Osa 2 - Synnytys yksityispotilaana

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Oletteko kuulleet, että erikoismaksuluokka olisi poistunut synnytyssairaalasta? Kävin viime viikolla NKL:lla kyselemässä sektiosta ja siellä lääkäri sanoi, että EML olisi poistunut. Onkohan tosiaan näin? Eikö enää ole muka mitään mahdollisuutta päästä sektioon yksityspotilaana?Saisin sen kuulemma kyllä normaalikauttakin, mutta tuon toisen ketjun kirjoitukset pistivät epäilemään päivystävien lääkärien leikkauskykyjä. Luulen, että sektioajankohdasta olisi myös helpompi keskustella yksityislääkärin kanssa, ettei sitä laiteta LA päivälle vaan leikataan tarpeeksi aikaisin.Se jäi myös epäselväksi, että onko EML sama kuin 2 hengen huone? Voiko saada 2 hengen huoneen lisämaksusta, vaikka olisikin ns. normaalipotilas?

Kommentit (8)

Vierailija

Kun tietäisin, millä logiikalla tuokin päätös on tehty. Olen ymmärtänyt, että sitä perusteltiin sillä, että kyseessä on aikansa elänyt muinaisjäänne, joka aiheuttaa epätasa-arvoisuutta eri alojen erikoislääkärien palkkausten välille. EML-potilaita kun ottavat vastaan lähinnä gynekologit, kirurgit ja silmälääkärit, joiden tuloista EML-palkkiot voivat olla huomattavakin osa, monien alojen erikoislääkäreillä ei moista tulolähdettä ole käytössään. Systeemiä on esitetty korvattavaksi niin, että varsinaisen työajan jälkeen lääkärit voisivat pitää sairaaloissa " puoliyksityistä" polia jollakin määrätyllä taksalla, mutta tästä sopiminen on autuaan kesken, eikä kysymystä siitä, miten avustavan henkilökunnan, siis hoitajien palkat tuolla polilla sitten määräytyisivät, ole tietääkseni mietitty juuri lainkaan.

Lääkäriäiti taas.

Vierailija

...mutta se on poistumassa. Viimeisessä kunnallisessa Lääkäri-VES:ssä lyötiin lukkoon EML:n poistuminen, nyt en muista ulkoa, loppuuko se ensi vai seuraavassa vuodenvaihteessa, kun itse olen semmoisella alalla, ettei se kosketa minua. Uusia EML-oikeuksia valmistuneille erikoislääkäreille ei ole myönnetty enää yli vuoteen. :-(

Tämä siis tarkoittaa, että sektion tekevää lääkäriä ei voi enää kohta valita, vaan on pakko mennä sen mukaan, kuka sattuu synnärillä vuorossa olemaan.

Terkuin yks lääkäriäiti

Vierailija

sektioita tekee.Suomessa muutenkin syntyvyys laskee, joten tuntuu käsittämättömältä, että siitä huolimatta naisten oloja vain entisestään huononnetaan.

Vierailija

ne päivystäjät asiansa osaavat. Eivät lääkärit pääse päivystämään ennenkuin siihen vaadittavat taidot on hanskassa.Virkaiältään nuorempi on toki kokemattomampi kuin pitkän työuran tehnyt erikoislääkäri. Kokemuksesta tiedän kuitenkin erittäin hyvin (ja niin tietävät kaikki hoitoalalla työskentelevät) että pitkä virkaikä ei yksin tuo käytännön osaamista. Gynekologin työ on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja niin käden taidot kuin käytännön ja teoreettiset tiedotkin vaativat että niitä koko harjoitetaan. Voi esimerkiksi miettiä hallinnollisissa tai tutkimustehtävissä pääasiallisesti olevien lääkäreiden käytännön ammattitaitoa.

Vierailija

" Maan hallituksen esitys uudeksi asiakasmaksulaiksi poistaisi erikoismaksuluokan (EML). EML on tällä hetkellä ainoa mahdollisuus, jonka avulla potilas voi valita hoitavan lääkärinsä julkisessa terveydenhuollossa. Lääkäriliiton mielestä julkisessa terveydenhuollossa pitäisi ennemminkin lisätä kuin vähentää henkilökohtaiseen potilas-lääkäri ¿suhteeseen perustuvia toimintatapoja.Muutosehdotus sisältyy hoitotakuun toteuttamiseen liittyvään lakiesitykseen, joka annettiin eduskunnalle 30. huhtikuuta 2004. Lakiesityksen mukaan uusia erikoismaksu-luokkaoikeuksia ei enää myönnettäisi lääkäreille 1. maaliskuuta 2005 alkaen. Nykyiset oikeudet lakkaisivat 29. helmikuuta 2008.Lääkäriliiton mielestä erikoismaksuluokkaa ei tule lakkauttaa. Jos EML kuitenkin lopetetaan, ehdotettu siirtymäkausi on aivan liian lyhyt. Lisäksi uusia erikoismaksuluokka-oikeuksia pitää myöntää koko siirtymäkauden ajan. Näin ehdittäisiin luoda korvaavat palkkausjärjestelmät. EML:n tuoman olennaisen palkanosan poistaminen voi vaarantaa lääkärien hakeutumista töihin sairaaloihin ja heidän sitoutumistaan sairaalatyöhön.Erikoislääkärikoulutus on pääosin kokeneiden kollegojen kädestä pitäen nuoremmalleen antamaa opetusta. Kokeneiden erikoislääkäreiden lähteminen sairaalasta voi johtaa koulutuksen tason laskuun.Valtioneuvosto on ehdottanut, että erikoismaksuluokka korvataan sairaaloissa iltaisin ja viikonloppuisin toteutettavalla erityispoliklinikka ¿toiminnalla, jossa potilas maksaa hoidon todelliset kustannukset.Lääkäriliitto korostaa, että erityispoliklinikka ei korvaa erikoismaksuluokkaa. Liitto on kuitenkin halukas osallistumaan erityispoliklinikka-mallin kehittämiseen. "Ylläoleva teksti on kirjoitettu 7.5.2004, ja annettu lakiesitys vahvistettiin. Siis uudet lääkärit eivät enää nykyään saa EML-potilaiden pitämiseen oikeuksia, mutta vanhat EML-oikeuksiset kollegat saavat hoitaa hommat entiseen malliin helmikuun loppuun 2008 asti. Ehdit siis vielä parhaassa tapauksessa kahdesti synnyttämään EML-potilaana :-) Ei muuta kuin hopi hopi lapsia tekemään :-DLääkäriäitiVierailija

Milloin tämä olisi tapahtunut? Kävin kesän aikana lääkärin vastaanotolla, joka tekee näitä suunniteltuja leikkauksia(olen aikaisemminkin ollut tämän lääkärin asiakkaana) ja kyselin mm. tästä mahdollisuudesta, eikä hän ei ainakaan mitään asiasta maininnut. Hän myös leikkasi tuttuni elokuussa(suunniteltu sektio), tämä tuttuni oli EML-potilas. Tosin täytyy kertoa, että tämä lääkäri ei mielellään tee näitä suunniteltuja leikkauksia, siis EML-asiakkaille. Esim. odottavat äidit ketkä toivovat pääsevänsä sektioon ohjataan mieluummin pelkopolin kautta, jos lääketieteelliset syyt sektioon eivät tarpeeksi paina.Terveisin, kasperina

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat