Mikä on välilihan leikkaus?

Vierailija

Lapseton neito se täällä ihmettelee, että mikä se välilihan leikkaus itse asiassa on? Mistä kohtaa on kyse, ja kuinka isoja repeymiä synnytyksessä voi tulla? Vauvakuume vaivaa, ja siksi kiinnostaisi tietää...

Sivut

Kommentit (19)

Vierailija

ja leikkauskohdasta repes ihan kunnolla, siis peräaukon sulkijalihas kanssa. Ommeltiin noin 50 tikkiä, paraneminen kesti melkein vuoden ja peräreikä on vieläkin löysä. Eli pierut tulee milloin sattuu ja ennen aamupaskaa on turha yrittää mihinkään kauemmas. Toisessa synnytyksessä ei tehty mitään eikä vaurioita tullut enää enempää. Et se siitä, että eppari säästää repeämiltä.

Vierailija

enkä kokenut sitä mitenkään erityisen kivuliaana operaationa. Vähän kuumotti leikkaushetkellä. Tikkien ompeleminen vähän nipisti, mutta ei sattunut. Lapsi syntyi juuri ennen puolta yötä ja seuraavana aamuna pystyin jo varovasti istumaan.

Aluksi toki aristi ja seksi ei tullut mieleenkään pariin kuukauteen, mutta muuten musta juttu, jota ei ollenkaan tarvi pelätä. Oli vain helpottavaa saada vauva ulos pitkän ponnistamisen jälkeen.

Nyt synnytyksestä on kohta 3 vuotta, eika arpi haittaa, vaikka kyllä tuntuukin ja emättimen reuna on arven puolelta vähän kireämpi kuin toiselta puolelta.

Vierailija

Mulla ensimmäisessä leikkauksessa leikattiin väliliha ja toisessa ei. Toisessa repesin vähän. Uskon, että ensimmäisessä olisin revennyt enemmän, jos ei olisi leikattu. Ei ollut mikään iso juttu, ja synnytyksen aikana en edes noteerannut asiaa. Parani nopsaan siinä muitten " seikkojen" rinnalla. Seksissä piti aloitella varoen (oltiin sillain 2vk päästä).Puolen vuoden päästä en edes enää löytänyt arpea.Muut jutut ovat sitten isompia. Seksi muuten parantunut synnytysten jälkeen!

Vierailija

http://www.moondragon.org/obgyn/procedur es/episiotomyrepair.htmlkuvia tuolla, mutta en suosittele jos et tykkää katsella lääketieteellisiä leikkausoperaatioita tai vastaavia." Synnytyksessä välilihaa ei tarvitsekaan leikataVälilihaleikkauksen historia tiedetään alkavan jo 1700-luvulta. Kun synnytykset siirtyivät sairaalaan, tuli välilihaleikkauksesta itsestäänselvyys. Koko toimenpide on tehty siitä asti synnytyksissä siksi, että näin on kautta aikojen opetettu.Jo kätilöiden koulutuksessa välihaleikkaus opetaan yhtenä synnytkseen kuuluvista rutiineista. Vielä 90-luvulla Suomessa tehtiin ensisynnyttäjistä noin 80 prosentille tämä kivulias ja nyttemin tutkimuksissa turhaksi todettu operaatio." Useat ulkomaalaiset tutkimukset osoittavat, että välilihan leikkaaminen ei säästä synnyttäjää repeämiltä" , sanoo ylilääkäri Erja Halmesmäki Naistenklinikalta. Tähän saakka välilihaleikkauksen tarpeellisuutta on perusteltu mm sillä, että näin vältyttäisiin vaikeilta emättimen ja peräsuolen repeämiltä. Tutkimustulokset kuitenkin antavat viitteen siitä, että välilihaleikkauksesta huolimatta voi repeämä äidille tulla.Miksi sitten sillä leikataanko väliliha vai ei olisi merkitystä? Leikkauksessa katkaistaan aina lihakset poikki ja haava on syvä. Tämän paraneminen vie aikaa jopa useita viikkoja. Äidin on vaikea istua saati sitten ulostaa. Tikkejä tarvitaan jopa toistakymmentä. Ja niiden sulaminen aiheuttaa epämielyttävää nipistelyä äidille.Välilihaleikkauksen tarpeellisuus herätääkin keskustelun siitä, miksi näin on vuosikausia tehty? Synnytyksessä äiti on toisten armoilla enemmän tai vähemmän. Se miten synnytys etenee on aina arvoitus. Varmaa kuitenkin on, että välilihaleikkaus ei ole ratkaisu jos synnytys pitkittyy tai vaikeutuu. Syyt ovat silloin muualla kuin siinä että lapsi ei mnahtuisi tulemaan ulos tai äidin paikat olisivat liian tiukat."http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2001/06 0301.html" Väliliha-arpi haittaa seksielämääSynnytyksen aikana tehtävä episiotomia eli välilihaleikkaus tai välilihan spontaani repeämä vaikuttavat vahvasti ensisynnyttäjän synnytyksenjälkeiseen seksielämään. Neljännes amerikkalaistutkimukseen osallistuneista naisista kertoi nauttivansa seksistä vähemmän ja saavansa orgasmin harvemmin kuin ennen synnytystä. Kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä yhdyntäkivuista kärsi yli 40 prosenttia kaikista ensisynnyttäjistä. Episiotomian tai repeämän jälkeen naiset kärsivät yhdyntäkivuista 80 prosenttia todennäköisemmin kuin ne naiset, joiden väliliha säilyi ehjänä synnytyksen yhteydessä. Toisaalta neljännes naisista, joiden väliliha säilyi vaurioitumattomana, kertoi jopa nauttivansa seksistä enemmän synnytyksen jälkeen. Mitä syvemmälle ulottuvasta haavasta oli kyse, sitä todennäköisempiä olivat myös yhdyntäkivut. Myös imukuppisynnytys tai pihtisynnytys lisäsivät yhdyntäkipujen todennäköisyyttä. Episiotomia ja repeämä aiheuttivat ongelmia yhtä paljon ja molemmat traumat hidastivat synnytyksenjälkeisen seksielämän käynnistymistä yhtä paljon.

American Journal of Obstretics and Gynecology -lehdessä julkaistu tutkimus on ensimmäinen laajahko selvitys episiotomian ja repeämän vaikutuksista seksielämään. Tutkimukseen osallistuneet yli 600 naista vastasivat lomakekysymyksiin, jotka postitettiin heille kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen. Kaikki olivat ensisynnyttäjiä ja heillä oli takana normaali, täysiaikainen, yksisikiöinen raskaus sekä alatiesynnytys. Naiset jaettiin ryhmiin episiotomian, repeämän ja ehjänä säilyneen välilihan mukaan. Lisäksi episiotomia tai repeämäryhmien naisten haava luokiteltiin syvyyden ja pituuden mukaan kolmeen ryhmään. Naisista yksi kolmannes oli säästynyt välilihan leikkaukselta tai repeämältä synnytyksen aikana.Uutispalvelu Duodecim

(American Jornal of Obstretics and Gynecology 2001; 184: 881-890)Välilihan leikkaamista eli episiotomiaa perustellaan väitteillä, joiden mukaan se vähentäisi välilihan ja peräaukon sulkijalihaksen repeytymisvaaraa sekä lantionpohjan kudosten ylivenyttymistä ja myöhempää veltostumista. Väitteiden tueksi ei ole kuitenkaan olemassa kiistattoman luotettavia tutkimuksia. Päinvastoin, useat tutkimukset ovat osoittaneet, ettei rutiiniepisiotomiasta näyttäisi olevan hyötyä repeämien ehkäisyssä edes imukuppisynnytysten yhteydessä. Episiotomia tuli rutiininomaiseen käyttöön 1920-luvulla synnytysten siirryttyä kodeista sairaaloihin ja yleistyi samanaikaisesti pihtisynnytysten kanssa. Nykyisin monet naiset haluavat päättää itse heille synnytyksen yhteydessä tehtävistä toimenpiteistä ja rutiiniepisiotomia on asetettu monin paikoin kyseenalaiseksi myös suomalaisissa sairaaloissa."http://www.tohtori.fi/terveysuutiset/faq .php3?uutiset=606Ja vielä pitkä ja hyvä juttu täynnä tietoa os. http://www.lapsiperhe.net/aktiivinensynn ytys/artikkelit.php3?artikkelinr=8

Vierailija

siellä ne sanoi ettei välilihan leikkaus todellakaan ole enää mikään rutiini. 80-luvulla liki kaikilta leikattiin, mutta nykyään sitä vältetään, just siksi koska repeämä luonnollisesti paranee paremmin ja on usein lievempi.

(en lukenut tuota aiempaa, jos tuli samaa)

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat