Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Omakotitalon ostaminen - pikaista apua tarvitaan!!

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Mukanvan oloinen asunto on löydetty ja nyt pitäisi tehdä pikapikaa ostotarjous. Mies ulkomailla ja kaksi lasta roikkumassa käsipuolessa eli apu olisi todellakin tarpeen.Olisiko jollakin laittaa linkkiä johonkin tietopalveluun. Pikaisesti googletin mutta tuli jotain epärelevanttia tulokseksi. Kiiruskin vielä olisi. Lähinnä haluaisin tietää mitä tulee huomioida tarjousta tehdessä. Toivoisin, että myyjät tekevät kuntokartoituksen ja talon lopputarkastus pitää olla tehtynä. Oman asunnon myynnille pitäisi saada aikaa esim. vuodenvaihteeseen. Eli mitä pitää huomioida ostotarjousta tehtäessä?Haluaisin myös lisätietoja siitä miten kauppa varsinaisesti tehdään. Myyjä on yksityinen. Ostajallahan on tiedonottovelvollisuus ja siihen liittyen mitä kaikkea pitäisi kysyä/ottaa selvää? Kävimme seuraavat asiat läpi näytön yhteydessä: vuotuiset kustannukset (kiinteistövero, vesi -ja jätemaksut, sähkö). On kaava-alueella ja talon takana aukeaa pelto. Myyjä sanoi, että pellon omistaja on allekirjoittanut sopimuksen, jossa hän takaa, että seuraavaan viiteenkymmeneen vuoteen ei pellolle ole tulossa kaavaa. Pitäisikö tarkistaa joltain viranomaiselta?Onko tavallista, että vaaditaan kuntotarkastusta ennen ostotarjouksen jättämistä? Mitähän luotettava kuntotarkastus maksaa?Olisin todella kiitollinen, jos ehtisitte auttaa. Arvaan, että tietoa kyllä piisaa..:)

Kommentit (6)

Vierailija

Dharma:

Lainaus:


Pitääkö minun hankkia lainhuutotodistus, rasitustodistus, kiinteistörekisteriote jne. ennen ostotarjousta?
Toisena vaihtoehtona on sitten se, että tarjoukseen kirjoitetaan oston ehdoksi se, että noista dokumenteista ei ilmene mitään kunnollista. En kuitenkaan osaa neuvoa, millainen sanamuodon pitäisi olla.Kannattaa myös huomata, että ei ole mitään kummallista siinä, jos kiinteistöön kohdistuu kiinnityksiä (vai sanotaanko niitä nykyisin panttikirjoiksi) Sinun pitää vain sopia niin, että saat nämä kiinnitykset rasitteettomina käyttöösi oman asuntolainasi vakuudeksi.

Vierailija

Kaavoitusasia kannattaa tarkistaa, soita paikkakuntasi rakennusviranomaisille, nimenomaan kaavoituksesta vastaavalle ja kerrot tilanteen. He tarkistavat tuon pellon tilanteen.Voit jättää tarjouksen ja laitat siihen ehdoksi, että vuodenvaihteessa teette kaupat, esim maksatte nyt käsirahan. Aina tämä ei toki onnistu, ja esim. meillä on tilanne, että koska halusimme ostaa talon johon ihastuimme, se oli pakko ostaa, vaikka se vapautuu vasta vuodenvaihteessa, eli maksamme nyt talosta lainaa ja kallista vuokraa monta kuukautta päällekkäin. Lisäksi aloitamme vielä remontin heti talossa, eli liki puoli vuotta joudutaan maksaan tuplana. Kaupat oli tehtävä heti, koska myyjä niin halusi ja lisäksi se on meidänkin etu, koska myyjä on todella vanha ja huonokuntoinen....Kuntotarkastuksen tekoon voi mennä aikaa, joten jos et halua/ehdi odottamaan tuloksia, voit tehdä kuten me, eli tee tarjous, ja laitat siihen, että tarjous on voimassa x.x. 2005 asti ja sillä ehdolla, että asuntoon tehtävässä kuntotarkastuksessa ei tule ilmi mitään erityistä, jonka nojalla haluaisitte tarjouksenne vetää pois.Meitä auttoi näissä asioissa kiinteistövälittäjä, jolla oli kaikki tarvittavat paperit ja lain kiemurat tiedossa.Meillä esim. kauppakirjaan tuli kohta, että ellei talo vapaudu VIIMEISTÄÄN 15.1., myyjä joutuu maksamaan sopimussakkoa per viikkko. Vanhoista ihmisistä kun ei ikinä tiedä mitä saavat päähänsä...Onnea talokauppoihin

Vierailija

Täälläkin neuvotaan maksaamaan käsiraha kaupan varmistukseksi, mutta muistakaa nyt kuitenkin ettei se käsirahan maksaminen todellakaan takaa sitä, että saatte varmasti ostaa ko. kiinteistön! Se merkitsee vain ja ainoastaan sitä, että mikäli myyjä myykin KIINTEISTÖN toiselle niin saatte maks. käsirahan verran todisteellisia kuluja pois myyjältä. Eli kannattaa muistaa, että kiinteistön kauppa ei ole sitova ennenkuin on tehty joko kauppakirja tai esisopimus KAUPANVAHVISTAJAN läsnäollessa. Ennen sitä kiinteistöstä tehty tarjous ei velvoita ostajaa eikä myyjää tekemään kauppaa sovitulla hinnalla. Myyjällä on kiinteistön kaupassa ennen kauppakirjan tai esisopimuksen tekoa täysi oikeus jatkaa kiinteistön myyntiä ihan riippumatta siitä onko kuviossa mukana välittäjää vai ei. Osakekaupassa tilanne on toinen, siinä hyväksytty ostotarjous velvoittaa myyjän myymään ja ostajan ostamaan sovitulla hinnalla, ja toisen niskoitellessa asia voidaan viedä oikeuteen.

Vierailija

joten en tiedä hintaa, mutta se kannattaa ottaa isosta luotettavasta firmasta joilta saat asialliset raportit talosta.Kun myimme itse omakotitalon vuosi sitten, maksoimme ostajien kanssa puoliksi kuntotarkastuksen ja se oli muistaakseni muutaman sata euroa ja oli todella perusteellinen muutamakymmensivuinen raportti jossa oli myös valokuvia talosta.

Vierailija

- lopputarkastus - onko talo valmis joten ko tarkastuksen voi tehdä?

- kuntotarkastus - maksetaan yleensä puoliksi, meillä maksoi 800¿

- jos ei jätä käsirahaa voi myyjä (vaikka hyväksyisikin teidän tarjouksenne) jatkaa myyntiä paremman tarjouksen toivossa.

- kunnalta saa tiedot kaavoitustilanteesta ja rasitetodistuksenhan olette varmaan nähneetkin jo.

- tarjous molempien nimissäMeillä 1. ostajat tekivät tarjouksen sillä ehdolla että saavat omansa myytyä (...kohtuullisessa ajassa, n. 2kk). Eivät maksaneet käsirahaa joten meidän myyntimme jatkui. Eivät saaneet omaansa myytyä joten kauppa raukesi ilman kuluja. Toiset asiakkaat maksoivat käsirahan, yhdessä teetettiin kuntotarkastus ja kaupat tehtiin.

Vierailija

Pitääkö minun hankkia lainhuutotodistus, rasitustodistus, kiinteistörekisteriote jne. ennen ostotarjousta? En luonnollisesti halua sitoutua ostamaan mitään joka on esim. pantattu tai sillä on muita rasituksia. Eli mitä asiakirjoja minulla pitää olla ennen ostotarjouksen jättämistä? Entä mistä löytyisi pohja ostotarjoukselle?

Uusimmat

Suosituimmat