Olisko astmaa sairastavien lapsien äitejä paikalla?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Meillä 1½-vuotiaalla tytöllä ollut huhtikuusta lähtien lähes jatkuvasti yöaikaan ajoittuva yskä. Useasti lääkärissä käytetty ja erilaisia yskänlääkkeitä kokeiltu, ei ole ollut juurikaan apua. Nyt sitten saimme viikon kuuriksi ventoline-mikstuuraa ja kokeillaan onko tästä apua. Astmaa siis epäillään. Olisi kiva kuulla miten muiden astmaatikkojen sairaus on alkanut ja miten sitä hoidetaan. Ja tietysti miten arki sujuu astma-lapsen kanssa, rajoittaako miten paljon elämää ja joutuuko kotia saneeraamaan. Olisi kiva, jos joku jaksaisi kirjoitella kokemuksistaan.

Sivut

Kommentit (20)

Vierailija

Onko muille astmalasten vanhemmille tällainen kukkopilliääni tuttu? Välillä sisäänhengitys kuulostaa ihan kukkopilliltä. En voi olla varma onko lapseni keksinyt taas uuden kivan äänen, vai onko kyse astmaan liittyvästä hengitysoireesta.

Vierailija

Meilläkin poika oli ennen astmalääkkeiden saamista, (ja ennen kuin saatiin kokeilemalla oikeat lääkkeet), tosi väsynyt. Makoili paljon esim. lattialla ja sohvalla. Luulen, että tämä johtui astmasta, koska se loppui heti, kun oireet saatiin rauhoittumaan.Pojalla on ollut oireita vauvasta asti. Aina flunssan yhteydessä tuli kauhea yöyskä joka jatkui kauan flunssan jälkeenkin. Lääkärissä sanottiin vain olevan pitkittynyttä yskää. Vähän alle kolmen vuoden ikäisenä sairasti taas flunssan ja yöyskä ei lähtenytkään enää pois, vaan jatkui aivan kauheana. Me vanhemmat oltiin jo aivan hädissään, kun tuntui, että poika tukehtuu. Myös juostessa ja liikkuessakin alkoi yskiä. Vihdoin ja viimein sain ajan sairaalaan lastenlääkärille. Saatiin lääkkeeksi Flixotide 2x pvä ja Ventoline tarvittaessa. Oireet hävisivät täysin kahdessa päivässä. Olin aivan oikeasti onnellinen, että saatiin astmadiagnoosi, vaikka kauhealta voi kuulostaakin. Jos ei oltais sitä saatu, olisi poika joutunut vieläkin kärsiä. Oli todella kauheaa seurata, kun tuntui, että lapsi tukehtuu. Nyt helpotti minuakin, kun saatiin apu.

Seuraavan flunssan yhteydessä ei lääkkeistä ollutkaan enää apua. Jouduttiin käymään spiralla lääkärissä. Poika saikin sitten vahvemmat lääkkeet flunssia varten, Seretideä annettava heti, kun vähänkään tuntuu flunssa tulevan.

Tähän asti on poika ollut oireeton lukuun ottamatta flunssa-aikoja. Voi elää normaalia lapsen elämää. Eikä kotonakaan ole tarvinut tehdä mitään erilailla. Astmassa hoidossa onkin se tavoite, että löydetään oikeat lääkkeet, että oireet pysyvät poissa, ja pystyy elämään normaalisti.

Nyt poika on 4,5 vuotias ja saatiin vähentää lääkitystä kokeilumielessä, Flixotide vain iltaisin. Mutta jos oireet tulevat takaisin, pitää lääkitys korjata ennalleen.Meilläkin poika hengittää raskaasti ja nopeasti, kun henki on ahtaalla. Ja kuule jotenkin äänestä, että ahistaa. Myös ääni menee yleensä käheäksi silloin.

Niin, ja pojalla oli myös aina ennen flunssien yhteydessä kurkunpääntulehdus. Siis ennen astmalääkitystä. Olenkin kuullut, että silloin usein tuleekin infektioastma myöhemmin.

Vierailija

Meidän tytöllä oli puoli vuotiaana RS-virus. Sen seurauksena tuli yö yskä ja rasituksessa yski myös kovasti. Kokeilimme myös tuota nestemmäistä ventolinea mutta ei tehonnut, hengitettävät menevät suoraan sinne mihin tarvitaan. Mekin kävimme monesti sairaalassa hengittelemässä spiralla. Se siis ei auttanut ja saatiin flixsotide (kortisoni suihke) ja ventoline suihke.

jo alkoi auttamaan. Kahden viikon kuureissa otettiin lääkkeitä javuotiaana todettiin infektio astma.Tyttö nyt 4v ja viimeksi lääkkeitä käytettiin puoli vuotta sitten kovan flunssan takia. Lääkäri sanoikin että tässä isässä alkava astma loppuu parissa vuodessa, yleensä. Mutta on sitten suurempi riski sairastua isompana astmaan.En myöskään tehnyt kovin suuria muutoksia kotona. Ostettiin kyllä ilmanpuhdistin, peti vaatteita vaihdan vieläkin aika usein ja lasten huoneen yritän pitää enemmän pölyttömämpänä kun muun kodin (meillä nyt nuorimmaisella 3v pojalla pöly allergia).Joten ei se paljon vaadi vaikka astma todettaisiin.Suosittelisin kyllä että pyytäisitte sen ventoline piipun.Vierailija

meillä on kaksi tyttölasta, joilla molemmilla todettu infektio astma. nuoremmalla ei näy keuhkokuvissa mitään poikkeavaa, mutta silti lääkkeettä ei voi olla. Vanhemmalla astma todettiin 11kk iässä, keuhkokuvista ja hengitys vaikeuksista.. nyt neidillä on ikää 4,5 ja lääkkeet jätettiin pois kesän alussa, käytämme niitä vain kuuriluontoisesti flunssassa!!

Meille myös aluksi(vanhempi tyttö) annettiin jos jonkinlaista avaavaa yskänlääkettä ja antibiootteja, mutta vaadin kuviin, kun ei noista em. ollut apua. Nyt tosiaan asiat kunnossa ja hyvin henki kulkee!!! :)

Meille myös lääkärit diagnoosin jälkeen kertoivat, että se voi ns. parantua, mutta puhjeta myöhemmin uudelleen ja varsinkin jos on peritötekijöitä, kuten meillä.

Pienemmällä menee seretide aamuin illoin ja parhaillaan kaksi suihkausta, mutta onneksi ottaa reippasti. Ja toiveissa on että niistäkin voitaisiin joskus luopua.

Meillä ei oe mitään muita allergioita( vanhemmalla), ja nuoremmallakin vain muutama ruoka-aine, ei onneksi eläimille tms.

Vierailija

Meillä eilen otettiin ensimmäiset annokset Ventolinea ja viime yö oli ensimmäinen yö kuukausiin, että tyttö ei yskinyt keuhkojaan pihalle. Ensi viikolla mennään taas lääkäriin ja sovitaan jatkosta. Itse elättelen toiveita, että tämä ei olisi astmaa vaan jotain muuta sitkeää tulehdusta. Mutta ensi viikolla tiedetään siis enemmän.Kiitos teille ja lisää kokemuksia saa kirjoitella.

Vierailija

Tyttö sairasti lukuisia korvatulehduksia vuoden ajan ja putkitusten jälkeen jäi yskä joka vaivasi eniten aamuyöllä, nauraessa, juostessa jne. Aloitettiin säännöllinen astma lääkitys aamuin illoin Pulmicort suihke (hoitava kortisoni) ja tarvittaessa Bricanyl suihke(avaava kohtauslääke) jos henki ahtaalla tai yskii (flunssa aikaan sitä käytetään).Oikeasti jos on astma ja keuhkoputkissa on siis tulehdus niin pelkkä Ventoline tai Bricanyl ei riitä, tarvitaan kortisoni suihek parantamaan se tulehdus sieltä keuhkoputkista. Yleensä oikein ja hyvin hoidettuna sitä ventolineä tai bricanyliä ei siis tarvitse päivittäin käyttää..Meillä kodissa ei muutoksia mutta mietin kyllä uusien hankintojen kohdalla ettei olisi alleriaa aiheuttavia tai pölyä kerääviä tms.. Siivoilen ..yritän ainakin.. enemmän. Ai juu no imuria meillä ei enää käytetä vaan lastalla ja kostealla pyyhin lattiat. Limsojen juontia vältetään ne kun laittaa yskimään ja joskus vasta " piipulla" talttunut.Lääkäri sanoi nyt iahn muutama viikko sitten kontrollissa, että täytyy olla tosi pitkään ollut rauhallinen tilanne ennen kuin voidaan kokeilla ilman lääkitystä oloa eli flunssa aikaan täytyy olla pärjännyt ilman avaava lääkettä. Voi siis parantua muutamien vuosien aikana!

Vierailija

meil kans tyttö sairasti 8kk ikäisenä rs-viruksen.sitä ennenkin oli ollut vaikeata flunssan yhteydessä, sai aina hervottomia yskänkohtauksia varsinkin yö aikaan niin ett yrjö lens. saatiin kans tota ventoline mikstuuraa. ei vaikutusta...sitt saatiin avaavaksi ventoline piippu jota otettiin babyhaler laitteella.se auttoi vaik välillä oltiin sairaalassa ja saatiin spiraa...koko talvi käytettiin ventoline aina flunssan yhteydessä ja jossakin vaiheessa saatiin myös kortisoonisuihke eli flixotide...oli vahva epäily ett infektio astmaa...muuten likka oli oireeton kun ei ollut flunssaa.

kesällä alkoi sitt hengenahdistukset ilman flunssaa...ei auttanut ventoline ja tätä ennen oltiin käytetty kortisonia vain lyhytaikaisesti...käytiin ottaa spiraa melkein joka toinen päivä ja sitt saatoi olla parin viikon ajan hyvä tilanne.

tällä viikolla sitt käynti lääkärillä ja daignoosi selvä astma,tytöllä ikää 1v1kk.flixotide annosta suurennettiin kun likka hengittelee koko ajan huonosti...ventolinea tarvittaessa.kontrolli kahden kuukauden kuluttua, sitt katsotaan mikä on tilanne.

Vierailija

aina tarkkaan hengitysäänen infektioitten yhteydessä. Meillä hentoinen pieni vinkuminen sisäänhengityksen yhteydessä viittasi alkavaan ahdistukseen. Näitä sattui pari kertaa, joten saimme aika varhain diagnoosin.Lisäksi vielä lapsen väsymisestä. Astmaatikkolapsi käyttäytyy leikeissään oireitten mukaan, eli jos olo on tukala, ahdistaa, hän huilaa. Siis sopeuttaa touhunsa olotilan mukaan.

Vierailija

mutta säännöllinen lääkitys kuitenkin aamulla ja illalla flixotide ja tarvittaessa ventoline maks 4kertaa päiväs.oisko sit vaan siitä kyse että lääkitys on säännöllinen.isällä on myös astma ja allergioita.Lapsella ei mitään allergioita todettu toivottavasti ei muutu allergiseks astmaks.

Vierailija

Johtuen ilmeisesti siitä, että lääkettä otetaan vain tarvittaessa eikä jatkuvasti. Kelan sivuilta etsin tietoa, vuoden alusta ilmeisesti korvauskäytännöt muuttuneet.

Vierailija

Eli sitä yöyskäähän meillä on ollut ja tänään kävimme lastenlääkärin luona. Keuhkokuva oli ok, samoin kaikki labra-arvot, ei ahdistusta, ei rohinoita, kaikki siis periaatteessa kunnossa. Oirepäiväkirja kuitenkin paljasti sen mitä itsekin jo epäilin eli infektioastma. Saimme tarvittavan lääkityksen mitä aletaan käyttämään sitten heti, kun flunssaoireet alkavat. Lääkkeenä ovat Bricanyl ja Pulmicort. Lohduttavaa oli se, että varsinaisen astman kehittyminen on kuulema epätodennäköistä, koska suvussa ei meillä ole astmaa ja kaikki labra-arvot oli hyvät, ja mitään vinkunoita ja rohinoita meillä ei oli ilmennyt. Ikäväkseni huomasin, että astmalääkkeistä ei saa erityiskorvausta, koska ne ovat infektioastman hoitoon. No, onneksi niitä käytetään vain tarvittaessa.

Kiitos kaikille, jotka kertoivat omien lastensa astmakokemuksista,niistä oli tosi paljon apua oman lapsen oireiden huomioimiseen ja helpottivat kovasti huolestuneen äidin mieltä. Kiitos!

Vierailija

Koivun siitepölyaikaan tyttö (silloin 1 v 3 kk) alkoi vinkua sisäänhengittäessä. Eli oikein kiskoi ilmaa sisäänsä ja kuulosti kauhealta. Vein heti allergialääkärille (meillä myös lukuisat ruoka-aineallergiat) joka antoi 1 kk kuurin flixotidea ja ventolinea vauvamaskilla. Lääkkeen aloituksen jälkeen loppui myös aamuyön heräilyt. Ei hän yskinyt paljoakaan öisin, mutta heräsi aina itkemään. Kesän yli on päästy siten, että välillä riehumisen jälkeen alkaa yskimään ja välillä vinkumaan, joten annan ventolinea. Flunssaaikaan ventolinea. Tuntuu myös olevan yhteys sillä, että jos ei saa illalla ventolinea, herää aamuyöllä itkemään, mutta jos saa, ni sit nukutaan aamuun asti. Nyt odotellaan pääsyä allergiasairaalaan bodi box tutkimukseen.MISTÄ TIEDÄTTE ETTÄ NÄIN PIENTÄ LASTA AHDISTAA KUN EI SE RAUKKA OSAA PUHUA??? Auttakaa hyvät ihmiset. Kuuletteko sen jotenkin hengityksestä vai miten?

Vierailija

meillä tyttö oli samanikänen ku alkoi aina flunssan yhteydessä kauheet yskät ja oksensi aina.aluks pidettii vaa normaalina,sit tuli oikee hengenahdistus ja sairaalaan.alettiin käyttää säännöllisesti piippua,se autto.lääkitystä vähennettiin pikkuhiljaa ja lopuks annettiin vaan tarvittaessa.nyt 6v,eikä vuoteen ole tarvittu mitään.meillä ei rajottanu elämää mitenkään,eikä saneerattu kotona mitään.kaikkiaan tuli noita ahistuksia 4 kertaa et jouduttiin sairaalaan.kannattaa seurata,noin pieneltä on kuulema vaikee diaknosoida astmaa.

Vierailija

Meillä tyttö oli sairastanut todella useita ylähen.tie infektioita ja oli sitä jatkuvaa yskää ja kökimistä. Oli todella helpottavaa, kun saatiin lääkekokeilun kautta diagnoosi ja toimivat lääkket 4v ihmettelyn jälkeen. Asiat eteni hienosti, oireet hävisivät Pulicortilla ja Bricanyliä ei tarvittu yli vuoteen kun alettiin puhua lääkkeiden lopettamisesta... Toisin vaan kävi, nyt jatkuvat oireet, lääkkeinä Symbicort ( 2x enemmän kortisonia kuin pulmicortissa, lisänä pitkävaikutteinen avaava), Nasonex-nenäsumute, allergialääke suun kautta sekä Singaluir tabletit. Tämän lisäksi tarvitsee Bricanyliä päivittäin ahdistukseen. Viime keväänä oli oireiden vuoksi koulukyyditys, nyt koitetaan jos voisi pyöräillä.Tällä haluan muistuttaa siitä, että olkaa onnellisia niistä hyvistä ajoista. Tämä on ihan oikeasti vakava sairaus, jonka käyttäytymistä on hyvin vaikea ennakoida.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat