Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Heips! elatusmaksut

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

meillä on exän kans yhteishuoltajuus, voinko vaatia elatusmaksuja, kun minulle jää talo ja velat siitä, niin siten voisin turvata lasten tulevaisuuden t. 3 lapsen huoltaja.

Kommentit (9)

Vierailija

Omaisuudella ja veloilla ei ole mitään tekemistä elatusavun määrän kanssa. Lain mukaan lapsella on oikeus riittävään elatukseen vanhemmiltaan ja eron jälkeen elatusvastuu jaetaan vanhempien elatuskyvyn suhteessa. Usein molemmat joutuvat muuttamaan eron jälkeen pienempään asuntoon, kun yksillä tuloilla ei enää kumpikaan pysty maksamaan entistä asumistasoa.Jos toinen vanhempi on n.s. kotivanhempi ja toinen tapaajavanhempi, joka elättää lasta luonaan vain esim. 4 vrk kuukaudessa niin tapaaja maksaa elatusapua. Elatusavun määrää laskettaessa lähtökohtana on lapsen elatustarve, ei lähivanhemman velkataakka. Elatustarve voi olla esim. 400 e kuussa. Tästä vähennetään lapsilisä 100 e. Jää 300 e jaettavaksi vanhempien elatuskyvyn suhteessa. Jos lähivanhemman tulot ovat esim. 1000 e kuussa ja tapaajan 2000 e kuussa niin tapaaja maksaa 200 e kuussa elatusapua. Elatusavun määrässä olisi hyvä ottaa huomioon myös tapaamiskustannukset kuten matkat ja sopia siitä, kumpi maksaa ne. Jos lapset ovat yhtä paljon molempien luona, ei elatusapua yleensä makseta ollenkaan, ja se, jonka luona lapset ovat kirjoilla, saa heistä elatusavun ja mahdolliset muut, perheen pääluvusta riippuvat etuudet (lähinnä asumistuki).Vierailija

Usein tapauksissa, joissa lapset on 50-50 vanhemmilla, niin pienempituloinen saa lapsilisän ja mitään maksuja ei vanhempien välillä tällöin kulje. Tietenkin lapset ovat vain yhdessä paikassa kirjoilla, mutta ei se silti automaattisesti tarkoita elatusmaksuja.Tämä on tapauskohtaista ja vanhemmat voivat sopia mitä vaan.

Kannattaa olla oikeudenmukainen (molemmille on lapsista kuluja!), mutta silti ei kannata heittäytyä lampaaksi.Hemuli5:

Lainaus:


Sosiaalitoimistossa kirjoitetaan elatussopimukset. Jokainen on velvollinen maksamaan, se on siis PAKOLLISTA!!
Vierailija

Kyllä se vaan pakollista on. Jos se, jonka luona lapset asuu, ei tee elatussopimusta niin se on oma valinta. Ei ne rupea elatusvelvollisen ovikelloa soittamaan ja rahaa vaatimaan sun puolesta. Se pitää itse hoitaa. Mutta kun nimesi teet elatussopimukseen ja jätät maksamatta niin siitä menee pahimmassa tapauksessa kuules luottotiedot!! En suosittele kokeilemaan. Elatusturvakeskus maksaa elarit jos toinen ei niitä maksa, mutta jos sulla ei ole esittää paperia alentuneista maksukyvystä niin ne perii korkoineen takas!! kuulostaako vapaaehtoiseslta!!!Jos maksykyky on niin heikko, niin voi saada vapautuksen kunnes rahatilanne paranee TAI maksat sen mukaan mitä pystyt ja elatusturvakeskus lopu. Meillä lasten äiti maksaa juuri noin. Elatusturvakeskus sanoi, että jos äiti jättää maksamatta, heti yhteys heihin.He maksaa meille je he perivät korkoineen äitiltä. Näin on!!!

Vierailija

Toki niitäkin joskus huomioidaan elatusmaksuissa, mutta tn. eksäsi tulee ostamaan myös asunnon, josta velkaa. Sitä paitsi sinähän vaurastut maksamalla lainaa pois nykyisestä asunnosta vai onko lainaa enemmän kuin asunnon arvo?Jos teillä on yhteishuoltajuus, tulot kutakuinkin samaa luokkaa ja tapaamiset about 50-50, niin yleensä ei elatusmaksuja makseta suuntaan eikä toiseen. Erityisesti, jos toinen saa vielä lapsilisänkin. Periaatteessa on mahdollista, että lapsilisän saaja joutuu maksamaan toiselle.Mutta sitten on vielä nämä päivähoitokuviot jne. Ottakaa yhteyttä lastenvalvojaan, niin siellä tilanne tarkastetaan objektiivisesti.

Vierailija

kuka sopisi tuon alle 118 ja risat?? Ei ne ainakaan täällä seudulla sos toimistossa tee sopimuksia tuon alle.sos toimisto laskee sen maksukyvyn ja laittaa sen elatussopimukseen, minkä kanssa voi sitten marssia elatusturvaksekukseen.Jos siis jää alarajan alle. En ymmärrä miksi kukaan suostuu alarjan alle jos tuohon on mahdollisuus??? Elatusturvakeskuksen sivuilllakin minimiksi sanotaan juuri tuo summa.Lakia lukeneena nuo lakitekstit ei ole aina niin yksiselitteisiä. Maallikon on aika vaikea ymmärtää mitä siinä ihan oikeasti tarkoitetaan ja miten se käytännössä toteutetaan!!

Vierailija

kumpikin ovat elatusvelvollisia!! Jos asuu 50/50 silloinhan kumpikin osallistuu elatukseen. Hölmö on se joka ei eduistaan huolta pidä eikä tee elatussopimusta.Se on jokaisen oikeus ja maksajan velvollisuus. Sen mukaan se sovitaan miten paljon lapsi aikaansa viettää sen " toisen " vanhemman luona. Mutta minimi on kuitenkin olemassa mikä pitää maksaa eikä sen alle voi virallisesti sopia. Jos ei pysty maksamaan, elatusturvakeskus maksaa joko erotuksen tai koko summan siltä ajalta kun on maksukyvytön.

Vierailija

Missä kohtaa laissa sanotaan, että on olemassa elatusapuminimi? Ja että ylipäätään elatusapua pitää maksaa?Sellaista kohtaa ei ole. Laissa sanotaan, että lapsi on oikeutettu saamaan kohtuullisen elatuksen, josta vastavat hänen molemmat vanhempansa elatuskykynsä suhteessa. Jos toisella vanhemmalla ei ole lainkaan elatuskykyä, ei hänen lain mukaan myöskään tarvitse osallistua lapsen elättämiseen, olipa hän etä- tai lähivanhempi. Mitään minimiä ei elatusavuissa ole, vaan vanhemmat voivat sopia siitä täysin vapaasti.Se, että 118 euroa luullaan minimiksi, johtuu siitä, että kunnat ja kaupungit suostuvat harvoin vahvistamaan sitä pienempiä elatusapuja, koska ne pitävät kiinni omista rahoistaan. Jos nimittäin etävanhempi ei pysty maksamaan sovittua elatusapua, kunta joutuu maksamaan sen, ja kunnalta saatava elatustuki on aina sen 118 euroa. Kunta perii rahat takaisin etävanhemmalta sitten, kun tämän maksuvalmius paranee. Kunta voi kuitenkin periä vain sen alunperin sovitun rahan, joten jos se on pienempi kuin 118 niin kunnalle tulee tappiota. Tätä halutaan välttää.Uusimmat

Suosituimmat