tässä AV-mammoille kielioppia, olkaa hyvä!!

Vierailija

Suomen kieli kehittyy koko ajan ja vaikka tässä alkuosa vaikuttaa typerältä, niin huomaat pidemmälle lukiessa, että oikea kielioppihan tässä toimiin ja vielä opetuksellisena, jolloin lauserakenteita voi kiroillessakin miettiä :)AGRESSIIVISuomen kielen vanhojen modusten rinnalle on puhekielessä vakiintunut aggressiivi. Se taipuu persoonissa ja luvuissa ja kaikissa tempuksissa.Aggressiivin tunnus on toistaiseksi hyvin vaikeasti mihinkään sanaluokkaan määriteltävissä oleva VITTU. Vittu ei koskaan esiinny yksin, se edustaa siis eräänlaista pohjarakennetta tai osamorfeemia. Vittuun agglutinoidaan aina jokin persoona- tai relatiivipronomini. Jälkimmäiset esiintyvät poikkeuksetta paikallissijoissa.PREESENSTAIVUTUS1.sg vittumä jaksa mitään myyydä.

2.sg vittusä rupee mulle iniseen.

3.sg vittuse tullu ees paikalle, turhaan venasin.1.pl vittume mitään pikkulapsia syödä, paskapuhetta.

2.pl vittute mihinkään raflaan tule, kunhan jauhatte.

3.pl vittune mistään mitään tiedä.Persoonattomia:Vittusiellä mitään ilmaista viinaa ollu.

Vittutäällä mikään kesä ole.

Vittutäällä jaksa pitempään notkua.Muissa tempuksissa aggressiivi taipuu saman kaavan mukaan:Imperfekti: Vittumä jaksanu sitä kissaa pelastaa.

Perfekti: Vittumä oo jaksanu kahteen viikkoon tiskata.

Pluskvamperfekti: Vittumä ollu jaksanu ees syödä päiväkausiin ennenku jouduin tiputukseen.Vittu + pronomini -kombinaatio muodostaa siis aggressiiville tunnusomaisen modusrakenteen. Aggressiivirakenteen rektio on sellainen, että se vaatii peräänsä joko kieltomuodon pääverbin tai vaihtoehtoisesti paikallissijamuotoisen (harvemmin partitiivimuotoisen) kielteisen liitepartikkelin sisältävän pronominirakenteen. Funktioltaan

aggressiivirakenne on siis kieltoapuverbiä (en, et, ei) vastaava.HUOM!

Lause " Vittuse tippu tohon avantoon" ei ole aggressiivi, koska lauseen

imperfektimuotoinen predikaatti on indikatiivissa! Kyseessä on siis

tavallinen kirosanalla höystetty indikatiivilause, jonka nimeäminen

aggressiiviksi osoittaa sangen pitkälle kehittynyttä lingvistisen silmän

verkkokalvon rappeumaa.AGGRESSIIVI MODUKSENAKoska aggressiivi on modus, se ei voi esiintyä samassa lauseessa eri

modukseksi laskettavan predikaattimuodon kanssa. Aggressiivi, vanhan kansan suussa ponsitapa, ilmaisee aktiivista närkästystä, kyllästymistä, turhautumista, hermostumista ja suoranaista suuttumusta. Tarkemman taustatunteen voi vastaanottaja päätellä kontekstista. Aggressiivin yhteydessä käytetään eräissä piireissä tehokeinona elekieltä, jonka luonne voi vaihdella sormimerkeistä aina täyskontaktimanööveriin. Tämänhetkisen tietämyksen mukaan aggressiivia ilmaistaan samalla tavalla suurimmassa osassa maailman viittomakieliä.

Kommentit (10)

joten miettikää vähän ja olkaa iloisia, että teillä on ystäviä, jotka haluaa teitä nähdä!

ja sitten vielä valitette täällä, että ette halua mennä!olisiko se sitten parempi vaihtoehto, ettei teitä enää kutsuttaisi mihinkään??

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat