Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

6kk poikani aloitti viime viikolla soseiden maistelun. Neuvolasta sanottiin että pitäisi noudattaa järjestystä: vihannekset ja kotimaiset marjat, hedelmät, liha, kana,kala ja lopuksi viljat. Ollaan siis kokeiltu vasta perunaa, porkkanaa ja kukkakaalia. Pitääkös tässä nyt odotella vielä useampi viikko ennen kuin vuorossa on viljat ja voin alkaa antamaan iltapuuroa? Onko riski allergioille, jos antaisin puuroa jo nyt lähipäivinä?Kommentit (12)

meidän poika on nyt puolivuotias ja syönyt vasta reilut 2 viikkoa kiinteitä. ensin sai perunaa, sitten porkkanaa ja sitten kaurapuuroa. sen jälkeen on maistettu myös parsakaali, maissi ja kesäkurpitsa ja nyt poika syö jo ihan kunnon annoksia, sekä puuro aamulla ja illalla, kun velliä ei enää huoli.

Eihän tuota neuvolan listaa tarvii niin orjallisesti noudattaa...

Itse tosiaan aloitin kaurapuurolla, ja ajatuksena oli että vähitellen annon myös riisi-, ohra-, ja ruispuuroa ja vehnää sitten ihan viimeiseksi ja paljon myöhemmin.niin ja purnaan tähän samaan syssyyn vielä sen, että meidän neuvolantäti suorastaan ihmetteli, että näin pitkään poikani oli täysimetyksellä, että kyllä olis pitänyt soseita antaa jo 4kk:sta lähtien....ehkä siksi suhtaudun vähän kyynisesti neuvolan ohjeisiin!

ohjetta. Jos ohje on todella annettu, ota yhteyttä terveyskeskuksen ylilääkäriin.

Viljat voi aloittaa viiden kuuakuden iässä. Jos aiemmin tarvitaan lisäravintoa ja kokeiltavaksi halutaan viljoja, on syytä keskustella lääkärin kanssa.Allergisen lapsen ravitsemuksesta on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Viljoja ovat: vehnä, ohra, ruis, kaura, riisi, maissi, hirssi ja durra.Ikäsuositus viljojen aloittamisesta ei koske jauhemaisia erikoisvastikkeita, joissa on yleensä maissitärkkelystä, joka on puhdistettua maissin proteiineista. Tämä lisäys siksi, että aiemmin on esiintynyt ikävää tapaa nimitellä erikoisvastikkeita velleiksi. Erikoisvastikkeidenkin ongelmista on syytä keskustella, mutta asiallisesti ilman vihjailutyyliä.

Meillä sanottiin, että ensin kannattaa aloittaa noilla kasviksilla ja hedelmillä/marjoilla, mutta sen jälkeen on sama, aloittaako ensin lihat vai viljat kun lapsi on yli puolivuotias. Neuvolantäti sanoi, että lihasta saa toki paremmin rautaa, mutta toisaalta liha saattaa ummettaa kun taas viljoissa on kuitua. Ja jos käyttää täysjyväviljatuotteita, niistäkin saa rautaa. Siksi me päädyimme aloittamaan ensin puurot ja sitten vasta lihan. Ummetusta ei ole ollut, liekö johtui tästä aloitusjärjestyksestä vai olisiko sitä tullut muutenkaan, mene ja tiedä... Nyt tyttö on kuitenkin jo 1,5 v. vanha ja iloinen ja reipas pieni neiti. :)Tuosta uusien ruokalajien mukaanottamisesta sen verran, että meidän neuvolamme opasti, että kannattaa pitää n. 2 viikon väli ennen kuin aloittaa uuden ruokaryhmän. Eli jos aloittaa vihanneksilla, niin sitten odottaa 2 viikkoa ennen kuin ottaa mukaan viljat tai lihat ja sitten taas kaksi viikkoa ennen kuin ottaa sen viimeisenkin ryhmän. Sillä tavalla maha saa totutella kaikessa rauhassa uusiin juttuihin ja toisaalta siinä parissa viikossa ehtii sitten aloittamaan 2-4 uutta makua, jos ottaa 1-2 uutta makua viikossa mukaan ruokavalioon. :) Mutta toki voi aloittaa nopeamminkin, ei siitä mitään vaaraa ole, se vain kasvattaa vähän masuvaivojen riskiä. Ja toisaalta voi odottaa kauemminkin. Neuvolantätimme tuumasi, että se riittää, että 8 kk:n iässä on kaikki ruokaryhmät mukana ruokavaliossa, mutta ihan hyvin voi syödä vaikka pelkkiä vihannessoseita 7 kk:n ikään asti ja ottaa vasta sitten lihat tai viljat, jos se tuntuu hyvälle systeemille.

Kylläpä teillä on muuten tarkat ohjeet neuvolassa kiinteiden aloittamisesta ;o)Itse halusin lykätä mahd. pitkään kotimaisten viljojen aloittamista, sillä gluteeni on aika tuhtia tavaraa vauvan suolistolle. Siksi annoin ensin muita puuroja: maissia, riisiä, hirssiä, tattaria jne. Erityisesti täysjyväriisissä ja hirssissä on rutkasti rautaa, joten ne ovat hyviä 6kk:n täysimetyksen jälkeen. Täysjyväriisijauhoja saa tavallsista kaupoista, esim. Farina-merkkisenä. Hirssihiutaleita olen ostanut Citymarketista, mutta mm. luontaistuotekaupoissa on Holle-merkkisiä luomupuuroja, jotka ovat maidottomia, ja niihin vain sekoitetaan kuuma vesi.Lihat ja kotimaiset viljat suositellaan aloitettavaksi eri aikaan, ja halusin aloittaa ensin lihan proteiinien vuoksi. Senkin takia kauran kokeilu lykkääntyi 8-kuiseksi asti.

Sama asia mietityttää meilläkin eli 2 vkoa sitten aloiteltiin kiinteiden maistelu. Yöt ovat vielä vähän rikkonaisia ja eilen siitä neuvolassa keskustelin. Meillä on vasta syöty bataattia, porkkanaa, vähän perunaa ja marjoja. Neuvolassa neuvottiin aloittamaan puurot. Ensin päivällä puuroa ja illalla jo totuttua bataattia sitten myöhemmin voi vaihtaa ruokien paikkaa eli bataatti päivällä ja puuro illalla.En ollut edes kuullut tuosta järjestyksestä, jossa puuro tulisi viimeiseksi! Kun lapsi on yli 6kk minun käsitykseni mukaan saa vähän reippaammin kokeilla eri ruoka-aineita. Tämä siis mun käsitys. Meilläkin ollaan maisteltu parin päivän välein eri juttuja. Eikä vielä ainakaan ole mitään ongelmia esim. allergioita.Kertokaa, jos joku on saanut eri informaatiota! Lisätieto ei ole koskaan pahasta ja loppujen lopuksi jokainen äitihän tekeää niikuin parhaaksi näkee - eikö totta! :)Terv. L73 ja poika 6,5kk

Puolivuotiaana aloiteltiin kiinteät. Kokeilin perunaa, porkkanaa, sitten olikin puolivuotisneuvola ja kysyin terkkarilta, että koska voi ruveta antamaan puuroa. Hän vastasi:" Huomenna" . Niinpä aloitin heti, koska toivoin iltapuuron vähentävän ja lopettavan yösyömiset.

Ihan tavallisella Myllyn Paras-kaurapuurolla aloitettiin, nyt syö Nalle riisipuuroa. Edelleen vauva herää vähintään pari kertaa yössä syömään, mutta toivon, että heräilyt vähenevät, kunhan saadaan puuroannos isommaksi.

Illalla vauvani ruokahalu on parhaimmillaan, päivällä uppoaa vaan muutama lusikallinen kasvista tai hedelmää.

Epäilin myös jossain vaiheessa korvatulehdusta, mutta eipä poju näyttänyt niin kärsivältä niin päättelin että ei varmaankaan ole se. Nälkä voisi olla meilläkin se oikeampi syy, kaveri kun syö vielä n. 5krt yössä, ja yleensä vielä ihan kunnolla. Olen yrittänyt tankata sille iltaisin ruokaa ja tissiä vaikka kuinka, mutta silti pitää yöt syödä. Haluisin aloittaa puurot juuri siksi, että oon kuullut että se ehkä saattaisi pidentää unia. Tässä kun alkaa äiti pikkuhiljaa kypsymään noihin yöheräilyihin... Noo, malttia malttia:)

en tiedä kenelle haluat kysymyksesi osoittaa enkä ymmärrä miten se tähän aiheeseen liittyy mutta oma olettamukseni on, että 50 vuotta sitten vauvat ovat varmaan selvinneet hengissä aika lailla samoista syistä kuin nykyäänkin eli siihen ovat vaikuttaneet mm. hyvä ravinto, terveydenhuolto jne...kannattaa varmaan kysyä joltain asiaa enemmän tutkineelta tarkemmin jos aihe kiinnostaa sinua enemmän.Pikkumyy-76:

Lainaus:


Miten 50v sitten vauvat selvisivät hengissä????
Meillä poika melkein 6,5 kk ja noin kolmisen viikkoa ollaan syöty kiinteitä vaihtelevalla menestyksellä. Poika on pitkä ja pullea, puolivuotisneuvolassakin yli 10 kg mutta silti tänään lääkäri (epäilimme korvatulehdusta ja kävimme lääkärissä, ei onneksi ollut) sanoi, että pojalla saattaa olla iltaisin nälkä kun raapii korviaan (kun ei muutakaan selitystä löytynyt). Olemme siis antaneet pari kasvissoseateriaa päivässä, kerralla poika syö 50-75 % purkista. Päivän aikana menee myös muutama lusikallinen makeaa sosetta (poika ei oikein tykkää niistä). Olemme maistaneet perunaa, porkkanaa, maissia ja tänään kukkakaalia.Eli nyt kun lääkäri epäili että pojalla voisi alkuyöstä olla nälkä, niin hän suositteli vellin (tai mieluummin tietty puuron) antamista illalla. Voisi yösyötötkin vähentyä (meillä syödään noin 2 krt). Lääkäri sanoi, että ihan hyvin voi jo nyt aloittaa viljat kun itsekin sitä epäilin joten ajattelimme huomisaamuna antaa kaurapuuromaistiaisen. Ellei sitten joku vahvista tähän ketjuun sinun ja minun epäilystä että viljat kannattaa antaa vasta myöhemmin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat