imetys ja pulloruokinta samanaikaisesti, kokemuksia!

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

en tiedä tuliko otsikko nyt kovin fiksusti, mutta kuitenkin...Eli kyselisin käytännön kokemuksia siitä, voiko samanaikaisesti imettää ja antaa esim. kerran päivässä omaa maitoa pullosta, vai tuleeko vauvalle tästä aina " nännihämmennys" tai siis se, että alkaa jossakin vaiheessa vierastaa rintaa?Mulla omaa maitoa tulee niin paljon, että sitä on pakkasessa vaikka kuinka paljon. Mies on hoitanut sitten kotona ollessaan yleensä illan viimeisen syötön tai yöllä yhden syötön. Näin on toimittu nyt sen neljän viikon ajan, kun poika on ollut olemassa. Poika imee hyvin ja reippaasti, tähän saakka ongelmia ei ole ollut.Terkkarini oli sitä mieltä, että tästä menettelystä ei ole vaaraa, mutta monissa imetysoppaissa yms. kielletään ehdottomasti toimimasta näin tulevien ongelmien varalta.Pullottaminen antaa minulle pidemmät unet edes kerran vuorokaudessa ja toisaalta se on myös isän ja pojan kahdenkeskinen hetki, vahvistaa mielestäni myös heidän suhdettaan.Eli kokemuksia kaipailen siitä, voiko tällainen menettely onnistua jatkossakin?

Kommentit (8)

Vierailija

Vaikka itsekin kannatan mahdollisimman pitkää täysimetystä ja osittaisimetystä vähintään vuoden ikään asti, niin en silti nähnyt Simasuun viestissä mitään täysimetyksen mollausta tms. Ja ymmärrän tuon hänen loppukaneettinsakin, kun onhan se totta että nykyisin aika lailla hehkutetaan sitä, miten täysimetys suojaa vaikka miltä taudeilta. Voihan siinä osittaisimettäjä tai täysin korvikkeella lastaan ruokkiva äiti joutua vähän puolustuskannalle, varsinkin jos on saanut itsekin osansa arvostelevista kommenteista.No, tosiasia on kuitenkin se, että nykytutkimuksiin perustuvan tiedon perusteella täysimetys ja imetys yleensäkin antaa lapsille paremman suojan tauteja ja sairauksia vastaan kuin korvike. Sitä ei voi kieltää. Mutta jos tuntuu sille, että imetys ei suju tai jos se oikeasti ei suju, niin eihän sille mitään voi. Tai jos ei vain kertakaikkisesti tykkää yhtään imettämisestä. Korvikkeellakin kasvaa ihan terveitä vauvoja ja toisaalta täysimetetytkin voivat olla hyvinkin sairaita ja allergisia. Ei tehdä tästä taas kiistelyä siitä, onko täysimetyksestä hyötyä tai korvikkeesta haittaa, jooko?

Vierailija

Onko sulla joku syy markkinoida täysimetystä huonompana vaihtoehtona? Ei tarvitse, siitä on meillä Suomessa huolehtinut terveydenhuoltohenkilöstö jo usean vuosikymmenen ajan. Ajattelin tota sun kommenttia lastesi terveydestä verrattuna naapurin täysimetettyihin.

Vierailija

Tuskin tulee nännihämmennystä, mutta maidontulo voi kyllä laantua liikaakin. Teillä on vielä niin pieni lapsi, että maidontulosi ei ole sopeutunut vastaamaan hänen tarpeitaan. Yleensä 3 kuukauteen mennessä tai niillä main maidontulo kuitenkin tasautuu ja maitoa alkaa tulla sen verran, kuin sitä " tilataan" tisseistä eli sen mukaan, minkä verran lapsi rinnasta imee. Yksi pullosyöttö päivässä tuskin vähentää maidon määrää olennaisesti, olettaen siis että lypsät tulevaisuudessakin maitoa pakkaseen ettekä käytä vain niitä maitoja, joita teillä tulee nyt, kun sinulta tulee maitoa vielä ylimäärin. Silloin rinnat saavat koko ajan stimulaatiota. Ja jos tulevaisuudessakin sinulla on taipumusta enemmänkin maidon ylituotantoon, niin tuskinpa maitomäärä vähenee. Mutta jos se maidon eritys laskee siinä 3 kk paikkeilla kovastikin, tai siis että maitoa ei enää tule yli tarpeen vaan vain sen verran, mitä rinnasta päivässä imetään, niin silloin tuo saattaa jonkin verran vähentää maidontuloa. Mutta sen kyllä varmasti huomaa sitten siinä, että lypsämällä/pumppaamalla ei enää tule niin paljon maitoa. Lapsi kyllä saa varmasti imettyä muilla syöttökerroilla sen, mitä ennenkin. :)Jos siis koette tuon hyväksi ja toimivaksi ratkaisuksi, että mies antaa yhden syöttökerran pullosta päivittäin, niin minä en ainakaan näe mitään syytä lopettaa. Kyllähän sen sitten huomaa, jos alkaa tulla ongelmia, maitoa ei tule enää tarpeeksi, lapsi ei osaakaan enää imeä niin hyvin tms. Mutta jos kerran imetät kuitenkin pääosin ja vain se yksi ruokakerta tulee pullosta, niin luulisin että siinä käy sitten ennemminkin niin, että lapsi alkaa hylkiä sitä pulloa. Ei hän yht' äkkiä unohda, miten tissistä syödään. :) Vaan tarkkaile tosiaan sitä, minkä verran sinulta tulee ylimääräistä maitoa ja sitten jos tuntuu sille, että sitä ei enää tule, niin voittehan alkaa tehdä esim. niin, että mies antaa vain joka toinen päivä maidon pullosta ja joka toinen päivä menee kokonaan tisutellen. Aika moni pärjää hienosti osittaisimetyksellä kuukausitolkulla, siis niin että lapsi saa sekä korviketta että tissimaitoa. Miksi se ei sitten teillä onnistuisi jos kerran rintamaitoa tulee enemmän kuin tarpeeksi? :)

Vierailija

meidän vauva oli täysimetyksellä, eikä koskaan suostunut tuttia tai pulloa maistamaan, eikä isä siis häntä syöttämään. Isä kuitenkin hoiti illalla ryöhtäytykset ja kantoi illalla kitisevää vauvaa paljon liinassa, se oli vähän niin kuin heidän oma juttunsa.

Vierailija

Ollaan noin 1kk ikäisestä asti, poika nyt 2,5 kk. En tosin enää saa pumpattua omaa maitoa vaan annamme korviketta. Mulla maito kyllä alkanut vähentyä tai sitten poika ei viitti lutkuttaa tissiä tarpeeks kauan eli painonnousu hidatunut. Mutta aiomme silti jatkaa. Meillä heräillään öisin todella usein ja mulle kans on erittäin tärkeää että isi voi hoitaa illan viimeisen syötön ja mä saan nukkua 3-4h. Vaikka sitten maidon vähenemisen uhallakin... Joskus myös pojan ollessa hoidossa saa pullosta ruokaa. Mutta muuten koitan yhä imettää niin kauan kuin se maito riittää. Jos seuraavassa punnituksessakaan paino ei ala nousta niin sitten kyllä taidan siirtyä pulloiluun.

Vierailija

Meillä kun poika aloitti taipaleensa tehon kautta antibioottikuurilla, oli alkuun imetys pelkkää pulloa. Vauva sai äidinmaitoa toisesta elinpäivästään lähtien, mutta alkuun vain pullosta. Ei siis osannut imeä ollenkaan - eikä kyllä halunnut opetellakaan kun pullo on niin paljon nopeampi!Meillä kuitenkin onnistuttiin hiljalleen siirtymään pullosta tissiin, mutta ihan koko imetysajan pullo kulki rinnalla. Oli tilanteita, joissa oli paljon mukavampaa syöttää pullomaitoa ja tokihan äitikin pääsi välillä pariksi tunniksi omille teilleen kun vauvalle oli antaa eväsmaito.Oma kokemukseni on, että niin kauan kun lapsi saa äidinmaitona kaiken käyttämänsä maidon, maidontulo vastaa tarpeita. On tissien kannalta suloisen yhdentekevää, imeekö niistä maitoa rintapumppu vain vauva.Osittaisimetyksestä ei ole kokemusta, mutta siinäkin kuvittelisin kysynnän ja tarjonnanlain pelaavan: jos vauva saa vaikkapa 2 dl/vrk eikä määrää suurenneta enempää kuin lapsen ruokamäärä kasvaa, niin maidontulo pysyy ennallaan. Jos vuorokausittaista korvikemäärää nostetaan liian nopeasti, alkaa maidontulo vähetä.

Vierailija

ei siis edes tota sun tilannettasi, vaan vauvat on saaneet pullomaitoa lisäksi koko ajan - esikoiselta lopetin rinnan 4,5 kk iässä oman lääkekuurin yhteydessä, toiselta lopetin rintaruokinnan 10 kk iässä ja vielä olisi siis itse sitä jatkanut (oli oikea tissitakiainen ja päätin että en enää jaksa molempia tapoja) joten en usko oikeasti että rinta tuosta kerran päivässä pulloa loppuu ollenkaan jos maitoa kovasti tullakseen! Meillä maidon nousu kesti niin kauan, että neidot ei enää suostuneet pelkkään rintaan kun sitä olisi ehkä alkanut tulla siinä määrin että imuttelulla olisi noussut loppuun asti riittäväksi... mutta saivathan elämän eliiksiiriä siitä huolimatta ja ovat muuten olleet naapuruston täysimetettyjä huomattavasti terveempiä...

Vierailija

sehän on aika yleinen kuvio.

Millaista pulloa käytätte? Sellainen aventin pullo, joka tulee pumpun mukana on kaikein turvallisin, sitä joutuu imemään melkein yhtä tehokkaasti kuin rintaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat