Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Minkä ikäisenä on riski kehitysvammaisen lapsen syntymiseen suurentunut?

Vierailija

Itselläni ikää 30v ja terveitä lapsia kolme kipaletta. Joskus tulevaisuudessa olisi ihana saada se hännähuippu, mutta pelottaa ajatus sairaasta lapsesta. Kun on kolme tervettä jo saanut, niin tuntuu että riski on jo suuri. Ja ikääkin kertyy.Minkä ikäisenä on aiheellista (ehkä väärä ilmaisu) pelkoon? Tämä on siis mielipidekysymys.

Kommentit (15)

Vierailija

Tuo ikä sen takia, että sen jälkeen katsotaan olevan suurentunut riski saada vammainen lapsi. Mutta oikeasti, se riski on todella pieni, nelikymppisten raskauksia ei kutsuta riskiraskauksiksi sen takia, vaan sen takia, että raskaus käy fysiikan päälle aivan erilailla neli-kuin kolmikymppisellä. Keskenmenojen riski on suurempi, raskausmyrkytyksen riski on suurempi, erilaiset muut krempat, kaikki painavat erilailla päälle kuin nuoremmilla synnyttäjillä.

Vierailija

Muista nyt että se on vain mahdollista mutta ei todellakaan tarkoita että juuri sinä saisit sairaan lapsen. Se riskihän on olemassa aina oli äidin ikä sitten 18 tai 50v!Minusta oli ihanaa kun itse synnytin neljännen 26vuotiaana, oli huonetoverinani 40vuotias ensisynnyttäjä! Se nainen jotenkin häpeili ikäänsä, mutta minä vain kannustin häntä ja sanoin että jos sopivaa elämäntilannetta ei ole ollut tai sopivaa isä ehdokasta niin hyvä että on odottanut. Nyt on ainakin valmis lasta varten!

Tosi on että kaikki ei ole alle 30 vuotiaana valmiita edes ensimmäiselle lapselle. Ja monesti ois ollut parempi jos tällainen äiti olisi odottanut vähän kypsymistään!Mikäs siinä jos tahtoo ilta tähden myöhemmin?

Onnea vaan sinulle!

Vierailija

mutta se johtuu ihan muistakin syistä. Muistaakseni yli 40-v on 10% riski saada down-lapsi tai muuten vammainen. 45-vuotiaana jo 20-40%

Että aika riskipeliä esim Geenalla...mutta terveitä silti

Vierailija

Se, että riski kasvaa jonkun tietyn iän jälkeen, ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikki yli sen iän saavat vammaisen läpsen. Suurin osa saa edelleenkin ihan terveitä lapsia, vaikka ikää olisikin jo 40 tai 45.

Vierailija

Juuri lääkäri sanoi lehdessä taannoin, että 98 prosenttia nelikymppisistä saa täysin terveen lapsen. Riskit toki ovat suuremmat, mutta eivät niin suuret.

Uusimmat

Suosituimmat