Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miesten " vapaat" töistä lastenhoitoon... mitä mahiksia on olemassa?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Moi,

Odotamme ekaa lasta ja tarviisin infoa siitä mitä kaikenlaisia " vapauksia" töistä voi saada jotta voisi vietää aikaa lasta hoitaen.

esim. paljonko se lakisääteinen isyysvapaa on?

mitä muita vapaita on mahdollisuus saada/ottaa?

ja mitä ne on ne semmoset että tehdään lyhennettyy työaikaa (esim 6h viikos tai 4 päivää viikos) et onnistuuko sellane muka paikas kun paikas eli onko se jotenki lakisääteistä kans?

ja mitä ne jutut on kun jotkut sanoo et isäkin voi jäädä pitkäks aikaa esim puoleks vuodeks tai vuodeks kotiin hoitaa lastaan, miten se semmone onnistuu käytännös ja onko sekin ja nää muutkin niinku lakisääteisii et voiko vaan neuvotella töissä niistä etukäteen ja onko työnantaja niinku velvollinen suostuu niiihin...Ja toisaalta jos tään lukee joku mies joka on ko. vapaita pidellyt niin voisitkos jakaa oman kokemuksesi ko. ajan hyödyllisyydestä ja muista vaikutuksista elämääsi, Kiitos

Kommentit (8)

Vierailija

Äitiys-, isyys-, vanhempain-, sekä hoitovapaa ovat noiden vapaiden viralliset nimitykset.Ja mainituista vapaista kaikki ovat työntekijän oikeuksia joissa ilmoitus riittää, eikä työnantajalla ole oikeudellista mahdollisuutta kieltää niitä.Jos helpolla haluaa arvailunsa varmentaa niin suosittelen esim www.finlex.fi ja sieltä etsimään työsopimuslain 4. luku (perhevapaat).

Vierailija

Puhelimen soiminen lakkaa, kun pistää sen pois päältä. Lisäksi ainakin minun puhelimessani on mahdollista profiloida soittajat niin, että vain tietyt puhelut hälyttävät. Eivätköhän ne työmaallakin lopeta soittelun, kun puhelimeen ei pariin päivään vastata. Jos mies on lomalla, niin ei hän silloin päivystä. Ne päivystävät, ketkä ovat töissä.Vaatii tietysti pokkaa pitää omista oikeuksistaan kiinni. Kuitenkin, jos ei pidä niistä kiinni, ei tarvitse sanoa, ettei VOI pitää lomaa. Loman voi pitää, mutta se on eri asia, jos työntekijä ei halua sitä pitää. Kyse on aina omasta valinnasta. Viime kädessä luottamusmies voi kertoa työnantajalle, millaisiin lomiin työntekijällä on oikeus.

Vierailija

Mies on töissä isossa IT-firmassa. Ekan lapsen kohalla vapaita järjesty helpommin, mutta kahen seuraavan kohalla ei ollu mahollisuutta pitää etes muutamaa päivää isyyslomaa. Mies kyllä yritti, mutta se soitettiin töihin kesken vapaan. Ja ne muutamat hassut vapaapäivätki puhelin soi koko ajan, miehellä kun on päivystysvelvollisuus. Jos vaan saa, niin kannattaa ottaa kaikki mahdolliset vapaat -mutta kuka uskaltaa ottaa näinä aikoina?

Vierailija

Meillä sihteeri neuvo, että pitä pitää isyys vapaat kalenterin mukaaan

Kun vaimo/nainen poikii niin ei silloin jäädä vapaalle. Vaan silloin kun vaimo/lapsen äiti pääsee pois sairaalasta. Ei silloin kannata ollla isyys lomalla un vaimo/nainen on telaklla, Siinähän hävii palkallisia vapaita

Vierailija

Ja se toimii ihan käytännössä. Meillä on isä pitänyt hoitovapaata useaan otteeseen (neljä lasta). Vapaan pituus kerrallaan on vaihdellut 6 kk kahteen vuoteen. Ja hoitovapaan päättyessä kuuluu kysymys " onks mun pakko mennä töihin?" En ole kuullut kenenkään katuneen hoitovapaan pitämistä, joten suosittelen lämpimästi. Tosin suurin ongelma voipi olla se, että taivuttelet vaimosi töihin, jotta voit jäädä kotiin, työnantaja ei voi kieltäytyä hoitovapaan myöntämisestä. Tai tietysti jos rahavarat riittävät niin nykyään voivat molemmat vanhemmat voivat olla yhtäaikaa hoitovapaalla.

Vierailija

Äitiyslomaahan ei kun se 3kk sitten alkaa, viralliselta nimeltään taitaa olla vanhempainrahakausi, niin tämän jakson kaks viimeistä viikkoa, jos äiti luovuttaa isälle niin isä saa 4vko lomaa. Tosta työnantajan eväämisestä en oo sata varma, mutta näin minulle on annettu ymmärtää. Sehän selviää kelalta niin kuin muutkin asiat niin ei tarvi täältä arvuutella tietojen paikkansa pitävyyttä.

Vierailija

Eli en kyllä keksi yhtään tapaa jolla isä voisi lyhentää äitiysvapaata. Äitiysvapaan jälkeenhän tulee sitten vanhempainvapaa, jonka voi pitää joko toinen osapuoli (isä tai äiti) kokonaan tai sitten jakaa sen. Jos isä pitää vanhempainvapaasta kaksi viimeistä viikkoa, saa siitä " palkkioksi" kaksi lisäviikkoa isyysvapaata siihen perään. tämän jälkeen tulee sitten mahdollisuus hoitovapaaseen, jonka voi käyttää aivan samalla tavalla kumpi vaan tai jaettuna. Näiden vapaiden käyttämistä työnantaja ei voi estää. Hoitovapaan jälkeen alkaa sitten oikeus osittaiseen hoitovapaaseen eli juuri tuohon työajan lyhentämiseen. Siitä taas on sovittava työnantajan kanssa, vaikkei työnantaja saa siitä kuitenkaan kieltäytyä ilman painavaa syytä.Itse olen noista kokeillut isyysvapaat lisäviikoilla, vanhempainvapaan, sekä hoitovapaan, jolla aikaani tälläkin hetkellä vietän.Kokemusten jakaminen on just nyt vähän nihkeetä johtuen aviollisesta tilanteestani.. Sen verran voin kuitenkin sanoa, että kyllä mieskin pärjää lapsen kanssa aivan yhtä hyvin jos vaan asenne ja tahto on kohdallaan. Yksikään niistä päivistä joita lapsensa kanssa viettää ei varmasti ole turha, vaikka eihän ne päivät aina helppoja ole...

Vierailija

jotka on pidettävä korkeintaan neljässä jaksossa. Mikäli haluat mahdollisimman paljon vapaata niin vapaat kannattaa pitää niin että menet aina seuraavana maanantaina töihin esim tyyliin 3+5+5+5 päivää, jos et mene loman jälkeen töihin maanantaina vaan jatkat isyyslomaa niin silloin lauantaikin lasketaan lomapäiväksi ja menetät yhden vapaapäivän.

Sitten on olemassa toi bonusvapaa, joka lyhentää äidin äitiyslomaa 2vko, mutta antaa isälle 4vko vapaata. Tämän työnantaja voi evätä.

Ja sitten tietenkin on mahdollista jäädä isänkin hoitovapaalle.Uusimmat

Suosituimmat