Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

JOULUISET, HUHUU!!!!!

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Ajattelin taas kysellä jouluisten kuulumisia, kun tuo edellinen pino on jo niin pitkä ja teistä kaikista olis taas kiva kuulla jotain!!Pesinpä tässä just lattiat ja pyyhkäisin pölyt. Nyt voi rauhassa alkaa odotella viikonloppua.Ollaan lähdössä miehen kansa huomenna kaksin vähän reissuun. Tyttö menee mummolle hoitoon! On kiva päästä välillä kaksin johonkin ja kiva viedä tyttö mummolle kun rakastaa siellä oloa ja mummohan pitää hyvää huolta vielä ainoasta lapsen lapsestaan!Viikko enää lomaa ja sitten pitäis palata töihin. Ei vieläkään ole oikein minkään laista suhtautumista asiaan. Ehkei sitä vielä oiken ymmärrä, että sinne on kohta tosiaan mentävä ja joutuu olemaan piiitkiä aikoja erossa pikku neidistä! Toivottavasti lähtee kuitenkin menemään hyvin! Jos jollain kokemuksia niin kertokaahan!!Tytöstä nyt sen verran, että kontataan siis kovaa, on kontattu jo parisen kuukautta. On jo kuukauden ainakin seissyt tukea vasten ja käveleekin tukien pitkiä matkoja, mutta hetkeksikään ei irrota käsiä sohvasta tai muusta tuesta. Ensi askelia ei siis ilmeisesti tarvi ihan hetkeen odotella?!?

Kuis muilla?On herännyt kolmena aamuna huutaen suoraa huutoa klo 6. Oon ottanu viereen, enkä meinaa saada millään rauhottuun! On selkeesti vielä väsyny ja nukahteleekin sellasille vartin torkuille viereeni heräten aina välillä katsoon missä on ja taas nukahtaa. Tätä voi jatkua puol ysiin asti!

Mitähän tää tällänen olis??? Miksi herää vaikka on selvästi väsyny, eikä nälkäkään kaiken järjen mukaan oo, kun kerran nukahtelee takasin. Kai se huutais niin kauan ku sais ruokaa jos siitä olis kiinni?!No nyt herättin meillä joten on mentävä apuun!!Hauskaa viikonloppua kaikille jouluisille!!!!

Kommentit (14)

Vierailija

Pitkästä aikaa kerkeän kirjoittelemaan kuulumisia.

Meillä kans tyttö on oikein liikuvaista sorttia.(synt. 3.12.04) Kontaten menty jo parin kuukauden verran ja kovasti kävellään tukea vasten. Taaperon kanssa kävelee ympäri olohuonetta kunhan vaan saa kärrin kääntymään.

Meilläkin on vähän levottomia nuo yöt. Nyt on parin kuukauden ajan herännyt melkein joka yö maidolle. Menee nukkumaan 20-21 välillä.

En tiedä mistä tuo voisi johtua. Mut eipä tuosta nyt niin hirveää haittaa ole.

Eiköhän tuo joskus lopu.

Meillä ollaan jo melkein kokonaan siirrytty normaaliin ruokaan kun ei meinaa nuo kaupan ruuat kelvata. Kalaa ei meinaa syödä vieläkään.

Maitotuotteista ollaan kokeiltu viiliä, jugurttia ja piimää. Raejuusto on meidän neitin herkkua.Vähän jäi lyhyeksi tämä kuulumisten kirjoittelu kun tytteli just heräsi päikkäreiltä. Kirjoittelen lisää tässä myöhemmin.Aurinkoista loppupäivää!!!Terv. Katja ja Tiia 10kk

Vierailija

vaikka tähän ketjuun olen jo kirjoittanutkin

tärkeimmät ensin.Meillä kävellään!joskin viimenen kuukausi otettu muutamia askelia mutta nyt ihan oikeasti;)niistä öistä kirjoittelinkin jo tätä nukkumiskoulua yritetty 1,5 vk tällä erää ja kohtuulliset yöt nyt joskin jokatoinen yö on tuntunut menevän heräillen mutta sit vuorostaan nukuttukin.Voi kun nämä pienet vauvat rupee oleen historiaa, tässä perheessä alkaa taas taaperokausi. nyyh...

Vierailija

Kirjoitinkin jo tuohon aikaisempaan pinoon meidän viikonloppureissusta, jolla siis olimme viikko sitten. Se otti toisaalta aika koville, sillä itkin oikein vietyäni pojan mummille hoitoon! Sitten lisäksi viinistä sain migreenin... Eli parempi vaan pysyä tässä tutussa arjessa! Ei minulla ole kauheaa hinkua ollutkaan päästä eroon pojastamme... Vaikka emme ole miehen kanssa olleet kuin kolme kertaa kahden kesken. Hänelle se tuntuu olevan tärrkeämpää kuin minulle.Meillä lähdetään varmaan jo kohta kävelemään! Tukea vasten mennään pitkiä matkoja ja välillä seisoessa unohdetaan ottaa tukea. Mutta onneksi harjoittelu etenee hirmu varovasti! Toisin kuin konttaamaan lähtö ja ekat seisontaharjoitukset joskus kolme kuukautta sitten... Yöt ovat nyt olleet aika levottomia, ilmeisesti juuri tuon kävelyharjoittelun takia, mutta hampaitakin taitaa tulla lisää!Pituuttakin tuli vajaassa kuukaudessa 1 1/2 cm lisää! Eli nyt poitsu on jo 75 cm pitkä. Ja taas jäi iso kasa vaatteita pieniksi! Nyyh... Niin ne vauvat kasvaa taaperoiksi.

Vierailija

Sen mahan pitäisi kyllä sitten maksansiirron jälkeen ruveta hiljalleen kutistumaan ja tukalan olon sitä myöten helpottamaan.

Vieläkään meillä ei vauva liiku muuten kuin kääntyy kyljeltä toiselle. Ruoka menee edelleen nenämahaletkuun, ainoa minkä suun kautta nykyisin suostuu syömään on vanukkaat joita ravitsemusterapeutti määräsi annettavaksi. Nyt vauva on taas sairaalassa koska alkoi (taas)oksentamaan verta. Syyksi löytyi haavauma ruokatorvessa, sivuvaikutusta ruokatorven suonikohjujen ruiskutuksista (joista se verenvuoto yleensä on tullut). Odotellaan nyt josko se arpeutuisi itsekseen, muuten joudutaan leikkaamaan ja sen leikkauksen onnistuminen on epätodennäköistä.Muuten menee hyvin ja elinsiirtolistalle on vihdoin laitettu, eli jos ja kun se ruokatorvi paranee niin jatketaan maksan odottelua. Hyvällä tuurilla mun pieni on lähes normaali ja terve lapsi jo ensi kesänä.Vierailija


Meillä on ollut nyt viikon verran vähän raskasta. Tyttö kieltäytyi syömästä mitään ellei saa sormin syödä ja ainut lusikkaruoka olisi jugurtti, joka maistuu. Ihan vielä en uskalla maitotuotteita antaa maistipaloja enempää kun ikää on vasta 9,5kk. Ruoka ei neidille tahdo millään vaan maistua. Aiemmin oli tosi kova syömään.Hampaat on ne jotka tätä oloa hankaloittaa. Niitä tehtaillaan nyt urakalla. Ylös tulossa 4 ja alas 2, vanhastaan on siis kaks ylhäällä ja kaks alhaalla. On vähän levottomia öitä. Kontittu on jo kuukauden ja noustu seisomaan tukea vasten saman verran. Vielä ei kävellä. Saunassakin ollaan istuskeltu jo pari kuukautta, mutta ilman löylyjä punkan turvin.Meillä on hirvittävä eroahdistuskausi menossa ja kiinteän ruuan vähennyttyä, tissittely on nyt taas lisääntynyt. Äidillä on vähän väsynyt olo, kun pitäisi jaksaa kuunnella itkut ja kiukut kun yöt menee siirrellessä neitiä makuuasentoon seisomisesta tai konttimisesta. No eiköhän tämä taas helpota ajan kanssa. =)Kateellisena kuuntelen viikonloppureissuista ;) Me ei olla päästy isännän kanssa minnekkään kahdestaan 2h pidemmäksi ja senkin tosi harvoin. Ei niitä tilaisuuksia ole tullut vastaan. Elokuviin olisi kyllä hauska joskus taas päästä. =)Iloista viikonloppua!

Vierailija

Me käytiin miehen kanssa jo toistamiseen kahden syömässä.... Ihan vain sen kunniaksi että se lähti töihin Afganistaniin puoleksi vuodeksi. Käy kyllä kotona aina viikon lomilla kolmen viikon työreissun jälkeen. Oli tosi kiva olla se pari tuntia kahden, mutta kyllä sitä kokoajan mietti että miten tyttö pärjää kotona. Kivempi on olla kotosalla, mutta silloin on vaikeempi istahtaa miehen kanssa kahden johonkin... se kun on jotenkin ylivilkas ja kokoajan pitäis olla tekemässä jotain hyödyllistä... ; )Meillä tyttö nukkui viime yön putkeen ja minä sitten heräilin katselemaan kelloa! Luulen että tyttö on heräilly isän kuorsaamiseen ja nyt kun isi oli ekan yön poissa niin heti oli rauhallista. Jos meillä ois yläkerrassa yksi mh enemmän, niin siirtäisin tytön omaan huoneeseen.Meillä tyttö on kontannut jo muutaman kuukauden ja kävelee tuen kanssa. Nyt se seistessään jo rummuttelee iloisesti kaksin käsin ja tanssahtelee. Ihan uutta on sellainen että se laittaa kädet lattiaan, nostaa pepun ylös ja hypähtelee hassuaja " kuvioita" . Vähän kuin steppais kädet maassa! Sitten sitä naurattaa kauheesti ja kyllä naurattaa katsojiakin!Hyppykiikku poistettiin ihan vasta katosta kun se oli tiellä. Haluisin tytölle jonkun kiikun tai vastaavan kun se on niin toimelias. Onko teillä muilla käytössä jonkinlaisia toiminnallisia leluja??? Vinkkejä otetaan vastaan kaikista aktiviteeteistä!No, nyt ulkona heräillään...Mymmeli ja pikku-Myy

Vierailija

Mulla on mennyt koko syksy muiden viestejä lukien. Kai sitä vois laittaa myös välillä omat kuulumiset!Meidän 221204- poju on myös vilkas taapero, joka nousi ensi kerran seisomaan heinäkuussa puhtaasti käsivoimilla. Kuten voitte arvata, meno oli aika päätöntä, kun jalat oli makaronia ja omin päin istumaan nouseminen ei kuulunut osattaviin taitoihin! No sitten elokuussa poju oppi konttaamaan ja samalla nousemaan istuma-asentoon ja meno on sen myötä vakiintunut. Nyt herra kävelee tukia pitkin ja välillä *unohtuu* seisomaan ilman tukea.Minä kovasti jo odotan tuota normaaliin ruokaan siirtymistä ja tavlliseen maitoon tottumista. Olenkin kokeillut jo pieninä makupaloina viiliä, jugurttia ja rahkaa. Ainakin toistaiseksi on sopinut ruokavalioon ja vatsanpuruja ei ole esiintynyt.Meillä poju on sairastanut aika lailla: korvatulehduksia on takana jo kuusi ja sairaalakeikkoja kolme, joista kaksi viimeisen kuukauden sisällä. Meidän herra kärsii infektio-astmasta ja kun näitä flunssia liikku lapsien kesken enemmän kuin laki sallii :) niin meille se pahimmillaan tarkoittaa sairaalahoitoa ahdistukseen. Nyt ollaan leikkausjonossa kitarisan poistoon ja korvat tarvittaessa putkitetaan siinä samassa. Toivottavasti nuo operaatiot auttavat edes hiukan.Isännän kanssa ei olla olut yhdessä kyllä kuin kerran ulkona. Me asutaan pitkän matkan päässä isovanhemmista ja sisaruksista, joten ei tule niin helposti lähdettyä. Toisaalta pikkuherran jättäminen puolitutulle ei tunnu just nyt hyvältä, kun tätä sairastelua on niin paljon ollut. Kyllä kai sitä ehtii sitten kun tämä pahin vaihe ohitetaan. Oli kiva kuulla teistä muista jouluisista!

Sansku

Vierailija

aika kuluu sukkelaan, meidän tyttö täytti eilen 10kk! ja oltiin neuvolassakin. pituutta on tullut on nyt 77,5cm ja painaa 11kg700g. ilmankos tuntuu että vaatteet on käyneet pieniksi. hampaita on 8, vasen alakulmahammas teki pitkään tuloaan ja aiheutti pinkeydellään melkosta harmia, onneksi nyt sit puhkesi.

ihanaa kun on ollut lämpösiä ja kauniita ilmoja, on saanut ulkoillla paljon. ja nauttia luonnon kaudesta, värikkäitä lehtiä ollaan kerätty ja ihasteltu.

tyttö oppi nousemaan ylös, tukea pitkin liikkuu nyt. sanojakin tulee ja omaa ihnaaa sepustu kieltäkin, juttua piisaaa. kirjoista osaa osoittaa vaikka mitä pyydettaessä, eli ymmärtää jo puhetta tosi paljon.

musiikki on mieluista, pianoa soittaa joka päivä ja musiikkia kuunnellaaan, nyt oppi cd soittimesta kääntelemään kappaletta joten meillä laulu vihtuu tosi tiuhaan tahtiin. tanssitaan myös musiikin tahdissa. muskarilauluja lauletaan kimpassa ja leikitään.

terveinä ollaan oltu ja ruoka maistuu hyvin, kaikki mitä tarjotaan niin maistuu kyllä.

potalla istutaan ja kakat tehdään vallan pottaan.

kotona ollaan vielä ainakin vuosi eteenpäin, nautitaan yhdessäolosta, ihanaa kun ei tartte vielä hoitoon viedä.

iskän kanssa ei olla oltu missään kimpassa, ei vielä tee mieli mennä, eikä viedä tyttää hoitoon vaikka mummo mielellään kyllä hoitaisi.

isomman tytö kanssa olin elokuvissa.

mukavaa syksyä kaikille!

kirjotelkaa kuulumisia.

mamma ja tytöt

Vierailija

Kauheeta, aika menny siivillä!! 10 kk neuvola täälläkin takana. Mitat oli 71 cm ja 8,9 kg. Vauva ollut terveenä koko ajan, kivaa kahden edellisen" korva" lapsen jälkeen. Meillä liikutaan edelleen istualleen ja tuskin konttaamaan enää lähtee, halajaa nyt ylöspäin, jännä seurailla näin erikoista tyyliä. Ja EKALLE hampaalle vois pian tuulettaa, se on melkeen läpi alhaalla!!!! nyt niitä varmaan alkaa nouse, toivottavasti ei kovin itkujen kera. Yöt menee muutamalla tutin laitolla ja aamuaikasesta viereen otolla, kasilta sit aamupuuro ja maitoa. Sanoja on ruennu tulee, aina ollu kova " höpöttelee" ÄITI, Ei, JOO, SSS(kissa), MAM MAM,(nälkä) Ihan siis pyytää ruokaa hokemalla tota. Ulkona tykätään keinua vauvakeinuissa, isojen sisarusten seuraaminen sisällä on sit lempipuuhia. Nyt lähen kuuntelee " tuhinaa" omaan sänkyyn pinniksen viereen. Mukavaa syksyä kaikille!!! Yritetään aina välillä " näyttäytyä"

Vierailija

Mekin olimme mieheni kanssa kokonaisen vk. lopun kaksisteen...kyllä teki hyvää (paitsi kävin lauantaina kotona kattoon neitiä ja esikoista)

Mikä lie, että kauhea ikavä tuli ja pakko lähteä kattoon...onneksi mökille jossa olimme ei ollut pitkä matka =)Juu meidän neitokainen ei sitten liiku muuten kuin pyllyllään.

Ei kontita tai ryömitä tai nousta ite istumaan...kai sit jossain vaiheessa nekin taidot tulee!Hampaita pukkaa nyt ylös yhden ja alakulmahampaat varmaan alkaa tuleen piakkoin, kun ainakin on niin kivasti turvoksissa ikenet.

Ruokaa menee hyvin neidille ja pikkuisen olemmme viiliä maistelleet.

Nokkamuki ja pullo käytössä vielä, mutta tutia ollaan vieroitettu ja aikas hyvin jo menee!!

Saattaa yöllä yhdesti itkeä/kitistä ja sit nukahtaa heti itsekseen.Tuosta aamuitkusta joku kysyi ja minulla tuli mieleen, että voisi olla sitä eroahdistusta??

Eli lapsi tarkistaa, että on kotona ja äitin vieressä, jokin refleksinomainen/aavistus, että herää tarkistamaan tilanteen...

Varmaan menee ohi ennenkuin huomaatkaan.Kylläpä alkaa tämä neidin sairastelu ottaa voimille.

2 korvatulehdusta ja oksennustauti ja nyt rohisee ja saattaa oksentaa limaa, mutta ei ole lämpöä??? mikä onkin jotenkin outoa??Tietty oksennustautia yms. ei voi välttää, kun esikoinen tuo koulusta kaikki kulkutaudit. Ja tuo rohina " ei oo oikeaa" sairastelua..kai me ollaan " vähällä" päästy sairastelun suhteen...uups..nyt neiti on taas raahautunut lehtihyllylle ja loput voinettekin arvat...palaillaan ja hyvää syksyä kaikille =)

Vierailija

meidän tyttö 29.12 huutaa ja huutaa öisin.... hampaat tekee tuloaan ja neljä samalla rysäyksellä. ÄITI ON VÄHÄN VÄSYNYT paita olisi paikallaan. mutta eikös se tästä pian helpotu. onneksi isoveli on perinnyt isänsä unenlahjat eikä paljon yöllisiä huutoja kuule =)omituista kun mieskin nykyyän herää tytön itkuihin!!! esikoisen aikaan ei ole itkuun herännyt...vanhuus tekee tuloaan ;)..kuulunee varmaan tuohon 30 kympin kriisiin..;-)tyttö alkoi konttaamaan 5kk iässä ja nousi seisomaan 6kk iässä..tukea pisin lähettiin kävelemään aika pian nousun jälkeen. seisoo ilman tukea ja ensimmäiset askeleet on sitten otettu...hurjaa vauhtia on tytön kehitys mennyt pienessä ajassa.

sanoja tulee jo muutamia äittä, isii, keke =kello, ikka= isoveljen nimi (niklas)kovin on kiinnostunut isoveljen tekemisistä ja vain hänen lelut kiinnostaa. välillä tyttö saa isoveljeltä aikamoista kyytiä kun tyttö menee hänen leikkeihinsä, mutta välillä leikitään niin nätisi yhdessä autoilla. ja pikkuinen ajelee pikkuautoilla pöristen.

" juuri eilen me päästiin laitokselta" ja pian meijän VAUVAlle tulee 10kk täyteen, huh huijaa että aika menee kuin siivillä.miehen kanssa olemme kerran päässeet tuulettumaan tytön syntymän jälkeen ja ensi viikonloppuna olisi tarkoitus lähteä taas kaksistaan ulos kaveridien kanssa...tekee kyllä todella hyvää välillä rentoutua!

Vierailija

kirjoittaminenkin -luettu on mutta ajatusta ei vaan meinaa paperille saada.Olimme kunnon taudissa ja vieläkin yskä siitä muistona. Neitikin kerkes jo toiseenkin kuumeeseen kuukauden sisällä ja nyt tulee taas nenästä...

Vauhtia riittää 6 kk noustiin pystyyn/kävelee tukia ja 7kk ruvettiin istuun ja konttimaan. Nyt otetaan 2-5 askelta mutta ei se vielä kunnon kävelyä ole. onneksi on arempi kuin siskonsa joka kiipes täysin jo muuramen kerrossänkyynkin ylös ilman tikkaita. (Kävelikin juuri 8kk)Kaipa tuo kuumeilu kahteen otteeseen vei onneksi tuota kävelyä pitemmälle.Yöt on ollut tän viimesen kuukauden yhtä syöttöä kipeenä olon jälkeen. Nyt kuitenkin yöimetystä en ole antanut kolmen yöhön ja viime yö nukuttiinkin jo 12 ja 5,30 heräämisillä . =melkein pirteä.

Toiveessa eletään että ruvettais taas nukkuun n 9-6hampaita edelleen kaksi jotka tuli puolivuotispäivinä. Kai ne joskus tulee ehkä.Ruokaa menee taas kohtuullisesti. Syödään aika paljon purkkeja ja niissä jopa Bonan 5-6 kk pikkukalsstajan joku lohi juttu on herkkua. joskin muut kalat ei mene kovin hyvin. Bonat ja semperit 5kk menee parhaiten piltti ja naperot jo liian hienoa.

Eikä myöskään ole mikään sihtikurkku;) onko sitten hyvä vai huono mutta hiekkalaatikolla on tosi nopea hiekkavälipala aina syötynä ....

Pikkukivet pyöritellään suussa -yleensä ainakin toivon niin antaa ne pois suustaan.Muuten ruokailu alkaa oleen sitä että kaksin käsin menee kourissa ruokaa suuhunkin ja minä sitten yritän työntää lusikkaa välillä. Sotku on mahtavaa mutta ostin sen Baby björnin askarteluessun ja se on hyvä yhdessä kaukalon kanssa saamaan suurimman osan suuhunkin.Pottailutkin aloitettu ja jo monesti pikku liru tuleekin;) Istuu vain pienen hetken -yleensä otan vaipan ja oion sen valmiiksi ja sitten jo vaippa jalkaan. Ei vie paljoa aikaa kun kuitenkin vessassa otan yleensä vaipat pois.Aika monta kertaa sitten potallakin päivän mittaan käy -aina vaipanvaihdonyhteydessä kotona ollessa.

Muutenkin vessa on joku ihmeellinen paikka johon pitää päästä aina kun ovi vaan jaa auki.Me varmaan tehdään jotain aivan ihmeellistä kun suljetaan ovi neidin edestä;)

Nyt tuolla taas sitten parvekkeella heräillään.

Syksynjatkoja!

Vierailija

Ei enää siis niin vauva. Äkkiä se aika menee..Ensin (kun vielä muistan) Herhiläiselle:

Toivottavasti kaikki menee hyvin ja saatte mahdollisimman pian nauttia terveestä lapsesta. 2 terveen lapsen äitinä sitä ei edes aina muista olla kiitollinen siitä, ettei lapsilla ole mitään sairauksia, vaan valittaa omaa väsymystään ja lasten pieniä itkuja ja kiukkuja. Siitä olen muistanut olla kiitollinen, että olen saanut lapsia. Sekään ei aina ole itsestäänselvyys. Esikoista yritettiin 2 vuotta ja sinä aikana sai huomata, että lapsia ei tehdä, ne saadaan. Pirteää syksyä sinulle ja voimia koko perheelle.Sitten pieni pätkä tuosta omasta vauvasta.

Unikoulu alkaa taas tehota ja öisin ollaan nukuttu jo aika hyvin. Minä herään jokaiseen ähinään, mutta mies ei herää huutoonkaan. Pari kolme kertaa yössä vauva meinaa herätä, mutta hetken ähistyään huomaa, ettei kukaan ota syliin ja rauhottuu takaisin unilleen. Aamuyöstä jos herää ja alkaa huutamaan, olen vielä ottanut syliin ja käymme syömässä aamupuuron. Siten saamme esikoisen kanssa nukkua jopa puoli 8 saakka.Muutama viikko takaperin oli meidän perheessä vauvarokko ja hyvin alkanut unikoulu loppui tyystin hetkeksi. Myös tissimaito maistui tuon 5 päivän aikana, kun kipeenä oltiin, vaikka vauva muuten on vieroittanut itse itsensä siitä. Ihme ja kumma maitoa tuli, vaikka sen juominen oli rajoittunut silloin vain öihin.Olemme maistelleet lehmän maitoa ja rakeinen ruokakin maistuu jo ihan siinä missä soseetkin.Kävely tapahtuu edelleen tukia pitkin, mutta välillä on yritys omatoimiseenkin kävelyyn. Kyllä se siitä. Isoveli vain käy välillä tökkäämässä vauvan nurin. On ilmeisesti sitä mieltä, että vauvojen kuuluu konttia. =)Yksi sana on tullut lisää mamman ja tutin lisäksi. Kukka (Lausutaan ' kakka' ). Kaikki, mikä roikkuu katosta on kukka. Myös lamput. Oppi katosta roikkuvaa kukkaa katsellessan yhtäkkiä tuon sanan ja nyt yrittää joka väliin tarjota tätä vaihtoehtoa.Neuvolaa ei ole ennen 1-vuotis neuvolaa, joten mitoista en tiedä.Näillä kuulumisilla tällä kertaa. Hyvät syksyn jatkot kaikille. Pysykää terveinä.Lilli ja pojat

Uusimmat

Suosituimmat