Päivystävällä lääkärillä käyty...lapsella kallossa murtuma

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Lapsi 11kk, pari viikkoa sitten tipahti korkeammalta. Päähän tuli kuhmu ja lommo. Siihen alkoi kertyä nestettä. Käytiin päivystävällä, saatiin lähete keskussairaalaan. Kaksi kirurgia tutki tytön ja sanoivat etteivät tunne mitään vikaa ja nesteen pitäisi itsekseen laske.

Neste alkoikin laskea ja tänään oli melkein kokonaan poissa. Kun kokeilin sitä tunsin n.10cm pitkän kaaren päässä, selvä luun reuna. Juuri tuossa lommo kohdassa.

Mentiin päivystykseen. Lääkäri epäilee vahvasti että kallossa on murtuma. Huomenna mennäänkin sitten röngteniin.Luultavasti on aivan siististi murtunut, ainoastaan hieman koholla. Ja on alkanut jo luutumaan ja saa parantua itsekseen. Mutta röngenkuvassa selviää sitten tarkemmin.Mutta kyllä äitiä nyt ottaa sydämestä.

Kommentit (9)

Vierailija

Ei tyttöä sitten kuvattukaan. Mentiin röngteniin ja röngtenlääkäri oli sitä mieltä että murtuma on niin siisti että parenee kyllä itsekseen ja koska tyttökään ei ole enää yhtään kipeä niin mitään suurempaa tuskin on hätänä. Joten ei turhaa säteilytetä noin pienen päätä.

Sitten jos murtuma kasvaa tai tulee jotain muuta niin mennään lääkärille ja pää ilmeisesti magneettikuvataan tai jotain muuta sellaista...Helmi-Maria Kiitos, jospa tämä olisi nyt pahinta mitä voidaan tuon tyttösen kanssa kokea...xcxs ei ole lapsi sairaalassa vaan omassa sängyssään päiväunilla. Tyttö siis kiipesi korkeammalle ja tipahti sieltä, en sitten tiedä onko päänsä vielä matkalla lyönyt johonkin. Mutta tuolla tytön kallossa on siis siisti murtuma. Kirurkikin sitä silloin epäili kun ekan kerran käytiin, sanoi siis että päähän on voinut tulla pieni murtuma mutta parantuu itsekseen. Tuo luunreunan tuntuminen vaan säikäytti niin käytiin uudestaan näyttämässä. Kun tosiaan silloin kun kirurgin luona käytiin oli siinä parisenttiä nestettä niin ei kunnolla tuntenut mitään.Noppa olen kyllä nyt ihan varma että murtuma se on kerran lääkäritkin ovat sitä mieltä.pidelipom ei tosiaan silloin punkteerattu mitenkään vaikka ensin luulin niin. Nyt kyllä tuntuu että olisi ollut parempi punkteerata jotta murtuma olisi huomattu jo silloin...mutta eipä tuo jossittelu näin jälkikäteen mitään auta. Ja onneksi tyttö on kunnossa.azzi lääkäri epäili että on ihan nestettä. Mutta kun sitä tosiaan punkteerattu niin ei voi varmaksi tietää. Mutta luultavasti nestettä.

Näillä näkyvin siis tarina päättyi onnellisesti... Nyt tuota päätä ja tytön käytöstä seurataan ja jos pysyy normaalina niin kaikki on hyvin.

Vierailija

murtuisi tarvitaan erittäin paha putoaminen, jota ei kotioloissa helposti satu. Kestäähän kallo synnytyksenkin aiheuttaman rasituksen.

Kallo koostuu useista luupalasista ja eriliset kasvuhäiriöt voivat aiheuttaa niiden reunoille käsin tunnettavia paksuuntumia.

Vierailija

Kyllä äkkiä ehtii tapahtua tipahtamisia yms. vaikka olisi kuinka haukkana vahtimassa. Välillä vaan kuulee, kun monet vähättelee tippumisia yms, mutta pahastikin voi käydä. Hurjalta tuo kuullostaa, mutta onneksi murtuma on ilmeisesti siis paranevaa sorttia. Voimia teille kovasti ja toivottavasti ei tule isompia kolhuja.T: Helmi-Maria, kiipeilevien kaksosten äiti

Vierailija

Toivottavasti teillä ei mimma poika satuta itseään yhtä pahasti. Nämä osaa olla niin hurjapäitä kun sille päälle sattuvat...eikä järkeä ole yhtää vaan joka paikkaan mennään pääedellä.

Siis kuultiin silloin pariviikkoa sittan kamala muksahdus ja itkua, siinä sitten tyttöä lohduteltiin niin huomattiin että nyt ei kyllä tullut ihan tavallinnen kuhmu. Aika nopeasti rauhoittui kyllä sitten... särkylääkettä annettiin kun päähän toisella oli pipi. Eikä mikään ihmekkään... Mutta nyt enää ei ole tyttö huomannutkaan että päässä on vikaa...Tietokonepäydältä luultavasti tyttö tippui...

Vierailija


Lapsen luut ovat niin pehmeät, että murtumaan tarvittaisiin todella suuret voimat. Esim. autokolarissa sellaisia voi olla, mutta putoamisessa en ole ikinä kuullut lasten saaneen kallomurtumia - riippuu tietysti kuinka korkealta putoaa, mutta jos ei ole muita vammoja,.... Oletko varma, etti se palpoitava reuna ole vain sauma, eli kallon luiden yhtymäkohta?CT-kuvausta ei lapsille kannata tehdä kuin erittäin painavasta syystä. CT-kuvauksen säderasitus on aika suuri ja tutkimuksissa on todettu, että kasvuikäisellä nimenomaan aivojen altistuminen säteilylle saattaa altistaa esim. oppimishäiriöille, sitä enemmän mitä pienemmästä lapsesta on kysymys. CT-kuvaus kannattaa siis tehdä vain sellaisessa tapauksessa, jossa on todennäköistä, että se oikeasti vaikuttaa hoitoratkaisuihin.Jos lapsella olisikin murtuma, mutta ei merkkejä aivovauriosta, niin hoito on joka tapauksessa konservatiivinen, eli korkeintaan kipulääke ja mahdollisesti antibioottiprofylaksi. CT-kuvaus ei sitä muuttaisi mihinkään suuntaan. Eri asia tietysti, jos epäillään jotain suurempaa vammaa, mutta ilmeisesti lapsi on kuitenkin ihan hyväkuntoinen?

Vierailija

Olen seurannut tätä " tarinaa" mielenkiinnolla.

Punkteerattiinko sitä nestettä päästä ollenkaan, ei varmaankaan jos lääkärit sanoneet että laskee itsekseen.Mutta, iloista syksyä ja kuhmuttomia päiviä.. =)

Vierailija

ihan tavallista, että lapselta ei oteta CT-kuvausta, kun täräys on ollut noin raju, että oireilee vielä nesteen keräytymisellä....

Vierailija

Just tuollaista minäkin pelolla olen odottanut tapahtuvaksi meillä.Poika on niin kova kiipeämään ja täysin järkeä vailla siinä mihin ja kuinka ylös kiipeää.Heti kun silmä välttää kiipeää keittiössäkin yläkaappeja tutkimaan ja etsii herkkuja.muutaman kerran on tullut alas kovalla rytinällä ja päässä on ollut kuhmu.

Sydän syrjällään olen odottanut milloin sattuu pahasti.MItes teilä oliko tyttö tosi kipeä tai huomasitteko heti että nyt sattui pahasti?Tosi hyvä että olette pääsemässä röntgeniin ja tarkempiin tutkimuksiin.Ei sitten tarviste pelätä ja miettiä miten asiat oikeasti ovat.Toivottavsti tyttö toipuu nopeasti!Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat