Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Mihin tämä nykyinen suositus perustuu, että ei enään annettaisi vauvoille velliä?

Olen nyt kahden vaiheilla rupeanko antamaan iltavellin tytölle vai en. Miten muut olette toimineet? saako vauvanne velliä?

Nämä suositukset kun muuttuvat kokoajan...

Kommentit (16)

Kuten edellä on jo mainittukin, ilmeisesti on vain kyse siitä, ettei vellien ravintosisältö ole paljon maitoa kummoisempi ja isommalle lapselle kannattaakin syöttää jo puuroa.Suositus, josta on kyse, on Sosiaali- ja terveysministeriön Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten,odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus (2004). Siitä suoraan lainattua:

" Vellien antamista perustellaan usein sillä, että lapsen nälkä pysyy paremmin poissa ja että lapsi nukkuu paremmin. Vellien antamiselle alle viiden kuukauden ikäisille terveille lapsille ei ole ravitsemuksellisia perusteita. Yli viiden kuukauden ikäisille puurot ovat vellejä suositeltavampi vaihtoehto. Kiinteärakenteisena ruokana puurot sopivat vellejä paremmin syömisen opetteluun. Myös äidinmaidonkorviketta saaville lapsille puurot ovat vellejä suositeltavampi vaihtoehto."

Koko läpyskä netissä:http://www.stm.fi/Resource.phx/publishing/store/2004/09/pr1095673148360/...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neuvolantäti mainitsi asiasta ohimennen ja multa meni ohi, että miksi ei. Kysynpä tarkemmin ensi kerralla. Kyselin joskus aikasemmin vellin antamisesta ja joku (en nyt muista nimimerkkiä) alkoi " saarnaamaan" , että nykyään ei velliä suositella eikä sitä perustellut sen enempää.

Ja mua jäi vaivaamaan, että MIKSI EI?

...hieman negatiivinen kommentointini tähän aiheeseen tuossa aikaisemmin. On ollut aika huono päivä tänään aamusta asti ja nämä jatkuvat suositusten muutokset yms. välillä vähän ihmetyttää.

vai että vellikielto! Meidän tyttö on kyllä saanut velliä jo ihan pienestä asti iltaisin, ja aion antaa vielä jonkun aikaa.. Nykyisellään kun tykkää illalla mieluummin ottaa pullosta velliä (rauhoittaa ja on mukava olla äidin sylissä lämpimässä) kuin lusikoida puuroa lusikalla.

että velli ei ole sen täyttävämpää kuin rintamaitokaan, joten käski aloittaa perunalle sitten joskus kun aloittaa...Itse ajattelin (ehkä) aloittaa tällä viikolla antamaan bataattia ja sen jälkeen ehkä velliä...

sillä vellissä, puurossa ja maidossa on tiivistetysti seuraavat ravintoarvot:Maito 100ml Velli 100ml Puuro 100ml

Energiaa 64 kcal 140 kcal 115 kcal

Proteiinia 1,3 g 3,9 g 4,2 g

Hiilihydr. 6,8 g 17,4 g 17 g

Rasvaa 3,5 g 6 g 3,1 g

Ravintokuituja 0,6 g 1 g

Vitamiineja on sitten pitkä lista!En siis ole mikään ravintoterapeutti, mutta ei velli mielestäni edellä olevan valossa ole todellakaan mikään huono vaihtoehto. Varsinkaan, kun meillä ei pojalle tunnu tuo puuro millään maistuvan. Muita kiinteitä ja rakeisiakin syö hyvällä ruokahalulla. Tosin puurosta saa kuituja enemmän kuin vellistä, mikä tietysti puhuu puuron puolesta.Luulenpa, että tuo " vellikielto" tarkoittaa vain sitä, että vellejä ei niinkään suositella ihan pikkuvauvoille, sillä viljavalmisteita suositellaan syystäkin annettavaksi n. 5kk:n iästä lähtien.Nalle ja poika 7,5kk

Maitopohjaisia vellejä ei suositella pelkästään rintamaitoa syöville/juoville vauvoille, koska niissä on samaa maitoa kuin korvikkeissakin. Korviketta saaville vauvoille vellejä taas voidaan antaa vanhempien niin halutessa.Kyllä meillä on hieman huomattu eroa korvikkeen ja vellin välillä. Eli velli on hieman tuhdimpaa.

... ei vellejä kannata välttämättä antaa senkään vuoksi, että aikainen altistus maidon proteiineille voi kohottaa esim. diabetesriskiä. Niitä maitoproteiinejahan on sekä lehmänmaitopohjaisessa korvikkeessa että vellissäkin.Haluaisin huomauttaa että tästä ei ole mitään näyttöä. (Sanoit toki VOI, mutta mitään tähän suuntaan olevaa tutkimustulosta ei ainakaan lasten puolella ole käytössä.) Diabetesriskiä voi kohottaa myös moni muu asia, mutta niistäkään ei ole näyttöä. Tiesitteko muuten, että lasten diabetestä on eniten suomessa, sisiliassa ja jossakin etelä-amerikan maassa (en muista missä). Miettikääpä maiden ruokakulttuureja, ne ovat täysin toisistaan poikkeavia. Toisaalta esim. Thaimaassa lasten diabetestä ei ole juuri nimeksikään...mistäköhän sekin johtuu? Niin ja vain suomessa lapset juovat maitoa paljon.

...tyttö kohta vuoden ja velliä juotu iltaisin ja aamuisin jo 8 kuukautta. Yksinkertaisesti sen takia että tykkää vellistä ja puuro saa hänet yökkimään, on kokeiltu tuhat kertaa. Muuten syö ihan tavallista kotiruokaa ja isoina paloina vielä. Eli ei ole kyse siitä että olisi nirso tuhdimmalle ruoalle. Ei ilmeisesti vaan tykkää puurosta, kaikki muu kyllä menee. Tuntuu siltä että nykyään eletään aivan liikaa joidenkin sääntöjen mukaan mikä ärsyttää suunnattomasti. Ei se velli ole epäterveellistä. Jokainen tyylillään ja mikä lapselle maistuu. En minä ainakaan ala puuroa väkisin tytölleni syöttämään, enhän itsekään syö mitään sellaista mistä en pidä. Kunhan lapsi on terve ja muuten saa monipuolista ravintoa niin väliäkös sillä. Ja hyvin nukkuu yöt meidänkin tyttö pelkällä vellillä. Ilta ja aamuvellin välillä on syömättä jopa 12 tuntia. Että silleen.

oli sitä mieltä että velli ei juuri ole kummoisempaa kuin maito ja puuroa kun voi antaa jo 5 kk ikäiselle. Hän kuitenkin painotti sitä että tämä on hänen mielipiteensä, ei mitenkään kieltänyt vellejä.

Nää suosituksetkin tuntuu vähän riippuvan siitä kuka niistä kertoo.

Tehköön jokainen niin kuin parhaaksi näkee.

Anna hyvä Aukkis vain edelleenkin lapsellesi velliä, jos lapsi siitä kerran tykkää eikä puuro maistu. :) Eihän tässä kukaan ollutkaan väittämässä, että vellin antaminen olisi jotenkin haitallista tai pahaksi lapselle (paitsi tosiaan silloin jos vellipullo annetaan illalla hampaiden pesun jälkeen, silloinhan ei lapsen pitäisi saada enää muuta kuin korkeintaan vettä). Mutta kyse oli siitä, että nykyisin ei enää suositella vellin aloittamista, kun yhtä hyvin voi antaa puuroa.Puurossa on enemmän kuitua ja se on täyttävämpää kuin velli. Toki tämäkin riippuu ihan siitä, mitä puuroa tai mitä velliä annetaan, mutta jos ajatellaan esim. itse tehtyä kaurapuuroa ja siihen verrattuna sitten kaupan velliä, niin se velli ei yhtä täyttävää ole. Jos kaipaa lapselle esim. parempia yöunia, niin sitten kannattaa antaa sitä puuroa, joka pitää nälän kauemmin poissa. Valmisvellit ovat lähinnä maustettua korviketta. Ja kuten joku sanoi, jos lapsi on rintaruokinnalla eikä saa korviketta, niin silloin ei vellejä kannata välttämättä antaa senkään vuoksi, että aikainen altistus maidon proteiineille voi kohottaa esim. diabetesriskiä. Niitä maitoproteiinejahan on sekä lehmänmaitopohjaisessa korvikkeessa että vellissäkin.Nykysuositus on, että lasta imetetään 6 kk ikään asti ja vasta sitten aloitetaan kiinteät. Jos kuitenkin pitää aloittaa jostain syystä kiinteät jo aiemmin, niin kasvissoseet voi aloittaa siellä 4 kk iässä ja viljat 5 kk iässä. Ihan hyvin voi sitten antaa peruna- tai porkkanasosetta taikka puuroa vellin sijasta. Toki jos tuntuu sille, että lapsi ei parin kolmen viikon opettelun jälkeenkään opi soseelle tai puurolle, niin kannattaahan sitä velliä sitten kokeilla. Mutta ei välttämättä kannata varsinaisesti vellipullolle opettaa, kun tosiaan puurot ja soseet ovat täyttävämpiä ja rakenteeltaan parempia. Mutta jos jostain syystä tahtoo lapselle velliä antaa, niin eihän siinäkään mitään väärää ole. :) Eihän kaikkea kannata tehdä tai jättää tekemättä vain sitä silmällä pitäen, mikä olisi järkevintä tai mistä olisi eniten hyötyä. ;)


että miksi turhaan antaa pullosta " litkua" , kun vauvan voipi opettaa syömään myös puuroa, joka on paksua ja kiinteää ja edistää siis myös kiinteiden syömisen opettelua ylipäätään.Monille on tullut ongelmia eteen, kun pitää" vieroittaa" vauva vellipullosta, ei totukaan puuroon enää.Vellipullo on myös aika pahaksi hampaille, varsinkin kun moni antaa sen pesujen jälkeen sängyssä > happohyökkäys.5 kk ikäiselle ja etenkin pienemmille kannattaa aloittaa puuro vatsaystävällisesti riisipuurolla ja maissipuurolla, ei kotimaisilla viljoilla suoraan.(Velli)pullo on ehkä helppo ratkaisu, ei tarvitse lapioida suuhun, ei sotke, menee nopeasti jne.Kukin tekee oman ratkaisunsa.

neuvolan täti sanoi, että nykyisin ei enää velliä suositella niin kovin. Tämä johtuu siitä, että vellin ravintosisältö ei ole juurikaan maitoa parempi (kuten joku jo edellä mainitsi). Eli mielummin pitäisi antaa puuroa!

Meillä kuitenkin neuvolan täti jatkoi, että näitä uusia suosituksia ei aina kannata ottaa ihan " tosissaan" vaan maalaisjärkeä voi käyttää! Niinpä meillä poika aloitti neljä kk:n vanhana syömään iltaisin velliä ja yöunien pituus kasvoi suuresti! Että tuskin se velli ihan turhaa ruokaa on...

jos on pärjännyt esim. 5 kk ilman pulloa, niin siinä vaiheessa ei kannata enää opettaa vauvaa pullolle (vaan esim. nokkamukista juomaan). Eli suosittaisin puuroa minäkin. Riisillä alkuun.

(Uusin suositus tutkimusten mukaan viljoille on 6 kk. Tosin tulossa " neuvolasuositukseksi" kaiketi vasta vuonna 2007. Pieni uutinen oli syyskuun Vauva-lehdessäkin.)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat