Seuraa 

Heips,Onko muilla ollut samanlaista vauvan mieltymystä pitää päätä vain toisella puolella? Kun laitan 2,5kk vauvani vaunuihin/hoitopöydälle/puuhamatolle selälleen niin kääntää aina pään vasemmalle, sylissä pystypäin pää aina vasemmalla jne. Vauvahiuksetkin ovat kuluneet vasemmalta puolelta! Yritän nukuttaa sängyssä oikealla puolella ja se onnistuu, mutta haluaisin että poika käyttäisi oikeata puolta omasta tahdostaankin...Kuulisin mielelläni jos muilla on ollut samanlaisia " ongelmia" .

Sivut

Kommentit (22)


Tyttö kääntää pään aina oikealle! Sanoivat neuvolasta juuri tuota lelun vientiä toiselle puolelle, ja myös nukkumissuunnan kääntämistä niin, että valo tulee toisesta suunnasta, eli meillä vasemmalta. Vauvahan kääntää päätä valoon päin. Onko muille sanottu, että kallosta voi tulla toispuoleinen näin? Pitääkö paikkansa siis?

Tuo leluilla houkuttelu toiselle puolelle on hyvä idea ja tässä myös yksi idea jonka olen kuullut:

Jos teillä on sängyn oikealla puolella lähellä seinä, niin laittakaa seinälle jokin kuva josta vauva voisi olla kiinnostunut, silloin saattaa kääntää päätä myös sängyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästähän kehkeytyi oikein hyvä keskustelu! Ollaan nyt toista päivää ekan fysioterpiakäynnin jälkeen yritetty pitää vauvan huomio oikealla puolella ja sylissäkin aina käännetty niin että vauva kääntäisi enemmän päätä oikealle tai ainakin pitäisi suorassa. Näyttää tuottavan tulosta aika nopeasti, sillä pää kääntyy jo ilman itkua oikealle ja joskus sylissä vähän aikaa jopa täys 90 astetta oikealle. Fysioterapeutti kehotti myös ajelemaan autolla, niin että estää kaukalossa vauvan pään pääsyn vasemmalle ja kun ainakin meidän poika nukahtaa nopeasti autoon, niin oikean puoleiset niskalihakset venyvät mukavasti nukkuessa.Aika hurjaa luettavaa ne englanninkieliset sivut vinopäisyydestä. Nähtävästi tuo vinopäisyys olisi kuitenkin alkanut jo heti syntymästä. Eli ei ole meidän tapauksessa diagnoosi. Hyvä kuitenkin tietää asiasta!Tuo tuttijuttu ei meillä toimisi, koska poika ei syö tuttia ollenkaan. Imettäessä voisin kuitenkin kokeilla samaa - luulisi ainakin motivaation olevan kova kun tiedossa on ruokaa! Ajattelin myös etsiä uuden helistimen, musta-keltaraitaisen ampiaisen tai vastaavan, jota fysioterapeutti käytti. Tuo väriyhdistelmä kuulemma vetoaa parhaiten muutaman kuukauden ikäisiin!Kokemuksia ja kommentteja otetaan mielellään edelleen vastaan.

Kokeilen tuota lelun vientiä toiselle puolelle ja pientä jumppausta. Lääkärissä katsoivat jo niskan viime viikolla muiden vaivojen vuoksi ja kaikki oli siellä normaalia. Jos edistystä ei tapahdu 2 viikon sisään niin sitten kerron asiasta neuvolassa kun on 3kk tarkastus. Kiitokset vielä kannustavista vastauksista!!

päätään vasemmalle enemmän. Päästä tuli hiukan epäsymmetrinen, jonka huomasin noin nelikuisena.Siitä lähtien aloimme juuri leluilla houkuttelemaan poikaa pitämään päätään enemmän myös oikealle käännettynä. Unille laitettaessa huolehdimme myös aina, että pojan pää on hiukan oikealle käännettynä. Myös hoitopöydän käänsimme toisin päin, eli niin että seinä oli oikealla puolella. Aiemmin oli ollut vasemmalla ja siitä poika oli varmaan alkanut katselemaan vasemmalla ollutta kuvaa seinällä. Neuvolassa sanoivat pään vielä kasvavan niin paljon, että kun alkaa pitämään poikaaNyt, 7,5 kk:n ikäisenä, ei pää ole enää yhtään epäsymmetrinen. On ollut jo jonkin aikaa " normaali" . Eli asian voi hyvinkin korjata, kun sen tekee heti asian huomattuaan. =)Nalle ja poika

Kokeilin leluja, helistimiä ja kaikkea, jotka on ennen toiminut, mutta ei auttanut. Vauva ei käännä päätä oikealle. Lähdin lääkäriin ja passittivat sairaalaan. Tehtiin niskan ja pään ultrat, röntgenit + verikokeet. Mitään ei löytynyt. Nt kipulääkityksellä tämä päivä tarkkailussa, mutta ei näytä muuttavan tilannetta. Poika selkeästi aristaa oikeata puolta ja alkaa välillä huutamaan siirrettäessä. Liittyikö teillä muilla kipua/aristusta/itkua? Huomenna taas sairaalaan.

että nosta ja laske vauva vasemman puolen kautta ja laita lattialla leluja vasemmalle puolelle, jos kiinnostuneena katselis niitä. meillä auttoi nämä jutskat, kun pää oli aina vain toiselle suunnalle. neuvolassa sanottiin, että ei syytä huoleen jos kuitenkin kääntyy molempiin suuntiin.

Eli kannattaa ottaa asia vakavasti ja yrittää " jumpata" vauvan kanssa niin, että pää kääntyy toiseenkin suuntaan.Meillä vauva aikanaan käänsi päätään vain vasemmalle. Ei auttanut kuvat, helistimet, jumpat tai muut, vauva tuijotti vaikka seinää, jos se vain oli vasemmalla puolella. Mitään " vikaa" vauvassa ei ollut eikä niskakaan ollut jäykkä, mutta jostain syystä halusi kääntää päätään vain vasemmalle. Kaikesta yrittämisestä huolimatta päästä tuli epäsymmetrinen eli littana vasemmalta puolelta - ja vielä nytkin, 4-vuotiaana, pää on epäsymmetrinen vaikkakin kasvu on jonkin verran sitä tasannut.

Meidän poika saa apua pään jumppaamiseen fysioterapeutilta. Eilen oli ensimmäinen kerta ja pienen huudon kanssa saimme jumpattua päätä ihan oikeallekin. Joku siellä kuitenkin vihlaisee ja sen takia hän pitää päätä vain vasemmalla. Lääkärit ovat kuitenkin vakuuttuneita että muutamalla fysioterapeutin käynnillä ja kotijipoilla niska saadaan kuntoon. Eli virikkeitä oikealle, vaunuihin ja sänkyyn oikealle kyljelle, sänky siirrettiin myös toisinpäin jne.Te jotka olette olleet fysioterapeutilla, oliko ensimmäisillä kerroilla itkuista touhua?

Eli, neuvolassa sanoivat, että kun alkaa pitämään poikaa mahdollisimman usein pää myös toiselle puolelle käännettynä, pään muoto korjaantuu.=)Nalle

Saimme neuvolasta lähetteen lääkärille ja sitä kautta jumpparille. Kotijumppaohjeistuksen saatuamme harjoittelimme (=venyttelimme) ahkerasti ja kontrollikäynti sujuikin tosi hyvin, eikä yhtä säntilliseen treeniin ole tarvetta. Kuulemma pää saattaa kehittyä epäsymmetriseksi, jos toispuoleisuus jää hoitamatta.


Meillä tyyppi (2,5 kk) piti päätään koko ajan oikealla puolella, mikä huolestutti neuvolalääkäriä, joka kehotti juuri helistinjumppaan. Se ei kuitenkaan auttanut yhtään, kun kaulan ja niskan lihakset olivat toispuoleisesti kehittyneet, eli vauva ei jaksanut siirtää päätään itse, ellei ollut *tosi* motivoitunut, eikä helistin kiinnostanut yhtään tarpeeksi.No, mietittiin sitten vaimon kanssa, että mikäköhän sitä motivoisi, ja todettiin, että tuttihullua tietenkin tutti. Joten alettiin järjestelmällisesti aina tuttia suuhun antaessa houkutella vauvan päätä vasemmalle kutittamalla tutilla suupieltä, sekä syöttää (pulloruokittavaa) vauvaa niin, että houkutellaan ensin pää vasemmalle ja syötetään sitten vasemmasta yläviistosta. Ja niinhän se siitä viikossa vahvistui - nyt pitää päätä tasaisesti miten sattuu.Meilläkin kuului itkua ja kitinää, kun käänsimme päätä, eikä tyyppi halunnut myöskään olla sylissä niin päin, että pään olisi pitänyt olla vasemmalle.Sen verran että kun laitan hänet nukkumaan oikealle kyljelle niin kääntyy unissaan selälleen ja pää oikealla. Samaten kun imetän häntä makuultaan niin pää on oikella eli fysiologisesti saa pään oikelle (niin tai ainakin tällä kipulääkityksellä, panadol). Muuten poika nukkuu ja syö hyvin, vähän itkuisempi kuin normaalisti. Huomenna olen taas toivottavasti viisaampi. Alkaa vain lääkäreillä loppua ideat, mikä olisi syynä. Tätä on katsonut 6 lastenlääkäriä, neurologi ja röntgen- ja ultralääkäri... No hyvässä hoidossa hänen ainakin pitäisi olla. On vain niin rankkaa katsella kotona poikaa ja mietiskellä mikä voi olla syynä.

kun poikavauvamme oli pieni. Neuvolassa, niin kuin synnärilläkin, olivat sitä mieltä että kohdussa on ollut loppuajasta niin ahdasta että pää on ollut paljolti aina samaan suuntaan kääntyneenä.

Terveydenhoitaja lähetti meidät myös fysioterapeutille, joka katsasti tilanteen.Käytiin vain kerran. Hän totesi, että ahkerasti kun jumppaa sitä niin alkaa pikku hiljaa taipua toisellekin puolelle. Eli antoi ohjeiksi ottaa helistimen tms. ja houkutella vauva seuraamaan helistintä niin pitkälle kuin mahdollista, toisena ohjeena antoi ihan omalla kädellä hellävaroen painaa poskea oikealle puolelle.

Noilla keinoilla kokeiltiin ja alkoi pikku hiljaa vetreytyä.Kannattaa kysäistä neuvolasta asiasta! Voipi olla sama syy teillä. Meidän mielestä oli hyvä,että päästiin käymään fysioterapeutin juttusilla, koska hän pystyi tarkistamaan kuinka jumissa niska oli.

plagiokefalia eli vinopäisyys. Halusi aina pitää päätään toiselle puolelle. Asumme ulkomailla ja täällä jo synnytyssairaalassa asiaan kiinnitettiin huomiota samoin kuukausittaisissa lääkärintarkastuksissa, koska vinopäisyys ei ole vain kosmeettinen haitta vaan voi aiheuttaa ongelmia myöhemmin (mm. http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/105/2/e26). Sitkeällä asentohoidolla (mm. sänky kallistettiin niin, että pään pitäminen pojan suosimaan suuntaan oli vaikeaa) auttoi pikku hiljaa. Nyt ikää 2v 4kk ja vinous on hävinnyt melkein kokonaan.

Aiheesta löytyy paäjon tietoa englanniksi (plagiocephaly)

Poitsumme haluaa nukahtaa pää aina vasemmalle kääntyneenä. Sairaalasta lähtien nukutimme pojan aina selällään, mutta hän itse käänsi päätään aina vasemmalle nukkuessaan. Epäilen sen johtuneen siitä, kun " emo" eli minä nukuin hänen vasemmalla puolellaan perhepedissämme.Neuvolassa terveydenhoitaja/kätilö huomautti pään epäsymmetrisestä muodosta jo parin kuukauden iässä ja kehoitti pitämään huolta siitä, että myös toinen puoli päästä olisi " käytössä" . Mutta... minkäs teet kun poitsu ei nuku millään enää kyljellään. Muutinkim käytännöksi sen, että nukun nyt itse perhepedissämme vauvan oikealla puolella. Lisäksi kun poitsu nyt on kiinnostunut telkkarin tuijottelusta, asettelemme hänet lattialle siten, että hänen on pakko kääntää pää oikealle, jotta näkee tv-ruudun. Kyllähän näitä keinoja tietysti on, mutta saa nähdä saammeko enää pikkuisellemme symmetrisen pään...?

meillä oli kans samalla tavalla. tosin siihen ei auttanut vaikka yritti laittaa oikealla puolelle. mutta nyt poika on reilu 4kk ja pitää päätänsä jo kummallekin puolelle. meillä se hävisi ihan ittestään. huomasin vaan yhtäkkiä että kappas vaan eipä poika enää ole vähään aikaan ollut " toispuoleinen" . tais mennä toi vaiva ohi noin 3kk ikäisenä.

että älä huoli, eiköhän vauvelisi siitä vielä kumpaakin puolta käytä. todennäköisesti on kohdussa jo tottunut pitämään päätään oikealla ja tykkää siitä. ja kun kerta pää kääntyy myös oikealle, ei kyseessä ole mikää niskajäykkyys tms. et eiköhän se ajan mittään siitä suju kumminkin päin.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat