Tili lapselle. Miten lahjavero menee?

Vierailija

Ajattelin avata rahastotilin lapsellemme (tulevia opintoja, asunnon hankintaa tms. varten), johon esim. isovanhemmilta saatuja lahjarahoja ja meiltä yli jäävää jne. voisi vuosien varrella talletella.Mutta miten asia menee käytännössä? Miten välttää lahjavero? Paljonko voi lahjoittaa ilman veroa? Entä kun haluan, että me (minä ja mieheni) voimme tarvittaessa nostaa rahat omaa käyttöön mikäli niitä satumme tarvitsemaan ennen lapsemme opiskelemaan lähtöä. Ts. millaisessa muodossa tili pitää avata, että vältymme/lapsi välttyy lahjaverolta ja että vanhemmat voivat tarvittaessa tilin realisoida?

Kommentit (7)

Vierailija

Ei minun vanhempani ainakaan mitään lahjaveroa ole ikinään maksaneet. Myin osakkeita, jotka olivat nimissäni, mutta mitkä vanhempani olivat merkinneet. Ostin niillä rahoilla asunnon, eikä kukaan mitään kysellyt eikä lahjaveroja maksaneet. Myös opiskeluaikana vanhempani lahjoittivat suurehkon summan, eikä siitäkään mitään kukaan ole maksanut. Joten eiköhän se ilmoitusvelvollisuus ole ihan jokaisen omalla tunnolla.

Vierailija

Kenelle tahansa voi lahjoittaa max 3300e/2v. eli tuon verran jos lahjoitukset ovat enintään per 2 vuotta ei lapsi joudu maksamaan lahjaveroa.

Vierailija

Tuskin kovinkaan moni. Ja verottajahan ei tiedä lahjoituksista mitään, jos sinne ei soita ja kerro asiasta. Lahjoittaa saa omantunnon mukaan.

Vierailija

Eihän sitä monikaan verottajalle saamistaan rahalahjoista ilmoittele, mutta asia tulee esille silloin, jos saatava summa on suuri. Jos esim. yhtä äkkiä ostat asunnon niin kyllä se verottaja taitaa kiinnostua, että mistä sait rahat siihen.

Jos lapselle on säästetty 20 vuotta ja summa olisi vaikka 20 000¿. Tuostahan tulee 3000¿ per kolme vuotta eli lahjaveroa ei sen mukaan menisi. Verottaja voi kutenkin periä lahjaveron, koska tuo koko köntti annetaan lapselle yhdelle kertaa.Tässä parissakymmenessä vuodessa voi veroasiatkin muuttua ties mihin suuntaan, että en tiiä kuinka paljon niitä kannattaa tässä vaiheessa miettiä. Ja vaikka lapsi joutuisi sen lahjaveron maksamaan niin saahan hän silti jotain käteen :)

Vierailija

Eli jos isoisä lahjoittaa max summan per 2-vuotta voiko myös vanhemmat lahjoittaa max. summan samana aikana ilman verojen menemistä?

Vierailija

käyttön. Kukaanhan ei vielä tiedä mikä on tilanne 10-15-vuoden päästä. VAikka nyt näyttäisikin siltä, että tuo 20 000 ¿ olisi mahdollista säästää lapselle suht helpostikin, niin mistä tietää tulevan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat