Hip dysplasia

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei,Asumme Saksassa. Lääkärimme sanoi 6-viikkoisella vauvallamme on "

Hüftensplasie" , englanniksi " hip dysplasia" . Osaisiko joku kertoa mikä tämän oireen nimi on suomeksi, jotta voisin hakea lisätietoja aiheesta.Kiitellen,Jukka

Kommentit (4)

Vierailija

Enpä ole mikään asiantuntija tässä asiassa, mutta minusta hip dysplacia saattaa tarkoittaa ns. lonkkaluksaatiota, jossa lonkkamalja on jotenkin jäänyt kehittymättä valmiiksi asti. Oireena on, että lonkkanivel joko naksuu tai pahemmassa tapauksessa koko reisiluu ei pysy lonkkakuopassa paikallaan. Siis, jos kyse on lonkkaluksaatiosta, niin aluksi pitää sanoa, että älä huolestu, se ei ole mitään hirmu vakavaa.Suomessa vaiva todetaan useimmiten jo synnytyslaitoksella ja heti aloitetaan lastahoito, jossa lapsen jalat lastoitetaan sivulle päin sammakkoasentoon ja hoidon aikana lonkka tukevoituu ja asettuu normaalisti. Lastahoito kestää yleensä n. 3 kuukautta. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sitä parempiin tuloksiin päästään. Pahimmissa tapauksissa lonkka joudutaan kipsaamaan (tietääkseni, jos vaiva havaitaan vasta joskus 1 vuoden kieppeillä tai jos lastahoito ei ole tehonnut). Taustaa sen verran, että itselläni on ollut lonkkaluksaatio, joka havaittu 4 kk iässä ja tullut ihan kuntoon. Lisäksi tyttärelläni oli lonkkaluksaatio, joka havaittiin jo synnärillä ja hoidettiin 8 viikkoa lastalla.

Vierailija

Tästä vaivasta juuri käsittääkseni on kysymys. Pikku tyttövauvallamme on ollut nyt muutaman viikon " henkselit" (Pavlik harness eli Pavlikin valjaat kirjaimellisesti kääntäen) jotka pitävät reidet ylhäällä vähän sammakkomaisessa asennossa. Iitsellä meinasi vähän tulla tippa silmään kun ensimmäisen kerran vauvan näin ortopedillakäynnin ja henkseleitten päälelaiton jälkeen. Vauva ei tunnu henkseleistä sen kummemin välittävän. Ensi tiistaina ensimmäinen tarksitus. Kolme kuukautta noita henkseleitä pitäisi käyttää, toivottavasti vähempi auttaa.Käytännön vaikeuksia noista henkseleistä tai siis jalkojen asennosta on se, että turvaistuimen käyttö on vähän vaikeaa ja lastevaunut ovat melkein liian kapeat. Samoin vauvan kantaminen on vähän hankalaa koska täytyy varoa ettei jaloille tule painoa. Samoin vaipan asettelu paikalleen on aikas tarkkaa puuhaa sillä noita henkeseiltä ei saa ottaa pois itse. Lääkäri asetti ne paikalleen ja varmaan säätelee niitä tarkistuksessa uudestaan. Sen takia ei myöskään vauvaa voi kylvettää.Toivotaan, että noitten henkseleitten käyttö auttaa eikä mitään leikkauksia tarvita.

Vierailija

hip viittaa lonkkaan. Meidän lapsella oli syntyessää keuhkoihin viittaavaa dysplasia, joka johtui siitä, ettei keuhkot olleet kehittyneet tarpeeksi ennen syntymää. Toivottavasti löydät tietoa ja tämä auttaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat