Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kuinka irrottaa 4kk vauvalta paksua limaa?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Onko kukaan kuullut ns. liman irrotus jumpasta?

Itse olin paha astma-lapsi, ja muistan että sain lima jumppaa.

Mutta en tiedä mistä löytäisinkyseiseen jumppaan ohjeita.

Ja kaikki muutkin vinkit kasaan.

Poika oksentaa paksua limaa, mutta sairaalaan ei otettu vielä sisään kun hengitysäänet ovat puhtaat.

Onko kellään mitään vinkkejä?

Kommentit (4)

Vierailija

sängyn pääty koholle ( 5-10cm)

lämmin maito, ruoka yleensä auttaa irroittamaan limaaitse olen pojalle antanut pienenä keuhkohierontaa liman pois saamiseksi. jos lima on kovin paksua ja sitkeää ei pääse pois keuhkoputkista ilman että limaa " ohentaa" ensin.

eli suosittelen kokeilemaa edellä mainitsemiani kikkoja.

keittosuolaa ei periaatteessa voi laittaa liikaa nenään, eli haittaa ei ole siitä. keuhkoputket ovat vielä niin pienet tuon ikäisellä ja monesti voidaan tarvita astmaan tarkoitettuja avaavia lääkkeitä jotta olo helpottuu ja liman saa pois.jos syöminen vaikeutuu kovasti tai tulee hengistyksen vinkumista, hengitys vaikeuksia niin lääkäriin kannattaa suunnata.

Vierailija

Meille neuvottiin jumppauttamaan limaista vauvaa jumppapallolla pieniä aikoja kerrallaan, siten että vauva makaa selin pallon päällä ja siinä liikutellaan varovasti edes takaisin.

Vierailija

Heips!Yleensä kirjoittelen tuolla keskosuuspalstalla, mutta sattumoisin kirjoituksesi osui silmiin. Itsellä ennenaikaisena pikkukeskosena rv 29+6 syntynyt tyttö, jolla keskosille tyypillinen keuhkosairaus BPD ja kotihoitona ollaan flunssien yhteydessä annettu juuri tätä liman irroitusjumppaa.Meille sairaalan fysioterapeutti antoi ohjeet ns. täristelyjumppaan, jolloin lima saadaan irtoamaan. Ideana on, että vauva otetaan syliin polvien tai tyynyn päälle, jolloin jumppaaja laittaa kädet päällekkäin lapsen oikean tai vasemman keuhkon yläosaan ja aloittaa rytmikkään painelun, joka toteutetaan lapsen hengityksen tahdissa suunnilleen niin, että yhdellä painalluksella täristellään yks-kaks-kol tahdissa noin puolen minuutin ajan. Painallus saa olla sen verran voimakas, että rintakehä painuu vähän alaspäin...suunnilleen sama homma kuin elvytyksen paineluissa.Saman täristelyn voi/ kannattaa toistaa myös kylkiasennossa, jolloin lapsi edelleen siinä polvien päällä ja lapsen olkavarsi jää omien käsien väliin ja täristellään samalla tavalla sekä etupuolelta että takapuolelta samassa tahdissa ja yhtä kauan. Kun tekee molemmat asennot tulee kaikki keuhkolohkot täristeltyä, jolloin lima irtoaa tehokkaammin yskiessä.Myös lapsen asennolla on merkitystä eli lapsi kannattaa ensin täristellä pää ja vartalo koholla kasvot sinuun päin (laittaa vaikka jalkojen alle jonkin pienen korokkeen, jolloin saat hyvän kulman täristelylle)ja sitten kyljet kohoasennossa, sen jälkeen koroke pois ja täristely ihan tavallisessa asennossa (omilla jaloilla se 90 asteen kulma suunnilleen) ja viimeiseksi täristelee vielä niin, että laskee vauvan päätä hieman alaspäin täristelyn ajaksi, tällöin lima lähtee oikeaan suuntaan liikkeelle eli ylöspäin.Tämän tarkempia ohjeita on hirmu hankalaa antaa ilman kuvia tai malliesimerkkiä, mutta jos jotain kysytävää tai epäselvää, kannattaa ehkä soittaa sairaalan lastenosaston fysioterapeutille niin saat varmastikin ohjeet kuvien kera myös paperiversiona. Jotakin tietoa löytyy tuolta www.heli.fi sivuilta (hengitysliitto), jos siitä nyt hyötyä on.Me ollaan tuon täristelyjumpan jälkeen vielä joskus imetty limat pois sellaisella kaupasta tai apteeksita hommatulla niistäjällä ja höyryhengitelty kylppärissä. Jos tästä täristelyjumpasta jotain kysyttävää on, kysele ihmeessä, meillä Viivi ja myös sisko-Siiri molemmat tykkää ja kyllä se ihan selkeesti helpottaa. Meille kerrottiin että vauva kokee painelun samantapaisena kuin me koetaan hieronta eli vaikka siinä kunnolla täristellään niin vauvalle siitä mitään haittaa ei ole.Rohkeasti vain kokeilemaan, jos näistä ohjeista saat selvää.

Uusimmat

Suosituimmat