Opet, psykologit tms!

Vierailija

Miten ADHD-lapsen saa luokassa " kuriin" ? Jos tuntityöskentely on päivästä toiseen takkuavaa ja muita häiriköivää? Auttakaa väsynyttä äitiä!

Kommentit (8)

Vierailija

Eihän se ole VOI EI, vaan lapsellesi paras ratkaisu. Eikö ole tärkeämpää oppia se vähäinen kunnolla, kuin olla normaali luokassa oppimatta yhtään mitään. Lapsi voi rauhottua huomattavasti päästyään pienryhmään!

Vierailija

Suosittelen erityisopetusta lämpimästi. Siellä luokkakoko on huomattavasti yleisopetuksen luokkakokoa pienempi ja läsnä on aina useita aikuisia. Erityisopetuksessa lapsi saa enemmän huomiota ja hänen erityistarpeensa voidaan huomioida paremmin.Miksi sanoit erityisluokasta voi ei? Pelkäätkö sen jotenkin leimaavan lastasi tai perhettänne tai aiheuttavan lapselle sosiaalisia ongelmia? Erityisopetukseen pääseminen on etuoikeus, ei haitallinen toimenpide. Ja epäilen vahvasti lapsesi pärjäävän sosiaalisestikin paljon paremmin erityisluokassa, jossa hän ei ole ainoa, jolle keskittyminen tuottaa vaikeuksia. Siellä hän ei olisi häirikkö, vaan yksi porukasta.Vierailija

Kouluavustaja koko ajan vieressä tai saatavilla. Sermit lapsen ympärille. Tehtäviä tekemään virikkeettömään tilaan avustajan kanssa. Erityisopetus pienryhmässä.

Vierailija

Onko tätä vaihtoehtoa kokeiltu? Muita keinoja ovat esim. seuraavat. Istumapaikka valitaan mahdollisimman häiriöttömästä paikasta, joka on usein luokan edessä lähellä opettajaa (ei tosin sovi kaikille). Keskittymisen apuna voidaan käyttää esim. pulpetin ympärille laitettavia sermejä tai muuta rauhallista nurkkausta. Luokasta tulisi poistaa kaikki keskittymistä häiritsevät ja liian voimakkaat ärsykkeet, myös visuaaliset. Koulunkäyntiavustajan tuesta on monelle hyötyä. Lapsi tarvitsee mahdollisuuden liikkua tunnin aikana. Luokan takaosaan voi esimerkiksi asettaa 5 pientä palloa, jotka lapsi saa yksi kerrallaan hakea itselleen. Lapsi saa itse päättää, milloin käy hakemassa pallon, mutta hänen täytyy tehdä se häiriöttömästi. Lapsen liikkumisen tarpeen voi myös kanavoida hyödyllisesti, esim. hän voi jakaa monisteita. Ohjeet tulisi antaa hyvin yksinkertaisesti ja selkeästi yksi ohje kerrallaan. Opettajan tulisi varmistaa, että oppilas on kuullut ja ymmärtänyt ohjeet. Tehtävät on hyvä osittaa osatavoitteisiin. Lapsi tarvitsee tekemisistään välitöntä palautetta. Ristiriitatilanteet tulisi selvittää heti niiden tapahduttua ja opettajan tulisi auttaa lasta näkemään tapahtumien kulku ja myös oma osuutensa niihin.Vinkkejä on vaikka kuinka paljon. Kannattaa konsultoida oman koulun psykologia ja erityisopettajaa. Paikassa, jossa lapsesi ADHD on diagnosoitu, on varmasti myös erityisosaamista asiaa koskien. Sieltä voisi ehkä joku tulla paikan päälle evästämään opettajaa ADHD-lapsen opetuksessa.Erityisopetus on useille ADHD-lapsille paras paikka, koska siellä on pieni ryhmä ja valmiudet erityisten opetusmenetelmien käyttöön ihan erilaiset kuin yleisopetuksessa. Eri kunnissa on erilaisia vaihtoehtoja eikä ainoa vaihtoehto aina onneksi ole " tarkkis" . Erityisopetukseen kannattaa mielestäni suhtautua ennakkoluulottomasti yhtenä mahdollisuutena. ADHD-lapsille kasautuu usein jatkuvan kouluepäonnistumisen myötä itsetuntovaikeuksia ja motivaatiopulmia, joten näiden asioiden ratkaiseminen onnistuneesti on tärkeää.

terv. koulupsykologi

Vierailija

Mutta haluaisin tietää, onko luokkatilanteessa tehtävissä jotain lapsen hyväksi kuitenkin ennen erityisluokkasiirtoa? Miten tarkkaavaisuushäiriöisen lapsen tilannetta voitaisiin luokkatasolla helpottaa? Onko mitään hyväksi havaittuja kikkoja tai keinoja?

Vierailija

Niissä erityisluokissa on niin paljon erityislapsia (osa väkivaltaisia), joilla jokaisella on erilaiset tarpeet, joihin ei opettajilla ole aikaa vastata. Joskus se toimii, joskus siinä vain menee ojasta allikkoon.Muutama vuosi kotona rauhoittaisi tilanteen ja sitten paluu tavalliseen luokkaan.Kotiopetuksessa on sekin hyvä puoli, että sitten joudut keskittymään lapseesi 100%, opit tuntemaan lapsesi ja hänen maailmansa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat