punaisia näppylöitä suun ympärillä?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Kohta 6 kk:n ikäiselle pojallemme tulee kiinteän ruoan syömisen jälkeen usein punaisia näppylöitä suun ympärille. Välillä niitä tulee enemmän ja välillä vähemmän. Kiinteää ruokaa aloittaessamme mitään näppyjä ei ilmaantunut, mutta nyt pari kuukautta myöhemmin niitä tulee. Välillä luulen tietäväni, että joku tietty ruoka (esim. hedelmä) aiheuttaa niitä, mutta välillä taas tuntuu, että niitä tulee melkein kaikesta.Eilen pastaa syödessä, (jossa tomaattia) näpyt tulivat näkyviin välittömästi hyvin punaisina.Tomaatin siis ainakin päätin jättää hetkeksi pois. Muuten tosi vaikea saada selville aiheuttajia, jos sellaisia erityisiä on, kun syö jo niin paljon kaikenlaista.aina syönnin jälkeen pesen suun ympäryksen kunnolla.Muualla en ole huomannut mitään ihottumia tai näppylöitä, suun ympärys näyttää siis olevan ainoa. Voiko tämä olla jotain allergiaa jollekin, kenties usemalle ruoka-aineelle vai vaan jotain paikallista ärsytystä ja ihon herkkyyttä. Neuvolan mukaan tod.näk vaan syljen ja ruoan aikaansaamaa ärsytystä, mutta toisaalta mietityttää voiko se saada tuollaista punoitusta aikaan, joka joskus kyllä häviää piankin, joskus kestää monta päivää. Bepanthenia olen laittanut punaisiin kohtiin ja sekin tuntuu vähän auttavan. Mitä siis kannattais tehdä? jatketaanko vaan samaa rataa, syödään normaalisti ja rasvaillaan näppylöitä ja toivotaan et ajan myötä katoaa?Onko kellään kokemusta?

Kommentit (10)

Vierailija

Jos vauva reagoi johonkin äidinmaidossa, se ei välttämättä ole lainkaan peruna ja porkkana, joihin reagoi itsesyötynä. Ennemminkin tarkkailisin yleisallergisoivia suklaa, sitrushedelmät, mansikat jne. Tai sitten ongelmana on maito, muna ja viljat.Meillä vauva ei reagoi äidinmaitoon vaikka en ole millään dieetillä, mutta korvikkeeseen reagoi selvästi. Lisää imetysdieetistä löytyy imetystukilistan sivustoilta http://www.imetystukilista.net/faq/allergia.php

Vierailija

Kutisevaan ihottumaan kannattaa käyttää kuurina jotain mietoa kortisonivoidetta, jotta iho saadaan paranemaan. Voi siis olla ettei iho vain ole parantunut vielä.

Vierailija

Meillä siis ainakin näppyjä ilmestyy kaikesta ruoasta, ehkä jostain enmmän kuin toisesta, mut aina ruokailun jälkeen näpyt ponnahtaa esiin. Tässä tulee todella vainoharhaiseks, kun aina tosiaan kun luulet tietäväsi aiheuttajan niitä tulee taas. Eikä meillä ainakaan tomaatin, porkkanan yms. jättäminen pois oo merkittävästi tilannetta parantanut. Edelleen tietty pelottaa ja mietityttää allergian mahdollisuus, mut pikku hiljaa rupee kallistumaan tolle kannalle, et iho on vaan herkkä ja reagoi tällä hetkellä tällä tavalla. Ja kun meillä ainakin ne sormet ja nyrkit on suussa paljon ja kuola valuu ja tuttikin on käytössä, niin jospa ne ois syitä miks näpyt ei helposti paranekaan. En tiiä.. hoh hoijaa. Näin vaan pitää toivoa, et pahemmasta ei oo kysymys.Onko teillä muilla joilla siis allergiaepäilyjä niitä näppyjä kasvoissa muuallakin kuin suun ympärillä? Ja vaivaako/kutiseeko ne kovasti. Musta tuntuu et meillä ei kovin vaivaakaan ne näpyt ja niitä on vain suun ympärillä, ei muualla kasvoissa. No koitan nyt rauhoittua vähän, kun tuntuu et tän asian ajattelu on nyt mulla niin pinnalla, et se vaivaa koko ajan.Kiitos kommenteista tähän asti ja lisää otetaan vastaan.

Vierailija

Pastahan on tehty vehnästä ja vehnäallergia on melko yleinen pikkulapsilla. Kotimaiset viljat kannattaa aloittaa yksi kerrallaan järjestyksessä kaura, ohra, ruis ja vehnä. Kaikkiahan niistä ei ole välttämättömiä pikkulapselle, vaan yksikin viljalaji riittää turvaamaan ravintoaineiden saannin.

Vierailija

Aloitettiin kiinteät hyvin pieniä määriä maistellen 4,5 kk iässä. Ensimmäisinä otettiin listalle bataatti ja sitten parsakaali. Näistä ei tuntunut tulevan mitään oireita, mutta kaupan peruna-parsakaalin jälkeen tuli joitakin näppylöitä. Jatkettiin kuitenkin uusia kokeiluja kun neuvolassa ajattelivat syljen ärsyttämiksi. Ihottuma paheni kuitenkin sen verran, että lopetimme perunan ja porkkanan. Viikko tästä iho ei ollut juuri tullut paremmaksi.Neuvolan ohjeesta jätettiin kaikki muu paitsi bataatti ja parsakaali pois. Näin on tarkoitus jatkaa viikko, sillä tyttö pian 6 kk ja ilmeisesti kiinteää ravintoa jo kaipailee sillä tissiä syö tiheään. Tämän jälkeen olisi tarkoitus ottaa uusia ruoka-aineita yksi viikossa. Olemme nyt olleet kolme päivää pelkästään noilla kahdella, mutta mielestäni ihottuma ei ole vieläkään alkanut juuri helpottaa. Aamulla laitamme Lipolania ja illalla rasvaista Bebanthenia. Ihottumaa on kasvoilla ja tyttö hieroo kovasti silmiään ja raapii niskaansa. Ilmeisesti siis kutittaa... Oikein sääliksi käy pientä kun huomasin eilen hampaankin puhjenneen. Ei kai siihen sentään voi tälläistä liittyä?!? Kauanko ihottuman paraneminen voi kestää vai ärsyttääkö ihoa vieläkin jokin? Kenties joku omassa ravinnossani? Mietin, että pitäisikö itsenikin jättää peruna ja porkkana pois?

Vierailija

Uskoin allergiaksi vasta sitten kun ihottuma " räjähti käsiin" , eli meni aika hurjan näköiseksi. Kuten sanoin, teillä on niin paljon eri ruoka-aineita ruokavaliossa että on lähes mahdotonta tietää mikä niistä aiheuttaa oireita.Kannattaisi ehkä aloittaa kiinteät uudelleen hitaassa tahdissa yksi ruoka-aine per viikko, kun se vielä on mahdollista. Oireita kun voi tulla monestakin ruoka-aineesta ja iho ei kerkeä paranemaan välissä ollenkaan, jotta aiheuttaja selviäisi.

Vierailija

Aloitimme kiinteät 3,5-kuukautisena ja pientä näppyä oli alussa välillä. Otimme uusia ruoka-aineita kuvioon, perunaa, porkkanaa, maissia, päärynää, omenaa ja mangoa ja vielä kaurapuuroakin. Lopulta ihottuma naamassa meni niin pahaksi, että jouduimme laittamaan kaikki kiinteät tauolle pariksi viikoksi, jotta saimme ihon paranemaan.Nyt poika on 6 kuukautta ja olemme aloittaneet uudestaan kiinteät riisipuurolla ja ruusunmarjalla. Näillä iho pysyy kunnossa ja uusia ruoka-aineita (perunaa ja naudanlihaa) aloitetaan kokeilemaan vasta kuukauden päästä neuvolan ohjeiden mukaisesti.Teilläkin on niin paljon ruoka-aineita mukana että on ihan mahdotonta tietää mikä niistä aiheuttaa oireita. Kaikki yleisallergisoivat nyt kannattaisi ainakin pudottaa, siis tomaatti, sitrushedelmät, porkkana jne. Tai sitten aloittaa alusta koko homma vähän hitaammalla tahdilla oireita seuraten, kuten me teimme.

Vierailija

juuri kun luulen keksiväni mistä näpyt johtuvat, ei.. niitä tulee taas.pesuaineet voivat tehdä sitä myös, meillä aiheutti astianpesu aine näppyjä yhdessä vaiheessa. samoin kumiset tavarat suuhun joutuessa, lähinnä luonnonkumiset.

meneekö sormet usein suuhun ja kuolaa valuu, sekin voi aiheuttaa näppylöitä.meillä alkaa juuri tänään taas sopimattoman ruoka-aineet etsiminen... hoh, taas....

porkkana, omena, vadelma, puvaviinimarja jätetään pois jospa siitä selviäsi jotain.

Vierailija

Kävimme hiljakkoin maitoaltistustestissä, jossa oireeksi tuli punaiset näpyt suun ympärille. Lääkäri totesi lapsen olevan maidolle allerginen.Myös jotkut muut ruoka-aineet (jotkut hedelmät) aiheuttavat samoja punaisia näppyjä.

Vierailija

Tuskin meillä se ainakaan maitoallergia voi olla, koska maidon ja vellien juomisesta uusia näppyjä ei ilmesty vaan vain kiinteää ruokaa syödessä. Nyt taas musta tuntuu et syö mitä tahansa niitä ilmaantuu tai vanhat näpyt hyppää esiin. Ei kai poika kaikelle sentään oo allerginen,apua, toivottavasti ei?? Onko teillä kokemusta tuleeko allergian iho-oireita yleensä useampaan paikkaan tai laajemmalle kuin vain suun ympärille?ja voiko allergia alkaa tolleen yhtäkkiä, kun pari kuukautta on jo syöty kaikenlaista ja nyt viime aikoina niitä on alkanu tulemaan. Tää tuntuu niin kummalliselta koko juttu. Jos on kokemuksia muilla, oisin kiitollinen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat