ja taas oleskeluluvasta (ja ehkä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asumisesta)!

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

No nyt tuli kirje ulkomaalaispoliisista. Tiistaina pitää mennä kuulemaan oleskelulupapäätös. Nyt onkin sitten mukava viikonloppu tulossa, kun saa jännätä sitä tiistaita.

Pahimmillaan joudutaan molemmat jättämään opiskelut jäähylle ja muuttamaan miehen kotimaahan. No onneksi amk:sta saa pitää kaksi välivuotta ja kai sitä suomalainen eukko seisoo pari vuotta vaikka päällään.. Mutta silti hirvittää..

En pysty yhtään arvelemaan suuntaan tai toiseen mitä sieltä tulee ja siksi kaikki on nyt niin sekavaa..

Sivut

Kommentit (124)

Vierailija

Luin tuossa eilen taas ulkomaalaislakia. siellä sanotaan seuraavasti:

10 §

Tulkin ja kääntäjän käyttö

Tämän lain mukaisen hallinto- ja muutoksenhakuasian käsittelyssä on oikeus käyttää tulkkia. Viranomaisen on huolehdittava tulkitsemisesta 203 §:n mukaisesti. Ulkomaalainen voi hallintoasiassa tai muutoksenhakuasiassa käyttää tulkkia tai kääntäjää tämän lisäksi omalla kustannuksellaan.

Viranomaisen hankkimana tulkkina tai kääntäjänä ei saa käyttää henkilöä, joka on sellaisessa suhteessa asianosaiseen tai asiaan, että hänen luotettavuutensa voi tästä syystä vaarantua tai että asianosaisen turvallisuus saattaa vaarantua.

Tulkin salassapitovelvollisuudesta säädetään erikseen.Ja kun me oltiin siellä ulkomaalaispoliisin haastattelussa, niin minun piti tulkata miehen lausunto (minkä poliisi oli kirjoittanut suomeksi) miehelle englanninksi. Ja tuossa laissa sanotaan, ettei tulkkina saa käyttää henkilöä, joka on sellaisessa suhteessa asianosaiseen tai asiaan, että hänen luotettavuutensa voi tästä syystä vaarantua tai että asianosaisen turvallisuus saattaa vaarantua. eli minun käsittääkseni en kai olisi saanut tulkata miehelle mitään.

En ymmärrä tätä. Huomenna soitetaan muutenkin asianjajalle ja pitää kai ottaa tämäkin puheeksi.

Vierailija

Jatkan nyt tähän pitkään ketjuun, koska tässä ketjussa on paljon myös ihan yleistä asiaa josta joku voi taas hyötyä.Sitten tuon syksyn, kun meidän piti olla lähdössä Nigeriaan on taas tapahtunut lisää. Juuri ennen lähtöä korkeimmasta hallinto-oikeudesta tuli käännytyksen toimeenpanokielto. Kielto oli voimassa toistaiseksi, koska miehen turvapaikka-asian käsittely oli edelleen kesken (ulkomaalaispoliisissa väitettiin sen olevan loppuun käsitelty). Toistaiseksi voimassa oleva kielto oli siis voimassa turvapaikka-asian käsittelyn ajan.Viime viikolla korkein hallinto-oikeus sai päätökseen tuon turvapaikka-asian käsittelyn. Turvapaikkaa ei myönnetä (tämä oli jo etukäteen tiedossa, koska turvapaikalle ei ole perusteita vaikka miehen kotimaassa on taas ollut levottomampaa). Käännytyspäätös kuitenkin kumottiin samoin oleskelulupapäätös (aiemmin turvapaikka-asiaan liittyen uvi on tehnyt päätöksen ettei oleskelulupaa myönnetä, koska luvan epääminen ei ole kohtuutonta). Tällä hetkellä siis miestä ei voida käännyttää Suomesta ja saamme rauhassa odottaa hallinto-oikeuden päätöstä perhesiteen perusteella haetun oleskeluluvan valitusasiasta. Positiivisinta koko korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä on se, että korkein hallinto-oikeus pitää käännyttämistä ja oleskeluluvan epäämistä kohtuuttomana. (Perhesiteenä miehellä on siis avioliitto sekä tuleva lapsemme (la heinäkuun lopulla), lisäksi mies on opiskellut koko ajan ammattikorkeakoulussa ja valmistunee reilun vuoden kuluttua.)

Vierailija

Jos millään haluat tai pystyt, niin voit laittaa meiliä mulle. Voin sitten kertoa enemmän, koska olen samojen asioiden kanssa paininut viime aikoina. Ton nickin perään vaan kirjoitat @hotmail.com.

Vierailija

Eli negatiivinen päätöshän sieltä tuli.. ja miehen käännytys kotimaahan. Valitus nyt hallinto-oikeuteen, mies lähdössä nyt kotimaahansa. Minä lähden perässä, koko ajaksi, joksi sain viisumin. Toivon vain, että oikeus voittaa joskus, ja saisin mieheni pian takaisin rinnalleni.. tänne suomeen. Olen vain surullinen että kuinka tämä kaikki voi tapahtua.. mutta minkäs teet. Emme ole varmaat ainoat, jolle käy näin, joten eiköhän tästä hengissä selvitä..

Vierailija

Kun teidät ollaan saatu eroon toisistanne eri maihin, alkaa suomalaisviranomaisten loanheitto. Teidän molempien sanomisia ja tekemisiä tullaan vääntelemään viranomaisten tarkoitusperien mukaan. Eli tärkein tavoite heille on, että liittonne loppuisi tuohon pakolliseen eroon (eli, että saavat siten todistetuksi, että lumetta oli alusta lähtien). Kun he ovat teihin yhteydessä, muistakaa pitää " pokkanne" peruslukemilla, tuli sieltä mitä hyvänsä. Jos joku asia satuttaa, älkää antako viranomaisille sitä iloa, että kuvittelisivat onnistuneensa tavoitteessaan. Siis siinä kapuloitten heittämisessä rattaisiin.Yksi törkeimmistä viimeaikaisista esimerkeistä tulee tässä:Mies käännytettiin lähtömaahansa, avovaimo oli raskaana. Tytär syntyi parin kuukauden kuluttua, jonka äiti tietysti ilmoitti isälle ja lähetti myös valokuvia. Onnellinen uusi isä riensi kuvineen sikäläiseen Suomen lähetystöön ja pyysi kiirehtimään heidän asiaansa, koska hän halusi tyttärensä ja avovaimonsa luo pikimmiten. Muutaman päivän päästä viranomaiset ottivat yhteyttä avovaimoon: " Eikös se ole aika omituista, että lapsesi isä ei tiennyt edes syntyneen lapsensa sukupuolta, koska oli kertonut lähetystössä, että hänelle on syntynyt poika" . Voitte varmaan kuvitella tuskan, jonka naisparka tuolla hetkellä tunsi ja hän tietysti soitti heti miehellensä, itkien ja vaatien selitystä. Mies kertoi kuinka asia todellisuudessa oli ollut ja kaikki oli taas parin välillä onneksi hyvin. Mies marssi samantien Suomen lähetystöön ja nosti siellä kunnon metakan, vaatien saada, suomen taitoisena, nähtäväkseen Suomeen lähetetyn viestin sisällön. Tätä ei hänelle kuitenkaan sallittu ja virkailija vetosi inhimilliseen erehdykseen. Mies on nykyisin takaisin Suomessa ja onni kukoistaa.Siipallenne saatetaan jopa väittää teidän miettineen eroa tai viettävän railakasta seuraelämää toisen poissaollessa. Koko ilkeily-skaala vedetään käyttöön, jos vain viranomaisen pokka kestää.Oma mieheni on koko prosessin ajan ollut Suomen ulkopuolella ja meillä tuota toisen tarinan muuntamista on käytetty jo muutamaan otteeseen. Eivät ole onnistuneet tavoitteissaan sekoittaa meidän välejämme jo siitäkin syystä, että tiesimme heidän toimintatapansa etukäteen. Ja lisäksi tunnemme toisemme ja tiedämme tasan tarkkaan mitä toinen voisi suustaan päästää. Olemme lisäksi yhteydessä päivittäin, joten mitään " yllätyksiä" ei voisikaan ilmaantua.Kaikille voimia prosessiin :)

Vierailija

Olen tätäkin ketjua lueskellut ja samalla tajunnut, kuinka onnellisessa asemassa minä ja mieheni olemme. Mieheni sai kiintiöpakolaisena pysyvän oleskeluluvan helposti. Avioliiton solmimisessa ei tullut ongelmia, esteetkin sai pyynnöstä tutkituttaa Suomessa. Miehelläni vaikein aika oli pako sinänsä ja leirillä " asuminen" . Vaikka ei tässä maassa aina niin helppoa ole, eipä ole yhdestä perusoikeudesta - perheestä - tarvinnut taistella.En löydä sanoja, millä lohduttaisin teitä, joilla nyt on vaikeaa. Mutta jos tämän yli selviätte, voitte olla varmoja, että selviätte monesta muustakin. Asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Pitäkää päänne pystyssä, älkääkä antako muiden tulla väliin!Vierailija

meillä ainakin kun mies käännytettiin,(ei saanut turvapaikkaa) niin mitään aikarajaa ei annettu koska saisi tullu takaisin mutta sanoivat että on erittäin vaikea tulla suomeen uudestaan,kun on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja passia hänellä ei ollut kun tuli aikoinaan suomeen n.laittomasti..mies on nyt ollut jo kohta 2,5v. kotimaassaan ja en nyt tiedä vielä kuinka kauan kestää,lupahakemus on vireillä mutta en tiedä miten käy..me emme ole naimisissa...

tässä mun kokemuksia asiasta.

Vierailija

Valitusprosessin ajan saa periaatteessa olla Suomessa. Käytännössä jos on käännytyspäätös olemassa esim. turvapaikkahakemuksen hylkäämisen takia voidaan käännyttää. Laki sanoo, että suomen kansalaisen puolisolla on oikeus oleskella Suomessa oleskelulupapäätöstä odottaessa (sisältää valitusprosessin ajan). Kuitenkin tämän lain noudattaminen kuulemma riippuu lähinnä poliisista, joka täytäntöön panee käännytyksen.

Onnea teille! Me jatketaan siis taistelua tuulimyllyjä vastaan (ainakin siltä tää tuntuu). Nyt ollaan raahattu papereita pinoittain asianajajalle valitusta varten. Mieskin sai jatkaa osa-aikaisena kesätyöpaikassa eli ei edes tarvita valtiolta raha-avustuksia (paitsi mun opintotuki, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tän asian kanssa).

Vierailija

Teidän tarinanne antaa toivoa monelle muulle. Ja sinä itse olet antanut toivoa ja voimia monille. Te todistitte päättäväisellä taistelullanne, etteivät Suomen ilkeämieliset, maahanmuutosta määräävät viranomaistahot pysty erottamaan toisilleen määrättyjä toisistaan, vaikka haluaisivatkin.Onnea koko pienelle perheellenne :)

Edelleen hengessä mukana :)

Vierailija

koska mies on toisessa Schengen-maassa. Mut ihania oli Suomen lähetystön väki. Kiittelin oikein, kun sain tavata Suomen viranomaisen, joka kohteli meitä a) pariskuntana ja b) ihmisinä :)

Vierailija

En tosiaan ole tajunnut, että asiattomat käyvät täältä hakemassa rasististen juttujen aiheita. Mutta näinpä näyttää olevan. Vaan kai aikuiset ja selväjärkiset ihmiset ovat tajunneet juttujeni pointit?Jennille edelleen pahoitteluni. Voin vain kuvitella miltä tuntuu kun toiset määrittelevät suhteesi aitouden epäaitoudeksi. Toivottavasti näkevät teidänkin liittonne aitouden vielä. Tsemppiä!Noh, vetäydynpä nyt tuonne miekkosen jo pojan väliin untenmaille mietiskelemään kuinka lumetta liittomme on ja miten paljon minua itseasiassa hyväksikäytetäänkään! :)Pojan kenianmummi tulee huomenna ensivisiitille Suomeen. Ja kuulkaas, aiotaan lähettää se TAKAISIN kotimaahansa vierailun päätteeksi! Ai meitä, ei suostuta jakamaan tätä Suomen auvoisaa sosiaaliturvaa edes isoäidin kanssa! :)

Vierailija

tai mielestäni luin jostain aiemmasta ketjusta. Minun aviomieheni on myös Nigeriasta, Lagosista, ja olemme keskustelleet vastaavasta oleskelulupa tilanteesta. Ensinnäkin varaudu pahimpaan (kuten edellä on jo todettu). Sillä yleensä, jos saa myöntävän oleskelulupapäätöksen, se ilmoitetaan teille kirjeitse (eikä siis kutsuta ' kuulemaan' päätöstä poliisiasemalle.) TOKI voi olla poikkeustilanteita, että esim. teidät kutsutaan sinne ja haastatellaan peri pohjin, ja sitten myönnetään olesk.lupa. Joissain tilanteissa miehellä saattaa olla jo turvapaikanhaku (asylum) jossain toisessa eu-maassa, jonka suomen viranomaiset saavat selville, tämä voi myös mutkistaa oleskeluluvan saamista Suomeen. Mutta siis siitä käännytyksestä kotimaahan sen verran että he eivät VÄLTTÄMÄTTÄ ota häntä suoraan poliisiasemalle, vaan saattavat jättää hänet vielä vapaalle, jolloin Sinulla on vastuu siitä, että hän ei pakene maasta sillä välin.

En usko, että teillä olisi Nigeriassa parempi taloudellinen tilanne kuin Suomessa. Ymmärrän kyllä että ei opintotuella ym paljoa nautita, mutta kyllä täällä paremmin asiat ovat, vaikka joituisikin tukien varassa elää aluksi. Toki jos miehesi on varakkaasta perheestä, ja perhe myös avittaisi teitä siellä toisessa kotimaassa, se olisi ehkä eri asia. Mutta Nigeriassa on todella huono/epävakaa talous eikä siellä myöskään ole mitään perusturvasysteemiä.En ole näissä asioissa (vielä;)) mikään asiantuntija, mutta nämä asiat luulen tietäväni. Mutta älkää lannistuko, tällaisiin asioihin vaan tarvii panostaa kovasti ja hankkia oikeat informaatiot. Kyllä teidän tilanne selviää.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat