contains lectins, which cause red blood cells to lump together and may trigger abnormal immunity responses



soy contains oligosaccarides, sugars that cause bloating and gas



soy contains oxalates, which prevent calcium absorption, cause painful kidney stones and vulvodynia, a vaginal disorder



many plant foods contain phytates and phytic acid, naturally occurring 'pesticides' to keep plants from being eaten while growing. phytates impair mineral absorption, and in fact, remove many minerals already in the body, including iron, zinc, and calcium. phytates in many foods are alleviated by cooking - soy's phytate levels are high and stubborn.



isoflavones, lauded as natural estrogens, are serious endocrine disruptors, lowering testosterone, causing menstrual disorders, and cancer cell proliferation



protease inhibitors interfere with digestive enzymes, saponins may lower good cholesterol and damage intestine



that all of these plant chemicals can have benefits, and do exist in other foods, to varying levels of edibility: that soaking grains and fermenting beans are ancient food prep traditions



soymilk is far from a natural food: it is filled with rancid fats and high in sugar



soy cheeses are largely made with hydrogenated oils (safety level of hydrogenated products? ZERO)



some health problems that may be associated with soy foods are: bladder, prostate, colorectal, thyroid and breast cancer; precancerous lesions; heart disease; type 2 diabetes; malnutrition; stunted growth; flatulence; pancreatic problems; low libido: early puberty; anemia; zinc deficiency; osteoporosis; intestinal damage; mal-absorption and leaky gut syndrome; kidney stones; allergies; infant death; immune system disruption; thyroid disease - and the list goes on.

This isn't the first time we've been concerned. Before the massive health movement of the late 80s and early 90s, all sorts of articles came out about soy safety. But hardly anyone liked the stuff anyhow, and vegetarians had yet to think of it as a food group. Soy decided to get a makeover, and save itself from the financial fallout that was nigh - when it's dirty toxic margarine secrets would inevitably leak out.

Kommentit (13)

Vierailija

Satuin näkemään dokumentissa "vähän" soijapeltoja. Päätin lopettaa soijan syömisen siitä lähtien. Paraguay, siis valtio Etelä-Amerikassa, on pistetty lähes kokonaan soijapelloksi! Maisema näytti aika masentavalta. Ennen maa oli sademetsää, nyt metsää oli jäljellä pienen pieni läntti yhdessä kolkassa.



Soija tuotiin syötäväksi Eurooppaan ja Kiinaan ja lisäksi sitä oli tarkoitus käyttää biopolttoaineena.



Kaikilla lienee tiedossa, mitä Etelä-Amerikan sademetsät merkitsevät maapallon ilmastolle. Lisäksi kymmenet intiaanikylät tuhoutuivat ja menettivät elinkeinonsa ja elämäntapansa, mikä ajaa heidät joukon jatkoksi kasvavien suurkaupunkien slummeihin. Joissa meno on taas aika rajua, mistä seuraa taas lisää ongelmia.



Aika masentavaa kuultavaa oli se(kin).

Vierailija

Talvisin syön monivitamiinia ja rautaa, mutta muuten ihan tavallista lihatonta ruokaa. En laskeskele määriä ja vitamiineja. Kroppa kertoo jos jotain puuttuu.

Vierailija

lakto-ovo-vege tarkoittaa vegeä joka sisällyttää maitotuotteet sekä kananmunan ruokavalioonsa. Kananmunastahan saa sen b12 vitamiinin, sitähän ei oli missään kasvikunnantuotteessa, eli vegaanin on otettava lisänsä jostain.

Vierailija

jonkun verran. Onhan tuosta soijasta ollut ristiriitaisia tutkimuksia, ja tuosta geenimuuntelusta juttua. Et ilmeisesti asu Suomessa, itse Briteissä asuessani käytin luomukasvisproteiineja. Suomessa käytän kotimaista härkäpapurouhetta, mutta silloin tällöin myös soijarouhetta.



Papuja löytyy luomuna, joten silloin geenimuuntelusta ei tarvitse olla huolissaan.

Ja kuitenkin yhä se fakta että lihakilon tuottaminen vie huomattavasti enemmän energiaa kun vastaava määrä vaikka sitten soijaa, vaikuttaa minun ostopäätökseeni enemmän. Ja hyvähän se on miettiä mitä moskaa lihaan tungetaan, antibiootteja sun muuta.

Vierailija

sama on kahvin kohdalla ellet osta "shade grown" eli varjossa kasvatettu, jolloin ymmartaakseni sademetsaa ei ole tuhottu alta pois.



En tieda mika 'shade grown' vastaava nimeke voisi olla Suomessa.

Ehka joku viisaampi tietaa tasta...

Vierailija

Mista saat tarvittavat aminohapot ruokavalioosi? Enta mista B12 vitamiini?



Voisitko kertoa mita ovo-laktovegetaristi tarkoittaa noin lyhyesti?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat