Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tarvitseeko 2v4kk ikäinen (kotihoitolainen) vielä päiväunet?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Kysynpä nyt täältäkin, vaikka itse vastaan että mielestäni kyllä. Toteutus onkin vaan sitten toinen juttu :O(.Tyttöni on kotihoidossa. Aamuisin herää keskimäärin klo 9. Päiväunet ovat lipsuneet aina vaan myöhemmäksi, keskimäärin 15-16.30, jonka seurauksena myös yöunille meno on mennyt 22-23-jopa 24. Olen aivan kypsä iltoihin ja viikko sitten päätin että päikkärit jääköön pois. No eipä tämäkään hyvältä tunnu: vaikka tyttö nukkuisi aamulla yli 10, klo 16-17 asti menee hyvin, mutta sitten kränätään ja itse mietin millä ihmeellä lapsen saisi vielä pidettyä hereillä 3-4 tuntia.Mieheni sanoo että anna nukkua päivällä vaan 15 minuuttia, max 30, mutta olen tosi huono herättämään toista kesken unien, se on vaikeaa ja tyttö on yleensä pahalla tuulella pitkään ja herääminen kestäää...jos sitten herää ylipäätäänkään.Järki sanoo että herättäisin tytön aamuisin vaikka klo 8, sitten todennäköisesti päiväunet kelpaisivat jo 13-14 ja iltaunille päästäisiin silti ihmisten aikaan n. 21. Olen vaan niin itsekäs, että haluaisin itsekin herätä aamulla luontaisesti klo 9 - varsinkin kun meille tulee kohta vauva joka sekottaa pakan totaalisesti....Toisaalta sitä ihan odotankin, jotta saataisiin uusi kuri ja järjestys tähänkin talouteen.Tulipa pitkä purkaus, kommentteja olisi kiva kuulla, miten muut tekee ja tekisi? Kiitos.

Kommentit (11)

Vierailija

voi yrittää. Päivänä jolloin lapsi herää tavallista aikaisemmin, kuten talviajan alettua anna kehyehkö aamupala, senjälkeen ulos ja reippaasti liikkumaan. Tätä seuraavalla lounaalla lapsi syö yleensä hyvin ja väsähtää sitten nukkumaan.Päiväunilta herättyä ruokaa, ulos liikkumaan, mahdollisesti uimaankin ja sitten kevyen iltapalan jälkeen nukkumaan.On kuitenkin syytä varmistaa, ettei lapsen päiväunia estä esim. korvakipu tai hampaiden puhkeaminen.

Vierailija

mutta tuntuu hyvin tulevan toimeen vuorokausittaisella unimäärellä eikä kränise iltaisin. Nyt ikää on jo huimat 3v9kk eikä ole siis yli vuoteen nukkunut kotona päiväunia. Nukkuu vuorokaudessa noin 11-12 tuntia eli klo 21.15-8 (9 tai 10).

Vierailija

Päivässä meni 4 tuntia nukuttamiseen ja 2 tuntia herättämiseen, ja poika ehti nukkua 30 minuuttia. Aamulla oli pakko herättää, jotta sai nukkumaan päivällä. Päiväunilta oli pakko herättää, että nukkui illalla. Se oli aivan tolkutonta. Toinen oli just päässy sikeään uneen, joten herääminen kesti aina tunnin. Homma kävi tosi helpoksi, kun päikkärit jätettiin pois. Jos poika nukahti, annoin nukkua puoli tuntia, mutta en pakottanut unille. Nykyään (2v 10 kk) poika nukkuu 10 tunnin yöunet, ja se on juuri sopiva. Jaksaa hyvin iltaan asti, väsähtää klo 20-21 välillä. Äidin kannalta olis tietty mukavaa, jos poika nukkuis enemmän.

Vierailija

Meillä tyttö 2v8kk, ja vauva tulossa ihan näinä päivinä. Kotihoidossa ollut nyt reilun kuukauden, ja unirytmit on meilläkin alkanut muuttua siihen suuntaan että päikkärit jää aina vaan myöhemmäksi. Tyttö on aina nukkunut parhaat päikkärit ulkona, ja yritän pitää siitä tavasta kiinni niin pitkään kuin rattaissa vain tilaa riittää.Meillä tepsii parhaiten se, että herätetään aamuisin viimeistään kahdeksalta - silloin tyttö nukahtaa yleensä n. klo 14:n tienoilla. Eilen hän heräsi vasta yhdeksältä, eikä sitten suostunut nukkumaan päikkäreitä ollenkaan. Oli kylllä selvästi väsynyt, kiukkuinen ja kömpelö liikkkeissään, mutta ei vaan osannut nutkkua. Minusta meidän tyttö vielä tarvitsee päikkäreitä - ilman niitä on vähän lyhytpinnaisempi, kompuroi ja teloo itseään väsyneenä herkemmin.Päikkäreiden tarpeesta olisi kiva kuulla jotain tutkimusta - muistan jostain lukeneeni vaan ihan lyhyesti, että aivojen kehityksen kannalta olisi parempi jos lapsi nukkuisi päiväunet. Kirjoituksessa ei kyllä mitenkään perusteltu asiaa. Yleensähän yöunet vastaavasti pidentyy, jos päikkärit jää pois, joten mitään univajetta tuskin sntyisi, vaikka nukkuisi koko vuorokauden unet yhteen pötköön.

Vierailija

Tuplat olleet aina huonoja nukkujia päivällä, joten päiväunet ovat olleet vauva-aikojen 15min kerrallaan joskus vahingossa jopa kaksi tuntia kerrallaan, useinmiten max tunti. Nyt on mennyt usein päiviä, etteivät nuku ollenkaan ja tänään taas tunnin verran. Yöunet ovat kohtalaisen pitkät ja eräs pitkän kokemuksen omaava arvostettu lastenlääkäri vastasi unikysymykseeni, että mitäs sen väliä on, milloin nukkuu, jos nukkuu riittävästi yöllä. Olen luottanut tähän ja antanut nukkua, kun siltä tuntuu. Usein taistelin tunninkin painien kahden velikullan kanssa, enää en viitsi vaivautua. Olen ajatellut, ettei kotihoidossa tarvitsekaan olla niin kellontarkkaa rytmiä, ehtii sitä myöhemminkin. Mieluummin nukun itsekin pitkään kuin nousen kuudelta syyspimeyteen legoilemaan...

Vierailija

Meidän 3,5 vuotias poika nukkuu vielä päiväunia (myös kotihoidossa). Ei ihan jokapäivä, mutta useimmiten. Luulenpa, että jokaisella lapsella on oma ¨rytmi¨. Toiset nukkuu vielä 5vuotiaana ja toiset jättää jo ennen 2vuotta.

Toinen lapsi tulee jokatapauksessa sekoittamaan koko paletin, joten onnea. Meillä esikoinen nukkui jo 8 aikaan illalla ja heräsi aamulla puoli 7 (tai jotain) ja kun vauva syntyi, nukkui se (vauva siis) vasta puoli 5 aamulla. Äidin kokonais unisaldoksi jäi siis 2tuntia.Toivottavasti teillä menee asiat helpommin.

Vierailija

Ihana lukea miten muilla toimitaan tämän asian suhteen. Satuin myös löytämään eilenillalla tuon vauvalehden numeron, josta joku referoikin, ja sain siitä potkua ihan merkittävästi.Yö oli vaikea ja artikkelin pyörittyä päässäni päätin, että mehän otetaan ja pidetään päikkärit vielä ohjelmassamme. Sitouduin hengessäni kuukauden projektiin jossa etenen pieni askel kerrallaan. Ensimmäisenä aamuherätys, jota 15min kerrallaan hilaan 9stä kohti 8-8.30. Meidän tytön unentarpeella sekin riittää. Toinen periaatepäätös oli se että kelillä kun kelillä - ulos heti kevyen aamupalan jälkeen. Lounas maistui ainakin tänään 1. testipäivänä ;O) paremmin kuin viikkoihin, sitten rauhotutaan parin sadun verran ja mennään sänkyyn päiväunille piste.Unilla aion antaa olla kunnes herää luontaisesti - koitan silti tähdätä tuohon että ei menisi paljon klo 15 jälkeen. Autan asiaa hellävaraisesti avaamalla verhot ja kolistelemalla keittiössä. Unien jälkeen välipala ja sitten ulos uudestaan - iskä saa uuden toimenkuvan, kun tunnin turkkarin lukeminen töistä tultua vaihtuukin lapsen kanssa ulkona olemiseksi. Musta on kuitenkin parempi hoitaa ulkoilut 17-18 maissa, kuin 19.30, kuten tähän asti. Klo 20 sitten iltapalaa ja rauhottumista, iltatoimia, ja noin klo 21 nukkumaan.Wau, kuulostaapa ihanalta :O). Toivottavasti jaksan pitää rutiineista kiinni vielä vauvankin synnyttyä. Tsemppiä kaikille ja potkuja persauksiin - itse ainakin tarvitsen niitä silloin tällöin ;O).Vierailija

On nyt tilanteessa, jossa päikkärit on vähän kiikun kaakun. Jos ne nukkuu niin yöunet menee meilläkin jo nykyään tuonne klo.23 asti jopa, kun ennen se oli aina klo.21 nukkumaan. Jos ei nuku niin kuudelta on jo aika mahotonta touhua, kiukuttelua ja sanoo haluavansa nukkumaan. Aamulla herätään klo. 7-8. Olin ajatellut, että jos antaisin nukkua päivällä max. tunnin, muttei kuitenkaan millään malttaisi herättää toista kesken unien, ja sitten ne unet kuitenkin venyy sinne kahteen tuntiin..

Että mielenkiinnolla luen minäkin ratkaisuja miten muut ovat tilanteen ratkaisseet.

Vierailija

Meillä on poika 2,5-v joka tälläkin hetkellä vetelee hirsiä parvekkeella pikkuveljen 6 vkoa kanssa. Siis omissa vaunuissaan molemmat.Meillä meinasi pojan päiväunet jäädä, kun jätettiin tutti pois, ja niinpoä annoin sen takaisin. Kun vauva on vielä pieni, niin mulle ainakin on äärimmäisen tärkeä tää lepohetki päivällä, kun molemmat nukkuu päiväunia. Tutin kanssa ehtii tapella sitten myöhemminkin.Sellanen vinkki vaan, että sitten kun se vauva syntyy, niin kannattaa pitää aika tiukasti kiinni esikoisen rytmeistä, vaikka vauva välillä protestoisikin. Meillä ainakin on aika selkeät " herkät hetket" esim. päiväunille nukahtamiselle, ja jos niistä kovasti poiketaan, esim vauvan imetyksen takia, niin sitten ei nukahtaminen välttämättä enää onnistukaan, ja loppuilta yhtä hulabaloota. Se on vaan kaikille hlepompaa, kun esikoinen pysyy rytmissään.Niin ja meillä toi on siis tosi hyvä päivärytmi.huldaeemeli:

Lainaus:


Ihana lukea miten muilla toimitaan tämän asian suhteen. Satuin myös löytämään eilenillalla tuon vauvalehden numeron, josta joku referoikin, ja sain siitä potkua ihan merkittävästi.Yö oli vaikea ja artikkelin pyörittyä päässäni päätin, että mehän otetaan ja pidetään päikkärit vielä ohjelmassamme. Sitouduin hengessäni kuukauden projektiin jossa etenen pieni askel kerrallaan. Ensimmäisenä aamuherätys, jota 15min kerrallaan hilaan 9stä kohti 8-8.30. Meidän tytön unentarpeella sekin riittää. Toinen periaatepäätös oli se että kelillä kun kelillä - ulos heti kevyen aamupalan jälkeen. Lounas maistui ainakin tänään 1. testipäivänä ;O) paremmin kuin viikkoihin, sitten rauhotutaan parin sadun verran ja mennään sänkyyn päiväunille piste.Unilla aion antaa olla kunnes herää luontaisesti - koitan silti tähdätä tuohon että ei menisi paljon klo 15 jälkeen. Autan asiaa hellävaraisesti avaamalla verhot ja kolistelemalla keittiössä. Unien jälkeen välipala ja sitten ulos uudestaan - iskä saa uuden toimenkuvan, kun tunnin turkkarin lukeminen töistä tultua vaihtuukin lapsen kanssa ulkona olemiseksi. Musta on kuitenkin parempi hoitaa ulkoilut 17-18 maissa, kuin 19.30, kuten tähän asti. Klo 20 sitten iltapalaa ja rauhottumista, iltatoimia, ja noin klo 21 nukkumaan.Wau, kuulostaapa ihanalta :O). Toivottavasti jaksan pitää rutiineista kiinni vielä vauvankin synnyttyä. Tsemppiä kaikille ja potkuja persauksiin - itse ainakin tarvitsen niitä silloin tällöin ;O).


Uusimmat

Suosituimmat