Kariesbakteerikoe negatiivinen, mitä nyt?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Tyttäremme 3-vuotishammaslääkärissä otettu kariesbakteerikoe oli suureksi iloksemme negatiivinen. Mutta miten se nyt oli, eikö nyt enää tarvitse olla yhtä varovainen karieksen suhteen? Emme toki nytkään aio syödä samalla lusikalla mutta pitääkö olla yhtä huolissaan esim. lasin nappaamisesta pöydältä? Oliko se niin, että nyt karies tarttuu heikommin, kun tänne asti olemme selvinneet ilman sitä? Entä pikkusisarukset, voivatko he saada kariesbakteerin isoltasiskoltaan joskus myöhemmin, vaikka tällä ei tällä hetkellä bakteeria suussaan olekaan?Paljon kysymyksiä, kiitos jos joku tietää vastauksen edes johonkin niistä.tiia

Kommentit (12)

Negatiivinen oli. Meilä on hampaat hoidettu ihan normaalilla maalaisjärellä. Pestään kunnolla ainakin illalla, makeita syödään silloin tällöin. Omaa lusikkaa on yritetty välttää, mutta ei mitään neuroottisuutta. Samasta lasista on juotu ja samaa jäätelöä syöty. Reikäbakteeri tarttuu myös niin, että lapset syö samaa lelua ja edellisellä lapsella on ollut tuo bakteeri suussa.

Meillä Etelä-Suomessa tuo kariestesti tehdään 2-vuotiaana, siihen saa lähetteen 2-vuotiaana hammashoitajalta ja käydään erikseen labrassa otattamassa näyte. Eli ei tuo nyt niin harvinainen testi ole!

Tuolla kariesbakteerilla (streptococcus mutans) on tapana tarttua heti kun suuhun tulee kovia pintoja ts. hampaita. Mikäli olet onnistunut saamaan lapsellesi sellaisen bakteeriflooran, jossa tuota mutansia ei ole, niin on varsin todennäköistä, ettei se kovin helpolla enää tartu.

Mutta koska kyseessä on kokoajan muuttuva prosessi, johon esim antibioottikuuri saattaa vaikuttaa, niin hammashygieniasta on silti pidettävä hyvää huolta. Ja koska suu on ihmisen likaisin paikka ylii 400 erilaisella bakteerikolonisaatiollaan on ihan tervettä, että yrittää välttää suoria sylkikontakteja. Ja tärkää on pitää huolta myös oman suun puhtaudesta, jotta siellä olisi mahdollisimman vähän tartunnan aiheuttajia.

pienestä pitäen käyttämään omaa lusikkaa ja omaa lasia. En ole neuroottinen, vaan uskon viisaampia, jotka antavat nykyisiä hampaidenhoitosuosituksia. Ja ihan totta: se bakteeri tarttuu myös lelujen välityksellä ja sehän tässä kyllä kauhistuttaakin, kun näkee näitä " ei viitsi tehdä tiskiä, ei jaksa hakea omaa lasia, ei ole rahaa ostaa kuin yksi jäätelö" -tyyppejä, joiden lapset saattavat tartuttaa myös minun lasteni hampaisiin tuon pöpön.

Ja xcxxxx:lle: On se valitettavan yleistä, että käytetään samoja ruokailuvälineitä yms.

ettei hampaissa ole reikiä, jotka tietenkin ovat ko. bakteerien aikaansaamia. Suun bakteeristoa tutkitaan erittäin harvoin. Tutkimus on tarpeen vain silloin, kun hampaat reikiintyvät helposti.

Hoitamaton ruoka-aineallergia voi merkittävästi muuttaa suun bakteeristoa lisäten hampaiden reikiintymisriskiä.On erittäin epätavallista, että vanhempi käyttää ensin lusikkaa itse antaen sitten samalla huuhtomattomalla lusikalla ruokaa lapselleen. Tästä vihjailu oli yksi viime vuosikymmenen kiusaamistavoista.Tapa antaa vauvaikäiselle lapselle valmiiksi pureskeltua ruokaa oli yleinen Pohjanmaalla 1800-luvulla. Sinne tapa oli ilmaantunut Ruotsista tuleliden mukana. Tapa poistui käytännöstä 1900-luvun alkuvuosikymmenien terveydenhoito- ja puhtausvalistuksen mukana.

Itseäni jännittää, miten on oman poikani laita (vajaa 3-vuotias). Olemme olleet erittäin tarkkoja (jopa ylihysteerisiä) pojan hampaiden hoidon suhteen, mutta silti pelottaa, että hän on jostain karies-bakteerin saanut. Poika kun on päivähoidossa, enkä tiedä, mitä siellä tapahtuu. Onko tuollaisen testin tekeminen ihan rutiinijuttu hammaslääkäreissä vai pitäisikö sitä pyytää erikseen? Poika on seuraavan kerran menossa hammashoitajalle 3-vuotisneuvolan yhteydessä.Olet ilmeisesti ollut tarkka tähän asti, kun lapsesi suu on terve. Siitä sinulle onnittelut! Se on nimenomaan vanhempien tehtävä huolehtia ja opettaa lapsi pienestä pitäen suun hoitoon. Varmasti tiedätkin kaikki keinot, mutta kertaanpa nyt kuitenkin: Hampaiden harjaus aamuin illoin fluorihammastahnalla, xylitolpurkkaa muutaman kerran päivässä, omat ruokailuvälineet ja mukit, ei ylettömästi karkkia yms. Ei suukottelua suulle!Nykyään näkee ihan koko ajan, että juodaan samasta lasista, syödään samaa jäätelöä ja pusutellaan suulle lasta. Ja varsinkin nuoret äidit tekevät tätä, joiden luulisi tietävän satavarmasti tästä kariesbakteerista. Ehkä myös omien vanhempien suhtautuminen asiaan vaikuttaa: jos omassa kodissa on aina juotu samoista mukeista, maisteltu toisen ruokaa lautaselta, nuoleskeltu samaa jäätelöä yms., siirtyy tapa seuraavalle sukupolvelle. Luulisi kuitenkin nykyisen valistuksen menevän perille.Sinä (ja minä) voimme antaa lapsillemme perinnöksi terveet hampaat. Moni lapsi on kiitollinen aikuisena, kun vanhemmat ovat huolehtineet hyvin suun terveydestä ja opettaneet tämän tavan lapsellekin.Muuten, kerran vahingossa esikoisen ollessa noin 1-2-vuotias laitoin omalla lusikallani hänelle ruokaa suuhun. Se tapahtui siis yhden ainoan kerran. Kysyin suuhygienistin vastaanotolla, että nytkö se bakteeri sitten tarttui? Sanoi ettei noin vähästä, mutta kehotti kuitenkin olemaan tarkka.

vaikka tuohon tarkastukseen saakka söimme välillä samalla lusikalla ja samaa jätskiäkin (minulla todettiin olevan tuota bakteeria suussa). Itseni testasin vasta, kun toinen lapsemme oli jo syntynyt. Esikoisen aikana en siis oasnnut varoa tartuttamista, mutta selvisimme kuitenkin säikähdyksellä. Ei kai ne bakteerit sitten ihan helposti tartu?! Ja minulle hammaslääkäri sanoi, että tartuntariski häviää, kun kaikki hampaat on suussa 2-3 vuoden iässä.Kareen & pojat

Meille ei käynyt noin hyvin... Tytöllä, pian 2 v, todettiin testi positiiviseksi. Ja olemme todella olleet tarkkoja hampaiden hoidossa; ei suukkoja suulle, ei ikinä samalla lusikalla eikä mukista ja hampaat pestään aamuin illoin hammastahnalla. Myöskään isovanhemmat ja tuttavat eivät ole omia jäätelöitään ym. tytölle syöttäneet. Tilanne on meillä onneksi se, että tyttö ei syö karkkeja, mehuja, pullia, keksejä eikä limuja eikä jäätelöitä, joten hoitoa ei pysty enää tehostamaan... Lapsella ei myöskään ole ollut tutteja tai pulloja käytössä, joten hampaiden suhteen on kaikki muuten kunnossa. Mutta tuo bakteeri-pirulainen on jostain hiipinyt silti tytön suuhun. Ketuttaa vietävästi, kun ollaan ihan oikasti nähty vaivaakin pitääksemme tuon pöpön poissa (meillä molemmilla vanhemmilla se takuuvarmasti reikien määrästä päätellen on). No, nyt on vaan sen tosiasian kanssa elettävä, että hampaiden hoito on tytön kohdalla entistäkin tärkeämpää, jotta sitä kurjaa hammalääkärikierrettä ei reikiintymisten takia hänelle tulisi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat