Asuntolaina

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Heip,mitä olette mieltä onko ihan " hullua" ottaa 220 000¿ asuntolaina kun nettotulot perheellämme ovat 3800¿/kk? Sellaista summaa ollaan suunniteltu ja kun olen näitä viestiketjuja lukenut niin aika harkitusti ihmiset nykyään ottavat asuntolainaa..Itseä tuo summa kyllä hirvittää, miestä ei..Kiitos asiallisista kommenteista!

Kommentit (15)

Vierailija

Hui Hui kyllä kuulostaa hirvittävältä summalta... tossa jo aikasemminkin, kun mainittiin, niin eipä moni olisi markka-aikana ottanut reilun miljoonan markan lainaa.... nyt vastaavasti parinsadan tonnin lainaa ei pidetä yhtään niin suurena ja hirvittävänä.... Meillä huomattavasti pienempi laina ja sitäkin jo maksellaan takaisin iät ja ajat:/ Mutta jokainenhan miettii raha-asiat oman elämäntilanteen ym mukaan...mutta aina vaan voi tulla niitä odottamattomia menoja vuosien varrella:(

Vierailija

Me rakennettiin unelmatalo, päästään tän kuun lopulla muuttamaan!

On se kyllä niinkin että jos ei uskalla riskeerata ikinä niin ei ne haaveetkaan toteudu.

Vierailija

Kyllä minullakin leuka loksahti auki kun tuon summan kirjoituksessasi näin :DMutta kaipa ottaisin itsekin lainaa niin paljon kuin vaan mahdollista (pärjäämisen puolesta ja muutenkin), koska koti on minullekin tärkeä.

Meidän pitää näköisemme koti löytää sata tuhatta halvemmalla kuin teidän :(

Vierailija

ihan järjetöntä miettiä mitään edesmenneitä markkoja, koska rahan arvo, raha- ja korkomarkkinat ja olosuhteet sekä suhdanteet ovat toiset kuin markka-aikaan, josta on jo myös muutama vuosi aikaa.220 000 euroa on 220 000 euroa, joka suhteutetaan tuloihin euroina, muihin menoihin euroina jne. Yhtälailla 15 000 markaa saattoi olla ok palkka, ny palkkatoive 3000 euroa jne. Asuntojen hinnoissa ja tarjonnassa ja kysynnässä on myös tapahtunut merkittäviä muutoksia markkojen jälkeen!Itse kysymykseen kommentoisin vain, että maksukyky ja tulevaisuutenne näkymät ratkaisevat ei niinkään se montako euroa sitä lainaa on. Millainen vaihe elämässä ? Työelämässä? Odotettavissa aikoja jolloin tulot pienemmät? Suuremmat? Muita isoja hankintoja tai menoja? Onko muita lainoja mistä pitää selvitä? Onko odotettavissa, että voitte jossain vaiheessa lyhentää lainaa isompia summia kerralla?Korot nousevat ja laskevat pitkän laina-ajan aikana ihan varmasti. Euriboriako olette ajatelleet? Suomen pankin kotisivuilla voi hyvin tutustua korkokehitykseen, ennusteisiin jne. Nyt korot todella matalalla, joten on niillä varaa vähän noustakin ilman, että korkomenot olisivat pilvissä! Ja nythän korkokehitykseemme ei vaikuta pelkästään Suomen oma tilanne, joten mitään järkyttäviä nousuja ei ole kyllä povailtu/ odotettavissa ...

Vierailija

Kiitos kaikille vastaajille.Niinhän se on että meille koti on se ehdoton ykköspaikka ja siihen halutaan todella panostaa, joten ehkä tuo lainansuuruus on sitten ok. Jotenkin vaan tuollainen summa kuulostaa aikas hurjalta.Tällä hetkellä olen äityislomalla ja aluksi siis maksellaan vain korkoja..Lisää vastauksia otetaan mielellään vastaan!

Vierailija

Heip. Lukiessani alkuperäistä viestiä, hätkähdin kun tajusin että kyseessä on laina omakotitalon rakentamista varten. Me rakensimme juuri, ja vaikka kustannusarviot teetettiin usealla alan ammatytilaisella, kustannukset menivät 50 % yli budjetin (300 teur ==> 450 teur)Eli tämä kandee ottaa huomioon: omakotitaloa rakennettaessa kustannusarvionne lähes varmasti ylittyy, ja joudutte hakemaan lisälainaa vielä yli alkuperäisen suunnitelman.Näin se vaan valitettavasti on.

Vierailija

Emme valitettavasti ole jaksaneet erä erältä analysoida, missä kaikessa kustannukset ylittivät budjetin. Veikkaisin että on kymmeniä eri kohtia (louhiminen, rappaus, pintamateriaalit, työkustannukset eri puolilla, valaisimet, työmaan kunnossapito, sisäportaat...) jossa budjettia ylitettiin.Meillä kustannusarvio tehtiin siinä vaiheessa kun pohjapiirrustukset olivat valmiit, mutta pintamateriaaleja ei tietenkään ollut valittu, vaan niitä käytiin hankkimassa sitä mukaa kuin tarvittiin. Eli kaikkia kustannuksiin tarvittavia tietoja ei budjetointivaiheessa ollut käytössäkään.Lisäksi rakentamisessa ei yllätyksiltä voi välttyä: esim. koska harkkojen muuraus oli tehty huonosti, rappaus maksoi huomattavasti budjetoitua enemmän jne. Tällaisia tilanteita meillä oli lukuisia. Myös vuokrakoneita jouduttiin seisottamaan tontilla, kun joku työmies ei päässytkään tulemaan sovittuna aikana tai joku työvaihe venyi ennakoitua pidemmäksi. Ja koska töissä käytiin molemmat, joskus materiaaleja oli pakko hankkia sieltä mistä nopeiten saatiin. Eli joka päivä ei ole mahdollista ravata kaupoissa tarjouksia pyytelemässä.Meillä on muuten arkkitehdin suunnittelema Lammi-kivitalo. En tiedä pysyvätkö kustannukset paremmin kurissa talopakettiratkaisuissa.

Vierailija

hmmm:

Lainaus:

Me rakensimme juuri, ja vaikka kustannusarviot teetettiin usealla alan ammatytilaisella, kustannukset menivät 50 % yli budjetin (300 teur ==> 450 teur)
Näin opiksi meille perässä tuleville: oletteko ehtineet jo selvittää, miksi arviot pettivät? Mikä kaikki teillä maksoi suunniteltua enemmän ja miksi?

Vaihdoitteko työn edetessä suunnitelmia, materiaaleja, määriä, vai mitä tapahtui?

Vierailija

kannattaa miettiä niitä muutoksia joita asuntolainan takaisinmaksuajalla mahdollisesti tulee eteen: lapset, hoitovapaa, työttömyys, sairastuminen.. kannattaa otta huomioon ettei takaisinmaksukyky ole välttämättä vakio, varsinkin meillä naisilla.toisaalta, nythän on olemassa piiiiitkiä asuntolainoja, joissa tosin korkojen osuus on kova, joten jos asunto on teidän elämänne unelma, en näe syytä miksei kannattaisi sitä ostaa. koti on aina koti eikä sijoituskohde!itse en jaksa laskeskella korkojen määrää oman lainani osalta: niinhän se on, ettei mitään saa ilmaiseksi. mutta asun varmasti paremmin ja väljemmin kuin jos vuokralla asuisin!

Vierailija

...sanaisen arkkuni minäkin tähän keskusteluun.Olen samaa mieltä siitä, että on aika hyödytöntä verrata muiden lainamääriä silloin, kun on omasta lainanmaksukyvystä kysymys. Toisaalta ymmärrän myös, miksi sitä niin paljon kysytään, sillä on mielenkiintoista verrata toisten ottamia lainoja omaansa. Eli puolensa tälläkin.:)Fedja-sedän kanssa olen taas erimieltä siitä, että olisi jotenkin typerää miettiä markka-aikoja. Luulen, että tulen itse tekemään niin loppuikäni, ja varsinkin suurten lukujen ollessa kyseessä. On erittäin hämäävää ajatella esimerkiksi 100 000 euron lainaa tai sitten 100 000 markan lainaa; euroissa kun luvutkin näyttävät paljon mukavimmilta.:) Sitä paitsi ei palkan nousu 15 000 markasta 3000 euroon ole mitenkään suuren suuri, joten mielestäni lainan takaisinmaksussa on ihan yhtä iso homma kuin silloin markka-aikana.Meilläkin talon rakennusbudjetti ylittyi komeasti - jos se nyt niin tarkka olikaan?:) Missä sitten ylityksiä yleensä tapahtuu? Suuri riski on aina perustamiskustannuksissa; jos hyvin käy, tai siis on hyvä tontti, niin voi selvitä budjetissa pysymälläkin, mutta aika monilla on tullut ikäviä asioita esiin, kun kuokka on maahan käynyt. Meillä kävi onneksi tuuri sen suhteen, että maaperä oli oivallinen rakentamiseen.Yli mentiin sitten reippaasti sisustusmateriaaleissa. Varsinkin laatat ja parketti tulivat maksamaan huimasti enemmän kuin suunnittelimme, sillä nälkä kasvoi syödessä, ja päädyimme paljon kalliimpiin materiaaleihin kuin alunperin piti. No, nyt ovat ainakin sellaiset, mistä pidämme. :) Takka sekä kodinkonekalusteet tulivat hintaviksi. Nämä ovat tietysti asioita, joista voisi tinkiä ja itse vaikuttaa, mutta kun sukeltaa sisustamisen vaiheessa kauppoihin, ne vievät mennessään. Lieneekö sitten heikko luonne?:)Myös muuraus - tiiliverhoiltu talo - tuli maksamaan paljon, paljon enemmän kuin laskimme. Maa/kaivuutyöt olivat myös tosi hintavia, ja niitä on aika vaikea budjetoida tarkalleen. Lisäksi laatoittajan palkka oli aika " mukava" . Sähköhommat myös hintavia, ja varsinkin valaistus tuli maksamaan. Nämä taas asioita, joissa hintaan ei voi paljoakaan vaikuttaa, ja jotka ovat hommia, jotka täytyy tehdä.Eli kaiken kaikkiaan taloon saa uppoamaan niin paljon rahaa kuin sielu ja kantti kestää. Vain taivas on rajana - ja rahapussin pohja.:) Kaikki maksaa rakentamisessa, mutta on se lopputulos sen arvoinen! Eli tsemppiä vain kaikille rakentamista suunnitteleville!

Vierailija

Tällä hetkellä asuntojen hinnat ovat huipussaan ja korot ovat alhaalla. Korkojen nousu on täysin realistinen ja suorastaan odotettavissa oleva asia. Tähän moni suhtautuu niin, että no mikäs siinä, sitten vaan jatketaan laina-aikaa ja eletään elämää tässä meidän unelmatalossa. MUTTA kun laina-ajat ovat jo valmiiksi pitkiä, ei laina-aikoja voida enää entisestään pidentää, eivät pankit anna niitä loputtomasti. Kun korot nousevat, asuntojen arvot laskevat ja siinä tapauksessa pankki voi pyytää teiltä lisävakuutta. Jos lisävakuutta ei tule ja laina-aika on jo maksimissaan, lähtee asunto myyntiin. Ja mynnissä siitä saa paljon vähemmän kuin ostohetkellä jouduitte maksamaan. Tämä on asia, johon uhraisin pari ajatusta ennen kuin naulaan kiinni ison asuntolainan.

Jos otatte 220 000 lainaa, otatte siis lainaa karkeasti MILJOONA KOLMESATAA TUHATTA. Se on hirveän iso laina, markka-aikaan tuollaisia lainoja ottivat todelliset isorikkaat. Minä en ottaisi teidän tuloillanne niin suurta lainaa. Olisin hetken vuokralla (tai nykyisessä ehkä pienessä omistusasunnossanne) ja katselisin, mihin seuraavat 6 kk vievät asuntomarkkinaa. Veikkaukseni, ehkä jonkin verran valistunut sellainen on, että asuntojen hinnat lähtevät laskuun. Tai oikeammin, ovat nyt jo laskussa, myyntiajat ovat pidentyneet jne.

Vierailija

meillä suurinpiirtein samanlaiset tulot lainaa vain 126 000 rakentamastamme talosta.Meillä 3 lasta koululainen eskarilainen ja päiväkotilainen ikää jo meillä 40 tietämissä eli olemme jo 60 v kun laina on maksettu pois. Maksamme lainaa noin 700 euroa kuussa .Muihin kuukausimenoihin menee karkeasti arvioiden 800-1000 euroa laskuihin, ruokaan ja työmatkoihin noin 500-600 euroa. Eli kuukausittain meille jää rahaa tuhlattavaksi noin 1000-1400 riippuen laskujen määrästä. Tällä hetkellä lasten päivähoidot nielaisee tuon 380 euroa vielä parisen vuotta.Lisäksi mitä nielaisee kulkuneuvot tarviiko autolainaa tulevaisuudessa tai kenties kakkosautoa.Pakolliset Asumiskustannukset on noin 250 euroa kuussa meillä neliöitä 200.Lisäksi aina vuoden lopussa kiinteistövero 300-500 euroa.Jäljelle jäävä summa tuntuu isolta mutta kun lapsiakin on kolme niin heidän menonsa on yllättäen suurikin. Kun kolmelle lapselle ostaa syksyllä tarpeelliset syysvaatteet ja kengät ym varusteet huomaakin että ei sitä paljon rahaa jää. vanhemmatkin tarvii aina joskus jotain uutta.Samoin kun lapset tarvii pyöriä suksia luistimia kelkkoja jne. Lisäksi kaikki lapset harrastavat jotain esim. tytön harrastuksiin kuussa menee 110 euroa.Ymmärsin että teillä on nyt yksi lapsi eli menot lasta kohden ei ole paljon. Mutta aiotteko hankkia lisää lapsia tulevaisuudessa minkä ikäisiä olette kun laina loppuu. Koittakaa visioida millaiset menot teillä on kun kaikki laskut on pahimmillaan päällä. Toki voihan sitä aina sairastua tms. että kuviot menee uusiksi mutta laskekaa nyt ihan normaalien kuvioiden mukaan.Sillä vaikka talo olisi unelmien talo niin onko siinä sitten varaa asua tai kestääkö ainaista riitaa rahasta ym.Toisaalta koskaan ei saa mitään jos ei uskalla mutta itse tässä iässä en enää uskaltaisi ottaa noin suurta lainaa. Tosin olemme miehn kanssa kituuttaneet edellisen laman 90 luvun alussa kun työttömyyttä jatkui parisen vuotta oli iso asuntolaina ja tuntui että eläminen oli jatkuvaa kituuttamista. Sitä kesti vain 2 vuotta mutta samanlaista kituuttamista en kylläkään haluaisi koskaan enään.

Vierailija

mar1anne:

Lainaus:


Onko se sellaisella paikalla missä asuntojen tarve kasvaa ja missä on paljon tyopaikkoja ja missä ei ole vaikeuksia myydä sitä jos niin haluatte tehdä?
Tulemme rakentamaan todellakin sellaiselle alueelle johon juuri tällä hetkellä rakennetaan paljon ja on kyllä haluttua asuinaluetta, mutta toivottavasti emme joudu sieltä pois muuttamaan, koska talomme on meidän molempien unelmien talo!

Vierailija

Onko se sellaisella paikalla missä asuntojen tarve kasvaa ja missä on paljon tyopaikkoja ja missä ei ole vaikeuksia myydä sitä jos niin haluatte tehdä?

Vierailija

Riippuu paljon siitä, mitä muita menoja teillä on - ja myös teidän " life stylestä" . Jos otatte noin ison lainan, niin olette sen kanssa naimisissa vuosikausia. Se on ok, jos koti on teille tärkeä paikka ja haluatte panostaa siihen. Mitään ulkomaan matkoja tms. ei ainakaan joka vuosi varmasti voi tehdä... tai muutakaan paljon rahaa nielevää " kivaa" . Nettotulot teillä on ok.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat