Moniavioisuus

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

" Sen jälkeen, kun Daavid oli siirtynyt Hebronista Jerusalemiin, hän otti vielä useita vaimoja ja sivuvaimoja, ja hänelle syntyi poikia ja tyttäriä." (2. Sam. 5:13)

" Hänellä (Salomolla) oli seitsemänsataa kuninkaallista vaimoa ja kolmesataa sivuvaimoa¿" (1. Kun. 11:3)

" Lemek otti itselleen kaksi vaimoa; toisen nimi oli Ada ja toisen Silla." (1. Moos. 4:19)

Tämä on eräs asia, jonka suhteen kristityt ovat jakautuneet. Jotkut miehet julistavat julkisesti, että yksi nainen riittää, mutta heillä on salassa rakastajattaria työpaikoillaan tai urheiluseuroissaan (tai toisinpäin). Toiset (olivatpa he mormoneja tai muita lahkoja) taas julistavat, että he haluavat seurata profeettojen esimerkkiä avioliitosta, ja menevät naimisiin useiden naisten kanssa ilman rajoitusta, ja he kannustavat muita tekemään saman, niin että kristittyjen lukumäärä kasvaisi, ja he ovat jopa perustaneet erityisiä järjestöjä edistämään tätä!

Sen sijaan islam ei ainoastaan rajoittanut vaimojen lukumäärää, mutta laittoi useiden vaimojen kanssa naimisiin menemiselle myös ehtoja. Allah, Ylhäinen, sanoo (merkityksen selitys): " Jos pelkäätte, ettette pysty kohtelemaan oikeudenmukaisesti orpotyttöjä, niin naikaa (muita) valitsemianne naisia, kaksi tai kolme tai neljä; mutta jos pelkäätte, ettette pysty kohtelemaan (heitä) oikeudenmukaisesti, sitten vain yksi tai (orjia), jotka oikea kätenne omistaa. Se tulee olemaan sopivampaa estämään teitä tekemästä vääryyttä." (Koraani 4:3)Sivut

Kommentit (64)

Vierailija

kansoja heidä pahuutensa tähden ja kristityt väittävät että heidän niin väitetyt syntinsä ja riettaudet saavat huomaamaan synnin myös itsessään!Amenhotep:

Lainaus:


sen verran, että vaikka heillä olisi ollut useampia vaimoja, se ei tee asiasta hyvää tai oikeaa. Raamattu on täynnä tarinoita ihmisistä, jotka ovat eri tavoin Jumalan työssä mutta jotka siitä huolimatta ovat syntisiä, syntiinlagenneessa maailmassa.Profeetat eivät olleet synnittömiä, ei kukaan heistä. Jotkut heidän toimistaan kelpaavat esikuviksi, osa ei. Raamatussa näkyy ihmisen kuva koko raadollisuudessaan. Kertomukset ovat siltä puhuttelevia, sillä ne ajavat lukijansa katsomaan omaa sisintään ja toteamaan synnin myös itsessään.Parhaatkaan tekomme eivät ole täysin puhtaita vaikuttimiltaan, sillä " kaikki ovat syntiä tehneet ja Jumalan kirkkautta vailla" . Synti tarvitsee aina sovituksen ja se meillä on Kristuksessa.Raamattua lukiessa täytyy ymmärtää, mitä lukee.Jeesus oli synnitön, mutta hän ei ollutkaan profeetta.
Vierailija

Aioin juuri kirjoittaa siitä, että kristillinen avioliitto on esikuvaa seurakunnastan suhteesta Jumalaan, mutta Amenhotep ehtit ensin ja hyvin kirjoitit.Toinen asia mikä tästä tuli mieleen, on se että Raamatusta nousee käsitys, että Jumala vihaa hylkäämistä (minun tulkintaani). Sen tähden hän on kieltänyt aviorikoksen ja avioeron sekä, että hänen tahtonsa on yksiavioisuus. Mooseskin salli erokirjan heidän kovasydämisyytensä tähden.En usko että on pelkästään kysymys siitä pystyykö rakastamaan useampaa ihmistä kerralla, vaan siitä, miltä se tuntuu siitä osapuolesta joka jää yksin, kun aviomies menee toisen vaimon luo. Luulisin, että hän kokee sen hylkäämisenä jollain tasolla sisimmässään (tästä minulla ei ole kokemusta tietenkään, mutta jos kuvittelisin, niin luulisin, että se on näin.) Lapsen suhde äitiinsä on kuitenkin erilainen, vaikka myös lapsi kokee mustasukkaisuutta. Aviopuolisot tulevat yhdeksi lihaksi, kuuluu Raamatun ilmaisu asiasta. Lapsi ja äiti ikäänkuin erillistyvät kun lapsi kasvaa ja näin tulee tilaa toiselle ja sitten taas toiselle. He kasvavat omiksi ihmisiksi (persooniksi). Aviopuolisot taas parhaassa tapauksessa pysyvät yhdessä ja hitsautuvat yhteen vuosien myötä. (nyt en tietenkään tarkoita, etteikö molemmat olisi omia persoonia ja siten erillisiä ihmisiä. Tarkoitan tässä aviosuhdetta.) Suhde on mielestäni erilainen äidin ja lapsen sekä aviopuolisoiden suhteen, eikä niitä voi rinnastaa tuossa mielessä.Luulen, että se miksi me kaikki haluamme elää yksiavioisina on juuri tämä sama. Emme halua kokea sitä hylätyksi tulemisen tunnetta. Miesvaltaisissa kulttuureissa vaan ei aina kysytä naiselta ja hänen on alistuttava siihen. On tukahdutettava tunteensa ja pikkuhiljaa puudutettava sydämensä ja kyllähän siihen varmaan jollain lailla tottuu vuosien myötä.

Vierailija

kristityt väittävät että Jumalan lähtettiläiden niin väitetyt synnit ja riettaudet saavat huomaamaan synnin myös itsessään!pitäis varmaan jo mennä nukkumaan :-)

Vierailija

Noo (Bombukselle viitaten) tässä ehkä löytyy erilainen ajatusmaailma Miisan kanssa:)Moniavioisuudesta mielipiteeni perustuu mieheni puheisiin. Kristillisessä mielessä näyttää siltä, että yksiavioisuus on se, mikä on oikein. Mieheni on kertonut kuitenkin juttuja liitoista, missä on saattanut avioliitto onnistua, vaikka vaimoja on ollut useampia. Näin on voinut olla, kun toinen vaimo on Suomessa ja toinen vaimo on toisessa maassa. Nämä vaimot ovat tienneet toisistaan, mutta koska mies on aina vain toisen luona kerrallaan, niin silloin vaimot ovat hyväksyneet sen, että mies asuu aina toisessa maassa sen toisen vaimon kanssa.Jos siis ajatellaan mutu-menetelmällä, niin kyllä mielestäni joku voi rakastaa useampaakin kerrallaan. Mutta jos lähdetään pohtimaan, mikä on oikein ja mikä väärin, niin se on sitten jo toinen juttu.

Vierailija

Amenhotep:

Lainaus:


ruusu1:

Lainaus:


Eihän tuossa puhuta mitään siitä etteikö miehellä voisi olla useampaa vaimoa, puhutaan vain miehestä ja vaimosta

Mies voi siis tulla yhdeksi vaimojensa kanssa yksi kerrallaan :)
Puhutaanpas. Paratiisiin luotiin vain yksi mies ja yksi nainen.
Niin ja mitä sitten? Jumalan lähettiläillä kuitenkin oli useita vaimoja. Ei sillä että Paratiisiin luotiin vain yksi mies ja yksi nainen voi perustella yksi avioisuutta. Kaikkihan oli vielä alussa.Lainaus:

Logiikkasi on muutenkin virheellistä: jos mies tulee yhdeksi ensin yhden vaimon kanssa, ei mies ole enää itsenäinen toimija vaan hän on sidottuna puolisoonsa, yhtä tämän kanssa. Tästä ykseydestä ei ole mahdollista itrtautua ja luoda sivuykseyksiä lisävaimojen kanssa.
Minun logiikka virheellistä vai kristittyjen omia keksintöjä?

Vierailija

ruusu1:

Lainaus:


Eihän tuossa puhuta mitään siitä etteikö miehellä voisi olla useampaa vaimoa, puhutaan vain miehestä ja vaimosta

Mies voi siis tulla yhdeksi vaimojensa kanssa yksi kerrallaan :)
Puhutaanpas. Paratiisiin luotiin vain yksi mies ja yksi nainen.Logiikkasi on muutenkin virheellistä: jos mies tulee yhdeksi ensin yhden vaimon kanssa, ei mies ole enää itsenäinen toimija vaan hän on sidottuna puolisoonsa, yhtä tämän kanssa. Tästä ykseydestä ei ole mahdollista itrtautua ja luoda sivuykseyksiä lisävaimojen kanssa.Yritä nyt vaan hyväksyä se tosiasia, että kristinusko rajaa puolisoiden määrän molemmille sukupuolille vain yhteen. Avioliiton päättää kuolema, jolloin leski voi avioitua uudelleen. Taivaassa ei sitten enää ole avioliittoja.Vierailija

Mormonit eivät ole kristittyjä.Kristinuskonnossa on yksi vaimo ja yksi aviomies. Juutalaisuudessa on myos vain yksi vaimo ja yksi mies.

Kristinuskonto ei salli rakastajattaria, kuten ei juutalaisuuskaan.Islam sallii 4 vaimoa ja vaikka kuinka monta tilapäis/väliaikais vaimoa.

Vierailija

mar1anne:

Lainaus:


mamadza:

Lainaus:


" ---ette te usko ennen kuin haluatte toisillenne mitä haluatte itsellenne.." ?usein ajattelen sitä kun mietin moniavioisuutta ja sen hyväksymisen vaikeutta mutta nyt en muista sanoja siihen.
Minkätakia sinun pitää hyväksyä moniaivoisuutta?

Eiko se menekään niin että nainen on aviomiehensä kanssa tasavertainen perijä, joten miten tuo tasavertaisuus menee kun vaimoja on enemmän kuin yksi?


en ihan ymmärtänyt toista kysymystäsi mistä se tuli mutta ensimmäiseen sanon vain että jos tuntisit elämäntarinaani yhtään tietäisit että minulla henk koht ei ole vaikeuksia hyväksyä moniavioisuutta. Islamissa se on sallittua ja sitä ei muslimi voi kieltää vaikka ei tykkäisi siitä omalla kohdallaan. Tässä elämässä ei kuitenkaan voi tietää koska eteen tulee sellainen tilanne että se tuntuisikin hyvältä.Vierailija

Lainaus: ' Toiset (olivatpa he mormoneja tai muita lahkoja) taas julistavat, että he haluavat seurata profeettojen esimerkkiä avioliitosta, ja menevät naimisiin useiden naisten kanssa ilman rajoitusta, ja he kannustavat muita tekemään saman, niin että kristittyjen lukumäärä kasvaisi, ja he ovat jopa perustaneet erityisiä järjestöjä edistämään tätä! 'Korjatakseni sinun väärää tietoasi, mormonit eli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko eivät hyväksy moniavioisuutta. Moniavioisuus oli voimassa muutaman vuoden muutamien jasenten kesken, 1800 luvun puolivalin jalkeen, mutta lakkautettiin sen jalkeen.

Ns. reorganized ' uudelleen organisoidut mormonismi lahkot' siis pienet pääkirkosta eronneet lahkot jossain Arizonan ja Utahin syrjäseuduilla kuulemma harjoittavat moniavioisuutta. Näilla lahkoilla ei ole mitään tekemistä yllä mainitun MAP-kirkon kanssa.Ollakseen asiantunteva on kuitenkin oltava tietoa, eika vain luuloa tai luultua tietoa!

Vierailija

tuhve:

Lainaus:


Luulisin, että suomalaisen ajatusmaailman on vaikea ymmärtää moniavioisuutta juuri siksi, että parisuhteen on oltava kiinteä tai muuten erotaan.


Tämä muuten pitää varmasti paikkansa. Ja tunnustan, että kyllähän se vähän kirpaisee, jos vaikkapa kaveriporukan miehet päättävät pitää esim. peli-illan, siis kokoontuvat pelaamaan jotain lautapeliä eikä itseä sinne kysytä mukaan. Tai mies sanoo suoraan, että hänestä olisi kivempi mennä yksin, vaikka periaatteessa minäkin voisin lähteä, mutta siis että hän haluaisi olla ihan vain kavereiden kanssa. ;) Totta kai siis annan aina luvan ja mielestäni on vain hyvä juttu, että puolisot viettävät aikaa myös erillään toisistaan eivätkä aina kulje yhdessä joka paikkaan, mutta välillä tulee aina sellainen tunne, että " miksi se ei tahdo minua mukaan, enkö kelpaa tms." Ja tahdon tässä korostaa, että meillä on siis ainakin minun mielestäni erinomaisen hyvä parisuhde, joka pitää sisällään niin luottamusta, kunnioitusta kuin rakkauttakin. ;) Mutta ehkä se on juuri tämä kulttuuri, joka lyö leimansa myös siihen omaan ajatusmaailmaan.

Vierailija

Amenhotep:

Lainaus:


ruusu1:

Lainaus:


kristityt väittävät että Jumalan lähtettiläiden niin väitetyt synnit ja riettaudet saavat huomaamaan synnin myös itsessään!
Kyllä, juuri näin, ja sen lisäksi saamme niistä havainto-opetusta, mikä on synnin palkka.


Vierailija

http://www.helsinki.fi/teol/hyel/ihminen/perhe.nainen.juutalaisuus.htmlTuossa heti alkuun linkki, missä kerrotaan, että juutalaiset hyväksyivät moniavioisuuden, mutta se oli harvinaista kuitenkin. Eräässä toisessa linkissä, joka taisi olal uskontotieteellinen linkki (ei siis teologinen linkki) kerrottiin, että juutalaisetkin olivat yhden vaimon miehiä, mutta heillä oli sitten ns. konkubiitteja eli sopimusvaimoja. Tämä oli jo silloin yleistä muissakin kansoissa. Virallista vaimoa kutsuttiin myös näiden sopimusvaimojen lasten äidiksi.Aikoinaan luin sen Kaari Utrion kirjan Eurooppalaisesta perhekäsityksesä ja sen mukaan Euroopassa juutalaiset olivat yksiavioisia. Pohdin tätä pitkään, koska itsellänikin oli kuva, että he olisivat olleet moniavioisia. Sitten tajusin, että sehän kirja kertoi vain Euroopan elämästä.

Vierailija

mamadza:

Lainaus:


" ---ette te usko ennen kuin haluatte toisillenne mitä haluatte itsellenne.." ?usein ajattelen sitä kun mietin moniavioisuutta ja sen hyväksymisen vaikeutta mutta nyt en muista sanoja siihen.
Minkätakia sinun pitää hyväksyä moniaivoisuutta?

Eiko se menekään niin että nainen on aviomiehensä kanssa tasavertainen perijä, joten miten tuo tasavertaisuus menee kun vaimoja on enemmän kuin yksi?

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat