Steiner-,Montessori- tms. päiväkodin eroja käytännössä

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Lapsi on tällä hetkellä perhepäivähoidossa nuoren ikänsä vuoksi mutta taka-alalla kummittelee jo ajatuksia tulevasta.Päivähoito on mennyt loistavan hyvin, joten uskaltaisin kuitenkin ajatella että joskus siirtyisimme päiväkotiin.Alueemme päiväkoti kuitenkin tuntuu minusta liian laitosmaiselta ja olemme harkinneet kodinomaisempaa ja ehkä omaan kasvatusarvomaailmaamme paremmin soveltuvaa paikkaa.Olen toki tutustunut Steiner- ja Montessoriajatusmaailmaan , mutta vain teoriassa.Luettuna nämä ideologiat tuntuvat niin hienoilta, mutta niinpä tuntuu kaupungin sivuilta luettuna kunnallisenkin päivähoidon tavoitteet.Toteutuminen onkin sitten varmaan toinen juttu.Toki aion ko. paikoissa käydä tutustumassa kunhan kypsyttelen ajatusta,mutta voisiko joku asiasta tietävä kertoa miten nämä päivähoidot eroavat käytännössä toisistaan?

Kommentit (2)

Vierailija

Itse työskentelen Montessori-päiväkodissa. Olen myös ollut kunnallisissa " peruspäiväkodeissa" töissä, joten osaan jollain tavalla vertailla paikkoja keskenään. Toisaalta täytyy muistaa, että kuntakohtaisia eroja löytyy. Joissain kunnissa säästöt näkyy esim.henkilöstössä enemmän. Montsat ja Stainerit yleensä ovat yksityisiä päiväkoteja, joita ylläpitää vanhempain kannatusyhditys. Näin ollen säästöt ja leikkaukset eivät ehkä kohdistu niin suoraan toimintaan. Meillä ainakin kovasti aina mietitään lasten parasta ja säästetään sellaisissa asioissa, joista on helppo tinkiä (ei siis turvallisuus, työntekijöiden jaksaminen). Esim. retkiä on joskus rahoitettu vanhempien lompakosta, jos päiväkodin rahatilanne on tiukilla.

Pedagogisesti Montessorissa on ihanaa lapsen itsenäinen toiminta, lapsen arvostaminen omana ajattelevana yksilönä ja työrauha. En todellakaan kaipaa sitä vapaan leikin maailmaa, jossa 25 lapsen ryhmä juoksee kiljuen ympyrää pikkuauto-leikeissään... Silti Montessori-pedagogiikassa on tilaa myös mielikuvitukselle. Meillä ainakin päiviin sopii myös leikkiä, liikuntaa, erilaisia taidemuotoja yms. Parasta ehkä kuitenkin mielestäni on se. että lapsia ei aseteta samalle viivalle, vaan jokainen saa työskennellä sellaisten asioiden parissa, jotka tuntee erityisen kiinnostaviksi. Ihanaa on myös, että ryhmässä on monen ikäisiä lapsia. Lapset oppivat toisiltaan ja isommat nauttivat, kun saavat auttaa ja opastaa pienempiä touhuissa.

Perheet osallistuvat päiväkodin toimintaan aktiivisemmin kuin kunnallisissa päiväkodeissa. Joten aktiivisuutta täytyy löytyä, jos yksityiseen päiväkotiin hakeutuu. Toisaalta kukapa meistä ei haluaisi olla tekemässä oman lapsen päivähoitoon liittyen päätöksiä ja vaikuttamassa siihen, millaisessa paikassa lapsi päivänsä viettää!

Onnea sopivan vaihtoehdon löytämiseksi!

Vierailija

Eli tosiaan siellä lapset usein osallistuvat esim. ruuan tekoon, päiväkoti on kotimaisempi eli juuri esim. keittiö on kaikkien käytössä. Lelut eivät ole muovisia, vaan luonnonmateriaaleista. Pihalla tehdään samalla iahn normaaleja hommia eli päiväkodin hoitojien hommat ovat vähän kuin hoitaa kotia (pihan hoitoa, ruuan tekoa, siivoamista siinä lasten kaitsemisen ohella).

Vanhemmilta odotetaan hieman enemmän kuin tavallisen kunnallisen päiväkodin lapsien vanhemmilta. Usein kerätään rahaa johonkin yhteiseen hyvään, hoitotiloja voidaan esim. korjailla talkoovoimin (koska kunnalta ei usein rahaa tälläisiin tule). Eli mukana " täytyy" olla, eikä vaan viedä lasta ovelle aamulla ja haeta illalla.

Vuodenaikajuhlat on isoja juttuja ja niitä valmistellaan paljon. Päivillä on usein omat teemat. Jonain päivänä kaikki leipoo jne. Ja kyllä ne hienot periaatteet usein siellä toteutuu.En nyt ehdi enempää kirjoitella, mutta kyllä minä ainakin suosittelen steinerpäiväkotia jos sellainen löytyy suht läheltä omaa kotia. Kannattaa soittaa ja mennä ihan paikan päälle katsomaan paikkaa, että miltä vaikuttaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat