Poika 7,5kk, eikä äänteitä juurikaan. Huolestuako?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Eli meidän poika on iloinen ja nauravainen vesseli, mutta ei sano äänteitä, kuten vaikkapa " ammammam" tai ällällää" jne.Muuten kyllä ääntelee yksitavuisesti, eli esim. " hoo" tai vastaavaa. Nauraa myös paljon ja kiljahtelee ilosta ja hauskoista jutuista. Neuvolassa sanoivat minun huolehtivan turhaan, kun kerran poika ääntelee ja syö hyvin. Kuulemman toisilla vain äänteet tulevat myöhemmin kuin toisilla.Ymmärrän tuon, mutta haluaisinkin tietää, onko muita tällaisia? Tuntuu, että kaikkien ystävien lapset alkoivat jo 6kk:n iässä toistelemaan tavuja ja lällättämään. Voisiko pojan muu taitojen oppiminen viivyttää tuota äänteiden taitoa? Poika on juuri oppinut nousemaan seisomaan ja muutenkin liikkuu hurjasti.Kiitos jo etukäteen vastauksista!Nalle

Kommentit (5)

Vierailija

Ensimmäinen sana kyllä tuli jo 8 kk ikäisenä, vuoden ikäisenä oli 3 sanaa aktiivikäytössä. Sitten kehitys jatkuikin yhtä hitaana, 2-vuotiaana sanoin korkeintaan kahden sanan lauseita, useimmiten yksittäisiä sanoja, kunnolla alkoi puhua vasta 3½-vuotiaana. Puhe oli epäselvää vielä 5-vuotiaana, selkeni vasta kun oppi sanomaan d:n ja r:n. Kokonaisuudessaan hänellä on ollut puheenkehityksen lievä viivästymä (mennyt itsestään ohi) ja näyttäisi, että mahdollisesti lukemisessa on vähän vaikeuksia.Aikoinani lueskelin paljon asiasta ja ilmeisesti nämä puheenkehityksen häiriöt on mahdollista havaita ja ennustaa jo vauvaikäisenä: tällaiset vauvat jokeltelevat tavuilla selkeästi vähemmän kuin normaalisti kielellisesti kehittyvät. Toki vähän jokeltelevan puhe voi kehittyä aivan normaalistikin!Tarkoitukseni ei ole ollenkaan huolestuttaa, tai sanoa, että sinun lapsellasi tulisi olemaan puheenkehitysessä tulevaisuudessa ongelmia, vaan kiinnittää huomiota näiden asioiden yhteyteen. Jos on epäilystä, että ongelmia saattaa tulla, niihin voi itse vaikuttaa lukemalla ja puhumalla paljon vauvalle ja taaperolle. Tarpeen vaatiessa voi pyytää neuvolasta lähetettä myöhemmin puheterapeutille, jotta asiantuntija voi arvioida todellisen tilanteen.Tästä tuli nyt tällainen aika hurja skenaario tulevaisuudesta, anteeksi vielä, sillä tarkoitus ei ole maalata tosiaankaan ' piruja' seinälle. Asia on vain ajankohtainen itselleni, kun toinen lapsemme on nyt jokelteluiässä ja hän jokeltelee kovasti ja konsonantteja tulee paljon, tulee äittää, tättäntättää, kaiikkaa, mämmänmämmää jne. Ihan mielenkiintoista on jatkossa seurata, oppiiko kuopus aiemmin puhumaan vai onko tässä suhteessa hidas hämäläinen kuten veljensä :). Liikkumaankin tyttö on lähtenyt aika varhain, nyt 7½ kk ikäisenä konttaa ja nousee seisomaan, ottaa jopa askelia tukea vasten seisoessaan :).

Vierailija

nyt kohta 10 kk ja vasta pari viikoa sitten kunnolla rupenut " puhumaan" . Ensimmäisenä sanana oli äiti tossa 6,5 kk iässä. Mutta muuten oli ihan hiljainen. Taisi kuunnella kunnolla kun nyt juttele ihan kivasti. Ymmärä tosi paljon sanoja ja mun mielestä ihan kuuntele.

Yksi päivä poika leikkisi iskän kanssa piiloleikki. Iskä oli piilottunut ja kun mä sanoin että iskä on eteisessä ymmärsi heti!

Vierailija

iloiset jutut tajuaakin ja vastaa niihin odotusten mukaisesti. Tilanteen ymmärtäminen saattaa perustua näköhavaintoon joko äidin iloisesta ilmeestä hänen jutellessaan vauvalle tai kirjan iloisen kuvan herättämästä ihastuksesta.

Varaa lääkäriaika, tämänikäisen kuuloa on vaikea tutkia neuvolan käytettävissä olevin keinoin.

Vierailija

Ehkäpä on turhaa vielä mitään lääkäreitä varailla. Ei ole mitenkään epänormaalia, ettei 7,5kk vanha vielä " juttele" .

Hitaasti hyvää tulee!Rilla

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat